АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Обладнання для транспортування сировини і продуктів

Читайте также:
  1. Безпечність виробничого обладнання.
  2. БЕЗПЕЧНІСТЬ ТЕХНОЛОГІЧНОГО ОБЛАДНАННЯ
  3. Будова та експлуатація обладнання
  4. Ветсанекспертиза м'яса та м'ясопродуктів
  5. Вибір і розрахунок кількості технологічного обладнання
  6. Виробництво м’яса, молока, м’ясо-молочних продуктів
  7. Забезпеченість інженерно-технічних комплексів основним ремнтно-діагностичним обладнанням
  8. Контрольний запуск сировини та матеріалів
  9. Лекція 8. Вимоги безпеки до технологічного обладнання і процесів. Основи електробезпеки
  10. Маркування органічних продуктів
  11. Машини і механізми для різання харчових продуктів.
  12. Наземні споруди і бурове обладнання

 

План

1. Призначення, галузь застосування і класифікація вантажопідйомних машин.

2. Будова, принцип дії домкратів, талей і лебідок, правила експлуатації.

3. Основні типи кранів, їх застосування на підприємствах харчової промисловості.

4. Призначення, галузь застосування і класифікація транспортних засобів.

5. Будова, принцип дії, правила експлуатації механічних транспортних засобів. Розрахунок обладнання.

6. Будова, принцип дії, правила експлуатації пневмотранспортних установок і гідро транспортерів.

7. Характерні неполадки транспортерів, їх причини і способи усунення.

8. Безпека праці при експлуатації транспортних засобів.

 

1. Вантажопідйомними називаються машини, які призначені для підйому і переміщення вантажів та людей.

На будь-якому виробництві потрібно велику увагу приділяти комплексній механізації навантажувально-розвантажувальних, транспортних і складських робіт в межах визначеної ділянки виробництва, цеху. складу і т.д. При цьому значну частину обладнання, яке застосовується для механізаціі становлять вантажопідйомні машини. Вантажопідйомні машини застосовуються також при виконанні монтажних і ремонтних робіт.

Вантажопідйомні машини можна розділити на три основні групи: 1) вантажопідйомні пристрої - домкрати, лебідки, поліспасти і талі; 2) крани - мостові, козлові, стрілові, портальні, консольні, крани-штабелери і т.д.; 3) підйомники.

1. Домкрати застосовують ся для підйому вантажу па висоту до 500 мм або бокового переміщення при монтажних і ремонтних роботах. Розрізняють гвинтові, рейкові і гідравлічні домкрати.

Гвинтовий домкрат (рис.1.1) складається зі стального або чавунного корпуса в верхній частині якого закріплена бронзова або чавунна гайка 2; стального гвинта і головки з насадкою 4, вільно встановленій на гвинті. Навантаження на гвинт передається через головку. Різьба гвинта може бути самогальмівною трапецієвидною, упорною або прямокутною. Рукояткою 5 з тріскачкою гвинту передають рух рукою.

Рукоятка має ручку 8; храпове колесо 6; хомут 7, який охоплює гвинт 3 і двосторонню собачку 11 на осі 10. Храпове колесо закріплене на гвинті. Собачка фіксується стопором 9, що дозволяє після встановлення собачки у відповідне положення обертати рукояткою гвинт на підйом чи опускання.

Вантажопідйомність гвинтових домкратів 5, 10, 20 і 25 т; висота підйому до 350 мм. Деякі домкрати оснащені поперечними салазками з горизонтальним приводним гвинтом, за допомогою якого можна зміщувати вантаж в сторону до 300 мм.

Рейковий домкрат (рис.1.2) складається із корпуса 6, в направляючих якого переміщується рейка 5. В верхній частині рейка має поворотну головку 4 для спирання вантажу, а в нижній - лапу 7 для підйому низько розміщених вантажів. Рейка переміщується в корпусі з допомогою рейкової шестерні, яка обертається від рукоятки через зубчасті передачі.

Рис. 1.1


Для утримання піднятого вантажу на приводному валу встановлена безпечні рукоятка 1 (рис.23, б) з вантажоупорним.гальмом 2. При підйомі вантажу собачка проковзує. Після зупинки вона заходить за зуб храповика 8 і утримує піднятий вантаж. Для опускання вантажу рукоятку потрібно обертати, в напрямі опускання.

Вантажопідйомність рейкових домкратів 3,5 і 6 т; висота підйому до 380 мм. На лапі вантажопідйомність в два рази менша.

Рис 1. 2.

Лебідки застосовують для підйому вантажів через нерухомі блоки або з допомогою поліспастів, закріплених на яких-небудь конструкціях, а також для горизонтального переміщення вантажів, наприклад, при монтажних і ремонтних роботах.По виду привода лебідки, бувають ручні і електричні.

Ручна однобарабанна лебідка (рис.1.3, а) мас станину 1, яка складається з двох бокових щитів, з'єднаних розпірними стяжками. В щитах закріплені підшипникові опори валів зубчастих передач 6 і барабана 2. Привод здійснюється від однієї або
двох знімних рукояток 3. На швидкохідному валу встановлене вантажоупорне гальмо 4. Для лебідки передбачено дві швидкості, які отримують шляхом перемикання вручну блока шестерень 5. Барабан гладкий з ребордами. навивка каната багатошарова.


Рис. 1.3.

Електрична однобарабанна лебідка (рис.1.3., б) має раму 12, на якій змонтовано електродвигун 10, редуктор 8, барабан 7 і шафа управління 11. Муфта, яка з'єднує вал; двигуна і редуктора, виконана з гальмівним шківом, на якому встановлено автоматичне нормально закрите гальмо 9. Барабан гладкий з ребордами і розрахований на багатошарову (3-5 шарів) навивку канату. Щоб забезпечити рівномірну навивку каната на барабані, іноді застосовують канатоукладчики.

Талями називаються компактні змонтовані в одному корпусі лебідки.

Талі складаються з привода, гальма, редуктора, барабана або зірочки, гакової підвіски і шафи управління (в елекроталях). По виду привода талі бувають ручні електричні, по виду гнучкого елемента - ланцюгові і канатні. Талі підвішують за гак до перекриття, балок, а також до візків, які можуть переміщуватися по двотавровим балкам.

Черв 'ячна таль (рис,1.4. а) має обойму, в верхній частині якої закріплений гак 1 Підйомний механізм складається з-тягового колеса 4 з круглоланковим каліброваним ланцюгом 5; вантажоупорного гальма 9; черв'яка 8; черв'ячного колеса 2, виконаного литим із зірочкою 3; вантажного ланцюга 7 (пластинчастого або круглоланкового) гакової підвіски 6.

Гальмо 9 (дискове з нерозмикаємими поверхнями тертя) складається. з вільно посадженого на вал черв'яка храповик. який постійно затиснений між фланцям черв'яка і втулкою підшипника. Собачка закріплена на обоймі талі.

Рис. 1.4.
Для підйому вантажу з допомогою ланцюга 5 обертають тягове колесо 4. Собачка проковзує по храповику і не перешкоджає підйому. Після зупинки собачка впирається в зуб храповика і утримує вантаж в підвішеному стані. При опусканні вантажу тягове колесо обертають в зворотному напрямі. При цьому храповик нерухомий, тому долається момент сил тертя між стисненими поверхнями храповика і фланцем черв'яка. Вантажопідйомність черв'ячних талей складає 0,25; 0,5; І; 2; 3,2; 5; 8 і 12,5 т.

Шестерінчаста таль (рис.1.4., б) має корпус 12 з гаком 11. Підйомний механізм складається з тягового колеса 18 з ланцюгом 17, вантажоупорного гальма 10 з розмикаємими поверхнями тертя, планетарного редуктора 13, зірочки 14, вантажною ланцюга 15 (пластинчастого або круглоланкового каліброваного) і гакової підвіски 16.

Вантажопідйомність шестерінчастих талей складає 0,25; 0,5; 1; 2; 3,2; 5 і 8 т.

Електричні талі знайшли широке застосування завдяки компактності конструкції, зручності і безпеці експлуатації, надійності і довговічності, наявності ряду для різних умов експлуатації і малій масі по відношенню до вантажопідйомності. Стаціонарні електроталі застосовуються самостійно або є механізмом підйому кранового вантажного візка, кранів-штабелерів і ліфтів. Пересувні електроталі підвішуються до приводних візків, використовуються в якості візків монорельсових транспортних засобів і вантажних візків кранів.

По виду гнучкого елементу розрізняють електроталі ланцюгові і канатні.

Вантажопідйомність електроталей складає 0,25; 0,5; І; 2; 3,2 і 5 т; висота підйому-(12 і 18 м.)

 

1. Кранами називають вантажопідйомні машини циклічної дії, призначені для підйому переміщення вантажу, який утримується вантажозахватним пристроєм.

Крани класифікують по таким ознакам:

• по конструкції - мостового типу (мостові, козлові, напівкозлові та ін.), стрілового типу (стрілові самохідні, баштові, портальні та ін.), консольні -крани-штабелери;

• по виду вантажозахватного пристрою-гакові, грейферні, магнітні та ін.;

• по виду приводу - з ручним і машинним приводами (електричним, гідравлічний пневматичним);

по способу спирання ходової частини на рельсову колію - опорні (спираються на рельсу зверху) і підвісні (переміщуються по нижнім полкам рельс підвісних колій).

Рис. 1.5.

 

 

а - мостовий; б - козловий; в - автомобільний; г - баштовий; д - портальний; є-консольний; ж - мостовий кран-штабелер; з - стелажний кран-штабелер

До складу кранів мостового типу (рис,1.5. а, б) входять слідуючі основні елементи ходові колеса, які спираються на рельсові кранові колії; механізм переміщення. несуча стальна конструкція 3 (міст); вантажний візок 4, на рамі якого змонтовано механізм підйому вантажу з гаком, і механізм переміщення візка. Вантажний візок переміщується по мосту. Завдяки трьом механізмам вантаж може здійснювати три поступальних рухи і переміщуватись в будь-яку точку цеху. складу і т.п.

Конструкція: кранів стрілового типу (рис.1.5., в, г, д) включає: опорно-ходову частину 5; поворотний механізм 6 і поворотну раму 7, на якій шарнірно закріплена стріла Механізм підйому вантажу змонтований на поворотній рамі. Підйом і опускання стріли здійснюється механізмом підйому стріли.

Консольні крани (рис.1.5., є) мають стальну конструкцію, яка являє собою колону 9 з консоллю 10. Крани можуть бути стаціонарними і пересувними, а консоль стаціонарною і поворотною. По консолі переміщується вантажний візок 11, в якості якого часто використовують ручні, і електричні талі.

Крани-штабелери розділяють на мостові і стелажні. Мостові крани-штабелери (рис.1.5.,ж) по конструктивному виконанню близькі мостовим кранам.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)