АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розрізняють великі, середні та малі соціальні групи

Читайте также:
  1. II. Соціальні відносини як форма прояву соціальних взаємодій.
  2. Б) соціальні відпустки.
  3. Безпосередні вимірювання малих напруг, струмів та зарядів. Гальванометри.
  4. Визначити соціальні функції сім’ї – 15 б.
  5. Визначте соціальні функції сім’ї – 15 б.
  6. Вищий, середній, нижчий
  7. Д) носії та виконавці господарських інтересів, насамперед соціальні гру-
  8. Дослідження динаміки середніх величин індексним методом: індекси середніх величин змінного складу, фіксованого складу і структурних зрушень; їх взаємозв’язок
  9. Етичні ідеї середніх століть. Віра і знання
  10. Ефективність суспільного виробництва,її сутність,економічні та соціальні показники.
  11. З.Сім'я в соціальній структурі суспільства
  12. ІІ. Соціальна структура суспільства. Соціальні групи. Соціальна мобільність.

До великих соціальних груп належать:

- суспільні класи(робітники селяни, буржуазія, інтелігенція)

- соціальні прошарки(підприємці, фермери, священики)

- професійні групи(машинобудівники, педагоги, будівельники)

- етнічні спільності(нація, народність, плем’я)

- вікові групи (молодь, середній вік, пенсіонери)

До середніх соціальних груп належать трудові колективи підприємств, організацій, установ, а також громадяни, які характеризуються територіальною спільністю проживання(місто, район, селище)

Мала соціальна група характеризується додатковою специфічною особливістю безпосереднім контактом її членів і спільним обліком інформації. Належить: сім я, шкільний клас, виробнича бригада, відділ і служба підприємств.

Соціальна ефективність.

Соціальна ефективність реалізується у вигляді виконання очікувань, потреб та інтересів співробітників. Показники: навантаження, зайнятості, абсентеїзм(ухилення від участі у виборах, зборах), плинність, задоволеність роботою.

Соціальну ефективність як стимул для співробітників можна забезпечити тільки тоді, коли діяльність організації є стабільною і вона стимулює прибуток, який дає можливості надавати ці стимули.

Соціальне партнерство

Соціальне партнерство — така система відносин між найманими працівниками і власниками засобів виробництва, при якій визнаються розбіжності економічних інтересів різних соціальних груп і право кожної з них відстоювати свої інтереси через пошук компромісів, шляхів взаєморозуміння й співробітництва в умовах злагоди.

Соціальне партнерство в організації — це система заходів, що забезпечує співробітництво найманих працівників з роботодавцями.

Соціальне партнерство є специфічною формою соціальних відносин між трьома суб'єктами (тріада) ринкової економіки: державою, найманими працівниками та роботодавцями.

Соціальне партнерство виконує три функції:

- захисну — вирівнювання шансів працівників, недопущення зміни умов праці не на користь працівника;

- організаційну ~ гласність і чітко визначений порядок укладання угод, їх стандартизація тощо;

миротворчу - на період дії угоди не допускаються трудові конфлікти, не висуваються нові вимоги.

Одночасно соціальне партнерство — це усвідомлене бажання сторін дійти взаєморозуміння, погоджуватися на компроміси, співробітничати в ім’я соціального миру, що є важливою передумовою поступального розвитку економіки, а отже і підвищення якості життя.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)