АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

У хворого сечокам'яна хвороба ускладнилася виходом каменя з нирки. Визначте, на якому рівні сечоводу, найімовірніше, він може опинитися

A. У балії

B. У середній третині черевної частини

C. На межі черевної і тазової частин

D. На 2 см вище за впадання в сечовий міхур

E. У початковій частині черевної частини

27. Лікар-патологоанатом проводив розтин хворого, померлого від тривалого хронічного захворювання нирки. На розтині виявлена природжена відсутність однієї нирки. Який діагноз поставив лікар?

А Agenesia renis

B Ren duplex

C Distopia renis

D Ren arcuata

E Ren anularis

28. У клініку поступив хворий з травматичним пошкодженням нирки. В ході хірургічної операції на нирці із заднього доступу (з боку спини) виникла необхідність пережати ниркову артерію. У якій послідовності розташовані елементи ниркової ніжки в її комірах ззаду наперед?

А Сечовід, артерія, вена

B Артерія, сечовід, вена

C Артерія, вена, сечовід

D Вена, сечовід, артерія

E Вена, артерія, сечовід

Визначте,скільки літрів первинної сечі (в середьньому) утворюється в нирках за добу.

A. 5

B. 20

C. 50

D. 100

E. 150

В хворого ускладнення сечовипускання. Після обстеження встановлено, що гіпертрофовано орган, який оточує проксимальний відділ сечовипускального каналу. Назвіть цей орган.

A. Придаток яєчка

B. Цибулинно-сечiвниковi залози

C. Насінні бульбашки

D. Передмiхурова залоза

E. Цибулина статевого члена

Еталони відповідей:

D; 2-C; 3-B; 4-А;5-D; 6-А; 7-B; 8-A; 9-A; 10-D; 11-A; 12-А; 13-B;14-C; 15-A16-D; 17-B; 18-A; 19-А;20-С; 21-C;22-A; 23-C; 24-C; 25-B; 26-B;27-С; 28-А; 29-E; 30-D.

Короткі методичні вказівки до роботи на практичному занятті.

На початку заняття викладач проводить перевірку рівня підготовки студентів до даного заняття, проводиться корекція знань студентів. Більшу частину заняття студенти самостійно працюють на анатомічних препаратах, муляжах та таблицях. Під керівництвом викладача за допомогою атласу і графа логічної структури заняття студенти вивчають препарати, визначають їх топографію, частини, анатомічні утворення. Викладач контролює самостійну роботу студентів, здійснює корекцію знань, і оцінює практичні навички. Потім проводиться тестовий контроль.

На прикінці заняття здійснюється аналіз роботи кожного студента на занятті, виставляються оцінки.

 

ТЕМА № 2

Загальні відомості про нервову систему. Розвиток нервової системи у онтогенезі, похідні мозкових міхурів. Спинний мозок, зовнішня і внутрішня будова. Головний мозок, зовнішня будова. Загальний огляд головного мозку, його частини як похідні мозкових міхурів, кінцевий мозок. Оболонки головного мозку, підоболонкові простори, цистерни, кровопостачання, венозні синуси. Вихід 12 пар черепних нервів.

Актуальність теми. Нервова система в життєдіяльності організму виконує важливу регулюючу функцію в роботі всіх органів і систем, а також взаємозв’язок організму із зовнішнім середовищем. Все це визначає анатомічний і функціональний взаємозв’язок нервової системи зі всіма органами, а значить багатоплановість і складність її будови.

Спинний мозок містить в собі як вищі регуляторні центри вегетативної нервової системи (ядра бічних рогів), так і проміжні утворення, які пов’язують головний мозок з органами і системами організму. Виходячи з вище сказаного витікає, що без знання зовнішньої будови спинного мозку, його топографії, оболонок, що покривають спинний мозок, підоболонкових просторів, а також знання проекції сегментів спинного мозку на хребці неможливо правильно надати екстренну допомогу травмованим.

У канатиках білої речовини спинного мозку проходять провідні шляхи, що сполучають різні відділи нервової системи. У сірій речовині розташовуються чутливі, рухові і вегетативні ядра. Знання внутрішньої будови спинного мозку має велике значення в розумінні фізіології ЦНС. Ураження сірих стовпів (рогів) або канатиків білої речовини спинного мозку викликають серйозні порушення чутливості, функцій м’язів і органів, трофічні розлади. Головний мозок здійснює кореляцію всіх функцій організму, аналіз і синтез інформації, що поступає до головного мозку від зовнішнього світу і організму людини. Вищий центр нервово-психічної діяльності людини – кора мозку – забезпечує умовно-рефлекторну діяльність, свідомість і мислення. П’ять відділів головного мозку, що складають стовбур, мозочок і півкулі мозку, розвивалися в тісному контакті з певними аналізаторами (нюховим, очним, слуховим, вестибулярним, руховим і ін.).

Оболонки головного мозку забезпечують надійний захист, кровопостачання і венозний відтік, фільтрацію і циркуляцію спинномозкової рідини. Знання закономірностей розвитку відділів головного мозку, топографії і функціональної анатомії їх структур, а також шляхів відтоку венозної крові і спинномозкової рідини пояснюють наявність індивідуальних і вікових особливостей, аномалій розвитку головного мозку (аненцефалія, гідроцефалія, енцефалопатія і ін.)

Питання будови головного мозку, що розглядаються на даному занятті, є основоположними, відправними для вивчення більшості утворень різних відділів головного мозку. Знання виходу корінців черепних нервів має важливе значення для подальшого вивчення їх розповсюдження в організмі, розуміння їх функції і особливості протікання патологічних процесів при захворюваннях, як нервової системи, так і інших органів і систем. Знання особливостей кровопостачання головного мозку незаперечно важливе для розуміння функцій всіх його відділів і особливостей протікання різних патологічних станів.

Кінцевий мозок розвивається з вентральної частини переднього мозкового міхура. Він складається з двох півкуль, які з’єднуються мозолястим тілом, передньою і задньою спайками мозку, склепінням. Кінцевий мозок включає стародавню частину – нюховий мозок, стару – підкіркові ядра, і нову – кору великого мозку. Аналогічні ділянки кори з’єднуються білою речовиною, т.з. спайками для здійснення координації функції півкуль. Спайки великого мозку представлені: мозолястим тілом; передньою, задньою спайками і зведенням, що сполучають частини нюхового мозку.

Кора головного мозку, або плащ покриває зовні|ззовні| великі півкулі і заходить в борозни. Розрізняють три формації кори великих півкуль: стародавня кора – гіпокамп|, стара кора – медіальна і базальна поверхні мозку, нова кора – дорсолатеральна | поверхня. Нова кора складає 95,6% від загальної площі, решту частки складає стародавня і стара кора, створюючі нюховий мозок. Кора великих півкуль місти|утримує|ть 10-14 млрд. нервових клітин. Товщина кори і її архітектоніка неоднозначна від 1,5-4,5 см, нова кора має шість шарів.

У різні ділянки кори поступає інформація від зовнішнього світу і внутрішнього середовища людини, де вона аналізується і синтезується, завдяки численним нейронним зв’язкам. Так в процесі еволюції сформувалися проекційні центри (аналізатори) кори мозку у вигляді «ядра» і «розсіяних елементів» (по І.П. Павлову), які відповідають за функцію частин тіла, систем органів. Кожен аналізатор має свою топографію в певній частці і звивині. Розрізняють аналізатори 1-ої сигнальної системи, які є у людини і тварин; аналізатори 2-ої сигнальної системи властиві тільки людині у зв’язку з членороздільною мовою і формуються після народження дитини. При поразці певної ділянки кори (аналізатора) у людини виникають відповідні функціональні порушення з боку конкретних систем органів.

Ці знання необхідні для вивчення подальших розділів анатомії (іннервація), фізіології і патофізіології.

Ціль навчання (загальна) Вміти оцінювати інформацію про будову центральної нервової системи для визначення на подальших кафедрах відхилень від норми.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)