АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Принципи і етапи управління грошовими потоками

Читайте также:
  1. IV Хіміотерапевтичні препарати. Принципи класифікації. Застосування.
  2. Автоматизовані системи управління процесом розформування составів на сортувальних гірках
  3. Адміністративні методи державного управління.
  4. Аксіоми статики (принципи статики)
  5. Американської та вітчизняної моделей управління: реалізація потреб як рушій активності персоналу
  6. Антикризове управління підприємством
  7. Апоптоз — программируемая гибель клетки. В этом его принципиальное отличие от некроза.
  8. Банківська система: сутність, принципи побудови та функції. особливості побудови банківської системи в Україн
  9. В споре или дискуссии Выигрывает не тот, кто более аргументирован и умеет хорошо говорить, а тот, чей Принципиальный взгляд на вещи или события -- Разделяет Большинство.
  10. В чем принципиальное отличие отдельной личности от себе подобных?
  11. Важливі принципи ООП
  12. Верховна Рада та державне управління

 

УПРАВЛІННЯ ГРОШОВИМИ ПОТОКАМИ являє собою систему принципів і методів розробки та реалізації управлінських рішень, пов’язаних із формуванням, розподілом і використанням коштів і організацією їх обігу, спрямованих на забезпечення фінансової рівноваги підприємства та його сталого зростання.

Основною метою управління грошовими потоками є забезпечення фінансової рівноваги підприємства в процесі його розвитку шляхом балансування обсягів надходження і витрати коштів і їхньої синхронізації в часі.

Управління грошовими потоками підприємства є важливою складовою частиною загальної системи управління його фінансовою діяльністю. Воно дозволяє вирішувати різноманітні задачі фінансового менеджменту і підпорядковане його головній меті.

1. Формування достатнього обсягу грошових ресурсів підприємства згідно з потребами його подальшої господар­ської діяльності. Це завдання реалізується шляхом визна­чення потреби в обсязі грошових ресурсів підприємства на плановий період, встановлення системи джерел їх фор­мування в передбаченому обсязі, забезпечення мінімізації вартості їх залучення на підприємство.

2.Оптимізація розподілу сформованого обсягу грошових ресурсів підприємстваза видамигосподарської діяльності та напрямками використання. У процесі реалізації цьо­го завдання забезпечується необхідна пропорційність у розподілі грошових ресурсів підприємства на розвиток його операційної, інвестиційної і фінансової діяльності; в рамках кожного з видів діяльності вибираються най­ефективніші напрями використання грошових ресурсів, що забезпечують досягнення якнайкращих кінцевих ре­зультатів господарської діяльності та стратегічних цілей розвитку підприємства в цілому.

3. Забезпечення високого рівня фінансової стійкості під­приємства у процесі його розвитку. Така фінансова стійкість підприємства забезпечується формуванням раціональної структури джерел залучення коштів і, в першу чергу, спів­відношенням обсягу їх залучення з власних і позикових джерел; оптимізацією обсягів залучення коштів за стро­ками їх повернення; формуванням достатнього обсягу грошових ресурсів, що залучаються на довгостроковій основі; своєчасною реструктуризацією зобов'язань щодо повернення коштів в умовах кризового розвитку підпри­ємства.

4. Підтримання постійної платоспроможності підпри­ємства. Це завдання вирішується передусім за рахунок ефективного управління залишками грошових коштів та їхніх еквівалентів; формування достатнього обсягу їх страхової (резервною) частини; забезпечення рівномір­ності надходження коштів на підприємство; забезпечення синхронності формування вхідного й вихідного грошових потоків; вибору найкращих засобів платежу в розрахунках із контрагентами з господарських операцій.

5. Максимізація чистого грошового потоку, яка забезпечувала б задані темпи економічного розвитку підприємства на умовах самофінансування. Реалізація цього завдан­ня забезпечується за рахунок формування грошового обігу підприємства, що генерує найбільший обсяг при­бутку у процесі його операційної, інвестиційної та фі­нансової діяльності; вибору ефективної амортизаційної політики підприємства; своєчасної реалізації невикористовуваних активів; реінвестування тимчасово вільних коштів.

6. Забезпечення мінімізації втрат вартості грошових коштів у процесі їх господарського використання на підпри­ємстві. Грошові кошти та їхні еквіваленти втрачають свою вартість під впливом факторів часу, інфляції, ризику тощо. Тому при організації грошового обігу на підприємстві слід уникати формування надмірних запасів коштів (якщо це не викликано потребами господарської практики), диверсифікувати напрями та форми використання грошових ресурсів, уникати окремих видів фінансових ризиків або забезпечувати їх страхування.

Усі розглянуті завдання управління грошовими по­токами підприємства тісно взаємопов'язані, хоча окремі з них і мають різноспрямований характер (наприклад, підтримка постійної платоспроможності й мінімізація втрат вартості коштів під час їх використання). Тому в ході управління грошовими потоками підприємства окремі завдання повинні бути оптимізовані між собою для най­ефективнішої реалізації його головної мети.

 

Висока роль ефективного управління грошовими потоками підприємства визначається наступними основними положеннями:

1. Грошові потоки обслуговують здійснення господарської діяльності підприємства практично у всіх її аспектах.

2. Ефективне управління грошовими потоками забезпечує фінансова рівновага підприємства в процесі його стратегічного розвитку. Темпи цього розвитку, фінансова стійкість підприємства значною мірою визначаються тим, наскільки різні види потоків коштів синхронізовані між собою по обсягах і в часі. Високий рівень такої синхронізації забезпечує істотне прискорення реалізації стратегічних цілей розвитку підприємства.

3. Раціональне формування грошових потоків сприяє підвищенню ритмічності здійснення операційного процесу підприємства.

4. Ефективне управління грошовими потоками дозволяє скоротити потреба підприємства в позиковому капіталі.

5. Управління грошовими потоками є важливим фінансовим важелем забезпечення прискорення обороту капіталу підприємства.

6. Ефективне управління грошовими потоками забезпечує зниження ризику неплатоспроможності підприємства.

7. Активні форми управління грошовими потоками дозволяють підприємству діставати додатковий прибуток, генерируемую безпосередньо його грошовими активами.

 

Процес управління грошовими потоками підприємства базується на визначених принципах, основними з яких є:

1. Принцип інформативної вірогідності. Як і кожна управлінська система, управління грошовими потоками підприємства повинне бути забезпечене необхідною інформаційною базою. Створення такої інформаційної бази представляє певні труднощі, тому що пряма фінансова звітність, що базується на єдиних методичних принципах бухгалтерського обліку, відсутня. Визначені міжнародні стандарти формування такої звітності почали розроблятися тільки з 1971 року і на думку багатьох фахівців ще далекі від завершення (хоча загальні параметри таких стандартів уже затверджені, вони допускають варіативність методів визначення окремих показників прийнятої системи звітності).

2. Принцип забезпечення збалансованості. Управління грошовими потоками підприємства має справу з багатьма їх видами і різновидами, розглянутими в процесі їхньої класифікації. Їхня підпорядкованість єдиним цілям і задачам управління вимагає забезпечення збалансованості грошових потоків підприємства за видами, обсягами, тимчасовими інтервалами і іншими істотними характеристиками. Реалізація цього принципу пов'язана з оптимізацією грошових потоків підприємства в процесі управління ними.

3. Принцип забезпечення ефективності. Грошові потоки підприємства характеризуються істотною нерівномірністю надходжень і витрат коштів у розрізі окремих тимчасових інтервалів, що приводить до формування значних обсягів тимчасово вільних грошових активів підприємства. Посуті ці тимчасово вільні залишки коштів носять характер непродуктивних активів (до моменту їхнього використання в господарському процесі), що втрачають свою вартість у часі, від інфляції і з інших причин. Реалізація принципу ефективності в процесі управління грошовими потоками полягає в забезпеченні ефективного їхнього використання шляхом здійснення фінансових інвестицій підприємства.

4. Принцип забезпечення ліквідності. Висока нерівномірність окремих видів грошових потоків породжує тимчасовий дефіцит коштів підприємства, що негативно позначається на рівні його платоспроможності. Тому в процесі управління грошовими потоками необхідно забезпечувати достатній рівень їхньої ліквідності протягом усього розглянутого періоду. Реалізація цього принципу забезпечується шляхом відповідної синхронізації позитивного і негативного грошових потоків у розрізі кожного тимчасового інтервалу розглянутого періоду.

З урахуванням розглянутих принципів організується конкретний процес управління грошовими потоками підприємства.

 

Процес управління грошовими потоками підприємства послідовно охоплює наступні основні етапи (рис. 3.1.):

 

Рис. 3.1. Основні етапи управління грошовими потоками підприємства.

Етап 1. Забезпечення повного і достовірного обліку грошових потоків підприємства і формування необхідної звітності. Цей етап управління покликаний реалізувати принцип інформативної його вірогідності. У процесі здійснення цього етапу управління грошовими потоками забезпечується координація функцій і задач служб бухгалтерського обліку і фінансового менеджменту підприємства.

Основною метою організації обліку і формування відповідної звітності, що характеризує грошові потоки підприємства різних видів, є забезпечення фінансових менеджерів необхідною інформацією для проведення всебічного їхнього аналізу, планування і контролю.

Етап 2. Аналіз грошових потоків підприємства в попередньому періоді. Основною метою цього аналізу є виявлення рівня достатності формування коштів, ефективності їхнього використання, а також збалансованості позитивного і негативного грошових потоків підприємства за обсягом і в часі. Аналіз грошових потоків проводиться по підприємству в цілому, у розрізі основних видів його господарської діяльності, по окремих структурних підрозділах („центрах відповідальності").

Етап 3. Оптимізація грошових потоків підприємства. Така оптимізація є однією з найважливіших функцій управління грошовими потоками, спрямованою на підвищення їхньої ефективності в майбутньому періоді. Найважливішими задачами, розв'язуваними в процесі цього етапу управління грошовими потоками, є: виявлення і реалізація резервів, що дозволяють знизити залежність підприємства від зовнішніх джерел залучення коштів; забезпечення більш повної збалансованості позитивних і негативних грошових потоків у часі і за обсягами; забезпечення більш тісного взаємозв'язку грошових потоків по видах господарської діяльності підприємства; підвищення суми і якості чистого грошового потоку, генерованого господарською діяльністю підприємства.

Етап 4. Планування грошових потоків підприємства в розрізі різних їхніх видів. Таке планування носить прогнозний характер у силу невизначеності ряду вихідних його передумов. Тому планування грошових потоків здійснюється у формі різноманітних планових розрахунків цих показників при різних сценаріях розвитку вихідних факторів (оптимістичному, реалістичному, песимістичному).

Етап 5. Забезпечення ефективного контролю грошових потоків підприємства. Об'єктом такого контролю є: виконання встановлених планових завдань по формуванню обсягу коштів і їх витраті по передбачених напрямках; рівномірність формування грошових потоків у часі; ліквідність грошових потоків і їхня ефективність. Ці показники контролюються в процесі моніторингу поточної фінансової діяльності підприємства.

 

 

3.3. Методи визначення величини грошових потоків

 

Відповідно до міжнародних стандартів обліку і сформованої практики визначення величини грошових потоків здійснюэться двома методами: прямим та непрямим. Ці методи розрізняються між собою повнотою представлення даних про грошові потоки підприємства, вихідною інформацією для розробки звітності й іншими параметрами.

НЕПРЯМИЙ МЕТОД спрямований на одержання даних, що характеризують чистий грошовий потік підприємства в звітному періоді. Джерелом інформації для розробки звітності про рух коштів підприємства за цим методом є звітний баланс і звіт про фінансові результати. Розрахунок чистого грошового потоку підприємства непрямим методом здійснюється по видах господарської діяльності і підприємству в цілому.

По операційній діяльності базовим елементом розрахунку чистого грошового потоку підприємства за непрямим методом виступає його чистий прибуток, отриманий взвітному періоді. Шляхом внесення відповідних коректив чистий прибуток перетворюється потім у показник чистого грошового потоку. Принципова формула, по якій здійснюється розрахунок цього показника по операційній діяльності, має наступний вигляд:

 

(3.1)

де ЧГПО – сума чистого грошового потоку підприємства по операційній діяльності в розглянутому періоді;

ЧП – сума чистого прибутку підприємства;

АОС – сума амортизації основних засобів;

АНА – сума амортизації нематеріальних активів;

DДЗ – приріст (зниження) суми дебіторської заборгованості;

ТМ – приріст (зниження) суми запасів товарно-матеріальних цінностей, що входять до складу оборотних активів;

DКЗ – приріст (зниження) суми кредиторської заборгованості;

– приріст (зниження) суми резервного й інших страхових фондів.

 

По інвестиційній діяльності сума чистого грошового потоку визначається як різниця між сумою реалізації окремих видів позаоборотних активів і сумою їхнього придбання в звітному періоді. Принципова формула, по якій здійснюється розрахунок цього показника по інвестиційній діяльності, має наступний вигляд:

(3.2)

 

де ЧГПі – сума чистого грошового потоку підприємства по інвестиційній діяльності в розглянутому періоді;

Рос – сума реалізації вибулих основних засобів;

Рна – сума реалізації вибулих нематеріальних активів;

Рдфі – сума реалізації довгострокових фінансових інструментів інвестиційного портфеля підприємства;

Рва – сума повторної реалізації раніше викуплених власних акцій підприємства;

Дп – сума дивідендів (відсотків), отриманих підприємством по довгострокових фінансових інструментах інвестиційного портфеля;

Пос – сума придбаних основних засобів;

DНКБ – сума приросту незавершеного капітального будівництва;

Пна – сума придбання нематеріальних активів;

Пдф – сума придбання довгострокових фінансових інструментів інвестиційного портфеля підприємства;

Вса – сума викуплених власних акцій підприємства.

По фінансовій діяльності сума чистого грошового потоку визначається як різниця між сумою фінансових ресурсів, притягнутих із зовнішніх джерел, і сумою основного боргу, а також дивідендів (відсотків), виплачених власникам підприємства. Принципова формула, по якій здійснюється розрахунок цього показника по фінансовій діяльності, має наступний вид:

ЧДПф = Пск + Пдк + Пкк + БЦФ - ВдК - Вкк - Ду (3.3)

 

де ЧДПф – сума чистого грошового потоку підприємства по фінансовій діяльності в розглянутому періоді;

Пвк – сума додатково залученого з зовнішніх джерел власного акціонерного чи пайового капіталу;

Пдк – сума додатково притягнутих довгострокових кредитів і позик;

Пкк – сума додатково притягнутих короткострокових кредитів і позик;

БЦФ – сума засобів, що надійшли в порядку безоплатного цільового фінансування підприємства;

Вдк – сума виплат (погашення) основного боргу по довгострокових кредитах і позиках;

Вкк – сума виплат (погашення) основного боргу по короткострокових кредитах і позиках;

Ду – сума дивідендів (відсотків), сплачених власникам підприємства (акціонерам) на вкладений капітал (акції, паї і т.п.).

 

Результати розрахунку суми чистого грошового потоку по операційній, інвестиційній і фінансовій діяльності дозволяють визначити загальний його розмір по підприємству в звітному періоді. Цей показник розраховується за наступною формулою:

ЧГПП = ЧГПО + ЧГПІ + ЧГПФ (3.4)

 

де ЧГПП – загальна сума чистого грошового потоку підприємства в розглянутому періоді;

ЧГПО – сума чистого грошового потоку підприємства по операційній діяльності;

ЧГПІ – сума чистого грошового потоку підприємства по інвестиційній діяльності;

ЧГПф – сума чистого грошового потоку підприємства по фінансовій діяльності.

 

Використання непрямого методу розрахунку руху коштів дозволяє визначити потенціал формування підприємством основного внутрішнього джерела фінансування свого розвитку - чистого грошового потоку по операційній і інвестиційній діяльності, а також виявити динаміку усіх факторів, що впливають на його формування. Крім того, слід відзначити відносно низьку трудомісткість формування звітності про рух коштів, тому що переважна більшість необхідних для розрахунку непрямим методом показників міститься в інших формах діючої фінансової звітності підприємства.

ПРЯМИЙ МЕТОД спрямований на одержання даних, що характеризують як валовий, так і чистий грошовий потік підприємства в звітному періоді. Він покликаний відбивати весь обсяг надходжень і витрат коштів у розрізі окремих видів господарської діяльності і по підприємству в цілому. Розходження отриманих результатів розрахунку грошових потоків прямим і непрямим методом відносяться тільки до операційної діяльності підприємства. При використанні прямого методу розрахунку грошових потоків використовуються безпосередні дані бухгалтерського обліку, що характеризують усі види надходжень і витрат коштів.

Принципова формула, по якій здійснюється розрахунок суми чистого грошового потоку по операційній діяльності підприємства прямим методом, має наступний вид:

ЧГПо = РП + ІПо - Зтм - ЗПОП - ЗПау – ППб – ППпФ - ІВ о, (3.5)

 

де ЧГПо – сума чистого грошового потоку підприємства по операційній діяльності в розглянутому періоді;

РП – сума коштів, отриманих від реалізації продукції;

ІПо – сума інших надходжень коштів у процесі операційної діяльності;

3тм – сума коштів, виплачених за придбання сировини, матеріалів і напівфабрикатів у постачальників;

ЗПОП – сума заробітної плати, виплаченої оперативному персоналу;

ЗПау – сума заробітної плати, виплаченої адміністративно-управлінському персоналу;

ППб – сума податкових платежів, перерахована в бюджет;

ППвф – сума податкових платежів, перерахована в позабюджетні фонди;

ІВо – сума інших виплат коштів у процесі операційної діяльності.

 

Розрахунки суми чистого грошового потоку підприємства по інвестиційній і фінансовій діяльності, а також по підприємству в цілому здійснюються за тими ж алгоритмами, що і при непрямому методі.

Відповідно до принципів міжнародного обліку метод розрахунку грошових потоків підприємство вибирає самостійно, однак кращим вважається прямий метод, що дозволяє одержати більш повне уявлення про їхній обсяг і склад.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.014 сек.)