АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Реологічні властивості асфальтобетону

Читайте также:
  1. А) Властивості бінарних відношень
  2. Атрибутивні ознаки і властивості культури
  3. Б) Основні властивості операцій над множинами
  4. БУДОВА Й ЕЛЕКТРИЧНІ ВЛАСТИВОСТІ НАПІВПРОВІДНИКІВ
  5. Властивості дисперсії
  6. Властивості диференціальної функції
  7. Властивості емпіричної функції
  8. Властивості емпіричної функції розподілу
  9. Властивості інтегральної функції
  10. Властивості ймовірностей подій
  11. Властивості ймовірності
  12. Властивості лінії графіків

Асфальтобетон є пружньо-в'язко-пластичним матеріалом. В залежності від стану і умов формування в ньому можуть проявлятися або переважно пружні властивості або, головним чином, в'яз­ко-пластичні.

В напружено-деформованому стані асфальтобетон проявляє комплекс складних властивостей: пружність, пластичність, повзучість, релаксацію напружень, накопичення деформацій при багаторазовому прикладанні навантаження тощо. В залежності від виявлення

тих чи інших властивостей до асфальтобетону застосовуються закони, що витікають з теорії пружності або теорії пластичності. Проте, з погляду на залежність багатьох властивостей матеріалу від часу, вважається доцільним застосування до асфальтобетону теорії повзучості, яка додатково оперує незалежною перемінною - часом.

Детальний розгляд умов роботи а/бетону вимагає врахування такої важливої його властивості, як релаксація напружень. Релак­сація напружень - це процес зниження напружень в часі в деформо­ваному тілі при незмінній деформації. У цьому зв'язку необхідно зауважити, що прояв а/бетоном властивостей пружного або в'язкого тіла залежить тільки від співвідношення між часом дії навантажен­ня і часом релаксації напружень.

Знання структурно-механічних характеристик а/бетону дозво­ляє прогнозувати поведінку матеріалу в різних умовах роботи і, зокрема, його деформації при найбільш високих і низьких експлуа­таційних температурах.

Структурно-механічні властивості можна характеризувати кінетикою розвитку деформацій. Найбільш достовірні результати можна отримати при випробуванні матеріалу в умовах чистого однорідного зсуву під дією постійного напруження.

При постійно діючих напруженнях розвиток деформацій в часі в пружньо-пластичному матеріалі залежить від величини напруження. Тут можна виділити два випадки.

1. Коли діюче напруження () достатньо мале і менше грани­ці пружності або границі текучості ( < k). В цьому випадку в деформованому тілі розвиваються тільки оборотні деформації двох типів:

а) чисто пружня деформація (E0), що підпорядковується зако­ну Гука, розповсюджується в матеріалі із швидкістю звуку після прикладання навантаження і з такою ж швидкістю спадає після знят­тя навантаження;

б) деформація пружної післядії (Ee) повільно розвивається після прикладання навантаження і так само повільно спадає після зняття напруження. Цю деформацію іноді ще наз. деформацією упо­вільненої пружності або еластичності.

В даному випадку, коли  < k, після зняття навантаження початкова геометрична форма тіла повністю відновляється. Характер кривої "деформація-час" зображений на рис. 12,а.

 

А) б)

 

 

P = 0 P = 0

 

 

T t

Рис. 12. Розвиток деформацій в а/бетоні при напруженнях.

а) менше границі текучості;

б) більше границі текучості.

 

2. Коли діюче напруження () перевищує границю текучості, але менше граничного напруження tm, що викликає руйнування мате­ріалу, тобто k <  <m.

В цьому випадку в деформованому тілі при достатньо трива­лому прикладанні навантаження, крім розглянутих вище, додатково з'являється третій тип деформації - деформація в'язкості і пластичної течії, яка є необоротною.

Після розвитку пружної і еластичної деформацій в дефор­мованому тілі спостерігається період стаціонарної течії матеріалу з постійною швидкістю  = d/dt. Тому незворотна (залишкова) де­формація буде постійно зростати і для любого відрізку часу періо­ду стаціонарної течії складе:

зап =  * 1 (3.5)

Характер кривої "деформація-час" для даного випадку зобра­жений на рис. 12, б.

 

Структурно-механічні властивості а/бетону можна найбільш повно охарактеризувати наступними константами матеріалу:

1. МОДУЛІ ПРУЖНОСТІ:

а) умовно миттєвий (початковий) модуль пружності характе­ризує міцність зв'язків матеріалу:

Е1 = /0 (3.6)

б) модуль еластичності характеризує здатність матеріалу до пружної післядії:

Е = /е (3.7)

в) рівноважний модуль заміняє Е1 та Е2 в тих випадках, ко­ли неможливе чітке розмежування пружної та еластичної деформа­цій:

Е = /m, (3.8)

де m = 0 + е.

2. ВЯЗКОСТI.

а) найбільша гранична в'язкість (ньютонівська) характерна для деформування при достатньо малих напруженнях зсуву - 0;

б) найменша в'язкість характерна для області повністю зруйнованої структури (практично постійна) - m. Для твердо подібних матеріалів характерна велика різниця між величинами 0 і m. Для структурованих рідин, навпаки, ця різниця відносно неве­лика;

в) ефективна (структурна) в'язкість залежить від величини напруження і відображає всю складність процесу течії матеріалу:

(3.9)

г) пластична в'язкість (бінгамова) застосовується при ви­рішенні задач теорії пластичності:

(3.10)

г) в'язкість пружної післядії дозволяє характеризувати швидкість зростання еластичної деформації:

(3.11)

3. ЧАС РЕЛАКЦІЇ НАПРУЖЕНЬ.

Серед дорожньо-будівельних матеріалів а/бетон є найбільш яскравим представником матеріалів, що релаксують. Причиною релаксації матеріалу є внутрішня течія. При незмінній досягнутій деформації внутрішня течія послаблює напруження таким чином, що з часом вимагається все менше зусилля для підтримання зразка в деформованому стані.

Основним для характеристики процесу релаксації є час, протягом якого напруження спадає на повну (значну) величину. Для а/бетону час релаксації, в основному, залежить від в’язкості. Із збільшенням температури разом із зменшенням в’язкості зменшується і час релаксації а/бетону.

Вияв а/бетоном пружніх або в’язких властивостей залежить тільки від співвідношення між часом дії навантаження і часом релаксації напружень.

Якщо час дії навантаження значно менше часу релаксації, то матеріал поводить себе як ідеально пружній. І навпаки, якщо час навантаження значно більший за час релаксації, то матеріал проявляє властивості в’язкої рідини. Якщо ці величини одного порядку, то матеріал поводить себе як пружньо-в’язкий: одночасно спостерігаються пружність і течія.

Відповідно до суттєвого зростання в’язкості а/бетону зимою та її падіння влітку при високих температурах спостерігається і відповідна поведінка матеріалу.

На основі отриманих значень в'язкості і модулів пружності та еластичності можна визначити:

а) максвеллову константу часу релаксації: t1 = 0/E;

б) час пружної післядії: t2 = 2/E.

4. ГРАННИЦЯ ТЕКУЧОСТІ характеризує міцність структури сис­теми. В твердо подібних тілах границя текучості відповідає напру­женню, при якому різко падає значення ефективної в'язкості.

Для виведення розрахункових рівнянь в реології використо­вується метод аналогії, тобто застосовуються рівняння механічних моделей деяких фізичних тіл. Найбільш близька до механічних влас­тивостей а/бетону модель Богуславського (рис. 13). В цій моделі елементи Максвела і Кельвіна, що з'єднані паралельно, описують пружньо-в'язкі властивості а/бетону, а елемент Сен-Венана - плас­тичні властивості.

 

 

 

 

Рис. 13 Модель Богуславського

 

Розглянуті вище константи і реологічна модель дають можли­вість всебічно і об'єктивно описати властивості бітумів і а/бето­нів. За такими незалежними одна від одної інваріантними характеристиками можна об'єктивно оцінювати і порівнювати між собою різні види бітумів і а/бетонів. Таким чином, ці константи можуть слугу­вати і критеріями при регулюванні їх властивостей.

Необхідно відзначити, що не завжди потрібно визначати всі вказані константи. В залежності від вимог достатньою може бути одна або декілька з них. Важливим для оцінки якості бітумів і а/бетонів є визначення залежності основних констант від темпера­тури в діапазоні, обумовленому реальними умовами роботи дорожніх покриттів, а також виявлення змін у значеннях констант у часі в зв'язку з процесами старіння.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)