АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Мета курсу. Об’єкт та предмет вивчення. Загальна характеристика підприємств ГМК України, Дніпропетровської області та їх структура. Види виробничих структур

Читайте также:
  1. I. Предмет и метод теоретической экономики
  2. I.ПРЕДМЕТ ДОГОВОРА
  3. III. Предмет, метод и функции философии.
  4. III.2. Преступление: общая характеристика
  5. XV. 1. Загальна характеристика електрохімічних процесів
  6. А) поглиблене вивчення курсу.
  7. А) Статическая вольт-амперная характеристика
  8. Автобіографія. Резюме. Характеристика. Рекомендаційний лист
  9. Автоматизований облік виробничих запасів на складі
  10. Автоматизовані банки даних (АБД), їх особливості та структура.
  11. Активные операции коммерческих банков: понятие, значение, характеристика видов
  12. Альтернативные системы растениеводства и их краткая характеристика

 

 

 

 

КУРС ЛЕКЦІЙ

З дисципліни

„Технологія та організація виробництва підприємств ГМК”

Тема №1

Мета курсу. Об’єкт та предмет вивчення. Загальна характеристика підприємств ГМК України, Дніпропетровської області та їх структура. Види виробничих структур.

Гірничо-металургійний комплекс (ГМК) – це сукупність підприємств та їх інфраструктури з видобутку, переробки та випуску металомісткої продукції, що характеризуються системою відносин з регулювання номенклатури, обсягів та якості цієї продукції.

Метою курсу є надання системного уявлення про технологію, техніку, та організацію діяльності підприємств ГМК.

„Технологія та організація виробництва підприємств ГМК” вивчається у тісному зв’язку з іншими дисциплінами, зокрема „Системи технологій”, „Забезпечення матеріальними ресурсами”, „Комерційна діяльність підприємства”, „Економіка підприємства”, „Управління”, „Організація виробництва”, „Техніка та технологія гірництва і металургії”, „Економіко-математичні методи” тощо.

Об’єктом курсу є промислове підприємство, яке розглядається у курсі як виробнича система.

Предметом курсу є вивчення методів та способів найбільш раціонального використання техніки, технології та організації виробництва як цілісної системи.

Галузь промисловості – це сукупність промислових і виробничих об’єднань (підприємств), науково-дослідних та проектно-конструкторських організацій, які виготовляють продукцію схожу за своїм призначенням та сировиною, які застосовують в основному виробництві схожу технологію, використовують для її виробництва спеціально підготовлені кадри робітників.

Підприємство – це основна первинна господарська одиниця у економічній системі, яка виготовляючи та реалізуючи товарну продукцію та послуги, забезпечує досягнення своїх цілей.

Головною метою підприємства є одержання максимального прибутку у довготривалій перспективі.

Кожне підприємство складається з виробництв, цехів, ділянок, господарств, органів управління та організацій з обслуговування працівників підприємства.

Розрізняють загальну і виробничу структуру підприємства. Загальна структура підприємства складається з виробничих ланок (виробнича структура), а також організацій з управління підприємством (організаційна структура) і обслуговування виробників. Виробнича структура – це частина загальної структури, яка складається з виробничих підрозділів підприємства (виробництва, цехи, господарства), їх взаємозв’язок та форми кооперації.

Структура основного виробництва

Первинним ланцюгом в організації виробничого процесу є робоче місце, яке являє собою частину виробничої площі, яка оснащена необхідним устаткуванням та інструментами, за допомогою яких робітник або група робітників (бригада) виконують окремі операції з виготовлення продукції або обслуговуванню процесу виробництва.

Робоче місце може бути простим (робітник обслуговує один верстат, машину), багатоверстатним (робітник обслуговує декілька верстатів, машин) або колективним (на одному робочому місці працює декілька працівників, наприклад прокатний стан).

Виробнича ділянка – це сукупність робочих місць, на яких виконується технологічно однорідна робота або різні операції з виготовлення однорідної продукції.

Види виробничих структур

 

1. – цехова структура, 2. – без цехова, 3. – корпусна.

Структура ГМК складається з підприємств чорної та кольорової металургії, гірничорудної промисловості та галузевих наукових установ і ВНЗ.

Гірничо-металургійний комплекс України є повною технологічною системою, що складається з підприємств з видобутку і переробки металомісткої та нерудної сировини, виробництва коксу і феросплавів, виплавки чавуну і сталі, а також з підприємств з виробництва прокату та інших видів металовмісткої продукції.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)