АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Галузь знань 0305 «Економіка і підприємництво»

Читайте также:
  1. I. Контроль, корекція та закріплення знань.
  2. I. Контроль, корекція та закріплення знань.
  3. II. Засвоєння знань та вмінь
  4. II. Розвиток математичних знань.
  5. II. Розвиток математичних знань.
  6. II. Розвиток математичних знань.
  7. II. Розвиток математичних знань.
  8. II. Розвиток математичних знань.
  9. II. Розвиток математичних знань.
  10. II. Розвиток математичних знань.
  11. II. Розвиток математичних знань.
  12. III. Актуалiзацiя опорних знань учнiв.

ЗМІСТ

 

ВСТУП………………………………………………………...……4

ПРОГРАМА з дисципліни «Фінансовий ринок»………………...6

ПИТАННЯ до підготовки теоретичної частини заліку з дисципліни «Фінансовий ринок»………………………………………..11

МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ до виконання

практичних завдань………………………………………………………17

ЗАВДАННЯ для підготовки до виконання практичної

частини заліку з дисципліни «Фінансовий ринок»…………………….43

ПЕРЕЛІК РЕКОМЕНДОВАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ………………..51

 

ВСТУП

 

Історія розвитку фінансового ринку нараховує майже 500 років. В Україні його не можна вважати до кінця сформованим. Минулий радянський досвід не передбачав аспектів вивчення фінансового ринку, а світова наука і практика за цей час сягнули далеко вперед. Ось чому вивчення дисципліни «Фінансовий ринок» в умовах сучасних економічних перетворень, коли державі необхідні кваліфіковані спеціалісти в галузі економіки, фінансів, бухгалтерського обліку та аудиту, менеджменту, які вміють оцінювати всі можливі варіанти інвестування, приймати правильні управлінські рішення в умовах мінливої ринкової кон’юнктури.

МЕТА вивчення дисципліни: формування комплексного розуміння системи взаємозв’язків на фінансовому ринку; формування теоретичних та практичних знань з основ функціонування та розвитку фінансового ринку як підсистеми фінансових відносин.

ПРЕДМЕТ навчальної дисципліни — фінансовий ринок, який зазначений як економічний простір, де формуються і функціонують відносини купівлі/продажу фінансових інструментів; а також відносини, що виникають у процесі купівлі/продажу фінансових ресурсів та організації окремих сегментів фінансового ринку.

Основні ЗАДАЧІ курсу:

1) визначення місця фінансового ринку в фінансовій системі;

2) розкриття взаємозв’язків між інвестиціями та заощадженнями через механізм руху фінансових потоків в економіці;

3) обґрунтування необхідності функціонування фінансових інструментів, як засобів взаємодії учасників ринку і розкриття особливостей оберту різних видів цінних паперів;

4) обґрунтування необхідності державного регулювання фінансового ринку з урахуванням специфіки економічного та соціального розвитку України;

5) визначення сутності інфраструктури фінансового ринку та особливостей діяльності професійних учасників, фондових бірж, посередників в Україні.

 

 

ПРОГРАМА

З дисципліни «Фінансовий ринок» для студентів

Напряму підготовки 6.030508 «Фінанси і кредит»

галузь знань 0305 «Економіка і підприємництво»

 

ТЕМА 1. Фінансовий ринок: сутність, функції та роль в економіці

Фінансовий ринок як економічний простір, на якому формуються від­носини купівлі-продажу фінансових фондів. Місце фінансового ринку у фі­нансовій системі. Структура фінансового ринку: фондовий ринок, грошовий ринок, ринок банківських позичок.

Суб'єкти відносин – учасники фінансового ринку: держава, емітенти, фінансові посередники. Фінансові інструменти ринку – цінні папери, їхеко­номічна та правова природа Цінний папір – фінансова вимога; носій майно­вих та інших прав інвестора. Функції фінансового ринку. Забезпечення руху фінансових потоків, переливу вільних фінансових фондів (заощаджень) в ін­вестиції. Внут­рішньогалузевий, міжга­лузевий та міжнародний рух фінансо­вих потоків.

Державне регулювання фінансового ринку його причини, головні принципи законодавчі основи.

 

ТЕМА 2. Інфраструктура фінансового ринку

Поняття інфраструктури фінансового ринку. Значення інфраструктури для розвитку фінансового ринку. Система інфраструктури фінансового ринку в Україні. Професійна діяльність на ринку цінних паперів Технологія торгів­лі цінними паперами. Біржовий та позабіржових обіг цінних паперів.

Фінансові інститути як посередники між суб'єктами фінансового рин­ку. Значення посередництва: деномінація заощаджень, приймання ризику не­повернення виданої позички та виплати процентів, інформаційне забезпечен­ня, консолідація ризиків та ефект росту масштаб угод. Роль комерційних банків як посередників. Депозитні небанківські ін­ститути. Кредитні спілки. Ощадні інститути. Страхові компанії. Інвестиційні компанії та фонди. Пенсійні фонди, перспективи їхрозвитку в Україні. Бро­кери та дилери по цінних паперах. Фонди грошового ринку. Фінансові ком­панії. Активи та пасиви фінансових посередників їх управління.

Національна депозитарна система в Україні, сфера її діяльності та уча­сники. Два рівні депозитарної системи. НБУ – депозитарій та фінансовий агент з обслуговування обігу державних цінних паперів.

Кліринг. Кліринговий депозитарій, розрахунковий банк. Органи конт­ролю та нагляду на фінансовому ринку Контрольні функції Державної комі­сії з цінних паперів та фондового ринку, національного банку України, Міні­стерства фінансів в Україні.

 

ТЕМА 3. Законодавче регулювання фінансового ринку

Розвиток законодавчого регулювання ринку фінансових послуг в краї­нах з розвинутою ринковою економікою. Міжнародні стандарти регулювання фінансового ринку. Міжнародне співробітництво з регулюванням фінансових ринків. Резолюції Міжнародної організації комісій з цінних паперів (IOSCO). Регулювання фондового ринку в країнах-учасницях Європейського Союзу. Міжнародні торги банківського регулювання та нагляду.

Основи правового регулювання фінансового ринку в Україні. Правові норми регулювання фінансового ринку і розвитку його інфраструктури.

Правове регулювання фондового ринку в Україні. Стратегія розвитку фондового ринку. Правові норми захисту майнових прав інвестора на грошо­вому ринку.

Захист майнових прав вкладників та акціонерів комерційних банків.

Правова база оподаткування операцій на фінансовому ринку.

 

ТЕМА 4. Фондовий ринок

Фондовий ринок як частина фінансового ринку. Значення розвитку фондового ринку для процесу нагромадження капіталу. Особливість фондо­вого ринку, його суб'єкти. Функції фондового ринку. Рух довгострокових фі­нансових фондів. Особливості розвитку фондового ринку в Україні.

Інструменти фондового ринку: облігації та акції як класичні інстру­менти ринку капіталів, розвиток похідних цінних паперів. Ринок облігацій. Облігація — борговий цінний папір. Класифікація об­лігацій. Дохідність облігацій: поточна, до часу погашення, повна реалізована. Ринок акцій. Акція як частка у статутному фонді акціонерного товари­ства. Класифікація акцій. Емісія, реєстрація та розміщення акцій. Способи розміщення. Виплата дивідендів. Поточна дохідність акцій?

Фундаментальний аналіз ринку цінних паперів, його методи та зна­чення для вивчення ринку і прийняття стратегічних рішень. Технічний аналіз ринку цінних паперів. Методи аналізу. Значення тех­нічного аналізу для прийняття рішень з купівлі продажу цінних паперів.

 

 

ТЕМА 5. Ринок похідних цінних паперів

Причини появи та розвитку ринку похідних цінних паперів. Хеджування. Види фінансових похідних цінних паперів, їх особливості. Форвардні контракти. Ф'ючерні контракти. Опціони. Контракти «своп».

 

ТЕМА 6. Грошовий ринок і ринок банківських позичок

Грошовий ринок і ринок банківських позичок як складові фінансового ринку, їх взаємозв'язок і взаємообумовленість. Особливість грошового ринку як ринку високоліквідних фінансових активів, короткострокових цінних па­перів.

Особливість ринку банківських позичок як ринку короткострокових і середньострокових позичок для фінансування оборотного (працюючого) ка­піталу.

Суб'єкти грошового ринку та ринку банківських позичок: держава (міністерство фінансів та центральний банк), комерційний банк та депозитар­ні небанківські інститути, господарські одиниці всіх форм власності, фінан­сові посередники.

Функції грошового ринку. Забезпечення руху короткострокових лікві­дних фінансових потоків, купівлі – продажу грошей як засобів платежу. За­безпечення касового виконання державного бюджету.

Інструменти грошового ринку. Вексель – дисконтний фінансовий інст­румент. Казначейський вексель, їх особливості та значення для грошового ринку. Дохідність казначейського векселя. Сертифікати депозитів, що вільно обертаються. Комерційні цінні папери — прості векселя.

Функції ринку банківських позичок: кредитування оборотних фондів. Операції центральних банків на відкритому рийку. Управління грошо­вим обігом як мета операції на відкритому ринку, поставлена перед Центро­банком.

Регулювання портфеля цінних паперів емісійного банку. Управління державним боргом як мета операцій на відкритому ринку, поставлена перед Міністерством фінансів. Взаємодія і взаємозв'язок кредитно-грошової та фі­нансової політики, значення її для грошового ринку.

ТЕМА 7. Фондова біржа та біржові операції

Фондова біржа - організаційно оформлений, постійно діючий ринок, на якому здійснюється торгівля цінними паперами. Історія створення бірж у західних країнах. Організаційна конференція першої фондової біржі в Украї­ні. Розробка та прийняття основних нормативних документів УФБ. Правовий статус УФБ. Розвиток фондових бірж в Україні.

 

ТЕМА 8. Ризик та ціна капіталу

Ціноутворення на фінансовому ринку. Ціна кредиту – процент. Струк­тура процентних ставок фінансового ринку. Дохід і ризик цінного капера. Те­орії структури процентних ставок (неупередженого очікування, переваги лік­відності сегментації ринку).

Розвиток теорії ризику. Причини появи та розвитку теорій ризику. Су­часна критика теорій.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)