АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Неофройдизм

Читайте также:
  1. НЕОФРОЙДИЗМ Е. ФРОММА.

Питання лекції:

1. Аналітична психологія К.-Г. Юнга.

2. Індивідуальна психологія А. Адлера.

 

Карл Густав Юнг (1875 – 1961) народився в Кессвілі, Швейцарія в сім'ї священика. У 1900 р. отримав степінь доктора медицини в університеті Базеля. Інтерес до душевного життя хворих шизофренією привів його до знайомства з роботами З.Фройда. Вони зустрілися у Відні в 1907 р. Юнг був зустрінутий як “старший син” і “кронпринц” психоаналізу. У 1910 р. він обирається першим президентом Міжнародної психоаналітичної асоціації. Проте в 1913 р. двох найбільших психоаналітиків розірвали стосунки по класичному єдиповому сценарію. Наступного року Юнг склав з себе повноваження президента Психоаналітичної асоціації і вийшов з неї. Більше Юнг і Фрейд жодного разу не зустрічалися.

Енциклопедична освіта і широке коло інтересів ученого сприяли створенню дивної по красі і складності психологічної теорії, в якій розроблялися багато базових психологічних категорій, таких, як свідомість, несвідоме, Его, самозвеличання, комплекс і т.ін. Як і в творчості багатьох видатних психологів, в творчості Юнга можна виділити ряд періодів, впродовж яких він приділяв увагу вивченню різних питань, що стосуються глибин психічного життя індивіда. Грунтуючись як на часі написання робіт, так і на загальній логіці побудови Юнгом аналітичної теорії, почнемо знайомство з нею з розгляду питань, що стосуються структури людської психіки, співвідношення в ній свідомих і несвідомих компонентів.

Свідомість. Структура свідомості. Свідомість є перший психічний факт, з яким стикається дослідник-психолог. Свідомості властиві дискретність (люди періодично виходять із стану свідомості, наприклад, засинаючи) і вузькість (вона оперує лише деякою частиною сприйманої інформації).

Свідомість неможливо уявити собі без зв'язку з Его. Его – це складне утворення, яке позначається, по-перше, усвідомленням власного тіла, власногоіснування, і, по-друге, даними пам'яті, послідовністю спогадів про своє минуле. Его – це одиниця в центрі свідомості, комплекс психічних фактів. Цей комплекс володіє здатністю притягувати те, що міститься в несвідомому; він також притягує враження ззовні, які, стикаючись з Его, стають фактами свідомості (якщо немає зіткнення реального факту чи події з Его, то його не можна вважати свідомим).

Характеризуючи Его, Юнг виділяв таке поняття, як его-спрямованість. Вона може бути визначена як орієнтація особистості або життєва установка, фокус уваги, спрямований назовні або усередину, на факти навколишнього світу або на події внутрішнього світу. Ці спрямованості отримали назви екстраверсія й інтроверсія. Вони співіснують в людині обидві одночасно, але одна стає домінуючою, а інша – допоміжною. Домінуюча функція стає раціональною (тісно пов'язаною з діяльністю свідомості, доступною свідомому аналізу), тоді як допоміжна – ірраціональною (недоступною свідомості).

У свідомості Юнг виділяє декілька функцій. Завдяки ним свідомість може бути орієнтована або на ектопсихічні, або на ендопсихічні факти. Ектопсихіка – співвідношення між змістом свідомості і даними, що поступають ззовні (відчуття, мислення, відчуття й інтуїція). Ендопсихіка – співвідношення між змістом свідомості і несвідомими процесами.

Відзначимо, що Юнг вкладав власний оригінальний зміст цим термінам. Відчуття – це передача фактів, доступних органам чуття; мислення – знання того, чим є річ і її зв'язки з іншими речами; почуття – розгляд/набуття/усвідомлення цінності предмету або явища; інтуїція – відчуття, що не зводиться до раціонального знання.

Загальне відношення між Его і ектопсихікою можна виразити таким чином:

М|м|

 

 

В Его І


П

Де М – мислення, В – відчуття, П – почуття, І – інтуїція. Пару функцій “мислення – почуття” Юнг називає раціональною парою, іншу пару функцій “відчуття – інтуїція” – ірраціональною парою. У центрі знаходиться Его з властивою йому енергією (енергія волі). Воля спрямована переважно на якусь одну з чотирьох функцій свідомості; така функція легко доступна свідомому аналізу і вольовому контролю, розвинена і диференційована і переважно використовується індивідом для розробки стратегій поведінки. Юнг називає таку функцію пріоритетною (ведучою) функцією свідомості, а протилежну нею функцію – підпорядкованою. Юнг вважає, що ми є цивілізованими людьми в своїй провідній функції; у своїй підпорядкованій функції ми залишаємося первісними людьми.

Підпорядкована функція відповідає архаїчній частині нашої особистості, це “відкриті двері”, через які з підсвідомості може проникнути що завгодно. Підпорядкована функція часто становить для людини проблему, вона знаходиться поза сферою вольового контролю і тому діє як би “сама по собі”; наприклад, людину, чия провідна функція – інтуїція, можуть регулярно вводити в оману і подив її власні відчуття, у людини, що живе відчуттями, емоціями, мислення виходить з-під вольового контролю, не вона контролює мислення, а мислення веде її своїми примхливими дорогами. З іншого боку, інтеграція підпорядкованої функції в Его може дати особі емоційний потенціал для подальшого зростання і зміни.

Провідна функція належить до однієї з пар раціональних або ірраціональних функцій. Але людина не буває лише|тільки| раціональною або лише ірраціональною – кожен з нас використовує допоміжну функцію з іншої пари, ніж та, до якої належить ведуча.

Дана структура ектопсихіки дала Юнгу можливість побудови оригінальної теорії психологічних типів. За допомогою двох позицій – екстраверсії – інтроверсії і вищій і додатковій функції можна отримати список з 16 основних типів, наприклад, інтроверт, що інтуїтивно відчуває, мислиннєво-сенсорний екстраверт і т.ін. Ця типологія ілюструє роботу свідомості на практиці, а також пояснює, чому свідомість “працює по-різному” у різних людей.

Ендопсихічні функції– пам'ять (пов'язує Его з тим, що приходить зі свідомості), суб'єктивні компоненти свідомих функцій (реакція/компонент реакції на людину, річ або ситуацію, обумовлена досвідом), емоції і афекти (стани, при яких людину опановує те, що у неї усередині), інвазії (“вторгнення” несвідомого у свідому діяльність). Співвідношення ектопсихіки, ендопсихіки і Его можна проілюструвати за допомогою наступної схеми:

Его

 
 


A B

       
   
 


Де А – зовнішній світ, В – несвідоме, С – ендопсихіка, D – ектопсихіка.

У зоні С знаходиться “тіньовий світ”, его, яке само для себе залишається загадкою. Це та частина Его/свідомості, яка постійно стикається зі світом несвідомого. З цієї причини в нім завжди залишається непізнанна частина|частка| себе, та частина особистостістості, яка містить в собі потенціал зростання.

Індивідуальне несвідоме. Комплекси. Ендопсихічні функції дозволяють особистості зіткнутися з “темною стороною душі” – несвідомим. Юнг розділяє несвідоме на індивідуальне і колективне.

Індивідуальне несвідоме, згідно Юнгу, складається з продуктів інстинктивних процесів, що конституюють особу, забутих або витиснених фактів, а також інформації творчого характеру (аналогічно поняттю несвідомого у Фройда). Але!Юнг передбачив, що матеріал, що знаходиться в особистому несвідомому, не є однорідною “сумішшю” забутих або витиснених фактів душевного життя особистостістості; він організований певним чином.Психічні факти, складові особистісного несвідомого, організовані в комплекси, або скупчення емоційно заряджених думок, відчуттів, спогадів. Згідно з уявленнями Юнга, ці комплекси, скомпоновані довкола різних значущих тем, можуть зробити значний вплив на поведінку особистості.Тоді “будову” особистості можна позначити таким чином:

 

 
 


Так звана “планетарна” структура особистості включає Его як центральне особистісне утворення, що знаходиться одночасно і в центрі свідомості, і цілий ряд комплексів, що знаходяться на віддалі від Его і поза свідомістю. Тепер пригадаємо, що, характеризуючи Его на початку цієї лекції, ми також вживали поняття комплекс. І в цьому прихований глибокий сенс: Юнг дійсно вважає, що комплекси і Его – однієї природи, і Его можна назвати “центральним комплексом” особистості. Поняття комплекс спростовує уявлення про “монолітну” особистість. У нас багато “Я”, і Его – лише одне з них.

Юнг вважає, що немає принципової різниці між фрагментарною особистістю і комплексом: “комплекси – це душі, що відкололися”. Він йде далі: “комплекси поводяться як незалежні істоти”, інколи вони навіть приймають особистісний характер Его. Особистість також може несвідомо ідентифікуватися з комплексом (наприклад, з комплексом “Хорошої матері”); тоді вона поводиться як “хороша мати”, або відчуває на собі вплив “хорошої матері” і пов'язану з цим пригніченість.

Але якщо між Его і комплексом немає принципової різниці, то чи не може комплекс яким-небудь чином зайняти місце Его? – Юнг відповідає, що може. За певних умов комплекси можуть “відтягувати” на себе свідомість – тоді виникає явище “втрати душі”, “множинної особистості”, “вселення демона», якого так боялися наші нецивілізовані предки. Згідно Юнгу, людина потрапляє у владу не демона, але власного досі неусвідомлюваного комплексу, який витісняє звичне “Я” і стає на його місце.

Так юнгіанську концепцію “планетарної” особистості можна розглядати як пояснення примітивної демонології.

В цілому, комплекс не можна розглядати як якесь патологічне явище. Пізнання власних комплексів може збагатити потенціал особистості і сприяти її подальшому зростанню і розвитку (методом пізнання комплексів є асоціативний тест).

Колективне несвідоме. Архетипи.Юнг передбачив існування ще одного глибиннішого прошарку в структурі особистості, до якого належить зміст практично невідомого походження. Його відмінна особливість – міфологічний характер. Він як би належать шару душі, властивому не якій-небудь окремій особистості, а людству взагалі. Юнг назвав даний рівень душевного життя колективним несвідомим і вказував, що зміст колективного несвідомого успадковується і однаково для всього людства, незалежно від нації, раси, статі і т.ін.

Змістом колективного несвідомого є архаїчні психічні образи, що містять за формою сенсом міфологічні мотиви. Це не спогади, образи або поведінкові моделі в чистому вигляді, а, швидше, чинники, під впливом яких люди реалізують універсальні моделі в своєму мисленні, сприйнятті, поведінці.

Архетипи присутні в казках, міфах, легендах і фольклорі, вони – невід'ємна частина кожної культури.Ось деякі з таких поширених архетипів – мотивів: Герой, Дракон, Рятівник, Кит, що проковтує Героя і т.ін.

Юнг зв'язує походження архетипів з багатомільйонолітньою історією еволюції людського мозку. Мозок людини історичний. Його структура відображає історію свого формування. Фундаментальна структура душі/мозку має ієрархічний пристрій, загальний для всіх людей. Тут закладені “відбитки” фундаментальних переживань, з якими стикалися люди впродовж століть разом з супроводжуючими їх емоціями і афектами, які створюють “готовність проживати життя згідно із закладеними в психіці граничними лініями”.

Цікаве співвідношення понять “архетип” і “інстинкт” в теорії Юнга. У своїх ранніх роботах Юнг розглядає архетип як “психічний аналог інстинкту”. У пізніших роботах він говорить про архетип як про проміжну ланку між інстинктом і образом.Між ними існує взаємозалежність і ні архетип, ні інстинкт не мають окремого або первинного існування по відношенню один до одного.

Архетипи біполярні, тобто виражають природжену подвійність предметів і явищ. Наприклад, архетипічний образ батька може бути розділений на того, що допомагає, підтримує, сильного і на переважаючого, жахливого батька. Реальний образ батька будується в результаті опосередкування архетипічної системи реальним досвідом. Якщо реальний досвід підсилює одну з крайнощів, еволюція образу батька порушується, і це може заважати нормальному розвитку особистості.

Юнг організовував архетипи в окремі групи; він відмітив, що існує тенденція до персоналізації несвідомого. Існує декілька можливостей представити архетипи у вигляді ряду або ієрархії. Скористаємося найбільш поширеним підходом і розглянемо найбільш важливі архетипи.

На початку системи архетипів ми бачимо Персону. Персона – це соціальна маска або личина, яку ми надіваємо, щоб звернутися до світу. Персона позначає безліч ролей, яких ми програємо відповідно до соціальних вимог. Основне завдання, яке виконує Персона – заборона сильних примітивних емоційних імпульсів, необхідна для життя в суспільстві. Проте як актора можна прийняти за його персонаж, так і Персона (Маска) може “прирости до шкіри”. В разі ототожнення з Персоною/обманом власна персона людини “зводиться” до однієї єдиної ролі, відчужується від дійсного емоційного життя.

Наступний архетип, Тінь, включає все те, що кожна людина боїться, зневажає і не може прийняти в собі, “темну сторону особистості”. Юнг не зрівнює поняття “Тінь” і “гріх”: всі об'єкти відкидають тіні. Те ж саме Тінь виражає і для людства в цілому, і для окремої культури в окремий момент часу.

Его може усвідомлювати деякі частини того, що знаходиться в Тіні, але сама Тінь ніколи не може бути усвідомлена. Виведення чого-небудь на свідомий рівень також підсилює несвідоме, тому, чим більше диференційоване Его, тим більше є проблематичною Тінь.

Юнг багато разів підкреслює, що тінь не слід розглядати як “погане”. Темна сторона людини – це, по суті, теж її сторона. Юнг розглядає Тінь як джерело життєвої сили, спонтанності і творчого початку в житті особистості. Тому у міру особистісного зростання повинна відбуватися інтеграція тіні, визнання невизнаного, але людського. “Асиміляція Тіні дає людині тіло, тваринну сферу інстинктів”. Визнання Тіні дозволяє людині побачити, що корінь її життєвих проблем – в ній самій.

По відношенню до окремої культури Тінь включає всіх тих, хто знаходиться поза цією культурою/суспільною системою (злочинці, психотики|токи|, диваки і т.ін.), а також національними ворогами. Наявність таких людей можна розглядати, як нездатність асимілювати свою Тінь. Якщо ця нездатність зберігається довгий час або посилюється, тоді суспільна Тінь може “вибухнути” як у випадку фашизму, расових або національних зіткнень і зруйнувати “свою” культуру.

Далі “розташовуються” два протилежних архетипа Anima і Animus, які, по Юнгу, виражають природжену андрогінну природу людей. Animà представляє внутрішній образ жінки в чоловіку, його несвідому жіночу сторону; Animus – внутрішній образ чоловіка в жінці, її несвідома чоловіча сторона.

Але – давайте зробимо невеликий відступ. Юнг детально зупиняється на психологічних особливостях чоловіка і жінки. Окрім чоловічого і жіночого архетипів він говорить про два різні архетипічні принципи психологічного функціонування. Маскулінний принцип він називає Логосом (“слово” – виражає прихильність раціональності, логіці, опору на інтелект і орієнтацію на досягнення); фемінний принцип він називає Еросом (коханець Психеї – прагнення до зв'язаності). Логос і Ерос не залежать від анатомічної статі і існують в кожному чоловікові й жінці. Логос та Ерос однаково важливі, проте, в роботах Юнга існують плутані вказівки на зв'язок між принципами і родом (вони неоднозначні). Юнг підкреслює, що Ерос і Логос є взаємодоповнюючими, доступними обом статям і конструктивними лише в партнерстві.

Але! Дихотомія психологічного функціонування людей зберігається в Юнга в символічній формі – як чоловік і жінка усередині особистості.

Animа і Animus Юнга представляють не лише чоловічу/жіночу частину психіки, але і природжений аспект функціонування, що відрізняється від свідомого, тому повний можливостей і потенціалів. Уві сні зустріч з Anim’ою може інтерпретуватися як представлення альтернативних способів сприйняття, поведінки і іншої системи цінностей. Наприклад, Animus пов'язаний із сфокусованим мисленням, свідомістю і пошаною до фактів; Animа – з уявою, фантазією, грою. Фігури Anim’и часто діють як джерела мудрості і інформації. Головне тут те, що це – образи загальних принципів, що відносяться до всіх людей, і якщо вони не доступні людині в даний момент, то це має індивідуальні, а не пов'язані зі статтю причини.

Animus і Animà часто виявляються в проекції на реального чоловіка або жінку, тоді вони можуть викликати потяг між людьми, оскільки вони несуть зародки розуміння і комунікації з представником протилежної статі. Через проекцію жінка і чоловік пізнають один одного, ваблять один одного. Будучи архетипічними структурами, Animus і Animà передують переживанням і визначають їх. Але проекція Anim’и і Animus’а не лише полегшує нашу гетеросексуальність. Проекція того, що в особистості відноситься до протилежної статі, – проекція несвідомого потенціалу, – “образу душі”. Таким чином, жінка може вперше побачити або відчути свої чоловічі сторони, які вона не усвідомлює, але які їй необхідні. Чоловік “виймає” з неї і “показує” їй її власну душу.

Проекція Anim’и/Animus’а на партнера – норма, а не патологія. Патологічний стан виникає тоді, коли проектує свою Тінь на Animus/Anim’у, або надмірно ідентифікується з ним/нею. У першому випадку особистість починає бачити і відчувати в партнерові те, чого вона понад усе боїться і відкидає в собі. У другому випадку особистість демонструватиме поведінку, яка виражає стереотипні недоліки протилежної статі. Чоловік може стати неврівноваженим, ірраціональним, жінкоподібним; жінка – дуже упевненою в собі, схильною до суперечок, прихильною до фактів. Жінку, “захоплену” Animus’ом, можна описати як “погана подача” чоловіка і навпаки.

Один з найдивніших висновків з цих положень – це твердження про психологічну значущість фактичних статевих стосунків. По Юнгу, ці стосунки збагачують психологічні процеси в особистості (і навпаки, внутрішні процеси сприяють встановленню статевих стосунків). Це може бути однією з причин того, що людині потрібно більше, ніж просто сексуальне партнерство.

Самозвеличання – найбільш важливий, найбільш глибинний, центральний архетип в теорії Юнга. Воно є серцевиною особистості, довкола якої організовані і об'єднані інші елементи. Самозвеличання – це несвідомий прообраз Его, воно спочатку зливається, потім – диференціюється від Самозвеличання. Юнг дає наступне робоче визначення самозвеличання: “потенціал для інтеграції особистості”. Проте подібної інтеграції досягти непросто, до неї можна прийти не раніше середнього віку. Більш того, архетип Самозвеличання не реалізується до тих пір, поки не настане повна гармонія всіх аспектів душі, свідомості і несвідомого.

Самозвеличання має дві властивості, які виділяють її з низки інших архетипів: 1) вона функціонує як синтезатор і посередник між протилежностями в психіці; 2) Самозвеличання – основний агент виробництва глибинних, надихаючих трепет символів, які за своєю природою є регулюючими (психіку) і виліковуючими (душевні хвороби).

Символізм – взагалі характерна межа породжуваних архетипами душевних утворень. Символ – це не знак, бо знак позначає щось вже відоме. Символ позначає щось невідоме, що не неможливо висловити. Отже, символ “вказує на значення, яке не піддається опису”, тобто, на архетип.

На відміну від Фройда, Юнг залишає за символами не захисну, а цілісну функцію. Символи сприяють інтеграції протилежностей в психіці; їх робота спрямована на регуляцію психіки на користь природного розвитку особистості. Використовуючи символи, наше несвідоме може намагатися “сказати” нам уві сні, передусім, що порушена гармонія між частинками душі (наприклад, між раціональним та ірраціональним принципами пізнання, диференційованою і недиференційованою функціями, чоловічою і жіночою частинами душі і т.ін.). Символи можуть виражати назріваючий фізичний розлад (хворобу), який ще не усвідомлений суб'єктом, але вже “помічений” несвідомим.

Отже, Юнг дещо відійшов від позиції Фройда, проте збагатив наші уявлення про зміст і структуру особистості. Хоч його концепції про архетипи та колективне несвіломе і складні для нашого розуміння і не піддаються для емпіричного вимірювання, вони продовжують заполоняти багатьох. Його розуміння несвідомого як збагаченого та необхідного джерела мудрості викликало хвилю інтересу до його теорії у сучасного покоління студентів та професійних психологів. Теологи, філософи, історики та представники багатьох інших дисциплін вважають творчі знахідки Юнга надзвичайно корисними у своїх роботах.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)