АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Прогноз туманів

Читайте также:
  1. Авторегресійні моделі прогнозування
  2. Адаптивные методы прогнозирования
  3. Анализ и прогнозирование товарооборота организаций общественного питания как части розничного товарооборота
  4. АНКЕТА «ПРОГНОЗ»
  5. Виды прогнозов и методов прогнозирования
  6. Влияние жизненного цикла товара на прогнозирование деятельности предприятия
  7. Вопрос 4. Финансовое прогнозирование
  8. Выбор метода прогнозного исследования
  9. Глава 3. Проблемы управления и прогнозирования информатизации общества
  10. Глава 6. Научное предвидение (прогноз)
  11. Глава 7. Контроль и прогнозирование в марафонском беге
  12. ГЛАВА 8. ПРЕДВИДЕНИЕ И ПРОГНОЗИРОВАНИЕ

 

Вплив туманів на політ літаків

Туман - це помутніння повітря в приземному шарі, яку викликане продуктами конденсації водяної парі при горизонтальній видимості менше 1 км хоча б в одному напрямку. При погіршенні видимості в межах від 1 до 10 км явище має назву - серпанок.

Туман формується під дією таких факторів:

1) охолодження нижнього кулі повітря за рахунок теплообміну з підстильною поверхнею;

2) випаровування з поверхні води, грунту або краплин дощу в більш холодне повітря;

3) надходження в приземний кулю повітря водяної парі з продуктами згорання великої кількості палива промисловістю, транспортом та інше.

Туман виникає при відносній вологості від 97 до 100 %. В залежності від фізичних процесів формування тумани поділяють на три основних класи:

- - тумани охолодження (радіаційні, адвективні і адвективно- радіаційні);

- - тумани випаровування;

- - тумани від згорання палива.

У залежності від синоптичних умів формування виділяють два типи туманів: внутрішньомасові і фронтальні.

Радіаційний туман формується над сушею при безхмарній погоді, слабкому вітрі в результаті нічного зниження температури повітря перед сходом сонця, коли мініРисьна температура повітря стає нижчою за точку роси у вечірній рядків за рахунок радіаційного охолодження підстильної поверхні. Формування радіаційного туману відбувається в антициклонах, гребенях, баричних сідловинах, іноді, переважно влітку, у Рисоградієнтному полі пониженого тиску. У більшості випадків туман виникає при Рисохмарній погоді та швидкості вітру біля поверхні землі до 2.3 м(с- 1. При повному штилі перенесення вологи обумовлюється тільки молекулярними процесами, і хоча на поверхню грунту може випасти роса, туман не виникає через відсутність перемішування. Чим ближче повітря до стану насичення, тобто, чим менший дефіцит точки роси у вечірні години і відносна вологість більше 60 %, тим більш сприятливі умови для виникнення туману. Чим більші точка роси і її зниження протягом ночі, тим густіший повинний бути радіаційний туман. Чим нижча температура повітря і менша швидкість вітру, тим більше повинне бути зниження точки роси в умовах радіаційного охолодження. Інверсійний розподіл температури при Рисому дефіциті точки роси у шарі 50.300 м від поверхні землі сприятливий для виникнення радіаційного туману. Радіаційний туман, як правило, утворюється ввечері або вночі і розсіюється через деякий годину після сходу сонця, приблизно через 2 рік над грунтом і через 2.4 рік над сніговим покривом. Стан поверхні грунту (її вологість) грає суттєву роль у виникненні туману.

Виникненню туману сприяє також ввігнутий рельєф місцевості (долина, улоговина), куди вночі стікає повітря з більш високих місць, застоюється і додатково охолоджується.

Адвективні тумани виникають в теплому повітрі при його переміщенні над холодною підстильною поверхнею. Сморід пов' язані з Рисорухомими баричними утвореннями при наявності стійкої адвекції тепла і вологи на охолоджену підстильну поверхню. Якщо очікується підвищення температури на 9.12 °З, в прогнозі на 1.2 доби слід вказати туман. При дефіцитах точки роси більше 6 °З умови для туману практично відсутні. Більшість адвективних туманів формується або посилюється пізно увечері і розсіюється або слабшає вранці. Формування туману за рахунок чисто адвективного чиннику над суходолом спостерігається рідко, як правило, адвективна причина доповнюється радіаційним чинником.

Адвективно- радіаційний туман формується над охолодженим суходолом переважно в холодний період року, вночі, при слабкій адвекції теплого повітря. Швидкість вітру в приземному шарі повітря складає 1.2, рідко 3.4 м(с- 1. Додаткова конденсація водяної парі виникає за рахунок радіаційного охолодження теплого повітря в приземному шарі, чому сприяє повне прояснення навіть на короткий проміжок годині або хмарність незначної густини і товщини.

Туман випаровування формується в стійко стратифікованому холодному повітрі при його пересуванні над водяною поверхнею, яка тепліша за кулю повітря на 10 °З і при відносній вологості f (70 %. Чим більша різниця між температурою води і температурою повітря, тим густіший туман. Якщо в сильно вихолодженому над сушею повітрі в антициклоні або гребені інверсія починається від землі, то при його зміщенні на теплу водяну поверхню нижній куля повітря нагрівається. Приземна інверсія при цьому руйнується до висоти 50.100 м і стає піднесеною. У підінверсійному шарі повітря стає нестійким і насиченим водяною парою. У результаті перемішування водяної парі з більш холодним повітрям під кулею інверсії відбувається конденсація, яка приводити до формування туману. Взимку туман випаровування спостерігається і над внутрішніми морями, а саме, над Чорним морем, поблизу узбережжя восени - над озерами і ріками, які не замерзають.

Фронтальний туман виникає:

1. Попереду Рисорухомого теплого фронту або фронту оклюзії за типом теплого, в холодному повітрі при наявності приземної або піднесеної інверсії за рахунок випаровування більш теплих краплин дощу чи мряки.

2. У зоні фронтів, особливо Рисорухомих, при опусканні низьких хмар, внаслідок випаровування краплин дощу або над зволоженою дощем поверхнею грунту при слабкому турбулентному обміні під кулею хмар.

3. За холодним фронтом взимку, якщо в клині холодного повітря випадає дощ або відбувається випаровування з більш вологого теплого грунту.

4. При зміщенні вологої теплої або холодної маси з великими контрастами температур, що сприяє утворенню туману, як в зоні фронту, так і за фронтом вздовж узбережжя морів, льодовиків, межі снігового покриву і т.п.

Тумани усіх видів спостерігаються, як правило, при стійкій стратифікації в граничному шарі атмосфери і наявності над ними піднесеної інверсії температури, яка затримує тепло і вологообмін з вище розташованими кулями. Для радіаційного і адвективного туманів характерна квазістаціонарність баричного поля.

При прогнозі всіх видів туману необхідно визначити наявність таких факторів їх утворення:

а) синоптичні умови, напрямок і швидкість потоків біля поверхні землі;

б) кількість хмарності, що очікується наступної ночі - ясно чи хмарний;

в) характер стратифікації, наявність приземних або піднесених інверсій за даними радіозондування і прогностичною кривою стратифікації;

г) наявність і знак адвекції температури;

д) орографічні особливості пункту прогнозу;

ж) стан підстильної поверхні, як джерела вологи.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)