АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Роль держави в економічному кругообігу

Читайте также:
  1. А.Н.Радищев, Новиков. Оппозиционная самодержавию и крепостничеству общественно-политическая мысль
  2. Актори світової політики та зовнішня політика держави
  3. Антиінфляційна політик держави.
  4. Апарат держави. Орган держави. Інститут держави
  5. Билет 39. Причины падения самодержавия. Февральские события 1917 г. Установление двоевластия.
  6. Бюджетно-податкова політика забезпечує найважливіші економічні функції держави, які формують її дієздатність в економічній політиці:
  7. Видатки держави. Мультиплікатор державних витрат. Мультиплікатор збалансованого бюджету
  8. Види загроз фінансовій безпеці держави
  9. Види і форми правотворчості держави
  10. Види органів держави. Поділ влади як принцип організації роботи державного апарату
  11. ВИЗНАЧЕННЯ ФУНКЦІЙ ДЕРЖАВИ
  12. Виникнення загальної теорії держави і права

Роль сучасної держави в економіці (іншими словами - в економічному кругообігу) величезна. Держава бере активну участь у регулюванні економічного життя своєї країни. Саме регулювання економіки складає суть державної економічної політики.

Для регулювання господарського життя державою використовуються численні економічні, політичні та юридичні заходи. З їх допомогою держава втручається в економічні процеси, щоб досягти стабільного розвитку та адаптації до постійно мінливих умов сучасної ринкової кон'юнктури.

Держава регулює ринкові процеси, протидіючи монополізму і заохочуючи конкуренцію. Під час криз втручання держави в економіку пом'якшує їх негативні наслідки та прискорює вихід з них. Держава також саме бере участь у таких видах економічної діяльності, які життєво необхідні для всього суспільства в цілому, але через малу прибутковості (а іноді і збитковості) не приваблює приватний капітал. Для зняття соціальної напруженості держава бере участь у процесі перерозподілу доходів, надаючи допомогу малозабезпеченим верствам населення.

Пряме втручання має безпосередній вплив на економіку в цілому - на сукупний попит і сукупна пропозиція.

Найбільш важливою формою прямого втручання в економіку є створення державного сектора. Висловлюючи інтереси всіх економічних суб'єктів, держава організовує виробництво і реалізацію продукції галузей, які не приваблюють приватний капітал через свою низьку рентабельність.

Держсектор призначений для забезпечення нормального функціонування господарства в цілому. Як правило, він менш ефективний, ніж приватний, і буває збитковим. Тому йому виділяються дотації. У різних країнах частка виробництва держсектора істотно різниться (навіть в одній країні вона не залишається постійною в залежності від економічної кон'юнктури, а також від цілей і завдань конкретного курсу уряду).

При використанні другої важливої ​​форми прямого втручання держави в економіку, перерозподілу доходів, значна частина національного доходу цілеспрямовано перерозподіляється, наприклад, у вигляді субсидій, оплати науково-дослідних робіт, виплати відсотків по цінних паперах, допомоги по безробіттю.

Через третю форму свого прямого втручання, різні економічні програми, держава сприяє серйозних структурних зрушень в економіці. Пріоритетні напрямки програм звичайно фінансуються з державного бюджету.

Непрямі форми державного втручання надають непряме, опосередкований вплив на економіку, сукупний попит і сукупна пропозиція.

 

41Вплив держави на формування економічної рівноваги

 

Держава вносить суттєві зміни в параметриекономічної рівноваги. В темі 6 при побудові моделей економічної рівноваги ми абстрагувалися від держави. Пригадаймо, що в межах приватної закритої економіки Е =С + І, а економічна рівновага за методом «видатки — випуск» визначається за формулою: Y = С + І.

 

З появою держави сукупні видатки доповнюються державними закупівлями:

У = С+ I=G (11.2)

 

Тому економічна рівновага визначається за формулою: Y = C+I+G. Одночасно суттєво трансформується функція споживання. В. спрощеній моделі DI=Y. Тому функція споживання визначається так: С = С0 + с/ У.

 

З урахуванням держави, коли з'явилися чисті податки,післяподатковий дохід зменшується за формулою: DI = Y – Tn. За цих умов функція споживання змінюється:

 

С = С0+с/DI = C0 + с/ (Y – Tn) (11.3)

 

Чисті податки можна обчислити за формулою T = t×Y, де t граничний коефіцієнт податків, який відображає відношення між зміною чистих податків і зміною доходу: t = ΔT/ΔY. Звідси функція споживання модифікується:

 

С = С0 + с/(Y – tY) = C0 + c/Y (1–t) (11.4)

 

Отже, поява чистих податків зменшує споживання за будь-якого рівня доходу. Тепер перейдемо до моделі економічної рівноваги за методом економічної рівноваги “вилучення ін’єкції”. В умовах відсутності держави рівновага за цим методом визначається по формулі: S = I.

 

З урахуванням держави вилучення доповнюються чистими податками, а ін’єкції – державними закупівлями. Внаслідок цього формула економічної рівноваги набуває вигляду: S + Tn = I + G.Одночасно трансформуються і заощадження.

 

У строщеній моделі заощадження зводиться до приватних за формулою S = Y – C. З урахуванням держави вони зменшуються на величину чистих податків:

 

S = Y – Tn - C (11.5)

 

Якщо в модель економічної рівноваги підставити нове значення приватних заощаджень і перенести державні закупівлі в ліву частину рівняння, то отримаємо кінцевий вираз моделі економічної рівноваги:

 

(Y – Tn - C) + (Tn - G) = I (11.6)

 

де (Y – T - G) - приватні заощадження, (T - G) – державні заощадження. Сума приватних та державних заощаджень дорівнює національним заощадженням. Отже, економічна рівновага за методом “вилучення — ін'єкції” — це рівновага між національними заощадженнями та інвестиціями.

 

Визначена модель є лише виразом моделі за методом «видатки - випуск».


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)