АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

НАЦІОНАЛЬНОГО РАХІВНИЦТВА

Читайте также:
  1. Дефіцитний бюджет, зазвичай, має місце у період спаду обсягів національного виробництва, коли податкові надходження зменшуються, а потреба у видатках зростає.
  2. Зазначте, хто входив до Кирило-Мефодіївського товариства (окресліть роки існування товариства), з якою фазою Національного Відродження пов’язують діяльність товариства.
  3. Зміст економічного (національного) відтворення
  4. Коротка історія факультету ветеринарної медицини Національного аграрного університету
  5. Норми національного та міжнародного права: взаємовплив та взаємозалежність
  6. Підприємство – первинна ланка національного господарства. Види підприємств і мета їх діяльності
  7. ПОЛІТИЧНА РЕАКЦІЯ. СТОЛИПІНСЬКА АГРАРНА РЕФОРМА. ЗАГОСТРЕННЯ НАЦІОНАЛЬНОГО ПИТАННЯ
  8. ПОЧАТКИ УКРАЇНСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО ВІДРОДЖЕННЯ. КИРИЛО-МЕФОДІЇВСЬКЕ ТОВАРИСТВО
  9. Принцип національного виховання
  10. Проаналізуйте особливості розвитку українського руху під час другої фази Національного Відродження на українських землях в складі Російської імперії.
  11. П’ятифакторна модель розподілу національного доходу

СИСТЕМА

 

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

 

 

АЛЧЕВСЬК—2004

КАФЕДРА ЕКОНОМІЧНОЇ ТЕОРІЇ

 

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

до вивчення теми

"Система національного рахівництва"

з дисципліни "Макроекономіка"

(для студентів економічних спеціальностей)

 

 

Затверджено

на засіданні кафедри

економічної теорії

Протокол № 5 від 5.12.2003

 

Рекомендовано

на засіданні

Методичної ради ДГМІ

Протокол № 3 від 19.12.2003

 

 

Алчевськ, 2004

УДК 622.013

 

Методичні вказівки до вивчення теми "Система національного рахі­вництва" з дисципліни макроекономіка (для студентів економічних спеціа­льностей). / Укл.: О.Є, Закар'ян – Алчевськ: ДГМІ, 2004. - 39 с.

 

 

Викладена мета вивчення теми "Система макроекономічних показ­ників: ВНП і методи його вимірювання" Основними елементами методич­них вказівок є навчальна програма, тематичний план, методичні поради до вивчення теми, термінологічний словник, основні поняття, питання для дискусії, практичні та тестові завдання, контрольні запитання для самоко­нтролю рівня засвоєння навчального матеріалу, список літератури.

 

 

Укладач О.Є. Закар'ян, расист.

Відповідальний за випуск О.І. Лісаченко, проф.

Відповідальний редактор B.C. Кобець, доц;

 

ВСТУП

 

Національна економіка складається із сукупності окремих, приватних виробництв (фірм, підприємств), що знаходяться у взаємозв'язку. Для вимірювання зростання сукупного виробництва у економіці використовується система національних рахунків (СНР), яка виконує таку ж саму функцію, що і бухгалтерський облік для окремої фірми. Система національну рахунків - це система взаємопов'язаних статистичних показників, побудована у вигляді рахунків і таблиць для одержання загальної картини економічної діяльності країни. Система національних рахунків розроблена американським економістом, лауреатом Нобелівської премії С.Кузнецом. З кінця 60-х років вона прийнята ООН як стандартна система і рекомендована всім країнам. Значення системи національних рахунків велике. Різноманітні показники, які входять до СНР, дозволяють вимірювати обсяг виробництва у конкретний момент часу, розкривати фактори, що визначають функціонування економіки; визначати тенденцію, економічного розвитку на перспективу; формувати і проводити у життя економічну політику держави. Отже, система національних рахунків визначає стан національної економіки і економічну політику, здатну впливати на цей стан.

У системі національних рахунків відображені, з одного боку, наявні ресурсі, а з іншої - їх використовування. Вона показує рівновагу сукупну операцій обміну поміж учасниками економічних відношень. Учасниками економічних відношень виступають: нефінансові підприємства, що виробляють товари і послуги з метою одержання грошей; домашні господарства, функція яких - споживання; державна і приватна адміністрація, яка робить послуги, що не реалізовуються за гроші; фінансові установи; агенти за межами країни.

У країнах з ринковою економікою СНР широко використовується урядом і територіальними органами влади у аналізі та при прийнятті полі­тичних і господарських рішень. Всі основні аспекти економічної і соціаль­ної політики держави знаходять відображення у показниках СНР (економі­чне зростання, інституціональна і галузева структури економіки, добробут населення і якість життя, інфляція, проблеми бюджетного дефіциту і дер­жавного боргу, підвищення зовнішньоекономічних зв'язків та ін.).

Дані СНР корисні компаніям, особливо великому бізнесу, для оцінки кон'юнктури і вироблення стратегії і тактики у власній господарській по­літиці. СНР як метод дослідження і інформаційна база розрахунків необхід­на науково-дослідним організаціям, центрам і вищій школі у їх аналітичній і методологічній роботі, для виробки рекомендацій урядовим органам, на­вчанню молоді конкретним засобам аналізу в умовах ринкової економіки.

 

РОБОЧА ПРОГРАМИ ДИСЦИПЛІНИ І ПЛАНИ СЕМІШРСЬКИХ ЗАНЯТЬ

 

Система макроекономічних показників ВНП і методи його вимірювання

 

Роль макроекономічних показників. ВНП: грошове вимірювання; ви­ключення повторного рахунку; виключення непродуктивних угод; дві сто­рони ВНП.

Розрахунок ВНП по витратам: особисті споживчі витрати; валові ін­вестиції; чисті інвестиції і економічне зростання; державні закупки; чистий експорт.

Розрахунок ВНП по доходам: амортизація; непрямі податки; зарпла­та; рента; процентний доход; прибуток акціонерних товариств.

 

Питання для обговорення

 

1. Роль системи національних рахунків у макроекономічному аналізі.

2. Суть поняття "ВНП" ("ВВП")

3. Різниця між кінцевим і проміжним продуктом і проблема повтор­ного рахунку.

4. Номінальний і реальний ВНП.

5. Два методи розрахунку ВНП і структура витрат і доходів суспільства.

6. Інші показники національних рахунків.

 

Методичні поради до вивчення теми

 

У даній теми передбачається вивчення таких питань:

- система національних рахунків як нормативна база макроекономічного рахівництва;

- основні макроекономічні показники;

- номінальний та реальний ВНП;

- методи розрахунку ВНП.

Вивчення теми надасть студентам можливість отримати початкові уявлення про сучасну концепцію макроекономічного рахівництва та освої­ти основні показники вимірювання кінцевих результатів функціонувння економіки.

Практика макроекономічних розрахунків у будь-якій країні застосовує велику кількість показників, які обчислюються за певними правила. Але оскільки кожна країна певним чином інтегрована у світову економіку то з метою забезпечення міжнародних порівнянь виникає необхідність застосування єдиних підходів до системи та методології вирахування макроекономічних показників. Ця вимога реалізується за допомогою спеціального міжнародного стандарту - "Системи національних рахунків" (СНР). Во­на затверджується ООН і рекомендується всім країнам для практичного за­стосування.

Для вивчення ролі СНР як нормативної бази макроеко­но­мічного ра­хівництва слід, передусім, зрозуміти ті методологічні принципи, на які во­на опирається. До основних належать таки:

1) продуктивною є будь-яка діяльність, яка приносить доход її суб'єктам. Цей принцип лежить в основі визначення величини доходу, створеного національною економікою, при обчисленні якого беруться до уваги не лише галузі матеріального виробництва, а й галузі, які надають послуги (освіта, охорона здоров'я тощо);

2) видатки на виробництво національного продукту дорівнюють до­ходу, одержаному від його реалізації; або вартість факторів виробництва, використаних при виготовленні національного продукту, дорівнює дохо­дам, що їх отримують власники виробничих факторів. Цей принцип ле­жить в основі економічної рівноваги, до якої економіка постійно тяжіє;

3) економіка перебуває у постійному кругообігу, котрий являє собою безперервний потік перетворень видатків у доходи, а доходів у видатки. Цей принцип лежить в основі економічної динаміки і свідчить про те, що доходи є функцією видатків, а видатки залежать від розподілу доходів.

СНР опирається на певну систему категорій, за допомогою яких здійснюється облік економічної діяльності у країні. Основні з них - інституціональна одиниця, сектор, економічна операція, рахунок.

Національна економіка - це сукупність інституціо­нальних одиниць, які є базовою одиницею обліку у СНР. Якщо економічні інтереси таких інституціональних одиниць зосереджені на території даної країни, то їх на­зивають резидентами цієї країни. І навпаки - інституціональні одиниці, економічні інтереси яких зосереджені поза межами даної країни, щодо неї є нерезидентами. Залежно від функцій, поведінки та цілей усі інституціональні одиниці-резиденти об'єднуються у відповідні секторі: підприємства (нефінансові); фінансові установи: громадські та приватні організації, які обслуговують домашні господарства; домашні господарства; зовнішньо­економічні зв'язки.

Інституціональні одиниці перебувають між собою у певних економічних відносинах. У СНР ці відносини називають економічними операціями, їх поділяють на три групи: операції з товарами та послугами; розподільчі операції; фінансові операції.

Облік усіх економічних операцій здійснюється за допомогою певної системи рахунків, у яких економічні відносини між інституціональними одиницями або секторами враховуються на основі принципу подвійного обліку. Це означає, що кожна операція обліковується двічі: на одному рахунку як ресурси (зміни у зобов'язаннях), на другому - як їх використану (зміни в активах).

СНР опирається на низку макроекономічних показників, за допомогою яких вимірюються результати функціонування національної економіки. Первинним таким показником є валовий випуск (ВВ), який відображає повну ринкову вартість усіх товарів та послуг, вироблених у країні за певний період.

Але найбільше значення серед макроекономічних показників має валовий внутрішній продукт (ВВП).

За своєю суттю ВВП - це ринкова вартість кінцевої продукції або додана вартість, створена резидентами всередині країни. Кінцевою продукцією є лише та частка валового випуску, яка спрямовується на невиробниче споживання, інвестування та експорт. Це означає, що при обчисленні ВВП із валового випуску має відніматися проміжна продукція, яку використовують для виробництва товару та послуг і яка набирає форми матеріальних витрат.

ВВП - це внутрішній продукт, тому що він виробляється резидентами. До резидентів відносяться всі господарюючі суб'єкти (підприємств і населення), незалежно від їх національної належності і громадянства, Що мають центр економічного інтересу на економічній території даної країни у межах якої особи, товари і гроші можуть вільно переміщуватись.

Валовий національний продукт (ВНП) є сукупна ринкова вартість всього обсягу кінцевого виробництва товарів і послуг у національній економіці за один рік. Він дає якісну характеристику економічного розвитку країни, допомагає виявити тенденцію зростання національного продукту.

 

 

Основні характеристики показника ВНП:

1) ВНП відображає поточне виробництво незалежно від того, вся продукція продана чи не вся, коли частина її доповнює припаси виробництва. Отже, запаси виробництва включаються до ВНП.

2) ВНП - це грошовий показник, він вимірює ринкову вартість товарів і послуг. Тому його величина залежить від цін на товари і послуги.

3) ВНП вільний від подвійного рахунку, так як у ньому враховується ринкова вартість тільки кінцевих, продуктів. Кінцеві продукти - це товари і послуги, які купуються для кінцевого використання, а не для подальшої обробки, переробки або перепродажу, тобто із ВНП виключається вартість проміжних продуктів, так як вони враховуються у вартості кінцевих продуктів. їх включення означало б подвійний рахунок і завищену оцінку ВНП.

Отже, щоб уникнути подвійного рахунку, до ВНП включається добавлена вартість, створена кожною фірмою.

Добавлена вартість - це ринкова вартість продукції, виробленої фір­мою, за відрахуванням вартості, сировини і матеріалів, які були викорис­тані, придбаних нею у постачальників.

4) З ВНП виключаються непродуктивні угоди, які були протягом ро­ку. До непродуктивних угод відносяться чисто фінансові угоди, купівля-продаж цінних паперів (акцій, облігацій та ін.) і продаж уживаних товарів. Фінансові угоди бувають трьох видів: а) державні трансфертні (перевідні) платежі; б) приватні трансфертні платежі.

Продаж уживаних товарів не відображає обсяг поточного виробниц­тва, тому включення його до ВНП означало б подвійний рахунок.

До непродуктивних видів діяльності відноситься і домашнє госпо­дарство. Хоч це і господарство, але воно не ринкове. Тому його не включають до ВНП.

До ВНП не включаються і деякі ринкові угоди, що наносять шкоду суспільству (наприклад, продаж наркотиків).

5) ВНП розраховується двома способами: за потоком витратів і за потоком доходів.

 

Способи вирахування ВНП

 

Виміряти ВНП можна двома способами. Перший спосіб - з точки зо­ру витрат виробництва. При цьому способі ВНП визначається по виробни­цтву кінцевої продукції або по витратам споживача на покупку продукції, Другий спосіб - з точки зору доходів виробників, одержаних у процесі ви­робництва ВНП, При цьому способі ВНП визначається на основі підрахун­ку добавленої вартості.

 

Розрахунок ВНП по доходам

 

 

1. Амортизація або вартість використаного капіталу (А).

2. Непрямі податки (акцизи, НДВ, митні збори і т.д.) (Кп).

3. Заробітна плата (W) включає:

- основна платня

- відрахування із фонду ЗП

- винагорода натурою

4.Рентні платежі:

- чиста рента із землі, побудов та інших елементів нерухомості

- орендна плата за експлуатацію надр.

5. Процент (і) вмішує такі елементи:

- проценти на позики, закладні і ощадні вклади

- чистий процент, що виплачується комерційними банками

Із загальної суми процентів виключається процент по державному борту.

6. Прибуток (Р):

- доход неакціонерних підприємств

- доходи від власності

- прибуток акціонерних товариств, який у свою чергу ділиться на 3 частини:

1) податки державі

2) дивіденди акціонерам

3) нерозподілений прибуток корпорацій

BHПдох = A + Kn + W + r + i+P

 

 

Розрахунок ВНД по витратам

 

1. Власні споживчі витрати (С):

- товари тривалого користування

- товари поточного користування

- споживання послуг

2. Валові приватні внутрішні інвестиції (Jg):

- покупка машин, устаткування і т.д.

- будівництво

- вимірювання запасів

Включаються до величини інвестицій амортизація і приріст капіталу.

3. Державні закупки товарів і послуг (G):

витрати на оплату праці державних службовців

витрати на покупку товарів

капітальні витрати держави

До розміру ВНП не включаються трансфертні платежі (допомога).

4. Чистий експорт (хn) представляє собою різницю між кількістю то­варів, що ввозяться до країни, і кількістю товарів, що вивозяться (експорт-імпорт).

Таким чином, формула розрахунку ВНП за потоком витрат має ви­гляд:

ВНПвитр = С+ Jg +G + Хn

Чистий національний продукт національний доход і

власний доход

 

ВНП має один недолік: у ньому закладена тенденція до перебіль­шення поточного річного виробництва, так як він не передбачає вираху­вання тієї частини річного виробництва, яка йде на заміщення капіталу у цьому році. Тому для характеристики чистого обсягу виробництва існує такий економічний показник, як чистий національний продукт (ЧНП). ЧНП дорівнює ВНП за вирахуванням амортизаційних відрахувань. ЧНП - більш досконалий вимірювач обсягу виробництва.

ЧНП, також як і ВНП, створюється за допомогою таких ресурсів, як земля, капітал, робоча сила, управлінські навички. Поточний вклад ресур­сів на створення національного продукту відображає ЧНП за виключенням непрямих податків (НД). НД показує, у що обходиться створення ЧНП з точки зору витрат ресурсів. Тому НД відображає ринкові ціни на економі­чні ресурси, що використані на створення поточного обсягу виробництва.

Ще один важливий показник системи національних рахунків - влас­ний доход (ВД). Він виникає, якщо із НД відняти три види доходу, що за­роблені, але не одержані людьми, та добавити доходи, які одержані людь­ми, але не являються результатом їх трудової діяльності.

Таким чином, власний доход є сукупний доход, одержаний індивіда­ми і сім'ями до уплати ними податків державі.

Доход після уплати податків є доход, яким розпоряджаються, тобто власний доход за вирахуванням податків з громадян. За допомогою цього доходу вимірюється величина доходів сімей та індивідів. Це їх доход для споживання і заощадження.

Отже, співвідношення між ВНП, ЧНП, НД, ВД і доходом, яким можна розпоряджатись, можливо проілюструвати так: ВНП - амортизаційні відрахування = ЧНП - непрямі податки з підприємництва + НД - внески на соціальне страхування - податки на прибуток фірм - нерозподілений прибуток фірми + трансфертні платежі – ВД- індивідуальні податки = доход, яким роспоряджаються.

 

Основні поняття

 

1. Амортизація.

2. Валовий внутрішній продукт.

3. Валовий національний продукт.

4. Валові приватні внутрішні інвестиції.

5. Державні закупки товарів і послуг.

6. Дефлятор.

7. Додана вартість.

8. Доход кінцевого використання.

9. Загальний рівень цін.

10. Зайнятість.

11 Запаси.

12. Заробітна плата.

13. Індекс цін.

14. Національне багатство.

15. Національний доход.

16. Непрямі податки.

17. Нерозподілений прибуток.

18. Номінальний ВНП.

19. Особисті споживчі витрати.

20. Особистий доход..

21. Податки на прибуток.

22. Подвійний рахунок.

23. Потоки.

24. Прибуток.

25. Процент.

26. Реальний ВНП.

27. Резиденти.

28. Рента.

29. Система національних рахунків.

30. Споживчі витрати на товари та послуги.

31. Суспільна продуктивність праці.

32. Трансфертні платежі.

33. Функціональний розподіл доходів.

34. Чистий економічний добробут.

З5. Чистий експорт.

36. Чистий національний продукт.

37. Чисті факторні доходи.

 

Термінологічний словник

 

1. Активи (майно) - все те, що мас ринкову вартість і є власністю пе­вних інституціональних одиниць, тобто будь яке джерело законного не­трудового доходу: реальний капітал, земля, цінні папери, ліцензії, патенти та інше.

2. Базовий рік - за вихідну базу для вирахування реальних (ВВП, особистий доход тощо).

3. Валовий випуск - сукупна ринкова вартість товарів та послуг, ви­роблених резидентами всередині країни протягом певного періоду.

4. Валовий внутрішній продукт - сукупна ринкова вартість кінцевих товарів та послуг, вироблених резидентами всередині країни протягом пе­вного періоду.

5. Валовий національний доход - внутрішні первинні доходи рези­дентів плюс їх чисті первинні доходи зовнішні.

7. Валові інвестиції - видатки на капітальні блага та запаси.

8. Валовий корпоративний прибуток - прибуток, отриманий при реа­лізації продукції плюс амортизація.

9. Державні закупки - урядові видатки на покупку товарів та послуг колективного споживання і державне інвестування економіки.

10. Дефлювання - перетворення номінальних показників у реальні для років, які мали біль високі ціни порівняно з базовим роком.

11. Додана вартість - це вартість, яка створена у процесі виробництва на даному підприємстві і визначає його реальний внесок у створення вар­тості конкретного продукту, або різниця між повною ринковою вартістю товарів та послуг і матеріальними витратами.

12. Економічні операції СНР - операції, які відображають відносини між інституціональними одиницями, що пов'язані з їх економічною діяль­ністю.

13. Експорт - товари та послуги, що їх виробляють у одній країні, а продають іншій.

14. Імпорт - товари та послуги, що закуповуються певною країною у інших країнах.

15. Індекс цін - індекс, що показує, як змінюється ціна певного "ринкового кошика" за певний період.

16. Інституціональна одиниця СНР - економічна одиниця, що може володіти активами, брати на себе зобов'язання і самостійно здійснювати всю сукупність операцій у сфері своєї основної діяльності.

17. Інфлювання - перетворення номінальних показників у реальні для років, які мали нижчі ціни порівняно з базовим роком.

18. Кінцева продукція - частка валового випуску, яка спрямовується на невиробниче споживання, інвестування та експорт.

19. Національне багатство - сукупні активи, які належать сектору домашніх господарств, підприємницькому сектору та державі.

20. Неприбуткові податки - всі податки, за мінусом прибуткових. Вони включають продуктові та інші податки, об'єктом обкладання яких не є доход.

21. Номінальний ВВП - ВВП, що нарахований у поточних цінах.

22. Особистий доход - доход домашніх господарств, який охоплює їх первинні та вторинні доходи.

23.Післяподатковий доход - особистий доход домогосподарств за мінусом особистих податків.

24. Постійні ціни - фактичні ціни того року, що його беруть за базо­вий у разі вирахування макроекономічної динаміки.

25. Поточні ціни - фактичні ціни того року, який є предметом обліку або аналізу.

26. Продуктові (непрямі) податки - податки на товари та послуги, які встановлюються у вигляді надбавки до ціни виробника (податок на додану вартість, акцизний збір, мито тощо).

27. Проміжна продукція - частина валового випуску, яка використо­вується для виробництва товарів та послуг і прибирає форму матеріальних витрат на виробництво.

28. Рахунки СНР - двосторонні балансові таблиці, які відображають, з одного боку, ресурси, а з іншого - їх використання.

29. Реальний ВВП - ВВП, обчислений у постійних цінах.

30. Рента - доход від надання прав за використання власності на ма­теріальні активи.

31. Система національних рахунків - система взаємопов'язаних ста­тистичних показників, які відображають найважливіші аспекти економіч­ної діяльності країни щодо виробництва і споживання продукції, розподілу і перерозподілу доходів та формування національного багатства.

32. Споживчі видатки - частина сукупних видатків, що їх здійсню­ють домогосподарства на купівлю споживчих товарів та послуг.

33. Субсидії - урядові платежі, що надаються окремим підприємст­вам і домогосподарствам, які виробляють або споживають певні товари та послуги.

34. Трансфертні платежі (трансферти) - урядові виплати домогоспо­дарствам і підприємствам, замість яких не отримуються товари та послуги.

35. Чистий ВВП - ВВП за мінусом амортизації.

36. Чистий експорт - експорт мінус імпорт.

37. Чисті інвестиції - валові інвестиції за мінусом амортизації.

38. Чисті продуктові податки - продуктові податки за мінусом суб­сидій.

39. Чисті неприбуткові податки - неприбуткові податки за мінусом субсидій.

 

Питання для дискусії:

 

1. Назвіть причини, з яких показник ВВП не завжди точно характе­ризує добробут науки.

2. Які із перерахованих нижче угод будуть включені до ВВП, а які ні? Поясніть, чому.

а) Сім'я продає свою квартиру за 40 тис. грн. і купує квартиру у тіль­ки що побудованому будинку за 50 тис. грн.

б) Фірма купує 10 комп'ютерів, які уже були у споживанні, у іншій фірмі.

в) Сім'я купує акціїкомпанії "А" на суму10 тис. грн.

г) Фірма випускає продукцію на суму 10 мли. дол., половину продаж через фірмовий магазин, а другу половину зберігає на складі.

д) Видавництво продає книги, що зберігались на складі з минулого року, на суму 500 тис. грн.

3. Якщо частина домогосподарок у країні вирішить піти на роботу, а для виконання домашніх справ буде наймати прислугу, чи відо­бразиться це на величині ВВП?

4. Як це Введення імпортного мита підвищило ціни товарів, що вво­зяться, відобразиться на вартості життя, якщо для оцінки його зміни використати:

а) індекс споживчих цін;

б) дефлятор ВВП.

Примітка: індекс цін - неявний дефлятор ВВП, або, як його ще нази­вають, дефлятор ВВП. Фактично він дорівнює відношенню номінального ВВП до реального у поточному періоді:

 

Приклад рішення задачі

 

Задача

 

Є такі дані з економіки США за 1929 рік (у млрд. дол.):

 

Таблиця 1 - Вихідні дані

Найменування показників Величина
1. Трансфертні платежі 4,0
2. Валові внутрішні інвестиції 16,2
3. Непрямі податки на бізнес 7,0
4. Власні прибуткові податки 2,6
5. Чистий експорт 1,1
6. Нерозподілений прибуток корпорацій 2,8
7. Амортизація 7,9
8. Власні споживчі витрати 77,2
9. Податки на споживання капіталу 1,4
10. Внески на соціальне страхування 0,2
11. Державні закупки товарів і послуг 8,5

 

а) Розрахуйте показники ВНП;

б) визначте величину ЧНП:

в) національного доходу (НД)

г) власного доходу (ВД)

д) доходу, яким розпоряджаються (РД)

 

Рішення

 

Виходячи з даних, що приведені в умові задачі, можна розрахувати ВНП по витратам (для розрахунку іншими способами недостатньо інфор­мації).

Зміна ВНП по витратам робиться шляхом складання сукупних ви­трат усіх економічних суб'єктів, що необхідні для виробництва кінцевої продукції. Ці витрати складаються з чотирьох компонентів:

 

У(ВНП) = С + Jg + G + Хn,

 

де С - споживчі витрати;

Jg - валові внутрішні приватні інвестиції

G - державні закупки товарів і послуг

Хn - чистий експорт.

 

Складаємо показники споживчих витрат (С = 77,2), валових інвести­цій (Jg = 16,2), державних витрат (G = 8,5) і чистого експорту (Хп = 1,1).

ВНП = 77,2 + 16,2 + 8,5 + 1,1) = 103 (млрд. дол.).

Щоб розрахувати величину власного розпоряджального доходу (ВРД), необхідно вичислити такі показники: чистий національний продукт (ЧНП), національний доход (НД) і власний доход (ВД).

Таким чином маємо:

ЧНП = ВНП - амортизація

ЧНП = 103 - 7,9 = 95,1 (млрд. дол.)

НД = ЧНП - непрямі податки на бізнес

НД = 95,1 - 7,0 = 88,1 (млрд. дол.)

ВД = НД - внески на соціальне страхування - нерозподілений прибу­ток - податки на прибуток корпорацій + трансфертні платежі

ВД = 88,1 - 0,2 - 2,8 - 1,4 + 4,0 = 87,7 (млрд. дол.)

Власний доход, яким розпоряджаються, дорівнює власному доходу за вирахуванням індивідуальних прибуткових податків.

ВРД = ВД - Ін = 87,7 - 2,6 = 85,1 (млрд. дол.)

 

Практичні завдання

 

Завдання 1. Розрахувати ЧНП за таких умов (грн.): споживчі видатки = 600, валові інвестиції = 120, видатки на відновлення зношеного капіталу = 80, державні видатки = 6=, трансферти = 20, експорт = 10, імпорт + 12.

Завдання 2. Розрахувати ВВП за таких умов (грн.): корпоративний прибуток = 100, амортизація = 40, зарплата = 400, доход від індивідуально­го бізнесу = 40, субсидії = 20, неприбуткові податки - 100.

Завдання 3. Розрахувати особистий доход за таких умов (грн.): зар­плата = 400, рента = 20, відрахування від зарплати у соціальні фонди = 100, чисті відсотки = +40, змішаний доход = 30, внутрішні соціальні трансферти = 80, чисті соціальні трансферти зовнішні = -10, дивіденди = 20.

 

Завдання 4. Вирахувати приріст реального ВВП у аналізованому році за таких умов: у базовому році реальний ВВП становить 800 грн., у аналі­зованому році ВВП номінально збільшився до 1440 грн., а ціни зросли на 20 %.

Завдання 5. Вирахувати номінальний ВВП у аналізованому році за таких умов: у базовому році реальний ВВП = 1000 грн., у аналізованому році реальний ВВП збільшився на 2 %, а ціни - на 5 %.

 

Задача 6

 

За даними таблиці розрахуйте:

а) ВНП по доходам;

б) ВНП по видаткам;

в) обсяг ЧНП;

г) національний доход (двома способами);

д) власний доход;

є) доход, яким розпоряджаються.

Таблиця 2 – Вихідні дані

 

Рахунок Млрд. дол.
1в. 2в. 3.
1. Процент за кредит      
2. Валові приватні інвестиції      
3. Заробітна плата      
4. Прибуток корпорацій      
5. Непрямі податки      
6. Рентні платежі власникам орендованого майна      
7. Податки на прибуток корпорацій      
8. Чистий експорт      
9. Державні закупки товарів і послуг      
10. Чисті приватні інвестиції      
11. Прибуток від власності      
12. Чисті субсидії державним підприємствам      
13. Трансфертні виплати населенню      
14. Споживчі виплати      
15. Внески на соціальне страхування      
16. Нерозподілений прибуток корпорації      
17. Податок на власний доход      

 

 

Задача 7

 

Маємо наступні макроекономічні показники:

Таблиця 3 - Вихідні дані

 

Рахунок Млрд. дол.
1в. 2в. 3в. 4в.
1. Непрямі податки на бізнес        
2. Заробітна платня        
3. Доходи, одержані за кордоном        
4. Відсотки по державним облігаціям        
5. Орендна плата        
6. Доходи від власності        
7. Експорт        
8. Вартість споживчого капіталу        
9. Державні закупки товарів і послуг        
10. Дивіденди        
11. Нерозподілений прибуток підприємств        
12. Відсоткові платежі        
13. Валові інвестиції        
14. Трансфертні виплати        
15. Витрати на власне споживання        
16. Імпорт        
17. Індивідуальні податки        
18. Внески на соціальне страхування        
19. Податки на прибуток корпорацій        
20. Доходи, одержані іноземцями        

 

Визначити:

ВНП двома способами, ВВП, ЧНП, НД, ВД, РД, власні заощадження, сальдо торгового балансу, чисті інвестиції.

 

Задача 8

 

Дано такі макроекономічні показники:

 

 

Таблиця 4 - Вихідні дані

 

Рахунок Млрд. дол.
1в. 2в. 3в. 4в.
1. Індивідуальні податки        
2. Чисті приватні внутрішні інвестиції        
3. Нерозподілений прибуток корпорацій        
4. Трансфертні платежі        
5. Експорт        
6. Прибуток корпорацій        
7. Імпорт        
8. Доходи, одержані іноземцями        
9. Заробітна плата        
10.Внески на соціальне страхування        
11. Вартість споживаного капіталу        
12.Державна закупка товарів і послуг        
13.Витрати на власне споживання        
14.Орендна плата        
15.Доходи від власності        
16.Проценти по державним цінним паперам        
17.Непрямі податки        
18. Дивіденди        
19.Процентні платежі        
20.Доходи, одержані за кордоном        

 

Визначити: ВНП (двома способами), ВВП, ЧНП, НД, ВД, РВД, влас­ні заощадження, чистий експорт, валові інвестиції.

 

 

Задача 9

 

Дано такі макроекономічні показники:

Таблиця 5 - Вихідні дані

 

Рахунок Млрд. дол.
1в. 2в. 3в.
1. Нерозподілений прибуток корпорацій      
2. Процентні платежі      
3. Імпорт      
4. Доходи від власності      
5. Витрати на власне споживання      
6. Валові інвестиції      
7. Вартість споживаного капіталу      
8. Власні заощадження      
9. Дивіденди      
10. Заробітна плата      
11. Проценти по державним облігаціям      
12.Трансфертні платежі      
13. Доходи, одержані за кордоном      
14. Орендна плата      
15. Непрямі податки на бізнес      
16. Експорт      
17. Внески на соціальне страхування      
18. Доходи, одержані іноземцями      
19. Державні закупки товарів і послуг …93    
20. Прибуток корпорацій      

 

Визначити: ВНП, ВВП, ЧНП, НД, ВД, РВД, податок на прибуток ко­рпорацій, індивідуальні податки.

 

Задача 10

 

По приведеним даним розрахуйте:

1) ВНП (методом доходів і витрат);

2) Національний доход;

3) ЧНП;

4) власний доход;

5) доход кінцевого користування;

6) величину винагороди за працю;

7) величину чистого експорту;

8) обсяг чистих приватних інвестицій.

Таблиця 6 - Вихідні дані

 

Рахунок Млрд. дол.
1. Експорт 550,7
2. Дивіденди  
3. Амортизація 460,5
4. Заробітна плата  
5. Державні закупки товарів і послуг 1730,5
6. Рента 49,5
7. Непрямі податки 385,5
8. Додаткові виплати до зарплати  
9. Валові приватні інвестиції 1255,5
10. Податки на прибуток корпорацій  
11. Трансфертні платежі  
12. Проценти на капітал 301,5
13. Доход індивідуальних власників  
14. Споживчі витрати 2860,5
15. Імпорт  
16. Внески на соціальне страхування  
17. Нерозподілений прибуток корпорацій  
18. Податок на власний доход  

 

Задача 11

 

Дано основні макроекономічні показники економіки країни: Таблиця 7 - Вихідні дані

 

Рахунок Млрд. дол.
1в. 2в. 1в. 4в.
1. Нерозподілений прибуток корпорацій        
2. Процентні платежі        
3. Імпорт        
4. Доходи від власності        
5. Витрати на особисте споживання        
6. Чисті приватні внутрішні інвестиції        
7. Витрати на відшкодування споживаного капіталу        
8. Проценти по державним облігаціям        
9. Індивідуальні податки        
10. Дивіденди власникам        
11. Заробітна плата найманих працівників        
12. Трансфертні платежі населенню        
13. Орендна плата        
14. Непрямі податки на бізнес        
15. Експорт        
16. Внески на соціальне страхування        
17. Державні закупки товарів і послуг        

 

Визначити: ВНП (по витратам і доходам), ЧНП, НД, ВД, РД, податок на прибуток корпорацій, приватні заощадження, стан державного бюдже­ту, прибуток корпорацій.

 

Задача 12

 

Економіка країни характеризується такими показниками:

Таблиця 8 - Вихідні дані

 

Рахунок Млрд. дол.
1в. 2в. 3в.
1. Індивідуальні податки      
2. Чисті приватні внутрішні інвестиції      
3. Нерозподілений прибуток корпорацій      
4. Трансфертні платежі      
5. Експорт      
6. Зарплата      
7. Процентні платежі      
8. Дивіденди      
9. Внески на соціальне страхування      
10. Вартість споживаного капіталу      
11.Імпорт      
12. Державні закупки товарів і послуг      
13. Витрати на власне споживання      
14. Орендна плата      
15. Допомога по безробіттю      
16. Доходи від власності      
17. Проценти по державним облігаціям      
18. Непрямі податки на бізнес      
19. Податки на прибуток корпорацій      

 

Визначити: ВНП, НД, ВД, власні заощадження, сальдо державного бюджету, прибуток корпоративного сектору. Докажіть, що "ін'єкції" дорі­внюють "вилученням".

 

 

Задача 13

 

Дано компоненти валового внутрішнього продукту однієї з країн за рік (млрд. дол.).

Таблиця 9 - Вихідні дані

 

Рахунок Млрд. дол.
1в. 2в. 3в.
1. Власні споживчі виграти      
2. Чисті інвестиції      
3. Державні закупки товарів і послуг      
4. Рента      
5. Прибуток акціонерних товариств      
6. Відрахування на споживання капіталу      
7. Процент      
8. Непрямі податки на бізнес      
9. Заробітна плата      
10. Трансфертні платежі      
11. Доходи індивідуальних власників      
12. Чистий експорт      
13. Чисті іноземні факторні доходи, одержані за кор­доном      

 

 

а) Розрахуйте ВНП по методу доходів і витрат.

б) Внесіть необхідні поправки до ВНП, щоб одержати ВВП.

в) Визначте національний доход.

 

Тести для самоперевірки знань

 

1. До методологічних принципів СНР відноситься таке положення:

A. Ринкова економіка с стабільною системою.

Б. Видатки на виробництво ВВП = доходу від його реалізації".

B. Продуктивність є діяльність, яка виробляє матеріальні блага.

Г. Продуктивною с праця, яку застосовують в умовах ринку.

2. Сектором СНР є:

A. Приватні підприємства.

Б. Державні підприємства.

B. Фінансові установи.

Г. Змішані підприємства.

3. Із наведених визначень правильним є таке:

A. ВВП - це валовий випуск мінус амортизація.

Б. Післяподатковий дохід - це особистий дохід мінус податки.

B. Амортизація є елементом валового корпоративного прибутку.

Г. ВНД обчислюється як сума внутрішніх первинних доходів.

4. Чисті неприбуткові податки використовуються для обчислення:

A. ВВП за виробничим методом.

Б. ВВП за методом доходів.

B. Після податкового доходу.

Г. Всі відповіді помилкові.

5. Із перелічених величин елементом особистого доходу є:

A. Чисті відсотки.

Б. Заощадження.

B. Соціальні трансферти зовнішні.

Г. Рента.

Д. Всі відповіді правильні.

6. Чим ВНП відрізняється від ВВП?

A. ВНП включає в себе тільки кінцевий продукт, а ВВП - всю зроблену продукцію.

Б. ВНП враховує продукцію усередині держави та за її кордонами, а ВВП - тільки усередині держави.

B. ВНП вимірюється у реальних цінах, а ВВП - у номінальних.

Г. ВНП - це сума кінцевих продуктів, а ВВП - це сума доданих цінностей.

7. Чому дорівнює дефлятор ВНП?

А. Відношенню номінального ВНП до реального.

Б. Відношенню реального ВНП до номінального.

В. Відношенню вартості споживчої корзини даного року до варто­сті споживчої корзини базового року.

Г. Сумі індексів цін зробленої продукції даного року.

8. Які із перелічених показників включає в себе ВВП, обрахований по доходам:

A. Заробітну платню, заощадження і інвестиції.

Б. Споживчі витрати, податки і амортизацію.

B. Заощадження, відсотки по вкладам та ренту.

Г. Державні закупки, ренту чи орендну плату та податки.

9. Для розширення виробничого потенціалу країни необхідно, щоб:

A. ЧНП перевищував НД.

Б. Чисті інвестиції перевищували величину амортизації.

B. НД перевищував обсяг споживчих витрат населення та держа­ви.

Г. ВНП перевищував ЧНП на величину амортизації.

10. До чистих інвестицій належить:

A. Купівля домашнім господарством легкового автомобіля.

Б. Купівля фірмою земельної ділянки.

B. Заміна зношеного обладнання новим.

Г. Будівництво складу готової продукції.

11. Сукупна вартість товарів та послуг, виготовлених у країні протя­гом року, це:

A. Національне багатство.

Б. Валовий внутрішній продукт.

B. Національний доход.

Г. Чистий економічний добробут.

12. До трансфертних платежів належать:

А. Шкільне будівництво.

Б. Заробітна плата державних службовців.

В. Податки.

Г. Допомога по безробіттю.

13. Національний ВНП визначається за цінами:

A. Попереднього року.

Б. Поточного року.

B. Наступного року.

Г. Базисного року.

14. Що необхідно зробити, щоб одержати величину національного доходу (НД):

A. До ЧНП додати непрямі податки.

Б. Від ЧНП відняти непрямі податки.

B. Від ВНП відняти амортизацію і всі податки.

Г. До особистого доходу додати трансфертні платежі.

15. Особистий доход - це:

A. Вартість зроблених за рік товарів та послуг.

Б. Доход, отриманий домогосподарствами протягом даного року.

B. Весь доход, призначений для особистих витрат, після сплати податків.

Г. Сума заощаджень з приватних джерел, що знаходяться у даній країні.

Д. ВНП мінус амортизація.

16. Що з перерахованого включається до складу ВНП:

A. Послуги домашньої господарки.

Б. Покупка у сусіда старого автомобіля.

B. Покупка нової акції у брокера.

Г. Вартість нового підручника у місцевому книжному магазині;

Д. Покупка облігацій у корпорації.

17. Відрахування на споживання капіталу - це:

A. Чисті інвестиції.

Б. Чисті іноземні інвестиції.

B. Амортизація.

Г. Фонди, які не можуть бути використані для закупівлі спожив­чих товарів.

Д. Кошти, призначені для задоволення особистих потреб непря­мим способом.

18. Якщо з національного доходу (НД) відняти податки на прибуток корпорацій, нерозподілений прибуток і внески на соціальне страхування, а потім приплюсувати чисті трансфертні платежі, то отримана сума є:

А. Особистий доход.

Б. Амортизація.

В.ВНП.

Г.ЧНП.

Д. Доход, яким розпоряджаються.

19. Доход, яким розпоряджаються, це:

A. Особистий доход мінус індивідуальні податки і неподаткові платежі.

Б. Сума, що включає зарплату, платню, ренту і доход у формі від­сотка на капітал.

B. Зарплата і платня, доход у формі відсотка на капітал мінус по­даток на особистий доход.

Г. все перераховане у пунктах А, Б, В.

Д. усі попередні відповіді невірні.

20. Які з агрегатних величин не використовуються при визначенні об'єму національного доходу?

А. Прибуток корпорацій.

Б. Державні трансферні платежі.

В. Відсотки, виплачувані підприємцями за капітал, отриманий у кредит.

Г. Рентний доход.

Д. зарплата і платня.

21. Поняття інвестицій у національних рахунках ВНП і ЧНП вклю­чає:

A. Кожний продукт, зроблений на державному підприємстві.

Б. Закупку кожної акції.

B. Зріст запасів на кінець року.

Г. кожний товар, куплений споживачем, але не цілком спожитий до кінця року.

Д. усі перераховані відповіді невірні.

22. Індекс цін може бути використаний для того, щоб:

A. Оцінити розходження між структурою виробництва у даному та попередньому роках.

Б. Оцінити розходження у ринковій вартості «товарної корзини» двох різних часових періодів.

B. Оцінити розходження в умовах цін двох різних сторін.

Г. Оцінити різницю між рівнем оптових та різних цін.

Д. Усе відповіді невірні.

23. Якщо фірми почнуть усі свої прибутки виплачувати акціонерам у формі дивідендів, то у національних рахунках зросте показник:

A. ВВП.

Б. Чистих інвестицій.

B. Амортизація.

Г. Особистого доходу.

24. Є такі дані за 2 роки:

Таблиця 10 - Вихідні дані

Роки Національний ВНП Дефлятор ВНП
  96 млрд. дол. 100%
  48 млрд. дол. 75%

 

Яким був реальний ВНП у 1933г., якщо як приклад базового періоду розглядати 1929г.?

A. 72 млрд. дол.;

Б. 36 млрд. дол.;

B. 64 млрд. дол.;

Г. 48 млрд. дол.

25. Припустимо, що у першому році (базисному) національний ВНП склав 500 млрд. дол.. Через 6 років дефлятор ВНП збільшився у 2 рази, а реальний ВНП зріс на 40%. У цьому випадку національний ВНП через 6 років склав:

1)2000 млрд. дол.;.

2) 1400 млрд. дол.;

3) 1000 млрд. дол.;

4) 750 млрд. дол..

26. Якщо обсяг реального ВНП знизився на 7%, а чисельність насе­лення на 5%, то:

A. Реальний ВНП на душу населення зменшився.

Б. Реальний ВНП на душу населення збільшився.

B. Номінальний ВНП не змінився.

Г. Реальний ВНП збільшився, а номінальний зменшився.

27. Валові приватні інвестиції враховуються при розрахунку:

A. ВНП за методом потоку доходів.

Б. ВНП за методом потоку витрат.

B. ЧНП за методом потоку витрат.

Г. Доходу, яким розпоряджаються

Д. Особистого доходу.

28. Припустимо, що ВНП збільшився з 500 млрд. дол. до 600 млрд. дол., а дефлятор ВНП з 125 до 150. При таких умовах величина реального ВНП:

A. Не зміниться.

Б. Збільшиться.

B. Зменшиться.

Г. Не може бути розрахована на основі наявних даних.

Д. Усі попередні відповіді невірні.

29. При розрахунку національного доходу і національного продукту не можна підсумовувати:

A. Споживчі витрати і особисті накопичення.

Б. Чисті інвестиції і споживчі витрати.

B. Прибуток корпорацій і процентні платежі підприємців за кре­дит.

Г. Урядові закупки, зарплату і платню.

Д. Споживчі витрати і валові інвестиції.

30. Повторний рахунок при визначенні ВНП і ЧНП виникає при до­даванні:

A. Чистої доданої вартості, створеної у видобувній і сталеливарній промисловості.

Б. Приросту запасів в борошномельній і у пекарній промисловості.

B. Виробництва залізної руди і чавуну.

Г. Доданої вартості, створеної у пекарній промисловості і у її торгівельній мережі.

Д. Загального обсягу куплених споживчих товарів і засобів вироб­ництва.

 

 

Контрольні запитання

 

 

1. Назвіть і охарактеризуйте основні макроекономічні показники.

2. Дайте визначення валового національного продукту.

3. Перелічіть макроекономічні показники СНР.

4. Які засоби вимірювання ВНП ви знаєте?

5. Запишіть і поясніть формулу розрахунку ВНП за витратами.

6. Що включають у себе витрати на споживання, витрати на інвес­тиції, державні витрати?

7. Запишіть формулу розрахунку ВНП за доходами.

8. Поясніть джерела кожного з видів доходу у економічній системі.

9. Поясніть значення і необхідність використання у СНР показників валового внутрішнього продукту; чистого національного продук­ту.

10. Як уникнути подвійного рахунку при вимірюванні ВНП.

11. Чим відрізняється особистий доход від доходу кінцевого викорис­тання?

12. Чому при складанні національних рахунків порівнюється ринкова вартість обсягів виробництва у різні роки, а не фактичні фізичні обсяги виробництва?

13. У чому відмінність між номінальним і реальним ВНП?

14. У чому відмінність між дефлятором та індексом цін?

15. Дайте визначення чистого економічного добробуту.

16. Поясніть економічний зміст кривої Лоренца.

 

Рекомендована література

1 Агапова Т.А., Серегина С.Ф. Макрозкономика: Учебник. - 3-є изд. - М.: МГУ им. М.В. Ломоносова. - Дело и Сервис, 2000. -С 23-43.

2 Базилевич В.Д., Баластрик Л,0. Макроекономіка. Навчальний посі­бник. - К.: Атіка, 2002. - 368с.

3 Базилевич В.Д. Макроекономіка: Навчальний посібник. - К.: Київ. Держ. торг.-екон. ун-т, 1995. -С. 4-22

4. Ивашковский С.А. Макрозкономика: Учебник. - М.: Дело, 2000. -С. 18-24.

5 Макконелл К.Р., Брю С.Л. Зкономикс: принципьі, проблемьі и по-литика. -М.: Республика. 1992. -С. 16-192.

6 Макрозкономика. Учебник /Под ред. Л.С.Тарасевича. - СПб.: Зко-номическая школа, 1994. — С. 16-35.

7 Общая зкономическая теория (политзкономия): Учебник /Под ред. акад. В.Й.Видяпина, акад. Г.А.Журавлевой. - М.: ПРОМО-Медиа, 1995. -С. 366-386.

8 Овчинников Г.П. Макрозкономика. - СПб.: Техническая книга, 1993.-С. 15-18.

9 Сакс Дж. Д., Ларрен Ф.Б. Макрозкономика. Глобальний подход: Пер. с анг. - М.: Дело, 1996. - С. 39-59.

10 Фишер С, Дорнбуш P., Шмалензи Д. Зкономика. - М.: Дело, 1993.-С. 453-472.

11 Вечканов Г.С., Вечканова Г.Р. Макрозкономика: Пособие для по-дготовки к зкзамену. - СПб.: Питер, 2001. - С. 14-20.

12 Мзнкью Н.Г. Макрозкономика. - М.: МГУ, 1994. - Гл. 2.

13 Макрозкономика: Учебник для суд. зконом. спец, вузов /МГИМО (ун-т) МИД РФ. - 2-е изд. - М.: Дело, 2002. - 471с.

14 Манків Г.Н. Макроекономіка: підручник для України. Пер. с англ. / Наук. ред. пер. С.Панчишин - К.: ОСНОВИ, 2000. - 586 с.

15 Макрозкономика: Учебное пособие. Под ред. Л.П. Зеньковой. -Минск: Новое знание, 2002. - 244 с.

16 К.С.Солонінко Макроекономіка. Навч. посібник для студ. економ. Спеціальностей. - Київ: ПУЛ, 2002. - 320 с.

ЗМІСТ

 

1. Вступ  
2. Робоча програма дисципліни і плани семінарських занять  
3. Система макроекономічних показників і методи її вимірювання  
4. Питання для обговорення  
5. Методичні поради до вивчення теми  
6. Способи вирахування ВНП  
7. Розрахунок ВНП по доходам  
8. Розрахунок ВНП по витратам  
9. Чистий національний продукт, національний доход і власний доход  
10. Основні поняття  
11. Термінологічний словник  
12. Питання для дискусії  
13. Приклад рішення задачі  
14. Практичні завдання  
15. Тести для самоперевірки знань  
16. Контрольні запитання  
17. Рекомендована література  

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.132 сек.)