АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Робоче середовище

Читайте также:
  1. Аварії з викидом радіоактивних речовин у навколишнє середовище
  2. Автоматизоване робоче місце бухгалтера (АРМБ): призначення, функції та його рівні.
  3. Автоматизоване робоче місце бухгалтера (АРМБ): призначення, функції та його рівні.
  4. Внутрішнє середовище
  5. Внутрішні перемінні і зовнішнє середовище в антикризовому маркетингу
  6. ВОДНЕ СЕРЕДОВИЩЕ ПЕРЕБУВАННЯ
  7. ҐРУНТ ЯК СЕРЕДОВИЩЕ ПЕРЕБУВАННЯ ОРГАНІЗМІВ
  8. Джерела та оцінка інформації про середовище організації
  9. Екологічне середовище в містах.
  10. ЖИВІ ОРГАНІЗМИ ЯК ОСОБЛИВЕ СЕРЕДОВИЩЕ ПЕРЕБУВАННЯ
  11. Загальне середовище
  12. Зовнішнє середовище підприємства

Оскільки загальне середовище часто невиразне, неточне і довготривале, то більшість організацій зосереджує увагу на своєму робочому середовищі. Це середовище складається з конкурентів, споживачів, постачальників, регулювальних органів та стратегічних союзників. Хоча робоче середовище також досить складне, проте воно оперативніше забезпечує потрібною інформацією, ніж загальне, тому що менеджер ліпше визначає чинники середовища, яке становить для організації особливий інтерес, а не бажає маги справу з абстрактними умовами загального середовища. На рис. 2.1 зображено робоче середовище McDonald's.

Конкуренти. Конкурентами організації с інші організації, які змагаються з нею за ресурси. Найбільше конкуренти борються за гроші споживачів. Reebok, Adidas і Nike є конкурентами, як і А&Р, Safeway та Kroger. McDonald's конкурує з іншими ресторанами швидкого обслуговування, такими як Burger King, Wendy's, Subway і Dairy Queen. Однак конкуренція може стосуватися також продуктів-замінників. Тому Chrysler конкурує з Yamaha (мотоцикли) і Schwinn (велосипеди) за наші гроші, які люди витрачають на транспортні засоби, a Walt Disney World, Club Med і Carnival Cruise Lines - за гроші, які витрачають на дозвілля. Конкуренція є не лише серед бізнесових фірм. Університети конкурують з торговельними школами, армією, іншими університетами, а також зовнішнім ринком праці за хороших студентів, а картинні галереї конкурують між собою за найкращі виставки.

Споживачі. Іншим чинником робочого середовища є споживачі, тобто ті, хто платить гроші для придбання товарів та послуг підприємства. Більшість споживачів (клієнтів) McDonald's - це люди, які заходять у ресторан поїсти. Однак споживачами не обов'язково повинні бути окремі особи. Школи, лікарні, владні структури, гуртові торгівці та виробники теж можуть бути головними споживачами інших організацій. Деякі колективні споживачі, такі як школи, тюрми та лікарні, почали купувати їжу гуртом від ресторанів типу McDonald's.

Останніми роками щораз складніше мати справу зі споживачами. Невпевненості у стосунках зі споживачами додають нові товари та послуги, нові методи маркетингу, більша вимогливість споживачів та послаблення у правовому полі торговельних марок.

 

 

Рис. 2.1. Робоче середовище McDonald's.

Робоче середовище організації складається з її конкурентів, споживачів, постачальників, стратегічних партнерів та регулювальних органів. Менеджери McDonald's можуть використати цю діаграму, щоб ліпше зрозуміти головні складові свого робочого середовища.

McDonald's нещодавно запропонував новий сендвіч - Arch Deluxe, розрахований на дорослих. Однак цей продукт не став популярним, оскільки більшість споживачів надали перевагу старому меню - Quarter Pounder. Крім того, компанії стикаються з особливо значними відмінностями серед споживачів, коли поширюють свою діяльність за кордон. Наприклад, McDonald's продає пиво у своїх німецьких ресторанах і вино - у французьких. Споживачі названих країн сприймають ці напої як звичайну складову страви, так само як споживачі у США традиційно запивають їжу водою, чаєм або содовою. Недавно фірма відкрила перший ресторан без яловичини у меню! Цей ресторан є в Індії, де яловичина непопулярна. Місцевий ресторан McDonald's для сандвічів тут використовує баранину.

Постачальники. Постачальники - це організації, які забезпечують ресурсами інші організації. McDonald's купує напої в Coca-Cola; кетчуп у спеціальній упаковці Heinz; приправи в оптових виробників; а серветки, пакети, обгортковий папір - у виробників пакувальних матеріалів. У США загальне правило: бізнес не повинен залежати від одних і тих же постачальників. Діяльність фірми, яка купує всю кількість певного ресурсу в одного постачальника, може бути паралізованою, якщо цей постачальник згорне бізнес або зупиниться через страйк. Ця практика також допомагає підтримувати конкурентні відносини між постачальниками, знижуючи витрати. Однак підприємці, які наслідують прибуткові японські фірми, нещодавно змінили такий підхід. Японські фірми традиційно будують свої відносини з одним або двома головними постачальниками. Така взаємозалежність дає змогу компаніям ліпше працювати разом для взаємної вигоди і накладає на постачальника більшу відповідальність за задоволення потреб споживача.

Регулювальні органи. Регулювальні органи - це елементи робочого середовища, які мають відповідний статус і право контролювати або впливати на політику та практичну діяльність організації. Є дві важливі категорії цих органів. Перша - регулювальні агенції; їх створює уряд для захисту громадськості від деякої практики бізнесу або захисту організацій одна від одної. До особливо владних федеральних регулювальних агентств належать Управління з охорони довкілля (ЕРА), Комісія з цінних паперів та валютних цінностей (SEC), Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів та медикаментів (FDA), Комісія з питань однакових можливостей зайнятості (ЕЕОС).

Ці агентства відіграють важливу роль у захисті прав громадян. Наприклад, FDA дає змогу впевнитися, що наша їжа не містить шкідливих інгредієнтів, тому воно контролює McDonald's. Водночас багато менеджерів скаржаться на надмірний державний нагляд. Більшість великих компаній витрачають тисячі робочих годин і сотні тисяч доларів щорічно на виконання вимог державного регулювання. Щоб ускладнити життя менеджерів, різні регулювальні органи часом вживають невідповідні або навіть суперечливі заходи.

Ще одна важлива категорія регулювальних структур - це групи інтересів. їх організовують самі учасники для впливу на організації. Відомими групами інтересів є Національна жіноча організація (NOW), Матері проти алкоголю за кермом (MADD), Ліга жінок-виборців, Спілка споживачів, С'єрра клуб тощо, а також галузеві групи саморегулювання, такі як Рада кращих бізнес-бюро. Хоча групам інтересів бракує офіційної влади державних органів, вони можуть суттєво впливати на організації, використовуючи засоби масової інформації, щоб привернути увагу до своєї позиції.

Стратегічні союзники. Останнім чинником робочого середовища є стратегічні союзники (їх також називають стратегічними партнерами) - дві або більше компаній, які працюють разом у спільних підприємствах або пов'язані іншими партнерськими стосунками. Як показано на рис. 2.1, McDonald's мас декілька стратегічних партнерів. Наприклад, однією з угод передбачено, що McDonald's створюватиме малі ресторанчики у магазинах Wal-Mart. Ресторан швидкого обслуговування недавно підписав довготривалу угоду з Disney: McDonald's пропагуватиме мультфільми Disney, a Disney будуватиме ресторани McDonald's у своїх тематичних парках. Багато іноземних магазинів фірми побудовано до спілки з місцевими інвесторами. Стратегічні союзники допомагають компаніям перейняти від інших досвід, якого їм бракує, а також розділити ризик і відкрити нові ринкові можливості. Справді, більшість стратегічних партнерів є серед міжнародних фірм. Зокрема, Ford має стратегічне партнерство з Volkswagen (маючи спільний дистриб'юторський центр у Південній Америці) і Nissan (виробляючи мікроавтобуси у США).


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)