АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Облік реалізації товарів транзитом

Читайте также:
  1. Автоматизований облік виробничих запасів на складі
  2. Адміністративні витрати, витрати на збут, інші операційні витрати, інші витрати та їх облік
  3. ВЕТЕРИНАРНИЙ ОБЛІК, ЗВІТНІСТЬ ТА ДІЛОВОДСТВО
  4. Взаємозв'язок ІС обліку з іншими підсистемами інформаційної системи підприємства.
  5. Вивчення та облік епізоотичного стану місцевості
  6. Визначення критичної суми постійних витрат, змінних витрат на одиницю продукції і критичного рівня ціни реалізації
  7. Виправлення помилок в облікових регістрах
  8. Вирішальним для реалізації гарантій національної безпеки й оборони України має стати її інтеграція в усі впливові європейські структури.
  9. Виробництва товарів і послуг, одержання доходів (прибутку) «.
  10. Відмінності між аудитом, обліком, ревізією і судово-бухгалтерською експертизою.
  11. Гуманістична психологія виділяє три потенціали, без реалізації яких не можна говорити про власне особистісний спосіб існування.
  12. Державне регулювання обліку і звітності в Україні

Реалізація товарів транзитом може здійснюватися двома способами:

і участю оптового підприємства у розрахунках;

♦ без участі у розрахунках.

При транзитній реалізації товарів з участю у розрахунках

оптове підприємство є не тільки організатором обороту, але й приймає участь у розрахунках за реалізовані товари як з постачальниками, так і з покупцями.

При зазначеній формі реалізації оптове підприємство на підставі договору, укладеного з постачальником і покупцем, виписує наряд постачальнику на відвантаження товарів покупцю, у якому вказується перелік товарів, що підлягають відвантаженню. Копія наряду направляється покупцю.

Постачальник на відвантажені транзитом товари покупцю виписує рахунок-фактуру та інші товаросупровідні документи, один комплект яких надсилає покупцю, а другий — оптовому підприємству з дорученням провести розрахунки, тобто одержати належні суми з покупця за реалізовані транзитом товари і перерахувати їх на рахунок постачальника.

За організацію транзитного обороту і проведення розрахунків між постачальником і покупцем оптове підприємство нараховує оптово-збуткову націнку (винагороду) за передбаченим договором відсотком до відпускної вартості товарів постачальника.

В бухгалтерському обліку оптового підприємства операції по реалізації товарів транзитом відображаються аналогічно реалізації товарів із складів з тією різницею, що придбання (тобто виникнення заборгованості перед постачальником) і відвантаження товарів покупцю відображаються одночасно, минаючи рахунок 28 «Товари».

Оптове підприємство виписує і пред'являє покупцю до оплати розрахунково-платіжні документи на продажну вартість товарів з включенням оптово-збутової націнки, що оформляється записом:

Д-т pax 36 «Розрахунки з покупцями і замовниками»

К-т pax 702 «Дохід від реалізації товарів».

Сума ПДВ визначається за встановленою ставкою до суми оптово-збутової націнки (винагороди) і відображається записом: Д-т pax 702 «Дохід від реалізації товарів» К-т pax 641 «Розрахунки за податками».

В міру зарахування на рахунок оптового підприємства коштів, одержаних від покупця за реалізовані транзитом товари (з метою подальшого їх перерахування постачальнику), роблять запис:

Д-т pax 31 «Рахунки в банках»

К-т pax 36 «Розрахунки з покупцями і замовниками».

Перерахування належних сум на рахунок постачальника за реалізовані транзитом товари (за вирахуванням належної винагороди оптовому підприємству) відображається записом:

Д-т pax 63 «Розрахунки з постачальниками і підрядчиками»

К-т pax 31 «Рахунки в банках».

Може бути і інший варіант (більш поширений): оптове підприємство приймає на себе зобов'язання забезпечити контроль за своєчасною оплатою рахунка постачальника з боку покупця за реалізовані транзитом товари. У цьому випадку при одержанні підтвердження покупця про таку оплату в оптовому підприємстві робиться запис:

Д-т pax 63 «Розрахунки з постачальниками і підрядчиками К-т pax 36 «Розрахунки з покупцями і замовниками».

Облік операцій по транзитній реалізації товарів з участю у розрахунках ведеться в спеціальній відомості, яка служить не тільки регістром обліку товарообороту, але й регістром аналітичного обліку розрахунків з постачальниками і покупцями по транзитних поставках товарів.

При транзитній реалізації товарів без участі у розрахунках оптове підприємство виступає лише як посередник: воно заключає договір купівлі-продажу з постачальником і покупцем та контролює його виконання. Розрахунки з постачальником здійснює безпосередньо покупець (одержувач товарів). Тому така форма одержала назву «організуючого обороту».

В загальному товарообороті транзит без участі у розрахунках займає значну питому вагу. Проте при незадовільній платоспроможності покупця може виникнути затримка в оплаті рахунків постачальника. Тому оптове підприємство повинне виписувати наряди на транзитну поставку товарів покупцям з обов'язковим урахуванням їх фінансових можливостей.

Для контролю за виконанням договорів купівлі-продажу постачальник надсилає оптовому підприємству копії розрахунково-платіжних документів про відвантажені товари покупцям.

На суму винагороди, належної з постачальника і покупця за організацію реалізації товарів транзитом, бухгалтерія виписує і пред'являє до оплати рахунки-фактури, на підставі яких робиться запис по кредиту рахунка 702 «Дохід від реалізації товарів» і дебету рахунків:

36 «Розрахунки з покупцями і замовниками»

(на суму винагороди, що підлягає сплаті покупцем),

377 «Розрахунки з іншими дебіторами»

(на суму винагороди, що підлягає сплаті постачальником).

При надходженні належної суми винагороди на рахунок оптового підприємства роблять запис по дебету рахунка ЗІ «Рахунки в банках» і кредиту рахунків:

36 «Розрахунки з покупцями і замовниками» (на суму винагороди, одержану від покупця),

377 «Розрахунки з іншими дебіторами» (на суму винагороди, одержану від постачальника).

За рахунок одержаного доходу (винагороди) нараховують ПДВ (за встановленою ставкою), що відображається записом по дебету рахунка 702 «Дохід від реалізації товарів» і кредиту рахунка 641 «Розрахунки за податками».

Облік операцій, пов'язаних з реалізацією товарів транзитом, наведено в табл. 9.9.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)