АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Ключові слова: гібрид, домінування, алель, генотип , фенотип, ознака

Читайте также:
  1. А. Ознака успадковується «за вертикаллю», у хворої дитини, як правило, хворий один із батьків.
  2. ВЗАЄМОДІЯ ГЕНОТИПУ Й УМОВ НАВКОЛИШНЬОГО СЕРЕДОВИЩА. МОДИФІКАЦІЙНА МІНЛИВІСТЬ
  3. Визначте загальний смисл тексту, виділіть його смислові частини, ключові слова, терміни, морфологічні і синтаксичні засоби.
  4. Відмітьте, що з наведеного є основними ознаками органу
  5. Геном бактерий. Понятие о генотипе и фенотипе. Виды наследуемой изменчивости.
  6. Геном. Генотип. Фенотип.
  7. Генотип как сложная система аллельных и неаллельных взаимоотношений генов.
  8. Генотипическая и фенотипическая адаптация.
  9. Генотипические аспекты
  10. За якими ознаками у фінансовій системі вирізняються окремі підсистеми?
  11. Заняття 1. Політика і влада як ключові категорії політології.
  12. Из этого произведения слова: Мурзам твоим не подражая, Почасту ходишь ты пешком

Література:

1. Барна М.М. Біологія. Задачі та розв’язки: [навч.посібник] – 5-те вид / М.М.Барна.–Тернопіль. Мандрівець, 2008. – 348с.

2. Гофман-Кадошников П.Б. Задачник по общей и медицинской генетике.. – М.:,1969. -155с.

3. Лановенко О.Г.,Чинкіна Т.Б.Генетичні задачі з методикою розв’язання [навчально-методичний посібник ] / О.Г.Лановенко, Т.Б.Чинкіна.-Херсон:Айлант.-162с. С 129-139

4. Лишенко М.Д. Генетика з основами селекції:[навч. посібник] / М.Д.Лишенко. К.:вища школа.,1994.-416 с.:іл. С.148-150.

5. Ткачук З.Ю. Основи загальної генетики: [навч. посібник ] / З.Ю.Ткачук– К.: Вища школа., 1995. – 178с.іл.

Задачі для розв’язання:

1.Самець морської свинки що має довгу чорну кучеряву шерсть. схрещений з самицею, шерсть якої кучерява коротка та біла. В декількох приплодах від цієї пари отримали 15 кучерявих коротко -шерсних чорних тварин. ІЗ кучерявих довгошерсних чорних, 4 гладень­ких короткошерсних чорних та 5гладеньких довгошерсних чорних. Якими є генотипи батьків? Яким в очікуване співвідношення рівних класів? Доведіть статистично,чи відповідає розщеплення очікувано­му співвідношенню?

2.У собак чорне забарвлення шерсті визначається геном В,коричневе - в, суцільне -S, пістряве - s,

А) Коричневий батько і чорно-пістрява мати мають 5 цуценят: 1 чор­ний, 1 коричневий, 1 чорно-пісгрявий, 2 коричнове-пістряві. Які генотипи батьків?

В) У чорних батьків 6 цуценят - всі чорні.Якими е можливі генотипи батьків? Чи можнавизначити це так само точно, як і в першому випадку?

3.Від схрещування двох сортів полуниці, один з яких має "вуса" та червоні ягоди, а у іншого ягоди білі І "вуса" відсутні, рослини F1 мають"вуса" та рожеві ягоди. Чи можна вивести сорт з рожевими ягодами та безвусий?

4. У томатів червоне забарвлення плоду визначається домінантним геном R, жовте -r; нормальний зріст рослин - Д, карликовий – d. Є сорти жовтоплідний нормальний та червоноплідий карликовий. Як з цим вихідним матеріалом доцільніше отримати гомозиготні форми: червоноплідну нормальну та жовтоплідну карликову? Яку легше отримати

 

Ключові слова: фенотиповий радикал, Решітка Піннета.

Література:

1. Барна М.М. Біологія. Задачі та розв’язки: [навч.посібник] – 5-те вид / М.М.Барна.–Тернопіль. Мандрівець, 2008. – 348с.

2. Лановенко О.Г.,Чинкіна Т.Б.Генетичні задачі з методикою розв’язання [навчально-методичний посібник ] / О.Г.Лановенко, Т.Б.Чинкіна.-Херсон:Айлант.-162с. С 129-139.

3. Гофман-Кадошников П.Б. Задачник по общей и медицинской генетике.. – М.:,1969. -155с.

Практична робота 4.Взаємодія неалельних генів

План.

  1. Генні комплекси та полігенність ознаки. Типи неалельної взаємодії генів.
  2. Взаємодія алельних генів: неповне домінування кодомінантність.
  3. Компліментарність.Тест на компліментарність.
  4. Епістатична взаємодія генів. Домінантний і рецесивний єпістаз. Кріптомерія. Полімерія. Типи полімерії. Особливості успадкування кількісних ознак.
  5. Плейотропна дія гена. Вплив зовнішніх умов на реалізацію генотипу. Норма реакції генотипу.

Задачі для розв’язання:

1.При схрещуванні між собою чорних мишей завжди виникає чорне потомство. При схрещуванні між собою жовтих мишей одна третина потомства опиняється чорною, а дві третини – жовтою. Як це можна пояснит? Як можна перевірити правильність Вашого припущення тільки генетичними дослідами

2. У мексиканського дога ген, який обумовлює відсутність шерсті, в гомозиготному стані веде до загибелі потомства. При схрещуванні двож нормальних догів частина потомтсва загинула. При схрещуванні того самого самця з іншою самкою загибелі потомства не було. Але при схрещуванні між собою нащадків цих двох схрещувань знову спостерігалася загибель цуценят. Визначити генотипи всіх особин, що схрещуються.

3.При схрещуванні дзеркальних лінійних карпів, які мають всього два ряди лусок вдовж юокової лінії, між собою вже в першому поколінні спостерігалося розщеплення: 152 потомки були з двома рядами лусок, а 78 з нормальною лускою. Яке генетичне пояснення можна допустити для даного розщеплення? Яке потомство буде від схрещування дзеркального лінійного карпа з звичайною самкою?


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)