АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Звіт урядової діяльності у першому півріччі 2007 року у сфері соціальної політики

Читайте также:
  1. III. Проблеми соціальної, стратифікації.
  2. IV. Проблема соціальної справедливості і соціальних гарантій.
  3. IV. Результати інвестиційної, операційної та фінансової діяльності
  4. АКТИВІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ ПЕРСОНАЛУ
  5. Актори світової політики та зовнішня політика держави
  6. Аналіз фінансових результатів операційної діяльності
  7. Аудит у сфері оплати праці
  8. Безпека життєдіяльності
  9. БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ та ОХОРОНА ПРАЦІ.
  10. БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ ТЕМА № 2
  11. Біологічні ритми та їх роль в життєдіяльності людини
  12. Бюджетний механізм забезпечення фінансування соціальної сфери

Суттєве збільшення доходів населення та обсягів безкоштовних і пільгових соціальних послуг на відміну від політики попередніх Урядів, досягнуто на основі відновлення природного для здорової економіки зв’язку між виробничими та соціальними зрушеннями, а не за рахунок перерозподілу власності, збільшення податкового тягаря на бізнес, економії на інвестиціях, дефіциту Пенсійного фонду тощо. В 2005 році, коли на 1 відсотковий пункт приросту ВВП (тобто сукупних первинних доходів, втілених у кінцевому продукті) припадало майже 9 відсоткових пунктів приросту реального наявного доходу домашніх господарств, в країни настала інвестиційна пауза з відповідним згасанням виробничої активності: темпи приросту вкладень в основний капітал скоротилися порівняно з 2004 роком у 14,7 раза, а ВВП – в 4,5 раза. Протягом 2006 року розрив між темпами приросту особистих та сукупних доходів залишався дуже великим: від 21,3 раза у січні до 1,9 раза за січень-грудень.

Соціальна політика Уряду спрямовувалася на адресування результатів економічного зростання широким верствам громадян.

Середньомісячна заробітна плата за перше півріччя порівняно з відповідним періодом минулого року зросла на 26,7 відсотка і досягла 1225 гривень. У червні середня заробітна плата перевищила розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи в 2,4 раза.

Продовжувала зменшуватись частка працівників, заробітна плата яким нарахована в розмірі мінімальної заробітної плати при відпрацюванні ними повної норми робочого часу. Якщо у березні 2006 року ця частка становила 6,3 відсотка (за мінімальної заробітної плати в 350 гривень), то у березні 2007 року – 5,4 відсотка (за мінімальної заробітної плати 400 гривень).

Здійснено ряд системних кроків з підвищення рівня оплати праці в галузях бюджетної сфери, пов’язаних з відтворенням національного людського капіталу. Так, у порівнянні з липнем минулого року посадові оклади працівників державних закладів освіти, охорони здоров’я, культури, науки тощо збільшилися на 60% відсотків.

З 1 травня збільшено розміри доплат та підвищень до посадових окладів окремим категоріям педагогічних працівників. В 3,9 раза зросли виплати за педагогічні звання «учитель-методист», «викладач-методист». Суттєво зросли посадові оклади педагогічних працівників, які працюють в дитячих будинках, дитячих будинках-інтернатах, школах-інтернатах для дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, будинках для дітей, які потребують корекції фізичного та/або розумового розвитку чи тривалого лікування.

Уряд здійснив чергові кроки з послідовного підвищення рівня життя пенсіонерів.

З 1 квітня вперше мінімальний розмір пенсії за віком перевищив прожитковий мінімум для непрацездатних осіб; мінімальний розмір пенсії збільшився з 366 гривень у грудні 2006 року до 410,06 гривень у квітні 2007 року, середній розмір пенсійних виплат – з 457 гривень у грудні 2006 року до 555 гривень у липні 2007 року, або на 21 відсоток.

З 1 травня мінімальна пенсійна виплата інвалідам війни І групи становить 1041,47 гривні, ІІ групи – 937,32, ІІІ групи – 833,18, учасникам бойових дій – 729,03 гривень.

У 2007 році повністю забезпечено реалізацію змін до Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту” щодо підвищення до пенсій ветеранам війни виходячи із прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність. Це дало можливість більш ніж у 2 рази збільшити розміри підвищень до пенсій 260 тис. інвалідам війни, 600 тис. учасникам бойових дій і сім’ям загиблих, та більш ніж у 4 рази з 1 січня 2007 року – 2,3 млн. учасникам війни.

Переглянуто підхід до актуалізації пенсій. Із запровадженням пенсійної реформи щороку з 1 березня проводиться підвищення розміру пенсії на коефіцієнт, який відповідає не менше ніж 20 відсоткам від темпу приросту заробітної плати. У 2007 році вперше застосовано коефіцієнти підвищення пенсій, що перевищують мінімальний. Пенсії, призначені до 2005 року, збільшено на 28,03 відсотка, що відповідає 96 відсоткам від темпу приросту заробітної плати у 2006 році. Пенсії, призначені у 2005 і 2006 роках підвищено на 20 відсотків, що відповідає 68 відсоткам від зазначеного темпу приросту зарплати. Це дало змогу привести у відповідність пенсії, призначені у попередні роки. Такий же механізм застосовано і щодо інвалідів з числа осіб, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, та з числа військовослужбовців строкової служби.

Збільшено мінімальну пенсійну виплату для інвалідів. Майже 641 тис. непрацюючих інвалідів ІІ та ІІІ груп внаслідок загального захворювання, розмір пенсії яких не досягає прожиткового мінімуму, одержали доплату у розмірі до 42 гривень. У зв'язку із збільшенням прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність вперше переглянуто пенсії інвалідам із числа осіб, які брали участь у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС.

Мінімальний розмір допомоги по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку з 1 квітня підвищено до 129,03 гривень, максимальний – до 280,5 гривень.

Мінімальний розмір допомоги по безробіттю з 1 квітня збільшено до 140 гривень.

Збільшено майже у два рази, порівняно із 2005 роком, фінансування програм соціального захисту інвалідів.

Збільшено розміри компенсаційних виплат на дітей, потерпілих від Чорнобильської катастрофи: у 5 разів – щомісячної грошової допомоги; у 20 разів - одноразової компенсації дітям-інвалідам, сім`ям, які втратили годувальника із числа осіб, віднесених до учасників ліквідації наслідків аварії та смерть яких пов`язана з Чорнобильською катастрофою.

Вперше підвищуватимуться щорічно відповідно до зростання прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, пенсійні виплати громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

(http://www.kmu.gov.ua/control/publish/article?art_id=87345171)

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)