АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Організація робіт з стандартизації і загальні вимоги до стандартів

Читайте также:
  1. Cтиль керівництва: сутність, вимоги у його сучасних умовах
  2. I. Організація та проведення модульного і підсумкового контролю
  3. IV. Організація. Контроль.
  4. Адміністративна структура БМР має три органи: загальні збори акціонерів, рада директорів і правління.
  5. Азербайджанська Республіка: загальні відомості
  6. Аналітичні реакції та вимоги до них
  7. Безробіття населення: види, структура, причини
  8. Безробіття та зайнятість
  9. В) становлять зміст соціального захисту безробітних.
  10. Взаємодія органів публічної влади з трудовими колективами, підприємствами, установами, організаціями
  11. Взаємозв'язок етапів аналізу з метою і змістом робіт
  12. Види безробіття

1. Організаційна структура робіт зі стандартизації

2. Загальні вимоги до побудови, викладення, оформлення та змісту стандарту

3. Порядок розробки держстандартів

4. Порядок впровадження стандартів і державний нагляд за їх дотриманням

5. Вітчизняні системи стандартів

 

1.

Держстандарт України

Державні комітети

 

Міністерства

 

Органи державної виконавчої влади

 

Технічні комітети

 

Служби стандартизації на підприємствах

 

Рис. 2. Організаційна структура робіт з стандартизації

Порядок розроблення, узгодження, затвердження, розповсюдження, перевірки, перегляду, зміни та скасування стандартів регламентовано:

- для державних стандартів - ДСТУ - 1.2

- технічних умов - ДСТУ - 1.3

- стандартів підприємств - ДСТУ - 1.4

 

2. Загальні вимоги до побудови, викладення, оформлення та змісту стандартів (регламентовані ДСТУ 1.5) у:

Ø основоположних організаційно-методичних стандартів

Ø основоположні загально-технічні стандарти

Ø на продукцію і послуги

Ø методи контролю

Ø стандарти на процеси

ДСТУ 1.5 регламентує вимоги до позначення стандартів. Склад:

1. Індекс (ДСТУ)

2. Реєстраційний номер (при затвердженні)

3. Відокремлені тире дві останні цифри року

 

3. Порядок розроблення держстандартів. Стандарти повинні відповідати потребам ринку, сприяти розвитку вільної торгівлі, підвищенню конкурентоспроможності вітчизняної продукції та бути викладені так, щоб їх неможливо було використовувати з метою введення в оману споживачів продукції, якої стосується стандарт, чи надавати перевагу виробнику продукції або продукції залежно від місця її приготування.

 

Організація розробки стандарту

Розробка проекту стандарту (в первинній редакції)

Розробка проекту стандарту (в остаточній редакції)

Затвердження і державна реєстрація стандарту

Видання стандарту


Аналіз пропозицій про зміну стандарту

↓ ↓ ↓

Оновлення стандарту   Перегляд стандарту   Скасування стандарту

 

Рис. 3. Алгоритм розробки і редагування стандартів

Під час затвердження стандарту визначають дату надання йому чинності з урахуванням часу на виконання підготовчих заходів щодо його впровадження.

Стандарти затверджують, як правило, без обмежень терміну дії, державну реєстрацію їх здійснює ДСТУ.

Інформацію про затвердження стандарту публікують у щомісячному інформаційному покажчику стандартів України. ДСТУ тиражують і розповсюджують стандарти відповідно до встановленого ними порядку, в т.ч. через магазини стандартів (Київ, Харків).

Перевірку чинних стандартів здійснює їх розробник не рідше одного разу за 5 років, для забезпечення їх відповідності чинному законодавству України, потребам населення і держави та ін., а також для встановлення ступеня їх відповідності вимогам міжнародних, регіональних і національних стандартів інших країн.

За результатами перевірки стандарту готують пропозиції щодо діяльності подальшого його застосування без перегляду і зміни. Ці пропозиції подають до органу, що затвердив стандарт.

Перегляд стандартів полягає в розробці нових. Переглянувши стандарт скасовують, а в новому зазначають замість якого його розроблено. Замінюють дві останні цифри його затвердження.

Зміну стандарту розробляють в разі заміни, вилучення або внесення вимог до стандарту. Дозволяється узгоджувати зміну тільки з тими узгоджувальними організаціями, яких ця зміна стосується. Кожна зміна формує порядковий номер і повинна бути надрукована в інформаційному покажчику державних стандартів не пізніше, ніж за 6 місяців до терміну надання їй чинності.

Скасування стандарту здійснюється у разі припинення випуску продукції (надання послуг), або розроблення замість нього іншого нормативного документу.

Документи щодо скасування стандартів подають до органів державної реєстрації не пізніше, ніж за 6 місяців до визначеної дати його скасування, а інформація про це повинна бути опублікована не пізніше ніж за 3 місяці до дати його скасування.

 

4. Впровадження стандарту повинно бути закінчене до дати набуття ним чинності. Стандарт вважається впровадженим на підприємстві, якщо встановлені нині вимоги додержуються у відповідності з його сферою дії і забезпечується стабільність якості виготовлення продукції.

За погодженням з основним споживачем, допускається дострокове введення стандарту в дію. Впровадження стандарту здійснюється у відповідності з планом основних організаційно-технічних заходів.

Завершення робіт з впровадження стандарту оформляється актом, який затверджує керівник (заступник) підприємства. В роботі комісії приймають участь представники підприємства, яке впроваджує стандарт, і представник основного споживача продукції.

Державний нагляд за впровадженням і додержанням стандартів проводиться відповідно з Декретом Кабміну України.

Державний нагляд – це діяльність спеціально уповноважених органів державної виконавчої влади по контролю за додержанням суб’єктами підприємницької діяльності стандартів, норм і правил при виробництві та випуску продукції з метою забезпечення інтересів суспільства і споживачів, її належності якості, безпечної для життя, здоров’я, майна людей і навколишнього середовища.

За результатами контролю складається акт з висновками і пропозиціями.

При порушенні вимог стандартів органи держнагляду:

Ø дають вказівку на усунення виявлених недоліків;

Ø забороняють відвантаження недоброякісної продукції;

Ø ставлять питання про притягнення до адміністративної і судової відповідальності осіб, винних у випуску недоброякісної продукції.

 

5. Загальнотехнічні та організаційно-методичні стандарти, як правило, об’єднують в комплекси стандартів для нормативного забезпечення рішень технічних і соціально-економічних задач в певній галузі діяльності. Зараз діє понад 40 таких міждержавних систем, які забезпечують організацію виробництва високоякісної продукції.

ü Державна система стандартизації

ü Єдина система конструкторської документації (ЄСКД)

ü Єдина система технологічної документації (ЄСТД)

ü Державна система забезпечення єдності вимірювань (ДСВ)

ü Система стандартів безпеки праці (ССБП)

ü Система розробки і постановки продукції на виробництво (СРПВ)

ü Стандарти на штрихове кодування

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)