АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Залучення батьків до виховної роботи

Читайте также:
  1. Автоматизация и роботизация
  2. Алгоритм роботи командирiв щодо попередження та подолання конфлiктних ситуацiй
  3. Алгоритми роботи посадових осіб щодо профілактики суїцидальних проявів
  4. Аналіз ефективності роботи основних засобів та довгострокових інвестицій
  5. Аналіз роботи системи
  6. Б. Аварійний режим роботи трьохфазної мережі з ізольованою нейтраллю.
  7. Варіанти питань до модульної контрольної роботи
  8. Варіанти питань до модульної контрольної роботи
  9. Варіанти питань до модульної роботи
  10. Вибір оптимального режиму роботи і відпочинку
  11. Вибір теми курсової роботи
  12. Види органів держави. Поділ влади як принцип організації роботи державного апарату

У виховному процесі школи, крім педагогів, беруть участь батьки, працюючи в класних та загальношкільних батьківських комітетах, виконуючи рекомендації, прохан­ня вчителів.

Батьківський комітет класу. Створюють з метою демо­кратизації управління виховним процесом, налагоджен­ня зворотного зв'язку сім'я — школа, для поточного ко­ригування управлінських рішень, забезпечення єдності пе­дагогічних вимог до учнів, надання допомоги сім'ї у вихованні та навчанні дітей. Діє відповідно з положенням про батьківські комітети загальноосвітніх шкіл. До робо­ти в ньому залучають найактивніших батьків, авторитет­них людей з високою громадянською свідомістю, які ви­являють інтерес до справ класу, школи. Їх обирають на батьківських зборах класу. На засіданні батьківського ко­мітету обирають голову, відповідальних за окремі види роботи. Батьківський комітет працює у тісному контакті з класними керівниками.

Загальношкільний батьківський комітет. Обираютьна загальношкільних батьківських зборах із представ­ників батьківських комітетів класів. Тоді ж обирають голову батьківського комітету школи, створюють комі­сії: навчальну, культурно-масової роботи, господарсь­ку, трудового виховання і професійної орієнтації, педа­гогічної пропаганди. Комітет пропонує рішення, які по­тім обов'язково розглядаються адміністрацією школи.

До сфери його діяльності входять піклування про групи подовженого дня, санітарний стан школи, допомога в ремонті школи, організація літнього відпочинку дітей, їх харчування та ін.

У роботі з батьківськими комітетами вчителі, адмі­ністрація школи повинні виявляти тактовність, добро­зичливе, уважне ставлення до їх пропозицій, своєчасно реагувати на них, розуміти, що їх діяльність сприяє спіл­куванню, зближенню педагогів з батьками і на цій осно­ві успішному вирішенню багатьох складних питань вихо­вання.

Виконання батьками практичних рекомендацій, про­хань. Сприяє підвищенню культури батьків, озброєнню їх педагогічними знаннями і досвідом. Налагодження контак­тів, спілкування батьків з дітьми, класним керівником у процесі виконання педагогічних рекомендацій сприяє збли­женню дітей з батьками.

Адресовані батькам рекомендації, прохання найчасті­ше стосуються таких аспектів шкільного життя:

проведення безпосередньої роботи з дітьми: індиві­дуальної (наставництво, шефство), групової (керівництво гуртком за інтересами);

надання організаційної допомоги вчителю: напри­клад, сприяння в проведенні екскурсій (надання транс­порту, забезпечення путівками), організація зустрічей з цікавими людьми, комплектування класної бібліотеки, клубу аматорів книги тощо;

участі у зміцненні матеріальної бази школи, вирі­шенні господарських питань (допомога в обладнанні ка­бінетів, виготовлення обладнання, приладів, ремонт шко­ли тощо).

В організації такої роботи з батьками важливо знайти їх можливості (чим вони можуть допомогти школі), ко­ректно висловити свої пропозиції у письмовій формі (най­краще це робити на класних батьківських зборах).

Взаємодія з батьками

Дбаючи про ефективну взаємодію з батьками, учитель повинен враховувати важливість таких чинників:

1. Запрошення батьків до співробітництва. Часто вчи­тель вважає, що батьки перебувають в опозиції до нього. Намагаючись запобігти можливим запереченням з їх бо­ку, він починає розмову в директивному тоні замість то­го, щоб зрозуміти їх почуття, виявивши стриманість, відкритість. Доброзичливість, відкритість у спілкуванні з батьками — перший крок до співпраці з ними.

2. Дотримання позиції рівноправності. Об'єднання зу­силь учителя та сім'ї школяра можливе за взаємного визнання ними рівноправності. Перший крок має зроби­ти вчитель, оскільки до цього його зобов'язує професі­йний обов'язок.

3. Визнання важливості батьків у співпраці. Учитель

повинен завжди наголошувати на важливій ролі батьків у

вихованні та розвитку дитини.

4. Вияв любові, захопленості їх дитиною. Психологіч­ний контакт із батьками виникає одразу, як тільки вчи­тель виявляє розуміння дитини, симпатизує їй, бачить позитивні та негативні риси. Батьки, відчувши доброзич­ливість учителя, більш охоче спілкуються з ним, налаш­товуються на співпрацю.

5. Пошук нових форм співпраці. Учитель може запро­понувати одному з батьків організувати батьківськізбо­ри, разом визначивши їх тематику, структуру тощо. Особ­ливо корисний обмін думками з батьками щодо налаго­дження взаєморозуміння з дітьми.

Процес налагодження взаємодії з батьками ефектив­ний за дотримання педагогом психолого-педагогічних пра­вил та вимог. До них належать:

використання заходів, спрямованих на підвищен­ня авторитету батьків. У спілкуванні з батьками слід уникати категоричного тону, який може спровокувати образи, роздратування. Нормою мають стати стосунки, засновані на взаємоповазі. Цінність їх полягає у розвит­ку почуття власної відповідальності, вимогливості, гро­мадянського обов'язку як учителів, так і батьків;

довіра до виховних можливостей батьків, підви­щення рівня їх педагогічної культури й активності у ви­хованні. Психологічно батьки готові підтримати потреби школи. Навіть ті батьки, які не мають педагогічної підго­товки й освіти, з розумінням і відповідальністю ставлять­ся до виховання дітей;

педагогічний такт, неприпустимість необережного втручання в життя сім'ї. Класний керівник — особа офі­ційна, але за специфікою своєї роботи може стати свідком стосунків, які приховуються від сторонніх. Якою б не зда­валася йому сім'я, учитель повинен бути тактовним, ввіч­ливим, інформацію про сім'ю використовувати лише для допомоги батькам у вихованні дитини;

життєс тверджуючий, мажорний настрій при ви­рішенні проблем виховання, опора на позитивні риси ди­тини, орієнтація на успішний розвиток особистості. Фор­мування особистості дитини передбачає подолання труд­нощів, протиріч у її житті. Важливо, щоб це сприймалося як вияв закономірностей розвитку (нерівномірність, стриб­коподібний характер, причинно-наслідкова обумовленість, вибіркове ставлення дитини до виховних впливів), тоді складнощі, протиріччя, несподівані результати не викли­катимуть розгубленості у педагога.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)