АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Передумови виникнення психоаналізу

Читайте также:
  1. В) виникнення й поглиблення суспільного поділу праці та економіч-
  2. Виникнення грошових відносин. Еволюція і типи грошей.
  3. Виникнення економічної теорії та основні етапи її розвитку.
  4. Виникнення загальної теорії держави і права
  5. Виникнення і природа свідомості
  6. Виникнення і природа свідомості. Свідомість і мова.
  7. Виникнення і розвиток братських шкіл в Україні
  8. Виникнення і розвиток вікової психології в Україні
  9. Виникнення і розвиток мусульманського права
  10. Виникнення ісламу
  11. ВИНИКНЕННЯ Й РОЗВИТОК УКРАЇНСЬКОГО КОЗАЦТВА
  12. Виникнення мистецтва як унікального механізму культурної еволюції.

У наш час термін “психоаналіз” відомий практично всім, як і ім'я його засновника Зігмунда Фрейда. Тоді як інші видатні психологи, які змінили психологічну науку, - Фехнер, Вунд, Уотсон, - в цілому мало відомі за її межами, а Фрейд здобув популярність серед найширших прошарків публіки. Журнал “Ньюсуїк” відзначав в 1981 р. (через 40 років після смерті Фрейда), що “ідеї Фрейда так глибоко проникли в нашу свідомість, що вже важко уявити собі XX століття без нього”. Він належав до тих нечисленних мислителів, які змогли докорінним чином змінити наші уявлення про себе.

Сам Фрейд якось висловив припущення, що за всю свою історію людство випробувало 3 значних удари по своєму колективному Его. Перший удар був завданий польським астрономом М. Коперником, який довів, що Земля не є центром Всесвіту. Другим відкриттям сталов Ч.Дарвіна, що показало, що людина не є унікальною, відмінною від всього живого виглядом і не може претендувати на якесь особливе місце в світі. Третього удару завдав сам Фрейд, стверджуючи, що людина не може повністю контролювати своє життя за допомогою свого розуму. Таким чином, “Коперник перемістив людство з центру світу на його околицю, Дарвін змусив його визнати свою спорідненість з тваринами, а Фрейд довів, що розум не є господарем у власному будинку”.

Становлення Психоаналізу за часом збігається з розвитком інших відомих шкіл в психології. (У 1895 р. виходить в світ перша книга Фрейда; у 1898 р. Е.Л.Торндайк стає доктором наук; у 1900 р. Р. Йеркс починає свої дослідження в області інтелекту у тварин; у 1904 р. І.П. Павлов отримує Нобелівську премію.) Учені-психологи Європи і США переживали у той час великий вплив з боку функционалізму. Проте до часу смерті Фрейда (1939 р.) ситуація корінним чином змінилася. Вундтівська психологія, структуралізм Тітченера, функционалізм Брентано і Джемса вже стали надбанням історії. У США вже прозвучав “Біхевіоральний маніфест” Дж.Уотсона, у Німеччині виникла гештальт-психологія. Але і в Європі і в Америці найбільш поширеною психологічною школою-напрямком практичної психологічної роботи стає психоаналіз. Згодом ця популярність лише збільшуватиметься.

До 1920 р. число найменувань книг по психоаналізу перевищило 200 примірників. Публікації в популярних журналах розповідають публіці про психоаналіз. Крупні університети Європи і Америки починають читати для студентів відповідні спеціальні курси. Психоаналіз завойовує академічні кола, як ще раніше він захопив свідомість широкої громадськості і масову культуру. Його вплив в цих сферах яскраво відчуватиметься практично до кінця століття (у психології – школи-“антагоністи” психоаналізу, психоаналітичні ідеї в соціальній, політичній, етнічній психології, в рекламному бізнесі; фрейдистські сюжети в кінокартинах Луіса Бунюеля, А. Бергмана, В. Вендерса і ін.).

У той самий час психоаналіз ніколи не був психологічною школою в точному розумінні цього слова. А саме, не був школою, порівняно з іншими школами. Психоаналіз із самого початку вибивався з основного русла психологічної думки по своїх цілях, інтересах і методах. Його предметом була аномальна поведінка, що порівняно мало цікавило інші школи; вихідним методомклінічне спостереження, а не контрольований лабораторний експеримент. І, крім того, психоаналіз переважно цікавився несвідомим – темою, яка практично ігнорувалася в інших школах.

Вундт і Тітченер не включали несвідоме в свої системи по одній простий причині – воно недоступне інтроспективі, отже, не зводиться до яких-небудь елементарних компонентів. Для функціоналізму з його винятковою увагою до сфери свідомості несвідоме також не мало особливого інтересу. І звичайно, в біхевіоризмі для несвідомого не було гідного місця.

Таким чином, психоаналіз є революційним напрямом для свого часу – і по цілях, і по методах, і по предмету і об'єкту свого дослідження. Проте він формується не на порожньому місці – у психоаналізі З. Фрейда існували наукові джерела і передумови розвитку.

Коріння психоаналізу “виростає” як з природних наук, так і з філософії і поезії. Передусім, слід зазначити еволюційне вчення Ч. Дарвіна і біогенетичний закон Геккеля, який Фрейд зберіг в пам'яті ще зі школи. Ще одне джерело знаходилося у Фізіологічному інституті в Брюкку, де Фрейд написав свою першу наукову статтю і познайомився з лікарем Іосифом Брейером. Наступне джерело психоаналізу слід шукати у Франції, в Сальпетрієрському госпіталі в Парижі, де Фрейд, молодий лікар зіткнувся у знаменитого психіатра Шарко з дуже поширеною тоді хворобою – істерією – і познайомився з гіпнозом як методом дослідження і лікування.

З іншого боку, інтереси Фрейда стосувалися літератури і мистецтва, його захоплювала археологія, він виявляв глибоку цікавість до філософії самопізнання. Він багато що почерпнув з духу свого часу, переробивши і інтегрувавши його в своїх книгах; але ми не завжди в змозі визначити походження усіх джерел, що надихали його.

На розвиток психоаналітичного руху істотний вплив зробили два основні джерела: а) філософські концепції несвідомих психічних феноменів; б) роботи у сфері психопатології і психотерапії.

На самому початку XVIII ст. німецький філософ і математик Готфрід Вільгельм Лейбніц розробив концепцію, названу ним монадологія. Монади, згідно з Лейбніцом, є одиничними елементами реальності, відмінні від фізичних атомів. Кожна монада є непротяжною психічною суттю. З точки зору Лейбніца, активність монад, що протікає у сфері ідеальних психічних актів, має різну міру свідомості: від майже повністю несвідомої до ясної і чіткої свідомості. Нижчі рівні психічної активності монади були названі малими перцепціями, їх свідома реалізація отримала назву апперцепції.

Опісля сто років німецький філософ і педагог Іоганн Фрідріх Гербарт розвинув ці ідеї. Він сформулював концепцію порогу свідомості. Гербарт вважав, що “ідеї впливають один на одного подібно до механічних сил”. Згідно Гербарту, ідеї, що знаходяться нижче певного порогу, несвідомі. Коли ідея піднімається до рівня свідомості, вона апперцептується. Для того, щоб та або інша ідея могла піднятися до рівня свідомості, вона має бути порівняна з тими ідеями, які вже знаходяться у сфері свідомості. Несумісні ідеї не можуть знаходитися в свідомості одночасно. Ідеї, що перечать вже наявним у свідомості, витісняються. Витиснені ідеї знаходяться нижче за поріг свідомості. Згідно Гербарту, різні ідеї конкурують між собою за можливість свідомої реалізації.

Дана традиція розглядати несвідомі ідеї знайшла своє продовження в роботах Артура Шопенгауера і Едуарда фон Гартмана, що розробляли ідеї панпсихізму і абсолютного несвідомого.

Основні положення теорії А. Шопенгауера, що ріднять її з психоаналізом, стосуються концепції волі як абсолютної психічної основи світу, і, зокрема, волі до життя як основи всякого життя. Людина є найдосконаліше об'єктивування волі до життя. Найсильніше воля до життя виражається в статевому потягу, а також в боротьбі людини проти собі подібних (агресія). Держава, право, виховання є “намордник”, що не дозволяє членам суспільства знищити один одного.

Е. фон Гартман увійшов до історії як автор книги “Філософія несвідомого”, в якій він узагальнив положення, що існували раніше, про феномен несвідомого. Несвідоме, по Гартману, основа всього живого і абсолютна цінність буття. Воно формує організм і підтримує його життя, служить меті збереження людської істоти і всього людського роду. Несвідоме є стимул-реакцією для художньої творчості. Проте в несвідомого є і “темна сторона”: керуючись несвідомим, ніколи не знаєш, куди прийдеш; несвідоме містить в собі щось демонічне, страшне; тоді як свідомість можна орієнтувати в потрібному нам напрямі, несвідоме поза сферою нашого контролю і само контролює нас через афекти і пристрасті. Порівняльний аналіз теоретичних положень Гартмана і Фрейда показує, що багато концептів останнього найтіснішим чином перекликаються з ідеями гартманської філософії несвідомого.

Ще один філософ, чиї ідеї були співзвучні теоретичним положенням Фрейда, – це Фрідріх Ніцше. Особливо чіткі паралелі ми можемо провести між поняттям його теорії “воля до влади” і фрейдистським поняттям “інстинкт”. Ніцшеанська “воля до влади” – єдина причина всіх процесів, як фізичних, так і духовних. Якнайповніше і природно вона виражається в афектах. Розум, мислення – не більше, ніж сцена для вираження прихованих за ними афектів, вони носять службовий характер.

Різного роду уявлення про несвідоме складали важливу частину суспільного інтелектуального клімату в Європі в XIX ст. Таким чином, Фрейд не був першим, хто серйозно заговорив про несвідоме в людській психіці. Навпаки, він сам вважав, що філософи до нього вже багато чого зробили в цій галузі. Те нове, на що претендував він, стосувалося, перш за все, методів дослідження несвідомого. Проте і тут він опирався на роботи багатьох дослідників.

До XVIII ст. психотерапія не була предметом яких-небудь наукових досліджень. В період християнства до психічнохворих людей відносилися як до “одержимих бісами”; тому “належне” з точки зору церкви лікування зводилося до морального і релігійного засудження, а також болісних процедур по вигнанню бісів. У XVIII ст. душевні хвороби почали розглядати як ірраціональну поведінку; жодного лікування їх не передбачалося.

Психотерапія стала полем експериментального дослідження лише в кінці XVIII ст. з появою робіт доктора медицини Віденського університету Франца Антона Месмера. Месмер використовував гіпноз для поліпшення стану хворих; свою дію він називав “тваринним магнетизмом”. Хворобу він розглядав як нерівномірний розподіл життєвого флюїда в організмі, а своє завдання бачив в тому, щоб, викликаючи конвульсивний криз, перерозподілити флюїд належним чином. На відміну від своїх послідовників, він заперечував можливість всякого афектного відношення між пацієнтом і гіпнотизером.

Багаточисельні учні і послідовники Месмера (Пюісегюр, Делез, Віре, Нуазе й ін.) розвивали його метод “тваринного магнетизму”, причому з часом на перший план все більше висувається ідея про вирішальну роль афектних стосунків між пацієнтом і гіпнотизером. Описувалися і обговорювалися феномени сильних відчуттів, що виникали у пацієнтів і магнетизерів, залежності пацієнта від магнетизера, опору пацієнта дії магнетизера. У цей період починають складатися основні принципи і правила магнетизерів (принцип ізоляції, принцип обов'язковості, правило доброзичливої нейтральності стосунків і т.ін.).

Середина XIX ст. ознаменувалася в історії психотерапії важливим поворотом, пов'язаним із зміною методики і появою нової теорії: термін “тваринний магнетизм” був відкинутий, замість нього шотландська лікарка| Джеймс Брейд ввела термін “гіпнотизм”.

Визнання з боку професійного співтовариства гіпноз отримав, перш за все, завдяки роботам французького лікара Жана Мартіна Шарко. В рамках його школи гіпноз став розглядатися як соматичне явище, за допомогою якого можна лікувати різні фізичні розлади. Проте сам Шарко і його учні не вважали процеси, що відбуваються між пацієнтом і гіпнотизером такими, що заслуговують окремої уваги.

Підхід до гіпнозу та лікування за допомогою гіпнозу ще раз змінився завдяки роботам Пьера Жане. Він передбачив, що справжньою причиною хвороби є психічні явища (порушення пам'яті, нав'язливі ідеї і сили несвідомого). Як основний метод лікування розладів Жане вибрав гіпноз. Жане вивчав відчуття, що переживаються пацієнтом до гіпнотизера під час сеансу і після нього. Він говорив про їх потужну позитивну забарвленість і порівнював пацієнта з ревнивим коханцем. Проте Жане заперечував сексуальну забарвленість цих відчуттів і явно прагнув відхилитися від залучення до міжособистісних стосунків з пацієнтами. Роботи Жане багато в чому передбачали ідеї Фрейда; згодом Жане виявляв особисту неприязнь до “батька” психоаналізу і звинуватив останнього в крадіжці своїх ідей.

Треба згадати сильний вплив на ідеї Фрейда з боку робіт Ч. Дарвіна. Саме Дарвін висловив декілька ідей, що лягли згодом в основу психоаналізу. Це, перш за все, уявлення про несвідомі психічні процеси і конфлікти, про роль сновидіння і прихований символізм деяких поведінкових симптомів, а також про значення сексуальності в людському житті. Дарвін концентрував свою увагу на нераціональних аспектах поведінки і психіки. Він написав статтю про психічний розвиток дитини (емоційний і сексуальний розвиток з дитинства до дорослого віку), яка була уважно прочитана Фрейдом. Дарвін наполягав на тому, що людські істоти схильні до дії біологічних сил, особливо інстинкту продовження роду і інстинкту пошуку їжі, які, на його думку, створюють основу для будь-якої поведінки. Менш ніж через десять років німецький психіатр Річард фон Краффт-Еббінг озвучив схожі ідеї: єдиними інстинктами в людській психіці є сексуальний інстинкт і прагнення до самозбереження.

Поширена думка про крайнє пуританство австрійського суспільства того часу є, по суті, помилковою. 80-і і 90-і рр. XIX ст. стали роками прориву пригніченої сексуальності та супутнього “вибуху” еротичної уяви. Інтерес до питань сексу відчувався і в повсякденному житті та науковій літературі. У 1886 р. Краффт-Еббінг випустив книгу “Сексуальна психопатія”, наступного року віденський лікар Альберт Молль випустив книгу, присвячену дитячій сексуальності. В той же час виникає ідея, підтверджена практикою, про те, що психічні розлади пов'язані з проблематикою статевого життя, і таким чином виникає термін “лібідо”.

Отже, розвиток творчої думки Фрейда знаходився під впливом безлічі всіляких течій, як теоретичного, так і практичного плану. Але в тому-то і полягає велич генія, що лише він зміг поєднати ці розрізнені ідеї та настрої у відносно цілісну теоретичну систему.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)