АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

КОЛІСНІЧЕНКО Наталії 9 страница

Читайте также:
  1. I. Перевести текст. 1 страница
  2. I. Перевести текст. 10 страница
  3. I. Перевести текст. 11 страница
  4. I. Перевести текст. 2 страница
  5. I. Перевести текст. 3 страница
  6. I. Перевести текст. 4 страница
  7. I. Перевести текст. 5 страница
  8. I. Перевести текст. 6 страница
  9. I. Перевести текст. 7 страница
  10. I. Перевести текст. 8 страница
  11. I. Перевести текст. 9 страница
  12. Il pea.M em u ifJy uK/uu 1 страница

ФАС - різновид комерційних умов поставки та оплати товарів у міжнародній торгівлі. За цих умов продавець несе всі витрати за доставку товару до борту судна. В ціну реалізації включається ціна товару, транспортні та інші витрати. Покупець несе витрати за фрахтування судна, вантаження товарів на борт, витрати від псування або випадкової втрати товарів.

ФЕДЕРАЛЬНА РЕЗЕРВНА СИСТЕМА – центральний банк США.

ФІЗІОКРАТИ – одна із шкіл у політичній економії, яка джерелом суспільного багатства вважає не сферу обігу, а сферу виробництва – природу (сільське господарство).

ФІКСОВАНИЙ ВАЛЮТНИЙ КУРС – курс валюти, що підтримується Центральний банком за допомогою валютних інтервенцій.

ФІКТИВНИЙ КАПІТАЛ - капітал у вигляді цінних паперів (акцій, облігацій, заставних листів тощо). Дає прибуток у вигляді дивіденду або процента. Ф.к. не дає права безпосередньо розпоряджатися реальним капіталом.

ФІНАНСИ ДЕРЖАВИ – складова фінансової системи, її центральна ланка, через яку держава здійснює вплив на економічний і соціальний розвиток країни.

ФІНАНСОВА КРИЗА - глибокий розлад державних фінансів. Супроводжується зростанням значення таких методів фінансування державних витрат, як державні позики та емісія, дефіцитність бюджетів і державна забор­гованість, ускладнення на ринку позичкових капіталів, зростанні боргів, в порушенні структури витрат державного бюджету.

ФІНАНСОВИЙ МЕХАНІЗМ – сукупність фінансових стимулів, важелів, інструментів, форм і способів регулювання умов діяльності суб'єктів господарювання. Складовими фінансового механізму є фінансове планування і прогнозування, нормативи, ліміти, резерви, а також ціни, податки, мито, пільги, штрафи, санкції, дотації, субсидії, банківський кредитний і депозитний процент, облікова ставка, тарифи.

ФІНАНСОВІ ІНВЕСТИЦІЇ – вкладення коштів у різні фінансові інструменти (цінні папери, депозити тощо).

ФІНАНСОВІ РЕСУРСИ – грошові доходи, нагромадження та надходження, які формуються у суб'єктів господарювання і держави і використовуються на цілі розширеного відтворення, матеріальне стимулювання працівників, задоволення соціальних потреб, державне управління та оборону.

ФІНАНСУВАННЯ БЮДЖЕТУ визначається надходженням та витратами у зв'язку зі зміною обсягу боргу, а також зміною залишку готівкових коштів за бюджетом, які використовуються для покриття різниці між доходами і витратами бюджету.

ФІНАНСУВАННЯ ДЕРЖАВНИХ ВИТРАТ – плановий, цільовий, безповоротний і безоплатний відпуск грошових коштів для забезпечення виконання загальнодержавних функцій (управління, оборона, безпека тощо), утримання соціально-культурної сфери, забезпечення соціальних гарантій та зобов'язань держави, який здійснюється при постійному контролі на основі режиму економії.

ФІСК - 1. Сукупність фінансових ресурсів держави в умовах централізованих держав. Держава юридично виступає як суб'єкт певних майнових прав та інтересів. 2. Державна казна - сховище грошей, коштовностей та інших матеріальних цінностей царів, королів, ханів, великих та удільних князів, монастирів тощо.

ФІСКАЛЬНА (ФІНАНСОВА) ПОЛІТИКА – державна політика в області оподатковування і здійснення державних витрат.

ФІСКАЛЬНА ПОЛІТИКА – одне із двох основних знарядь, що використовуються державою для регулювання макроекономіки. Фіскальна політика стосується: 1) державних закупок товарів і послуг, а також видатків на трансфертні платежі; 2) типів і розмірів податків.

ФІСКАЛЬНА ПОЛІТИКА – сукупність заходів держави у сфері оподаткування та державних витрат, спрямованих на забезпечення повної зайнятості, рівноважного платіжного балансу та економічного зростання за умов виробництва неінфляційного ВВП. До фіскальної політики належать тільки такі маніпуляції державним бюджетом, які не змінюють кількості грошей в обігу.

ФІСКАЛЬНО-МОНЕТАРНА СУМІШ – це поєднання фіскальної і монетарної політики, яка використовується, щоб впливати на ділову активність.

ФОНДОВІ ОПЕРАЦІЇ - операції з цінними паперами (облігаціями та акціями) - кредитування під заставу цінних паперів, купівля цінних паперів банками за власний рахунок (банківські інвестиції). Широко розповсюджені: купівля облігацій державних позик як форма кредитування держави банками; видача кредитів під цінні папери; розміщення випущених нових паперів; купівля і продаж цінних паперів на, ринках за дорученням і за рахунок клієнтів; зберігання цінних паперів клієнтів та управління ними.

ФОРВАРДНІ ОПЕРАЦІЇ – позабіржові строкові валютні угоди, що здійснюються банками і промислово-торговельними корпораціями по телефону або телексу на договірній основі. Практикуються Ф.о. з кредитними інструментами, так звані угоди про майбутню ставку, - міжбанківські строкові угоди про взаємну компенсацію збитків від зміни процентних ставок по депозитах до 1 року.

ФОРФЕЙТИНГ - кредитування зовнішньоЕкономічна операцій у формі купівлі у експортера векселів, акцептованих Імпортером, Ф. припускає перехід усіх ризиків за борговими зобов'язаннями до його покупця (форфейтера), який вимагає гарантій банку країни-імпортера. Ф. є довгостроковим - до 7 років.

ФРАНКО - комерційний термін, використання якого у поєднанні з позначкою кінцевого пункту доставки продукції свідчить, що покупець вільний від витрат на транспортування до пункту призначення. Пунктом призначення може бути вагон, склад, борт судна, залізнична станція державний кордон, населений пункт.

ФРАХТ – плата власника транспортного засобу за перевезення вантажів чи пасажирів будь-якими шляхами сполучення. Як правило, Ф. сплачується після завершення перевезення. Розраховується шляхом множення фрахтової ставки або транспортного тарифу на кількість вантажу. Фрахтова ставка включає витрати на виробництво транспортної продукції та середній прибуток.

ФРИКЦІЙНЕ БЕЗРОБІТТЯ – безробіття, зв'язане з добровільною зміною місця роботи.

ФРИКЦІЙНЕ БЕЗРОБІТТЯ – тимчасове безробіття, яке індукується динамічними змінами в економіці. Ці зміни спричиняють рух населення з одного регіону в інший, від однієї професії до іншої. Пошук роботи в новому регіоні, пере­кваліфікація вимагають певного часу.

ФРІДМЕН М. – відомий американський економіст, лауреат Нобелівської премії, що розвиває у своїх роботах ідеї вільного підприємництва і монетарної політики; глава Чикагської школи, один з великих критиків кейнсіанства.

ФУНКЦІОНАЛЬНИЙ РОЗПОДІЛ ДОХОДУ – розподіл національного доходу по факторах виробництва у виді заробітної плати, платні, доходу власників, відсотка, прибутку, ренти

Ф'ЮЧЕРСНА УГОДА - різновид угоди на товарній або фондовій біржах. Ф.у, припускає виплату грошової суми за товар або за акції через певний строк після укладання угоди щодо ціни, яка обумовлена в контракті. Основна мета Ф.у. - одержати різницю в цінах або курсах акцій до ліквідаційного строку (строку завершення угоди).

ХАЙРИНГ - різновид лізингу. X. - показник середньострокової оренди машин та обладнання, засіб фінансування інвестицій та активізації збуту за умови збереження права власності на товар за орендодавцем. Застосовується у міжнародній практиці.

ХЕДЖИРУВАННЯ - форма страхування ціни або прибутку при здійсненні ф'ючерсних угод. При X. учасники таких угод отримують можливість застрахувати себе від збитків, зумовлених зміною цін протягом строку дії угоди.

ХОЛДІНГОВА КОМПАНІЯ – контролююча компанія, що створюється для володіння акціями інших компаній (промислових, транспортних, торговельних, фінансових тощо).

ЦЕНТРАЛЬНИЙ БАНК – головний банк країни, основною функцією якого є контроль за грошовою масою в економіці країни.

ЦЕНТРАЛЬНИЙ БАНК – головний банк країни, який діє як банкір держави та банківської системи, а також відповідає за проведення грошово-кредитної політики уряду; державний інститут, відповідальний за пропозицію грошей в країні і кредитну кон'юнктуру, збереження офіційних золотовалютних резервів, контроль над фінансовою системою, особливо комерційними банками.

ЦИКЛ КОНДРАТЬЄВА – теоретичний довгостроковий цикл, за якого рух від буму до рецесії триває близько ЗО років і на який накладаються ділові цикли меншої тривалості. На основі статистичних досліджень М. Кондратьєв пояснює дію довгих хвиль економічною активністю, яка виникає внаслідок застосування великих "пучків" інновацій, які дають імпульс економічній активності на декілька десятиліть.

ЦИКЛІЧНЕ БЕЗРОБІТТЯ – безробіття, породжене недостачею сукупного попиту.

ЦИКЛІЧНИЙ БЮДЖЕТ показує вплив ділового циклу на бюджет та вимірює зміни видатків, доходів і дефіциту, які виникають через те, що економіка не пра­цює за потенційного обсягу виробництва, а перебуває у стані піднесення або спаду (визначається дією автома­тичних стабілізаторів). Циклічний бюджет є різницею між фактичним і структурним бюджетами.

ЦИКЛІЧНІ КОЛИВАННЯ – короткострокові коливання (піднесення та падіння) будь-якої економічної змінної навколо лінії довгострокового тренда.

ЦІНА - грошовий вираз вартості товару. Величина Ц. прямо пропорційна вартості товару та обернено пропорційна вартості золота. Ціни в конкретних угодах можуть значно відхилятися від офіційно опублікованих довідкових або прейскурантних, що пояснюється застосуванням системи різних знижок з цін, коли довідкова ціна з багатьох товарів зберігається як вихідна база.

ЦІНА “НОУ-ХАУ” - узагальнюючий показник корисності “ноу-хау”. За своєю природою та формами оплати аналогічна ціні ліцензії. Формується за рахунок перерахування продавцеві частини додаткового прибутку, одержуваного ' покупцем внаслідок використання "ноу-хау" на виробництві.

ЦІНА ДЕРЖАВНА - ціна, встановлена державою на; 1.Продукцію, товари та послуги, виробництво яких зосереджено в основному на підприємствах, які займають монопольне становище на ринку. 2. На ресурси, які мають визначальний вплив на загальний рівень і динаміку цін. 3. На соціальне значущі товари та послуги. При створенні ринкових структур економіки сфера державного регулювання цін буде звужуватися.

ЦІНА ДОВІДКОВА - різновид оптових цін у внутрішній і міжнародній торгівлі. Ц.д. за суттю є номінальною і виступає для продавця та покупця як початковий пункт у визначенні ціни, що фіксується в угоді, контракті, Використовується при купівлі-продажу невеликих і середніх партій товару.

ЦІНА ДОГОВІРНА - ціна на товари, встановлена за домовленістю сторін - покупця та продавця. Ці ціни враховують попит та пропозицію і повинні задовольняти відповідні норми та правила.

ЦІНА ЗАКУПІВЕЛЬНА - ціни, за якими сільськогосподарські підприємства продають державі вироблену ними сільськогосподарську продукцію. Структура Ц.з. близька до структури оптових цін підприємства і включає в себе витрати на виробництво продукції та нормативний прибуток.

ЦІНА КОНТРАКТУ - ціна, що фіксується в угоді (контракті) про купівлю-продаж товару, в тому числі при зовнішньоторговельних операціях.Контрактні ціни є цінами реальних угод, тому вони дають найвірогіднішу інформацію про ціни. У зв'язку з цим вони, як правило, є комерційною таємницею. Може бути: твердою; з подальшою фіксацією; із зміною протягом дії контракту.

ЦІНА ЛІЦЕНЗІЇ - узагальнюючий показник корисної технології або технологічних знань, які одержує споживач за ліцензією. В основі Ц.л. лежить сума додаткового доходу (прибутку), що може бути одержаний замовником за період використання предмета ліцензії у виробництві. Ц.л. утворюється із щорічних відрахувань від прибутку покупця за час дії угоди. В міжнародній практиці такі відрахування називаються роялті.

ЦІНА ОПТОВА - ціна, за якою здійснюються розрахунки між підприємствами за реалізовану продукцію. Розрізняють два види Ц.о. - Ц.о промисловості і Ц.о. підприємства. Ц.о. промисловості більше Ц.о. підприємства на суму витрат і прибутку, а за деякими товарами - на величину податку з обороту

ЦІНА РОЗДРІБНА - ціна, за якою товари продаються населенню, а також підприємствам і організаціям по купівлі товарів через роздрібну торгову мережу і підприємства громадського харчування. Ц.р, складається з оптової ціни промисловості (сума витрат на виробництво і прибутку виробника, витрат і прибутку збутової мережі і податку з обороту), а також торгової накидки на користь роздрібної торгівлі.

ЦІННИЙ ПАПІР – фінансовий інструмент, що випускається підприємствами, фінансовими установами, державою і місцевими органами керування з метою одержання додаткових засобів для фінансування своєї діяльності.

ЦІННІ ПАПЕРИ – документи, що засвідчують майнові (боргові) зобов'язання.

ЦІННІ ПАПЕРИ З ФІКСОВАНОЮ ПРОЦЕНТНОЮ СТАВКОЮ – будь-який цінний папір з наперед визначеною фіксованою процентною ставкою, яка обчислюється на його номінал.

ЦІННІ ПАПЕРИ НА ПРЕД'ЯВНИКА – цінні папери, які не реєструються за конкретною особою або володіння якими означає право власності на них.

ЧЕК – наказ власника рахунка (чекодавця) кре­дитній установі, яка обслуговує його, сплатити певну суму грошей чекодержателю.

ЧЕКОВИЙ ДЕПОЗИТ – депозит, за яким виконуються розрахунки чеками.

ЧЕКОВИЙ РАХУНОК (ДЕПОЗИТ ДО ЗАПИТАННЯ) – депозит, за яким здійснюються платежі та деякі інші банківські послуги (сейфові збереження, дорожні чеки, кредитні картки), але проценти не виплачуються.

ЧИКАГСЬКА ШКОЛА - група економістів Чикагського університету на чолі з М. Фрідменом, що удосконалила кількісну теорію грошей і виступила за державний контроль над пропозицією грошей у тривалому періоді.

ЧИКАГСЬКА ШКОЛА – група економістів, серед яких найвідомішими є Г.Сімонз, Ф.Гайєк, М.Фрідмен, яка твердить, що вільні ринки і конкуренція приведуть до найефективнішого функціонування економіки.

ЧИСТА ВТРАТА – втрата реального доходу або вигоди споживача, що виникає внаслі­док монополії мит або квот, податків або інших спотворень. Наприклад, коли монополіст підвищує ціну, то втрата у задоволенні потреб споживача більша, ніж виграш від приросту доходу монополіста. Ця різниця є чистою втратою для суспільства через монополію.

ЧИСТИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ ДОБРОБУТ – міра обсягу національного виробництва, показник добробуту народу. ВНП не досить точний показник економічного добробуту, оскільки, по-перше, не враховує ряд головних елементів добробуту (наприк­лад, дозвілля), а по-друге, містить елементи, які безпосередньо не позначають­ся на індивідуальному добробуті (оборонні видатки та ін.) Крім того, ВНП не враховує шкідливі зовнішні обставини, наприклад, забруднення навколишнього середовища тощо. ЧЕД (чистий економічний добробут) намагається врахувати всі фактори, що безпосередньо впливають на добробут людей.

ЧИСТИЙ ЕКСПОРТ – експорт країни мінус її імпорт.

ЧИСТИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ПРОДУКТ (ЧНП) – валовий національний продукт за винятком амортизації; валовий національний продукт, з якого вилучена вартість засобів виробництва, зношених у процесі виготовлення продукції (амортизаційні відрахування).

ЧИСТІ ІНВЕСТИЦІЇ – вкладення коштів у створення нових виробничих фондів (тобто у розширення виробництва). Це валові інвестиції мінус амортизація основного капіталу.

ЧИСТІ ФАКТОРНІ ДОХОДИ з-за кордону визна­чаються як різниця між доходами, отриманими гро­мадянами певної країни за кордоном, і доходами іноземців, отриманими на території певної країни.

ШВИДКІСТЬ ОБЕРТАННЯ ГРОШЕЙ – число, що показує, скільки разів у середньому за рік кожна грошова одиниця перейде з рук у руки при обслуговуванні річного ВВП.

ЮРИДИЧНА ОСОБА – підприємство, яке висту­пає як суб'єкт господарських прав і обов'язків, яке має самостійний баланс, гербову печатку та розрахунковий рахунок у банку, і діє на підставі статуту або положен­ня, відповідаючи у випадку банкрутства своїм майном.

ЯМАЙСЬКА ВАЛЮТНА СИСТЕМА – сучасна світова валютна система, яка була сформована на ос­нові угоди країн – членів МВФ і укладена в Кінгстоні (Ямайка) в 1976 р. Створена на заміну Бреттон-Вудської валютної системи, яка перестала відповідати новим умовам на світовому ринку. Основними відмінностями від попередньої світової валютної системи є: 1) визнання в ролі міжнародної розрахункової і резервної валюти не тільки долара, але й валют інших країн світу; 2) відмова від фіксованого золотого вмісту національних валют і обміну їх в будь-якій формі на золото;


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)