АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розрахунок оптичних фільтрів, що використовують вигини ВС

Читайте также:
  1. Акустичний розрахунок
  2. Аналіз оптичних фільтрів, що використовують згини ВС
  3. Вибір і розрахунок кількості технологічного обладнання
  4. Вимірювання високих напруг з використанням електрооптичних ефектів Керра і Поккельса
  5. Канати та їх розрахунок.
  6. Конструкція оптичного атенюатора, що використовує вигини волоконних світловодів
  7. Лекція №34. Технології оптичних мереж
  8. Методи дослідження, що використовуються методикою навчання математики.
  9. Монтаж оптичних кабелів
  10. Муфти для монтажу оптичних кабелів зв’язку
  11. Обґрунтування форми зв'язку змінних і розрахунок параметрів теоретичної лінії регресії
  12. Оцінювання знань студентів здійснюється відповідно до методів, що використовуються в НУДПСУ з обов’язковим переведенням оцінок до національної шкали та шкали ЕСТS.

Конструкції, що використовуються в пристроях інтегральної оптики для фільтрації сигналів, базуються, в основному, на резонансних елементах та періодичних структурах. Технологія формування таких елементів в межах достатньо жорстких допусків є досить непростою задачею. В зв’язку з цим представляє інтерес створення типів фільтрів, що містять вказаних елементів.

В якості одного з напрямків може бути запропоноване використання залежності умов розповсюдження променя у світловоді від довжини хвилі та радіусу його згину. Так, застосування в якості напрямних систем світловодів обумовлене виконання умов повного внутрішнього відбиття. Однією з умов є перевищення критичного значення кута падіння. При цьому критичний кут визначається з виразу:

 

, (4.9)

 

де n1 та n2 показники заломлення серцевини та оболонки (зовнішнього середовища) світловоду відповідно.

При порушенні даної умови промені з серцевини переходять в оболонку. В цьому випадку мають місце на розсіяння в оболонці, і рівень сигналу на виході світловоду зменшується.

Порушення умов повного внутрішнього відбиття для окремих променів можливе при зміні довжини хвилі l оптичного сигналу. Пояснюється це залежністю показників заломлення серцевини та оболонки (зовнішнього середовища) від довжини хвилі. Внаслідок чого зміна довжини хвилі оптичного сигналу призводить до зміни QС. В свою чергу, збільшення QС на

деякій дільниці призводить до розсіяння частини світлових квантів у за межами серцевини, і появі, таким чином, додаткових втрат. Загасання світловоду в цьому випадку зростає, і степінь зростання буде визначатись зміною QС.

Таким чином, коефіцієнт передачі світловода за рахунок зміни QС стає залежним від довжини хвилі, і він набуває фільтруючих властивостей.

Другим фактором, що визначає наявність розсіяння в оболонку, є вигини світловоду (оптичного волокна). На вигинах порушуються умови повного внутрішнього відбиття для променів, для яких кут падіння не перевищує QС. При цьому такі промені розсіюються в оболонці. В зв’язку з цим представляє інтерес використання вигинів світловоду для вирішення завдань фільтрації оптичних сигналів.

В роботі було проведене дослідження передаточних характеристик ділянок планарного оптичного хвилеводу, що містять вигин.

Дослідження проводилось в діапазоні довжин хвиль 0,8-1,6 мкм. При цьому залежність показника заломлення світловоду та навколишнього середовища від довжини хвилі описувалась формулою Селмейера (4.3).

Для визначення передаточних характеристик використовувавсь метод розрахунку втрат на вигинах світловодів, запропонований в відомих роботах.

Розрахунки проводились для світловодів, виконаних з різних складів оптичного скла.

Іншим параметром, що варіювавсь в ході розрахунків, був радіус вигину світловоду. Крім матеріалу оптичного хвилеводу з показником заломлення n1 в розрахунках враховувавсь показник заломлення матеріалу навколишнього середовища (оболонки) з показником заломлення n2.

Як випливає з результатів розрахунків, наведених нижче, при зміні довжини хвилі має місце зміна коефіцієнту передачі ділянки оптичного хвилеводу, яка містить вигин. Характер залежності визначається складом скла та радіусом вигину. Так, на рис. 4.4 представлені передаточні характеристики для різних складів скла при фіксованому радіусі вигину R=10. Радіус вигину був нормований по відношенню до ширини хвилеводу.

Як видно з графіків, характер залежності достатньо монотонний, а знак нахилу визначається складом скла (в таблиці 1 наведено відповідність номерів світловодів складам стекол їх серцевини та оболонки). При цьому для світловоду №1 втрати з ростом довжини хвилі збільшуються, а для світловодів №2 та №3 втрати з ростом довжини хвилі зменшуються. Наявність характерної точки „зламу” та зміни нахилу кривих для графіків 2 та 3 свідчить про зміну ходу кривих, що визначають залежність показників заломлення n1 та n2 від довжини хвилі.

 

 

Рисунок 4.4 - Передаточні характеристики для різних складів стекол

при фіксованому радіусі вигину R=10

 

 

Таблиця 4.1 - Склади стекол серцевини та оболонки світловодів.

 

Склад скла серцевини Склад скла оболонки
  17.9% Na2, 32.5% B2O3, 50.6% SiO2 1.0% F, 99.0% SiO2
  13.5% GeO2, 86.5% SiO2 (з домішками гасіння) 13.3% B2O3, 86.7% SiO2
  13.5% GeO2, 86.5% SiO2 3.5% B2O3, 96.5% SiO2

 

 

На рис. 4.5 представлені передаточні характеристики для попередніх складів скла при радіусі вигину R=100. З наведених даних видно, що характер залежностей загасання від довжини хвилі при різних радіусах R залишається таким же. Але можна помітити, що зі збільшенням радіусу R різниця між максимальним та мінімальним значенням загасання зменшується. Крім того, значно зменшується початкова постійна складова загасання.

При необхідності перепад загасання в певному діапазоні довжин хвиль може бути збільшений за рахунок нарощування кількості згинів оптичного волокна. Приклад такої конструкції зображено на рис. 4.6.

 

 

 

 

Рисунок 4.5 - Передаточні характеристики для різних складів стекол

при фіксованому радіусі згину R=100

 

 

 

 

Рисунок 4.6 - Конструкція оптичного хвилеводу, що використовується для фільтрації

 

Для компенсації постійної складової загасання можливо, при необхідності, застосувати хвиле водно оптичні підсилювачі на склі з домішками іонів ербію. При цьому, іонами ербію може також бути легований матеріал оптичного хвилеводу-фільтру (рис. 4.6). Фільтр в такому випадку стає активним.

На рис. 4.7-4.9 зображено передаточні характеристики фільтрів, що мають склад скла №1, №2, та №3 відповідно при різних радіусах вигину.

Рисунок 4.7 - Передаточні характеристики фільтра зі складом скла №1

при різних значеннях радіусу вигину

 

 

Рисунок 4.8 - Передаточні характеристики фільтра зі складом скла №2

при різних значеннях радіусу вигину

 

 

Рисунок 4.9 - Передаточні характеристики фільтра зі складом скла №3

при різних значеннях радіусу вигину

 

З наведених графіків випливає, що, змінюючи радіус вигину, а також матеріали (склад скла) серцевини та оболонки оптичного хвилеводу, можна варіювати характеристики фільтрів з метою досягнення потрібних параметрів.

Враховуючи плавний хід передаточної характеристики такого фільтра, його можна використовувати для корекції групового сигналу систем зі спектральним розділенням каналів, а саме – для вирівнювання потужностей спектральних каналів, яка може змінити своє значення через нелінійну взаємодію. Конструктивно фільтр може бути виконаний як на відрізку оптичного волокна, так і в інтегральному вигляді.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)