АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема 25. Зміст і напрямки морально-психологічного забезпечення застосування військ

Читайте также:
  1. Cутність та умови застосування міжнародних розрахунків за допомогою акредитивів.
  2. V. Зміст теми заняття.
  3. VI. Матеріали методичного забезпечення заняття
  4. XIV. 7. Вимірювання електрорушійних сил. Застосування методу вимірювання ЕРС для визначення різних фізико – хімічних величин
  5. А. Рішення на застосування одного з перших трьох режимів радіаційного захисту
  6. Авторитет у військовому колективі
  7. Агрохімічне забезпечення і обслуговування
  8. Акти застосування права: поняття, ознаки, види, структура
  9. Акти офіційного тлумачення (інтерпретаційні акти) – це правові акти, прийняті компетентними державними органами, що містять роз’яснення норм права або порядку їх застосування.
  10. Акти правозастосування, їх види
  11. Аналіз деяких типових конфліктів у військових колективах
  12. Антський військово-племінний союз

План

1. Концептуальні положення морально-психологічного забезпечення.

2. Система морально-психологічного забезпечення застосування військ.

3. Управління морально-психологічним забезпеченням застосування військ.

 

Світовий і вітчизняний досвід військового будівництва свідчить про те, що значення морального духу військ, як найважливішого засобу досягнення перемоги у сучасній війні, значно зростає.

На думку багатьох авторитетних вітчизняних і зарубіжних вчених-аналітиків, у збройних конфліктах третього тисячоліття досягнення морально-психологічної переваги над противником буде відігравати вирішальну роль у визначенні переможця. В арміях практично усіх розвинених країн світу йде активний пошук найбільш перспективних засобів впливу на свідомість і психіку військовослужбовців, своєчасну їх під-готовку до функціонування у будь-яких екстремальних умовах сучасної війни.

Досвід війн і воєнних конфліктів двох останніх десятиріч переконливо свідчить, що будь-який противник намагається активно впливати на моральні та психологічні якості, психофізіологічний стан, настрій, бойову активність особового складу протилежної сторони у мирний і воєнний час.

Високий моральний дух, висока професійна та психологічна підготовка досягається розвинутою загальнодержавною системою виховання, складовим елементом якої є спеціально організований виховний процес у ЗС України.

Сьогодні слід вести мову не тільки про необхідність врахування морального фактора, але й про систему морально-психологічного забезпечення застосування Збройних Сил.

Впровадження у практику діяльності військ системи морально-психологічного забезпечення визначається високим значенням фактора людини у зміцненні безпеки країни, під-триманні високої бойової готовності об’єднань, з’єднань, військових частин і підрозділів, досягненні перемоги під час бою, значними моральними, фізичними і психологічними навантаженнями в ході виконання службових обов'язків у мирний і воєнний час.

У ході лекції буде розглянуто основні питання морально-психологічного забезпечення застосування військ, показані роль, місце, зміст, принципи, складові та основні завдання цього виду забезпечення. Це і є її головна мета.

1. Концептуальні положення морально-психологічного забезпечення

 

Державна програма розвитку Збройних Сил України на 2006 - 2011 роки охоплює всі напрямки їх життєдіяльності. Згідно з нею, головним завданням ЗС України є їх постійна готовність відбити можливу агресію, звідки б вона не виходила, захистити незалежність, територіальну цілісність і недоторканність кордонів України. Для цього вони мають знаходитись у постійній бойовій готовності та мати відповідний бойовий потенціал. Основою цього потенціалу є матеріальний і духовний аспекти. Роль духовного фактора у життєдіяльності військ досить влучно зазначав Н.Коупленд: “...моральний стан – це питання життя і смерті. Ним не можна нехтувати. Кожна добре організована армія зацікавлена у високому рівні бойової підготовки своїх військ і, коли це можливо, у забезпеченні їх кращою зброєю, щоб створити матеріальну перевагу над противником. Однак матеріальна перевага не так важлива, як моральна. Для армії більш небезпечним є низький моральний стан військ, ніж нестача боєприпасів”. Історія війн і воєнних конфліктів знає немало прикладів, коли перемога здобувалася не перевагою над противником у живій силі та бойовій техніці, а високим морально-психологічним станом особового складу.

Морально-психологічний стан (МПС) – це “...якісна визначеність особистості, колективу, яка характеризує спрямованість і динаміку психічних процесів, міжособистісних відносин у колективі; виступає конкретною формою прояву та реалізації потенціалу духовного і морального духу армії, важливою характеристикою військ”.

Важливою складового бойової готовності та боєздатності військ (сил) є високий моральний дух особового складу ЗС України.

Моральний дух – це духовна готовність і здатність військовослужбовців переносити випробування війни (бойових дій), труднощі військової служби, досягати перемоги над ворогом.

Морально-психологічний потенціал – це сукупність духовних можливостей особового складу, його свідомості, професійної підготовленості, які можуть стати фактором перемоги під час бою.

В арміях провідних країн світу відмічається постійний ріст питомої ваги та значимості морально-психологічного забезпечення (МПЗ) для підвищення ефективності бойових дій.

На сьогодні у ЗС України в цілому створена та функціонує система МПЗ, відбулося ствердження її, як одного з ос-новних видів забезпечення.

МПЗ у ЗС України, як науковий термін, з’явилося в оперативних і плануючих документах у 1995 році.

Морально-психологічне забезпечення діяльності військ – це система заходів, спрямованих на формування і підтримання високого морального духу армії, МПС і дисципліни особового складу, військового правопорядку, на згуртування військових колективів і протидію негативному інформаційно-психологічному впливу.

У ході його проведення здійснюється формування та підтримка в особового складу високого морально-психоло-гічного стану, необхідного для ефективного виконання бойових завдань у складній бойовій, соціально-політичній та інформаційно-психологічній обстановці, яка різко змінюється.

Морально-психологічне забезпечення:

· здійснюється у всіх видах бойової діяльності військ;

· проводиться безперервно всіма командирами, штабами, структурами з гуманітарних питань у тісній взаємодії з оперативним (бойовим), технічним, тиловим і медичним забезпеченням;

· органічно поєднує у собі організаційні, виховні та спеціальні заходи, які є складовою частиною всебічної підготовки та ведення бойових дій.

Це обумовлює головні завдання морально-психологіч-ного забезпечення:

1. Досягнення морально-психологічної переваги над противником.

2. Підтримання правопорядку і військової дисципліни під час виконання бойових завдань.

3. Забезпечення психологічної стійкості особового складу.

4. Надійний захист військ і населення країни від інформаційно-психологічного впливу противника.

5. Створення позитивних соціально-політичних умов бойового застосування військ.

Щодо масштабів і потреб, МПЗ являє собою комплекс взаємопов’язаних і узгоджених заходів державного і військового керівництва, органів військового управління з метою досягнення достатнього рівня морально-психологічного стану особового складу ЗС та всього населення України для забезпечення обороноздатності держави в мирний і воєнний час, максимальне зниження психічних втрат у військах і досягнення і утримання морально-психологічної переваги над противником з метою ефективного виконання бойових та інших завдань.

Ці різноманітні заходи мають бути узгоджені за цілями, послідовністю, силами, методами та засобами в різних структурах військового і цивільного управління.

Основним змістом морально-психологічного забезпечення є:

· мобілізація військовослужбовців на виконання конкретних бойових завдань, формування свідомого ставлення до них, прогнозування динаміки морально-психологічного стану військ, збереження його стійкості та керованості;

· досягнення високої бойової активності особового складу військ, його спроможності витримувати нервово-психологічні навантаження і зберігати боєздатність в умовах дій психотравмуючих факторів сучасного бою;

· зрив психологічних операцій противника, прогнозування, профілактика та нейтралізація негативного інформаційно-психологічного впливу;

· організація комплексного захисту психологічних (психофізіологічних) властивостей військовослужбовців, реабілітації психотравмованих.

Зміст морально-психологічного забезпечення залежить від:

- завдань, що отримали війська;

- особливостей воєнно-політичної, оперативної обстановки, соціально-психологічних умов у районах дислокації військ та їх бойового застосування;

- морально-психологічного стану особового складу своїх військ і противника;

- політичної мети війни (воєнного конфлікту);

- конкретних завдань бойових дій;

- наявних сил і засобів морально-психологічного забезпечення.

Ефективність МПЗ діяльності військ значною мірою залежить від правильного визначення його суб’єктів і об’єктів.

До системи суб’єктів морально-психологічного забезпе-чення входять:

· командири;

· штаби;

· органи з виховної та соціально-психологічної роботи;

· начальники родів військ і служб;

· працівники військових засобів масового інфор-мування, юридичних органів, медичних установ і закладів.

Об’єкти морально-психологічного забезпеченняможна умовно поділити на п’ять груп:

- перша групаохоплює осіб призовного віку та допризовну молодь;

- друга група охоплює особовий склад військових формувань, працівників ЗС України, сім’ї військовослужбовців;

- третю групускладають військові колективи;

- до четвертої групи відноситься населення в районі дислокації військ;

- до п’ятої групи відноситься населення й особовий склад військ противника.

Схематично організацію морально-психологічного забезпечення можливо умовно поділити на декілька складових, а саме:

- духовну;

- психологічну;

- регламентаційну;

- організаційно-діяльну,

- життєзабезпечуючу складову.

Духовна складова має відповідати за позитивне інформаційно-емоційне наповнення свідомості. Її мета – мобілізувати людину на безумовне і гарантоване виконання бойових завдань у будь-якій обстановці. Інформаційно-виховний потік призначений відсікати або надійно блокувати інформаційно-психологічний вплив протиборствуючої сторони. Він ґрунтується на доведенні до військово-службовців воєнно-політичної та бойової обстановки, покладених завдань, місця й ролі в цьому процесі кожної людини тощо.

Психологічна складова має здійснювати психологічну підтримку учасників бойових дій. Вона проводиться за рішенням відповідного командира при безпосередній участі психологів, психофізіологів, інших спеціалістів і має на меті забезпечити високу інтелектуально-психологічну активність, наступальне управлінське та виконавче мислення військово-службовців.

Регламентаційна складова – це налагодження системи обмеження та примусу, яка дає змогу структуризувати поведінку військовослужбовця. Командування військ налагоджує соціально-правову роботу з метою створення правових умов виконання бойових завдань, підтримки організованості та правопорядку. Кінцевим результатом цієї складової морально-психологічного забезпечення повинна стати регламентовано-свідома поведінка людей в екстремальній обстановці.

Організаційно-діяльна складова містить систему заходів щодо забезпечення готовності і здатності впевнено виконувати обов’язки кожним військовослужбовцем, яка складається із: бойової мотивації, організації змагань, стимулювання активної й ефективної роботи в екстремальних умовах, оцінки діяльності кожної людини, розповсюдження досвіду бойової діяльності, прикладів мужності та героїзму, самопожертвування і надання взаємодопомоги.

Життєзабезпечуюча складова спрямована на створення духовних і матеріальних умов для повноцінного функціонування усіх життєзабезпечуючих елементів у бойових умовах.

Так, під час війни (збройного конфлікту) моральне та фізичне виживання в умовах тривалих бойових дій неможливе без налагодження відповідної інфраструктури, яка містить: організацію сховищ для життя та відпочинку, налагодження елементарного бойового побуту; організацію комплексу санітарно-гігієнічних заходів; налагодження прийому-відправлення кореспонденції, роботу із пресою; організацію медичної допомоги.

Результатом МПЗ має стати високий моральний дух чи високий МПС населення і військовослужбовців, як складова бойового потенціалу держави та її ЗС.

Мета, конкретні завдання і принципи МПЗ уточнюються залежно від виду збройних сил, роду військ, особливостей конкретного підрозділу й особливостей наявної військово-політичної обстановки та визначають конкретний зміст МПЗ, який має бути спрямованим, і створення сприятливих морально-психологічних умов ефективного вирішення збройними силами завдань, що стоять перед ними. Але для цього слід чітко уявляти об’єкт МПЗ і предмет морально-психологічного впливу.

У ЗС України основними об’єктами МПЗ є особистість військовослужбовця, його духовний світ, психічні та психофізіологічні якості, а також військовий колектив, його соціально-психологічні властивості й якості. Отже, психіка військовослужбовця, морально-психічний стан воїна і різноманітні характеристики психології військового колективу є конкретним предметом морально-психологічного впливу. Форми прояву психічного світу військовослужбовця і соціально-психологічних явищ військового колективу надзвичайно різноманітні та багатогранні. У зв’язку з цим зміст МПЗ у ЗС України є також різноманітним і багатогранним, торкається всіх сфер життєдіяльності військовослужбовця і військового колективу, організації та проведення бойових і навчально-бойових завдань.

З метою визначення основного змісту та принципів морально-психологічного забезпечення ведення бойових дій наказом МО України від 5.05.99 року № 142 була затверджена “Концепція морально-психологічного забезпечення підготовки та ведення операцій (бойових дій) Збройних Сил України”.

Морально-психологічне забезпечення підготовки та ведення операцій (бойових дій) – це один із основних видів всебічного забезпечення військ (сил), метою якого є формування та підтримка морально-психологічного стану особового складу, бойових і психологічних якостей, необхідних для успішного виконання бойових завдань.

Морально-психологічне забезпечення ґрунтується на таких основних принципах:

а) об`єктивній оцінці воєнно-стратегічної обстановки, рівня морально-психологічного стану особового складу військ, врахування оперативної обстановки, форм і засобів бойового застосування, умов виконання покладених завдань;

б) цілеспрямованості МПЗ на вирішення конкретних бойових завдань, формування необхідного морально-психологічного стану військ;

в) тісному та нерозривному зв’язку з іншими видами забезпечення;

г) безперервності керованого впливу на свідомість і поведінку військовослужбовців, їх психологічний стан;

д) диференційному підході, визначеності змісту, форм і способів реалізації заходів МПЗ з урахуванням національних, етнічних, культурних, мовних, релігійних та інших особливостей військовослужбовців.

Основними складовими морально-психологічного забезпечення є:

- інформаційно-пропагандистське забезпечення;

- психологічне забезпечення;

- воєнно-соціальна робота;

- культурно - виховна робота;

- інформаційно-психологічна протидія.

Специфічні форми:

- спеціальні соціологічні та психологічні дослідження;

- організація забезпечення військ технічними засобами виховання та поліграфії;

- здійснення кадрового забезпечення органів з виховної та соціально-психологічної роботи.

Інформаційно-пропагандистське забезпечення – це система цілеспрямованих заходів щодо формування стійкого і керованого морально-психологічного стану на підставі оперативного інформування особового складу про зміст воєнно-політичної обстановки, покладені на війська (сили) завдання та умови їх здійснення.

Психологічне забезпечення – це комплекс заходів щодо формування, підтримання ти відновлення в особового складу психологічних якостей, які забезпечують високу психологічну стійкість військовослужбовців, готовність виконувати бойові завдання в будь-яких умовах обстановки.

Военно-соціальна робота – це діяльність щодо створення та забезпечення необхідних соціальних та правових умов для виконання особовим складом військ бойових завдань.

Культурно-виховна робота – це діяльність, яка спрямована на відновлення моральних, психічних та фізичних сил особового окладу, його мобілізацію на виконання бойових завдань, задоволення духовних (культурних.) потреб військовослужбовців.

Інформаційно-психологічна протидія – це комплекс заходів стосовно прогнозування, профілактики та зриву інформаційно-психологічного впливу противника, нейтралізації його намагань дезінформувати та деморалізувати особовий склад наших військ (сил), дезорганізувати їх бойову діяльність.

Спеціальні соціологічні дослідження проводяться з метою виявлення об’єктивно існуючих настроїв, думок, потреб і запитів особового складу, тенденції їх розвитку, а також факторів, які негативно впливають на МПС військ, знижують їх боєздатність і боєготовність.

Основними питаннями досліджень є: ставлення особового складу ЗС України, населення країни до війни (воєнного конфлікту); ступінь упевненості різних категорій військово-службовців у собі, своїх командирах, співслужбовцях; рівень згуртованості військових колективів; МПС особового складу тощо.

Забезпечення військ технічними засобами виховання й інформації, поліграфії, кіно-, відеообслуговування здійснюється з відповідних баз (складів) видів ЗС, оперативних командувань.

Діяльність органів з виховної та соціально-психологічної роботи забезпечують фахівці в галузі психології, соціології, політології, педагогіки, історії, військової журналістики, правознавства.

Таким чином, проведення заходів морально-психологічного забезпечення має на меті:

- формування та підтримання морально-психологічної переваги над противником;

- створення позитивних соціально-психологічних умов бойового застосування військ.

 

Ефективність МПЗ залежить від:

- кваліфікації та рівня підготовки фахівців, стану матеріально-технічної бази, обґрунтованого вибору об’єктів (напрямів) зосередження основних зусиль;

- постійної готовності сил і засобів МПЗ до виконання завдань, створення, поновлення й умілого використання його резервів сил і засобів;

- узгодженого застосування сил і засобів МПЗ центрального підпорядкування, видів ЗС, об’єднань, з’єднань і військових частин, сил і засобів родів військ спеціальних військ, які виконують завдання в його інтересах, сил і засобів інших військових формувань України, державних і місцевих органів влади;

- чіткого розподілу завдань між виконавцями, рішучості та наполегливості у виконанні прийнятих рішень, оперативного реагування на зміни обстановки;

- розробки і впровадження в життя нових методів і форм МПЗ, а також оснащення військ новими технічними засобами виховання і поліграфії.

Отже, підбиваючи підсумки розгляду першого навчального питання, ми з вами можемо зробити висновок про те, що у ЗС України морально-психологічне забезпечення, поряд із оперативним, технічним, тиловим і медичним забезпеченням, є об`єктивною необхідністю, яка сприяє підтриманню високої боєготовності та боєздатності військ (сил).


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.01 сек.)