АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Заходи щодо підвищення стійкості організму тварин

Читайте также:
  1. Адаптація організму до умов високих і низьких температур
  2. Визначення запасу стійкості замкнутих систем за модулем та фазою.Побудова діаграм Боде.
  3. Вікова фізіологія – це самостійна наука, завданням якої є вивчення закономірностей становлення і розвитку фізіологічних функцій організму в процесі онтогенезу.
  4. Вогнестійкість будівель і споруд. Заходи щодо підвищення вогнестійкості будівельних конструкцій.
  5. Громадські заходи стягнення і впливу за порушення трудової дисципліни.
  6. ДИСПАНСЕРНА КАРТА ТВАРИНИ
  7. Евакуаційні заходи
  8. Загальна характеристика царства Тварини
  9. ЗАГАЛЬНІ ЗАХОДИ ТА ЗАСОБИ НОРМАЛІЗАЦІЇ ПАРАМЕТРІВ МІКРОКЛІМАТУ
  10. Засоби підвищення фінансової стійкості підприємства
  11. Захисні заходи
  12. Захист від біологічних засобів ураження та заходи для попередження інфекційних захворювань

Підтримання високої резистентності організму тварин проти шкід­ливого впливу зовнішнього середовища, зокрема проти дії збудників ін­фекційних хвороб, досягається перш за все утриманням тварин у при­міщеннях, що відповідають вимогам ветеринарної санітарії та зоогігієни (достатнє освітлення, надійна вентиляція, нормальна температура і во­логість повітря тощо), раціональною повноцінною годівлею, а також за­безпеченням тварин доброякісною водою та турботливим доглядом.

Відомо, що добре вгодовані тварини більш стійкі до несприятливих факторів зовнішнього середовища. Часто вони, навіть при прихованому носійстві інфекцій, все ж не проявляють клінічних ознак хвороби. Проте це стосується не всіх захворювань (туберкульоз тварин, набрякова хво­роба свиней та ін.).

Того ж стосується вплив на тваринний організм умов утримання. Нормальні у санітарному і зоогігієнічному відношенні умови середовища (здоровий мікро та макроклімат, регулярна дія природних факторів) змі­цнюють організм тварини.

Тому одним із важливих профілактичних заходів у боротьбі з інфек­ційними та інвазійними хворобами худоби та птахів є утримання примі­щень для тварин, а також території ферм у належному санітарному ста­ні.

Працівники ветеринарної медицини зобов'язані звертати увагу на чистоту у приміщеннях, слідкувати за прибиранням гною, правильним його знешкодженням. Вони повинні допомагати працівникам госпо­дарств організовувати всі ці процеси, впроваджуючи ветеринарно-санітарні правила як важливий виробничий елемент на фермах.


Загальноприйнятим масовим профілактичним заходом на фермах є дезінфекція, яку проводять у комплексі з іншими протиепізоотичними та ветеринарно-санітарними заходами. Вона передбачається ветзаконо-давством, причому організація її проведення входить в обов'язки не ли­ше спеціалістів ветеринарної медицини, але і керівників сільськогоспо­дарських підприємств.

Дератизація, як один із заходів профілактики заразних хвороб, про­водиться працівниками господарств під керівництвом та за вказівками спеціалістів ветеринарної медицини. В окремих випадках служба вете­ринарної медицини організовує знищення польових гризунів, оскільки вони також є джерелом спалахів інфекційних хвороб (наприклад, в осе­редках туляремії тощо). Забезпечують цю роботу працівники госпо­дарств або навіть спеціальні загони.

Особлива увага повинна приділятися профілактиці заразних хвороб в умовах пасовищного утримання тварин. З цією метою ретельно пере­віряють ветеринарно-санітарний стан пасовищних угідь, а також джерел води, що використовується для напування тварин, та приводять їх у на­лежний стан; визначають порядок використання пасовищних ділянок.

Працівники ветеринарної медицини господарств та державної ме­режі зобов'язані до вигону тварин на випас організувати огляд пасовищ та місць напування, очищення їх від сміття, гною, кісток; викорчовування кущів, заходи до огородження скотомогильників та окремих могил, в то­му числі і старих, а також мілких ставків та заболочених місць.

Для покращання ветеринарно-санітарного стану пасовищ, особливо сирих та болотистих, велике значення має меліорація - осушування за­болочених ділянок, благоустрій водоймищ. Одночасно обладнують міс­ця напування, зручні підходи до них, для профілактики протозоозів про­водять розчищення кущів, випасають тварин на безлісних ділянках.

Всі ці питання варто рекомендувати керівникам господарств вклю­чати у виробничо-фінансові плани кожного господарства.

Велике профілактичне значення має правильне використання пасо­вищ. Лікар ветеринарної медицини з зооінженером повинен розробити план випасання на весь пасовищний період. Найбільш раціональний спосіб їх використання - це загінне випасання, що являє собою радика­льний захід боротьби з гельмінтозами, дає можливість не лише попере­дити інвазування тварин, але й добитися звільнення пасовищ від гель­мінтів.

Пасовищні ділянки варто закріпити за окремими гуртами. В цьому випадку легше попередити розповсюдження інфекції при її появі в од­ному з гуртів. Разом з цим застосовують заходи,щодо попередження


попадання на пасовища тварин з інших господарств чи тих, яких перега­няють.

У профілактиці заразних хвороб відіграє роль і широке впрова­дження стійлово-табірної системи утримання тварин. В жарку пору року, особливо під час літання кровосисних комах та розповсюдження кліщів, варто рекомендувати нічне випасання тварин (інфекційний енцефаломі-еліт, інфекційна анемія коней тощо).

У комплексі заходів загальної профілактики важливого значення надається своєчасному прибиранню трупів тварин незалежно від того, де загинула тварина. Трупи тварин в усіх випадках (особливо до вста­новлення причини смерті) варто розглядати як можливі джерела збуд­ника інфекції. Спеціалісти ветеринарної медицини повинні негайно ор­ганізовувати прибирання трупів незалежно від причини загибелі тварин.

Одним із найбільш раціональних способів знищення трупів є їх ути­лізація на заводах з виготовлення м'ясо-кісткового борошна. В інших випадках - спалювання або скидання в біотермічні ями. Маючи дані про загибель тварин на фермі, лікар ветеринарної медицини повинен пере­вірити правильність знищення трупів.

Заходи щодо охорони господарств від занесення інфекції ззо­вні

Відомо, що для виникнення та розвитку інфекційної хвороби необ­хідні три фактори:

- збудник хвороби - патогенний мікроб у певній кількості та доста­
тньої вірулентності;

- сприйнятливі до даної інфекції тварини;

- умови, при яких збудник хвороби може попасти в організм сприй­
нятливої тварини.

Лише при взаємодії цих факторів створюються передумови для ви­никнення інфекційної хвороби. Виключення з цього ланцюга однієї з ла­нок попереджує таку можливість. Саме тому зусилля спеціалістів вете­ринарної медицини та працівників тваринництва у боротьбі з інфекцій­ними хворобами і спрямовані на те, щоб будь-яким шляхом розірвати епізоотичний ланцюг, виключити одну з його ланок.

Виникнення заразної хвороби тварин є у більшості випадків резуль­татом занесення інфекції з неблагополучних господарств у благополуч­ні. Звідси і завдання - організувати заходи щодо недопущення занесен­ня інфекції ззовні. Охорона господарств від занесення інфекції набуває особливого значення у великих спеціалізованих тваринницьких госпо­дарствах, у яких утримується багатотисячне поголів'я. У цих умовах


охорона господарств від занесення інфекції повинна стати одним із ос­новних заходів профілактики заразних хвороб.

Виходячи з цього, кожне господарство, особливо з великим пого­лів'ям тварин, повинно бути закритого типу - без поповнення тварин в свинарських фермах, без доступу сторонніх осіб, випадкового проник­нення тварин з інших господарств, в'їзду транспорту тощо. На кожній фермі необхідно дотримуватись ветеринарно-санітарного режиму (дез­інфекція транспорту, взуття персоналу тощо).

Адміністрація господарства повинна подбати, щоб вся територія, де розташовані тваринницькі будівлі, приміщення для зберігання та приго­тування кормів, була огороджена суцільним тином, а при в'їзді на цю територію споруджений ветеринарно-санітарний пропускник.

З метою охорони господарств від занесення інфекції забороняється введення в господарство тварин, не перевірених у ветеринарно-санітарному відношенні, а також виведення тварин з господарств, не­благополучних щодо заразних хвороб.

Законом України "Про ветеринарну медицину" та діючими інструкці­ями щодо боротьби з інфекційними хворобами тварин передбачені і інші заходи профілактичного характеру:

- профілактичне карантинування тварин;

- поголівне дослідження всіх введених в господарство тварин;

- профілактичні обробки.

Профілактичне 30-денне карантинування ввезених в господарство тварин зобов'язані здійснювати керівники господарств (ферм) за вказів­ками спеціалістів ветеринарної медицини. Для профілактичного каран­тинування відводять окреме приміщення, ферму (наприклад, у відгоді-вельних господарствах) або окрему ділянку пасовищ з ізольованим во-донапуванням, для догляду за тваринами виділяють окремий обслуго­вуючий персонал.

За період профілактичного карантинування всю ввезену велику ро­гату худобу досліджують на туберкульоз, бруцельоз, лейкоз, лептоспі­роз; овець та кіз - на бруцельоз; свиней - на бруцельоз і лептоспіроз; коней - на сап, перевіряють благополуччя з шкірних та паразитарних хвороб.

Профілактичні обробки (імунізація, дегельмінтизація, купання тва­рин тощо) проводять в залежності від місцевих умов та за результатами досліджень.

В залежності від епізоотичної ситуації місцевості, куди введені тва­рини, лікар ветеринарної медицини зобов'язаний щепити їх проти тих інфекційних хвороб, проти яких імунізовані решта тварин у господарстві.


 




Без дотримання цих правил не можна допустити введення тварин в загальний гурт.

У всіх тваринницьких господарствах (племінних, репродукторних, промислових) необхідно встановити правило: будь-яке планове чи поза­планове поповнення гурту поголів'ям ззовні повинно проводитися з ві­дому та при обов'язковій участі спеціаліста ветеринарної медицини (го­сподарства чи державної мережі).

При цьому одним із основних питань повинно бути питання про ве­теринарне благополуччя господарства, яке поставляє тварин.

При надходженні тварин в господарство лікар повинен перевірити наявність ветеринарного документа, що підтверджує благополуччя міс­цевості, з якої вони завезені, щодо заразних хвороб.

Практика засвідчує, що особливо довіряти ветеринарним спеціаліс­там не доводиться, вірніше фахівцям, які їх підписали та видали.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)