АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Оптичні кабелі різного призначення

Читайте также:
  1. Автоматизоване робоче місце бухгалтера (АРМБ): призначення, функції та його рівні.
  2. Автоматизоване робоче місце бухгалтера (АРМБ): призначення, функції та його рівні.
  3. Багатомодові і одномодові оптичні волокна
  4. Бази даних, їх призначення та основні елементи.
  5. Бази знань та їх призначення
  6. Будова, призначення та правила використання порошкових вогнегасників.
  7. Бухгалтерські рахунки, їх призначення, функції і побудова
  8. Визначення долі (призначення) закладених органів (developmental fate).
  9. Витрати виробництва. Прибуток і його призначення. Рентабельність
  10. Внутрішньооб’єктові оптичні кабелі
  11. Волоконно-оптичні кабелі
  12. Документи, їх призначення і класифікація

Найбільш поширеною в наш час класифікацією ВОК є класифікація за призначення, а саме:

- кабелі для прокладання безпосередньо в грунт;

- кабелі для прокладання в кабельній каналізації та тунелях;

- підвісні кабелі;

- кабелі для річкових переходів;

- внутрішньооб’єктові кабелі;

- розподільні кабелі;

- кабелі для міжблочних переключень;

- кабелі спеціального призначення;

- підводні (морські) кабелі.

 

2.3.1 Оптичні кабелі для прокладання в ґрунті, шахтах, бункерах, колодязях

Оптичні кабелі, що прокладаються безпосередньо в грунт вимагають підвищеного захисту від зовнішніх впливів. Тип та кількість бронепокриттів визначаються характеристиками ґрунту, рельєфом місцевості, технологією прокладання та обладнанням. В якості бронопокриттів використовуються оболонки з гофрованої сталі, сталеві стрічки, сплетіння з сталевих проволок, склопластикові стрижні та інше.

При прокладанні ОК в грунт на рівнині, через малі річки, заболочену місцевість невеликих розмірів використовується броня з сталевих стрічок, гофрованої сталевої оболонки, склопластикових стрижнів. Для захисту від гризунів ефективно показала себе броня з оплетінням сталевими проволоками. В гірській місцевості, на схилах з великими кутами нахилу, як правило, використовують кабелі з бронею із сталевих проволок.

Приклад конструкції кабелю для прокладання в ґрунті провідних світових фірм по виробництву ОК, а саме Lucent Fitel (США) та Ericsson Cables (Швеція), показаний на рис. 2.2 а, б. Оптичний кабель вітчизняного виробництва ВАТ “Одескабель” (Україна) показаний на рис. 2.3.

а)

б)

а) Оптичний кабель виробництва Lucent Fitel

б) Оптичний кабель виробництва Ericsson Cables

 

Рисунок 2.2 - Оптичні кабелі для прокладання в грунт

 

 

Рисунок 2.3 - Оптичні кабелі для прокладання в грунт виробництва ВАТ “Одескабель”

Кабелі фірми Lucent Fitel можуть бути двох видів – з однією (тип N), або з двома (тип R) сталевими гофрованими оболонками. Кабелі можуть містити від 1 до 20 повивів ОМ, в яких розміщується від 2 до 240 одномодових ОВ.

Вітчизняні кабелі ВАТ “Одескабель” мають ЦСЕ із склопластикового стрижня, навколо якого скручені елементи ОК (ОМ, корделі, мідні дроти дистанційного живлення). Внутрішньо модульний та між модульний простір заповнений гідрофобним гелем. Осердя скріплене стрічками обмотки. Поверх стрічки обмотки накладені оболонки з поліетилену або алюмінополіетилену. Броня із двох сталевих стрічок (кабель типу ОКЛБ), із одного (тип ОКЛК), або із двох (тип ОКЛКК) повивів сталевих проволок, оболонки із гофрованої сталі (тип ОКЛБг) та зовнішній шланг з поліетилену. В залежності від діаметру ОМ кабелі можуть містити від 4 до 72 одномодових ОВ.

Продукцію компанії Ericsson Cables AB розглянемо на прикладі кабелю GNSLWLV (рис. 2.2 б). Цей кабель має профільований поліетиленовий ЦСЕ з шістьма пазами, в яких розміщені ОМ, або ОМ та корделі. ОМ містять 4.6, або 8 одномодових ОВ. Внутрішньо модульний та між модульний простір заповнений гідрофобним гелем або желе. Поверх осердя накладена проміжна ПЕ оболонка, далі оболонка з гофрованої сталі та шланг з ПЕ.

Основні технічні характеристики розглянутих кабелів наведені в таблиці 2.1.

 

Таблиця 2.1- Технічні характеристики ОК

 

Фірма - виробник Загасання (дБ) Коефіцієнт хроматичної дисперсії пс/нм км
l=1310нм l=1550нм l=1310нм l=1550нм
Lucent Fitel 0.5 0.4 до 3.2 до 18
Одескабель 0.35 0.7 0.21 0.6 3.5 6 до 20
Ericsson Cables AB 0.4 0.25 3.5  

 

Для прокладання в шахтах, бункерах, колодязях використовуються такі ж ОК, що і для прокладання в грунт. Наявність броні обумовлене необхідністю захисту від гризунів, вібрації та можливих механічних пошкоджень, але на відміну від кабелів, що прокладаються в грунт, полімерні матеріали, з яких виконані елементи конструкції, повинні не розповсюджувати горіння і не давати при нагріванні отруйних газів та задимлення.

2.3.2 Оптичні кабелі для прокладання в кабельній каналізації та тунелях

Наявність телефонної каналізації вирішує проблему захисту ОК від зовнішніх механічних впливів. Тому, як правило, в ОК, що прокладається в каналах кабельної каналізації відсутнє бронепокриття. Розглянемо деякі з таких кабелів на прикладі фірми Lucent Technologies (США); ВАТ “Одескабель” (Україна); LG Cable &Machinery Ltd (Південна Корея), конструкція яких наведена на рис.2.4.

а)

б)

в)

Рисунок 2.4 - Оптичні кабелі для прокладання в кабельній каналізації (а, б) та тунелях (в)

 

Типовим кабелем для прокладання в кабельній каналізації є ОК виробництва ВАТ “Одескабель” (Україна) (рис. 2.4, а). Кабель має ЦСЕ із склопластикового стриженя, навколо якого скручені елементи ОК, а саме: ОМ, корделі, мідні дроти дистанційного живлення. Осердя скріплене стрічками обмотки. Внутрішньо модульний простір заповнений гідрофобним гелем. Поверх стрічок обмотки накладена оболонка ПЕ або алюмополіетилену.

Конструкцію кабелю для розподільної мережі, які теж прокладаються в кабельній каналізації, розглянемо на прикладі кабелю фірми Lucent Technologies (США) (рис. 2.4, б). Цей кабель має осердя у вигляді стопки плоских стрічок з ОВ, яка розташована у водоблокуючій стрічці. Стопка стрічок з ОВ і обмотка водоблокуючою стрічкою розташовані в захисній трубці, яка покривається ПЕ обмоткою, армованою силовими елементами.

2.3.3 Підвісні оптичні кабелі

Останнім часом при будівництві ВОЛЗ широко використовуються кабелі, що підвищуються в повітрі на опорах. Кабелі найчастіше підвішуються на опорах ліній електропередачі (ЛЕП), опорах контактної мережі електрифікованих залізничних доріг, повітряних ліній зв’язку та інше. Такі кабелі повинні витримувати великі повітряні навантаження, обледеніння та інші навантаження, що можуть привести до надмірних продовольчих та поперечних зусиль і до обриву кабелю. Іноді в якості підвісних ОК використовуються звичайні ОК, що кріпляться до спеціального тросу за допомогою скоб, але поширення підвісних ВОЛЗ привело до появи спеціальних самонесучих підвісних кабелів. Серед самонесучих підвісних ОК найбільше поширення отримали кабелі з додатковим сталевим тросом (ОК типу “вісімки”), кабелі, які вбудовуються в трос грозозахисту (кабелі OPGW – Optical Fiber Composite Ground Wire), або скручуються навколо тросу грозозахисту (кабелі GWWOP – Ground Wire Wrapped Optical Fiber Cable). Конструкції підвісних самонесучих ОК типу “вісімки”, вбудованого в трос грозозахисту (OPGW) та скрученого навколо нього (GWWOP) наведені 2.5 а, б, в – відповідно.

 

а) Підвісний оптичний кабель типу “8” зі склопластиковим прутком в якості несучого елементу

 

Рисунок 2.5 – Деякі конструкції підвісних оптичних кабелів

б) Підвісний оптичний кабель, вбудований в трос грозозахисту (OPGW)

 

в) Підвісний оптичний кабель, що навивається навколо грозозахисного тросу (GWWOP)

 

Закінчення рисунку 2.5 – Деякі конструкції підвісних оптичних кабелів

 

2.3.4 Оптичні кабелі для річкових переходів

Кабелі, що прокладаються через великі річки та глибокі болота, як правило, мають потужну броню і додаткову мідну, алюмінієву або сталево-дротяну оболонку, а також елементи захисту від проникнення вологи всередину кабелю. На рис. 2.6 наведена конструкція кабелю Російського виробництва ЗАТ “ОКС-01”, призначеного для прокладання через судноплавні річки.

 

1 – полімерна трубка; 2 – оптичне волокно, згруповане в пучки; 3 – гідрофобний компаунд; 4 – водоблокуюча і алюмополіетиленова стрічки; 5 – броня зі стальних оцинкованих проволок; 6 – зовнішня оболонка; 7 – внутрішня оболонка

 

 

Рисунок 2.6 – Оптичний кабель фірми ЗАТ “ОКС-01” (Росія) для річкових переходів

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)