АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Бюджетні обмеження

Читайте также:
  1. Бюджетні обмеження споживача, бюджетне рівняння та фактори впливу на бюджетну лінію.
  2. Бюджетні обмеження. Вплив зміни доходу або ціни товару на бюджетні обмежені обмеження. Нелінійні бюджетні обмеження.
  3. Контрольні бюджетні показники є відображенням як поглядів уряду на вплив держави на економіку, так і його пріоритетів щодо обсягів оподаткування, позик і видатків.
  4. Міжбюджетні трансферти та їх класифікація
  5. ОБМЕЖЕННЯ Й ЛІКВІДАЦІЯ АВТОНОМІЇ УКРАЇНИ У СКЛАДІ РОСІЙСЬКОЇ ІМПЕРІЇ
  6. Пряма міжчасового бюджетного обмеження показує різні обсяги споживання індивіда у двох періодах, які є максимально досяжними за даних рівнів його доходу.
  7. Стимули, пільги, заохочення та обмеження в праві
  8. Сучасна інституційна модель бюджетної політики має поєднати соціальні й інноваційні бюджетні складові, що забезпечить якісне функціонування фінансово-економічної системи країни.
  9. Тимчасова евакуація і укриття населення, обмеження доступу і переміщення людей в зонах зараження

Як зазначалося, вибір споживача залежить не тільки від його уподобань і переваг, а й від бюджету. Бюджет — це кількість гро­шей, яка доступна споживачеві для витрат у певний період часу. Дохід споживача та купівельна сила грошей (тобто ціни товарів) визначають бюджетні обмеження споживача.

Для аналізу впливу бюджетних обмежень на вибір споживача введемо деякі обмеження:

— весь дохід споживач витрачає тільки на придбання товарів X та Y (у нашому випадку – це котлети та пиріжки);

— споживач не робить заощаджень та не залучає до витрат попе­редні заощадження;

— споживач не дає та не бере кредити.

У цьому випадку дохід споживача (I) дорівнюватиме всім його витратам:

I = РХQХ + Ру Qу, (2.6)

 

де Рх і Ру – ціни відповідно котлет і пиріжків.

За рівнянням (2.6) можна визначити набори товарів X та Y, для придбання яких споживач витратить однакові кошти. За умови, що I =10 грн., Рх = 1 грн., а Ру = 0,5 грн., варіанти можливих наборів наведено в табл. 2.2.

 

Таблиця 2.2. Набори товарів, що можуть бути придбані за певних бюджетних обмежень

 

Набір товарів N 1 N 2 N 3 N 4 N 5 N 6
Котлети, шт.            
Пиріжки, шт.            

 

Цю залежність можна подати графічно (рис. 2.5). Лінія бю­джетних обмежень, що міститься на цьому графіку, показує всі ті набори товарів X та Y, які бюджет споживача дає змогу йому при­дбати. Якщо споживач захоче придбати набір, що відповідає коор­динатам точки N7, то бюджет не дозволить йому цього зробити; якщо він зупиниться на наборі N8, то не витратить усі кошти, що у нього є.

Оскільки лінія бюджетних обмежень пряма, вона мас постійний нахил, який можна виразити через граничну норму заміщення:

 

MRS = – ( ΔQу/ ΔQx) = Рху. (2.7)

 

Чим крутіша лінія бюджетного обмеження, тим більшою кіль­кістю товару Y треба пожертвувати для отримання додаткової оди­ниці товару X.

 

Рис. 2.5. Лінія бюджетних обмежень

 

Зміна доходу та цін на товари змінює положення лінії бюджетного обмеження. Якщо змінюється дохід, то крива пересувається вправо (збільшення доходу) чи вліво (зменшення доходу). При цьому кут на­хилу лінії залишається незмінним. Навпаки, якщо змінюється ціна на продукт, то це призводить до зміни кута нахилу лінії: він збільшуєть­ся при зростанні цін на товар X та зниженні цін на товар Y і змен­шується, якщо на ринку складається протилежна ситуація (рис. 2.6).


 

Рис. 2.6. Вплив змін доходу та цін ва положення лінії бюджетних обмежень: а – зміна доходу; б – зниження цін на товар X; в – зростання цін на товар Y

 

Побудова кривої байдужості споживача та лінії його бюджетних обмежень дає змогу визначитися з положенням рівноваги споживача.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)