АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 11. Негативний процес

Читайте также:
  1. І СВІТОВИЙ ПОЛІТИЧНИЙ ПРОЦЕС. УКРАЇНА В СИСТЕМІ МІЖНАРОДНИХ ВІДНОСИН
  2. Тема 10. Знімальний процес.
  3. Тема 12. Позитивний процес.
  4. Що треба зробити, щоб не дозволити літнім людям втягуватися в негативний імідж старіння?

Будова особливості чорно-білих негативних матеріалів.

Сучасні фотоматеріали складаються з декількох шарів. На мал.7 зображена схема будови чорно-білого негативного матеріалу, де 1 – захисний шар захищає емульсію від механічних пошкоджень; 2 – емульсійний шар; 3 – підшар – служить для збільшення міцності з’єднання емульсії з підложкою; 4 – підложка; 5 – протиореольний шар – служить для покращення різкості зображення, захищає від ореолів, зменшує скручування фотоплівки.

Рис.8. Схема будови чорно-білого негативного матеріалу.

 

Емульсія включає в себе світлочутливу речовину – галогеніди срібла, розташовані в желатині. В результаті дії світла на фотографічний емульсійний шар в ньому спочатку утворюється невидиме приховане зображення, яке при проявлені перетворюється в видиме.

Частинки прихованого зображення невидимі, так як дуже малі. Після експонування йде проявлення, задача якого приховане зображення перетворити в видиме за рахунок значного збільшення частинок металевого срібла. Проявник виділяє приблизно в 50 міліардів разів більше атомів срібла чим це робить світло при експонуванні.

В склад проявника входить проявляюча речовина, яка в хімічному відношенні є востановлювач, здатний віддавати електрони другій речовині – в даному випадку іонам срібла.

Схематично процес виглядає так: електрони від проявляючої речовини поступають до центрів проявлення, від яких починається процес проявлення.

Хімічне проявлення проводять в розчині проявника. Для забезпечення потрібних умов проходження реакції проявлення, крім проявляючих речовин, добавляють також прискорюючі, захисні і противуалюючі речовини.

Розчинником є вода.

Проявляючі речовини: амідол, гідрохінон, гліцерин, метол, параамінофенол, фенідон.

Прискорюючі речовини: з зростанням лужності розчину швидкість проявника зростає: сода, поташ, їдкі луги, їдкий натрій та їдкий калій.

Зберігаюча речовина – сульфіт натрію.

Противуалююча речовина – бромистий калій –зменшує вуаль, знижує швидкість проявлення.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.002 сек.)