АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні теоретичні положення. Довговічність машин та механізмів є складною функцією багатьох факторів

Читайте также:
  1. I. Основні риси політичної системи України
  2. IX. У припущенні про розподіл ознаки по закону Пуассона обчислити теоретичні частоти, перевірити погодженість теоретичних і фактичних частот на основі критерію Ястремського.
  3. Б) Основні властивості операцій над множинами
  4. Бази даних, їх призначення та основні елементи.
  5. Бюджетна система України: основні характеристики
  6. Взаємне положення двох прямих.
  7. Взаємне положення прямої та площини.
  8. Виникнення економічної теорії та основні етапи її розвитку.
  9. Вкажіть базове положення генезису організації
  10. Вплив параметрів технічного стану і ТО на собівартість сільськогосподарської продукції та основні техніко-економічні показники використання МТП
  11. Глава 12 ОСНОВНІ ТЕОРІЇ ДЕМОКРАТІЇ
  12. ДЕМОКРАТІЯ: ПОНЯТТЯ ТА ОСНОВНІ ЗАСАДИ

Довговічність машин та механізмів є складною функцією багатьох факторів. Одними з них є геометричні характеристики поверхонь тертя деталей машин, до таких відносяться: відхилення форми (макрогеометрія), хвилястість, шорсткість (мікрогеометрія) (рисунок 2.1) і субмікрошорсткість. Для реальних поверхонь (рисунок 2.2), як правило, характерні всі перелічені характеристики. В окремих випадках можна розглядати тільки шорсткість.

Основним критерієм, який визначає ту чи іншу (з перелічених) характеристику, є відношення відстані між сусідніми вершинами нерівностей S до висоти R, тобто S/R. Для відхилення форми (макрогеометрії) S/R > 1000, для хвилястості 50 < S/R <1000, для шорсткості (мікрогеометрія) S/R < 50 (рисунок 2.1).

Субмікрошорсткість поверхонь в даній роботі не розглядається через відсутність методів і технічних засобів її оцінки. Також не будемо розглядати і відхилення форми, так як для контактних задач теорії тертя і зношування найбільший інтерес представляють хвилястість і шорсткість.

Згідно визначень, які є в літературі, хвилястість (елементарне відхилення поверхні будь-якої форми) – це сукупність періодично повторюваних нерівностей на поверхні твердого тіла, котрі утворюються у зв`язку з коливаннями в системі верстат – пристосування – інструмент – деталь, тобто причин виникнення – технологічні.

 
 

а б в

Рисунок 2.1 - Різниця між відхиленням форми (а), хвилястістю (б) і шорсткістю (в)

 
 

 

1 - шорсткість;

2 - хвилястість;

3 - відхилення форми

Рисунок 2.2 - Схема будови реальної поверхні

 

Характеристиками хвилястості є:

1. Профіль хвилястості, в якому виключені відхилення форми і шорсткість. Якщо деталь перерізати площиною, то в перерізі отримаємо профіль поверхні деталі. В залежності від положення січної площини розрізняють поздовжній і поперечний профілі.

2. Середня лінія профілю хвилястості mw – лінія, яка ділить профіль хвилястих поверхонь так, що сума квадратів відстаней від точок профілю до цієї лінії мінімальна (рисунок 2.3).

3. Довжина ділянки вимірювання хвилястості Lw – це довжина базової лінії хвилястості, на якій оцінюються параметри хвилястості. Вона повинна бути рівна не меншою від суми п`яти найбільших кроків хвилястості (рисунок 2.3).

 
 

Рисунок 2.3 - Основні параметри хвилястості

 

4. Середній крок хвилястості Sw – середнє арифметичне значення довжин відрізків середньої лінії, послідовно розміщених в межах ділянки вимірювання, обмежених точками перетину з сусідніми ділянками вимірювального профілю хвилястості, які мають першу похідну одного знаку (рисунок 2.3).

Визначення характеристик хвилястості можна здійснити допомогою профілографа-профілометра. Для виключення шорсткості поверхні замість профілографної голки використовують кульку діаметром 2…5 мм. Записану на діаграмному папері хвилеграму обробляють графоаналітичними методами (деякі прилади обладнані процесорами для автоматичної обробки хвилеграм з видачею результатів на друк і світлове табло).

Іншою важливою геометричною характеристикою поверхні твердого тіла є шорсткість. Відповідно до стандарту розрізняють наступні основні терміни і визначення:

1 Шорсткість поверхні – сукупність нерівностей поверхні з відносно малими кроками, виділена за допомогою базової довжини.

2 Базова довжина l (рисунок 2.4) – довжина базової лінії, яка використовується для виділення нерівностей, які характеризують шорсткість поверхні.

3 Базова лінія – лінія заданої геометричної форми, визначеним чином проведена певним чином відносно профілю поверхні і яка служить для оцінки геометричних параметрів поверхні.

4 Профіль поверхні – лінія перетину поверхні з площиною, перпендикулярною цій поверхні. Розрізняють поперечний профіль і повздовжній в залежності від розміщення січної площини до "напрямку" нерівностей.

5 Середня лінія профілю m – базова лінія профілю, проведена таким чином, що в межах базової довжини середнє квадратичне відхилення профілю від цієї лінії мінімальне.

 
 

6 Виступ профілю – частина профілю, яка з`єднує дві сусідні точки перетину його з середньою лінією профілю, направлена з твердого тіла.

 

Рисунок 2.4 - Основні параметри шорсткості поверхні

 

7 Впадина профілю – частина профілю, яка з`єднує дві сусідні точки перетину його з середньою лінією профілю, направлена в тверде тіло.

8 Висота виступу профілю Rp – відстань від середньої лінії профілю до найвищої точки виступу профілю.

9 Глибина впадини профілю Rv – відстань від середньої лінії профілю до найнищої точки впадини профілю.

10 Лінія виступів профілю – лінія, еквідистантна середній лінії, яка проходить через найвищу точку профілю в межах базової довжини.

11 Лінія впадин профілю – це лінія, еквідистантна середній лінії, яка проходить через найнищу точку профілю в межах базової довжини.

12 Найбільша висота нерівностей профілю Rmax – це є відстань між лінією виступів і лінією впадин профілю в межах базової довжини.

13 Середнє арифметичне відхилення профілю Ra – середнє арифметичне абсолютних значень відхилень профілю в межах базової довжини

(2.1)

де l – базова довжина;

n – число вибраних точок профілю;

yi – відхилення профілю.

14 Відхилення профілю yi – відстань між точкою профілю і середньою лінією.

15 Крок нерівностей Si – відрізок середньої лінії профілю, який містить нерівність профілю.

16 Середній крок нерівностей - середнє значення кроку нерівностей профілю по середній лінії (m) в межах базової довжини.

17 Опорна довжина профілю – сума довжин відрізків, відсічених на заданому рівні в матеріалі профілю лінією, яка еквідистантна середній лінії в межах базової довжини - hр.

18 Відносна опорна довжина профілю – відношення опорної довжини профілю до базової довжини (на заданому рівні перерізу).

19 Висота нерівностей профілю по десяти точках Rz – сума середніх абсолютних значень висот п`яти найбільших виступів профілю і глибин п`яти найбільших впадин профілю в межах базової довжини

, (2.2)

де ypm i – висота і-того найбільшого профілю;

yvm i – глибина і-ої найбільшої впадини профілю.

Для визначення основних характеристик шорсткості розроблена методика профілографування поверхонь твердих тіл. Принцип даного способу оцінки шорсткості поверхні заснований на методі прощупування поверхонь голкою. В якості голки використовується гострозаточена алмазна голка з радіусом заокруглення 2.0….12.5 мкм, яка приводиться в поступальний рух по визначеній трасі поверхні твердого тіла. При цьому голка опускається у впадини і піднімається на гребені нерівностей розміщених на поверхні твердого тіла. Голка зв`язана з датчиком, який перетворює її переміщення в електричний сигнал, який записується на спеціальній діаграмній стрічці електротермічним способом.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)