АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

До стандартів Європейського Союзу

Читайте также:
  1. Організація робіт з стандартизації і загальні вимоги до стандартів
  2. Правовий режим внутрішнього ринку Європейського Союзу
  3. Роль міжнародних стандартів та вимог в екологічному регулюванні
  4. Схема бібліографічного опису стандартів
  5. Тема 7. Фiлософiя європейського Середньовiччя.

В нинішніх умовах з метою визначення шляхів удосконалення державної служби в Україні відповідно до загальних засад її функціонування необхідно керуватися Концепцією адаптації інституту державної служби в Україні до стандартів Європейського Союзу, яка схвалена Указом Президента України від 5 березня 2004 року № 278 / 2004[59] та відповідними законодавчими актами.

В Концепції зазначено, що державна служба є ключовим елементом системи державного управління, від ефективного функціонування якого залежить додержання конституційних прав і свобод громадян, послідовний і сталий розвиток країни.

Проблеми нині діючої системи державної служби в Україні потребують свого вирішення шляхом адаптації цього інституту до стандартів ЄС. Це стосується: суміщення політичних і адміністративних повноважень у межах цієї посади; підвищення ефективності системи управління державною службою; проходження держаної служби в державних органах, діяльність яких регламентується спеціальним законодавством; функції державних службовців щодо їх участі в розробленні та забезпеченні реалізації державної політики; впровадження єдиної системи оцінювання та стимулювання роботи державних службовців; удосконалення системи оплати праці державних службовців; питання щодо порядку надання державних послуг та нормативного врегулювання вимог професійної етики державних службовців системи добробуту, призначення на посади, просування по службі, ротації державних службовців та їх професійного навчання.

Концепція визначила пріоритетні напрямки адаптації державної служби в Україні до стандартів Європейського Союзу, основними з яких є:

- вдосконалення правових засад функціонування державної служби;

- реформування системи оплати праці державних службовців;

- встановлення порядку надання державних послуг та вдосконалення нормативного регулювання вимог професійної етики державних службовців;

- вдосконалення та підвищення ефективності управління державною службою;

- професіоналізація державної служби.

Вдосконалення правових засад функціонування державної служби потребує більш чіткого законодавчого визначення основ державної служби, її місця в системі державного управління, кола осіб, які належать до державних службовців, критеріїв віднесення їх до відповідних категорій посад та механізмів прирівняння певних посад виходячи зі змісту роботи, її впливу на прийняття кінцевого рішення, рівня посадової відповідальності, порядку та умов переведення державних службовців з одного державного органу до іншого, а також посилення соціальних гарантій державних службовців, у тому числі в разі звільнення з посади з незалежних від них причин.

Потребує також удосконалення правового регулювання питань прийняття на державну службу. Існуючий порядок проведення конкурсу, стажування на посадах, відбору та зарахування до кадрового резерву потрібно доповнити більш прозорою і гнучкою системою оцінки фахової підготовки кандидатів на посади державних службовців, зокрема із застосуванням засобів і систем тестування їх знань, вмінь та навичок тощо.

Основою для розмежування посад в органах державної влади має стати чітке визначення поняття державної служби як професійної діяльності, спрямованої на виконання функцій держави, зокрема участь у формуванні та реалізації державної політики, надання державних послуг, при цьому виконання таких функцій здійснюють лише державні службовці, які обіймають адміністративні посади.

Заробітна плата державних службовців має бути конкурентноспроможною на ринку праці та забезпечувати зацікавленість державних службовців у просуванні по службі. Розмір їх заробітної плати слід пов’язувати з кінцевими результатами роботи, якістю та ефективністю виконання управлінських функцій.

Основою для встановлення надання порядку державних послуг має стати нормативне визначення поняття “ державні послуги”.

У межах компетенції кожного органу державної влади необхідно на рівні стандартів визначити обсяг державних послуг, порядок надання та критерії оцінки їх якості, передбачивши запровадження відповідальності за порушення порядку надання таких послуг.

З огляду на це потребує вдосконалення нормативне регулювання вимог професійної етики державних службовців, підстав та процедури притягнення до відповідальності за її правопорушення.

Врегулювання зазначених питань має узгоджуватися із судовою реформою, заходами щодо запровадження адміністративної юстиції і дасть можливість забезпечити ефективний захист прав громадян у разі їх порушення органами державної влади.

З метою забезпечення ефективної реалізації центральним органом виконавчої влади з питань державної служби єдиної державної політики у цій сфері потребують уточнення повноваження цього органу з метою посилення його спроможності щодо виконання поставлених перед ним завдань. Насамперед це стосується розвитку наскрізної системи управління персоналом в органах державної влади на центральному та місцевому рівні.

Суттєвою умовою для забезпечення високої професійності має стати розширення можливостей для навчання державних службовців, зокрема на основі застосування дистанційного навчання, проведення регулярних обмінів досвідом між державними службовцями та обговорення актуальних проблем державного управління, застосування новітніх технологій у цій сфері.

Важливим доповненням до роздумів щодо організації державної служби є стаття Міністра Кабінету Міністрів України Анатолія Толстоухова “ Державна служба України: сучасний стан та перспективи розвитку”, яка опублікована в Урядовому Кур’єрі 23 червня 2004[60].

В статті відзначається, що державна служба є ключовим елементом системи державного управління. Нині налічується більше 240 тисяч державних службовців, від ефективності функціонування яких залежить ступінь задоволення законних інтересів громадян, успішність реалізації урядової політики щодо забезпечення стабільного розвитку країни та її конкурентноспроможності на міжнародному ринку.

В Україні здійснено ряд заходів щодо реформування системи державної служби.

У 2003 році за підтримки Світового банку проведено оцінку системи державної служби в Україні за базовими показниками Організації економічного співробітництва та розвитку, які використовуються для щорічної оцінки державної служби країн – кандидатів у члени ЄС. Ця робота показала наявність певних невідповідностей нашої системи засадам функціонування Європейського адміністративного простору, які стосуються:

недосконалості правового регулювання державної служби, в тому

числі нечіткого розмежування політичних і адміністративних посад,

законодавчої невизначеності кола осіб, які є державними

службовцями, законодавчої неврегульованості адміністративних

процедур;

низької інституційної спроможності, відсутності єдиної системи

планування, оцінювання та стимулювання роботи державних

службовців, чіткого механізму їх відповідальності та підзвітності;

проблем ефективності управління державною службою, нечіткого

визначення статусу центрального органу виконавчої влади з питань

державної служби, відсутності його функціонального зв’язку з

керівниками апаратів органів виконавчої влади, системи добору і

просування, яка не враховує особистих якостей та заслуг кандидатів.

Висновки оцінки враховані при розробці Заходів з реалізації Стратегії реформування системи державної служби та Концепції адаптації інституту державної служби в Україні до стандартів Європейського Союзу. Сама Концепція адаптації інституту державної служби в Україні до стандартів ЄС є політичною рамкою для двох наступних кроків – підготовки середньострокової Програми розвитку державної служби на 2005 – 2010 роки та Концепції системи законодавства про державну службу. Саме на ці документи покладається основне навантаження щодо послідовної розбудови в Україні державної служби європейського рівня.

Мета прийняття Програми – переведення політичного рішення у практичну площину через реалізацію положень Концепції з адаптації у системі конкретних заходів, які мають чітко визначені кінцевий результат, відповідального виконавця, терміни та обсяги фінансування.

Орієнтуючись на стандарти Європейського Союзу, ця Програма має забезпечити протягом 2005 – 2010 років досягнення певних пріоритетів розвитку державної служби:

підвищення ефективності виконання державною службою завдань і

функцій держави;

забезпечення прозорості державної служби, високого рівня

відповідальності та звітності за підготовку і виконання управлінських

рішень, надання послуг;

адаптація інституту державної служби до європейських стандартів з

урахуванням національних особливостей;

створення дієвого механізму підготовки та залучення до роботи на

державній службі висококваліфікованих фахівців, забезпечення

конкурентноспроможності державної служби на ринку праці.

Уряд продовжує вести роботу щодо завершення реалізації Стратегії реформування системи державної служби України. З цією метою при Головдержслужбі України створено Центр сприяння інституційному розвитку державної служби. Основні його завдання – забезпечення наукової, інформаційно–аналітичної, експертної, методичної, організаційної та іншої підтримки розвитку державного управління, сприяння Головдержслужбі у виконанні нею своїх функцій, підвищення рівня інституційної спроможності державної служби в Україні та її адаптації до стандартів Європейського Союзу.

Створена Комісія з питань формування кадрового резерву на керівні посади державних службовців та затверджено відповідне положення про неї. Основним завданням згаданої Комісії є формування ефективного кадрового резерву на посади державних службовців першої – третьої категорії з числа професійно підготовлених, компетентних, ініціативних висококваліфікованих фахівців, які володіють сучасними методами адміністративного менеджменту та мають організаторські здібності. Важливо й те, що робота цієї Комісії має також забезпечити прозорість кадрових призначень на зазначені посади державних службовців, що нині набуває особливої актуальності.

Ще один стратегічний напрям роботи – усунення проблем в сфері правового регулювання державної служби. Прийнятий у 1993 році Закон України “Про державну службу” став важливим етапом у побудові демократичного суспільства в Україні і для свого часу був унікальним, адже дозволив побудувати новий державно-правовий інститут. На даному етапі закон застарів і не відповідає сучасним вимогам. Ще в минулі роки постало завдання щодо доопрацювання його нової редакції, але спеціально створена робоча група з представників Секретаріату Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради України, органів виконавчої влади, науковців, експертів запропонувала піти шляхом розробки Концепції з подальшим виходом на новий закон чи систему законів про державну службу.

Уже зроблені певні кроки у даному напрямі. Підготовлено попередній текст Концепції системи законодавства про державну службу, є цілий ряд пропозицій до проекту, триває його обговорення громадськістю. Усі ці пропозиції опрацьовує спеціально створена для розробки проекту робоча група.

Реформування державного управління відповідно до світових стандартів передбачає тісну співпрацю з міжнародними організаціями та експертами. Як важливий фактор підтримки адміністративної реформи уряд розглядає співробітництво зі Світовим банком.

У травні 2004 р. було підписано Меморандум про взаєморозуміння між Кабінетом Міністрів України і міжнародним банком реконструкції та розвитку стосовно співробітництва у сфері державної служби та адміністративної реформи. Цей Меморандум став результатом конференції представників Кабінету Міністрів України, країн – донорів та міжнародних організацій “Розвиток та модернізація державної служби як складова проведення адміністративної реформи в Україні”, яка відбулася 17 лютого 2004 року. Підписання такого документа стало важливою подією не тільки для України, а й для країн Центральної та Східної Європи. Вперше за 10 років співробітництва між урядом України і Світовим банком у сфері адміністративної реформи Меморандум засвідчив спільні підходи до її здійснення та пріоритети розвитку державного управління і державної служби в Україні.

Нині вирішується питання про встановлення чіткої системи органів деравної служби. З цією метою передбачається створення на місцях її територіальних підрозділів, серед основних завдань яких є реалізація єдиної політики у сфері державної служби, контроль та оцінювання якості наданнядержавних послуг громадянам, підготовка та перепідготовка кадрів.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.011 сек.)