АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Характеристика пластів

Читайте также:
  1. III.2. Преступление: общая характеристика
  2. XV. 1. Загальна характеристика електрохімічних процесів
  3. А) Статическая вольт-амперная характеристика
  4. Автобіографія. Резюме. Характеристика. Рекомендаційний лист
  5. Активные операции коммерческих банков: понятие, значение, характеристика видов
  6. Альтернативные системы растениеводства и их краткая характеристика
  7. АМПЛИТУДНО-ЧАСТОТНАЯ ХАРАКТЕРИСТИКА, ПОЛОСА ПРОПУСКАНИЯ И ЗАТУХАНИЕ
  8. Анатомо-физиологическая характеристика периода новорожденности.
  9. Б) Динамическая вольт-амперная характеристика дуги.
  10. Б.Обладает пространственными, физико-химическими и энергетическими характеристиками.
  11. Бактериологическое оружие: общая характеристика, поражающее действие
  12. Баланс предприятия как обобщающая характеристика хозяйственных средств

За характером площинного розповсюдження, витриманості потужності і будови вугільні пласти підрозділяються на такі групи:

- пласт n9 – не витриманий;

- пласт n8в – витриманий;

- пласт n8 – відносно витриманий;

- пласт n7в – відносно витриманий;

- пласт n7 – не витриманий;

пласт n7н – не витриманий;

За потужністю вугільні пласти відносяться до тонких і дуже тонких. Їх потужність, в тому числі виймальна, коливається від 0,6 до 1,65м. Пласти мають як просту, так і складну будову.

В залежності від виходу летких речовин і здатності спікатися, вираженої товщини пластичного шару і характеристиці нелеткого залишку вугілля пластів відноситься до марки газових груп. На підставі Наказу Міністерства палива та енергетики № 123 від 22.03.2005р. згідно ДСТУ 3472-96 (свідоцтво-сертифікат № 155 від грудня 2005р.) вугільні пласти n8 та n7н на шахті «Межирічанська» належать до марки - Г.

Вугленосні відклади залягають дуже полого. Кути падіння не мають постійної величини і змінюються від 0 до 3 градусів і лише в місцях тектонічних порушень та на окремих ділянках падіння пластів змінюється від пологого до похилого залягання.

Описання пластів проводить нижче:

Вугленосна товща представлена чергуванням порід пісковика, алевроліту, аргіліту і вуглистого аргіліту. Промислова вугленосність шахти «Межирічанська» приурочена до верхньої частини серпуховського ярусу бужанської свити. В межах шахтного поля промислове значення мають вугільні пласти n9, n8в, n8, n7в, n7, n7н.

Пласт n9 “Тонкий 1” не витриманий, глибина залягання 421 – 448м., потужність 0,60 – 0,90м., має розповсюдження тільки в північній частині поля на досить обмеженій площі, по даний час шахтою не відроблявся.

Пласт n8в “Тонкий III” має розповсюдження по всьому шахтному полю, потужність 0,60 – 1,80 м. при двохпачковій будові. Породний прошарок – аргіліт потужністю 0,05 – 0,12 м. Більша частина пласта шахтою відпрацьована. Основна частина залишкових запасів знаходиться в північній частині шахтного поля і має надто складні гірничо-геологічні умови.

Пласт n8 “Межирічанський” складної двохпачкової будови, нижня пачка складена гумусовим вугіллям, верхня сапропелевим, інколи вуглистим сланцем. Породний прошарок - аргіліт. Пласт залягає на глибині 423 – 482 м. В південній частині шахтного поля запаси пласта віднесені до забалансових по причині малої потужності нижньої гумусової пачки вугілля 0,30 – 0,55 м., великої потужності пропластка - 0,40 – 0,60 м. і високої зольності верхньої сапропелевої пачки потужністю 0,50 – 0,70 м.

За період роботи шахти більшість запасів пласта n8 відпрацьована. Залишкові запаси знаходяться тільки в північній частині порушеній цілими групами скидів та насувів з різними амплітудами.

Пласт n7в “Західно- Бугський” має розповсюдження по всьому шахтному полю. В південній частині місцями забалансовий. Потужність пласта 0,52-1,0 м. середня - 0,75м. Пласт відроблений пластом n7н на значній площі. Глибина залягання 431-502м. Пласт n7в “Західно - Бугський” відпрацьований тільки в крайній, північній частині шахтного поля і на даний час планується до відробки.

Пласт n7 “Супутник” має розповсюдження тільки в північній частині шахтного поля. Потужність 0,60-1,1 м. середня - 0,75 м. Глибина залягання - 472-512 м., на данний час пласт планується до відробки.

Пласт n7н “Сокальський”. Глибина залягання - 451-516 м., потужність - 1,0-1,8 м. Пласт однопачкової будови, місцями в нижній частині пласта відмічається сапропелева пачка потужністю 0,20–0,35м. Запаси в основному відпрацьовані за винятком цілика біля основних виробок північного напрямку, окремої лінзи в північній частині шахтного поля та невеликих ціликів в центральній частині поля (біля захисних ціликів пі шахтні стволи).

За інтенсивністю газовиділення шахта «Межирічанська» відноситься по газу метану до надкатегорійних і вибухонебезпечна по вугільному пилу. Природна газоносність вугільного пласта 7,9 м3/т.с.б.м.

Раптових викидів вугілля, газу і породи не очікується. Вугільний пласт не схильний до гірничих ударів.


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)