АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Мета і завдання дисципліни

Читайте также:
  1. J Додаткові завдання
  2. А) Завдання і джерела ревізій основних засобів
  3. Багатокритеріальні завдання оптимального керування
  4. Вимоги до виконання практичного завдання в текстовому редакторі Microsoft Word
  5. Вікова фізіологія – це самостійна наука, завданням якої є вивчення закономірностей становлення і розвитку фізіологічних функцій організму в процесі онтогенезу.
  6. Вказівки до виконання завдання
  7. Вступ. Предмет і завдання курсу. Культурні джерела східних слов'ян
  8. Громадські заходи стягнення і впливу за порушення трудової дисципліни.
  9. Додаткові завдання
  10. Додаткові завдання
  11. Додаткові завдання
  12. Додаткові завдання

Мета дисципліни „Безпека життєдіяльності” полягає у тому, щоб сформувати в людини свідоме та відповідальне ставлення до питань особистої безпеки і безпеки тих, хто її оточує; навчити людину розпізнавати й оцінювати потенційні небезпеки, визначати шлях надійного захисту від них, уміти надавати допомогу в разі потреби собі та іншим, а також оперативно ліквідовувати наслідки прояву небезпек у різноманітних сферах людської діяльності.

Завдання дисципліни полягає у вивченні негативних факторів середовища, правової бази захисту здоров’я і життя людини в умовах негативних факторів середовища мешкання і праці.

 

Вимоги до знань і вмінь студентів.

Студенти повинні знати:

· загальні закономірності виникнення і розвитку небезпек;

· причини виникнення і розвиток надзвичайних ситуацій;

· властивості небезпек;

· вплив небезпек на життя та здоров’я людини;

· загальні заходи та засоби захисту людини від небезпек.

Студенти повинні вміти:

· ідентифікувати потенційні небезпеки, тобто розпізнавати їх вид, визначати величину та ймовірність їх прояву;

· визначати небезпечні, шкідливі та вражаючі фактори, що породжуються джерелами цих небезпек;

· прогнозувати можливість і наслідки впливу небезпечних та шкідливих факторів на організм людини, а вражаючих факторів на безпеку системи “людина – життєве середовище”;

· використовувати нормативно-правову базу захисту особистості та навколишнього середовища, прав на працю, медичне забезпечення, захист у надзвичайних ситуаціях;

· розробляти заходи та застосовувати засоби захисту від дії небезпечних, шкідливих та вражаючих факторів;

· запобігати виникненню надзвичайних ситуацій, а в разі їх виникнення приймати рішення та виконувати дії, спрямовані на їх ліквідацію;

· використовувати у своїй практичній діяльності громадсько-політичні, соціально-економічні, правові, технічні, природоохоронні, медико-профілактичні заходи, спрямовані на забезпечення здорових і безпечних умов існування людини в сучасному навколишньому середовищі.

Значення дисципліни. Курс „Безпека життєдіяльності” спирається на Концепцію ООН про сталий людський розвиток, Європейську систему освіти у сфері ризику, інші міжнародні та національні програми, наукові дослідження у сфері безпеки людини. Курс спрямований на одержання фундаментальних знань, умінь, навичок, формування поглядів, цінностей і поведінки з метою запобігання виникнення та зменшення ризику для життя і здоров’я людей, на підготовку у майбутніх фахівців вмінь зі створення безпечних умов життя і діяльності як у виробничій так і у невиробничій сфері; осягнення принципів гармонійного розвитку особистості, сталого розвитку суспільства; формування у майбутнього фахівця цілісної системи знань та вмінь необхідних для прийняття обґрунтованих рішень у сфері безпеки людини на рівні людини, сім’ї, суспільства, підприємства, галузі, регіону, країни та світу в цілому.

Міжпредметні зв’язки. «Філософія», «Психологія», «Соціологія», «Екологія», «Охорона праці в галузі».

Методи і форми викладання дисципліни. Робочою навчальною програмою передбачено проведення лекційних, семінарських та індивідуально-консультативних занять, самостійне опрацювання частини теоретичного матеріалу курсу.

З метою допомоги студентам у вивченні засвоєння матеріалу з даної дисципліни розроблені питання, які виносяться на самостійну роботу, завдання на семінарські заняття, питання до проміжних та підсумкового контролю, питань для іспиту; наведена тематика рефератів, тематика наукових робіт, основна та додаткова література.

Форми і засоби проміжного та підсумкового контролю.

Оцінка знань студентів здійснюється за результатами двох модулів та іспиту. Кожний модуль складається з проміжного та підсумкового контролю. Форма контролю – тестування, яке включає лекційний матеріал та теми, які виносяться на самостійне опрацювання. Тести складаються з варіантів, питання яких можна поділити на групи: „вибрати правильну відповідь”, „підібрати пару”, „вставити пропущене слово”, „доповнити відповідь”, „заповнити схему” і т.д.

В кінці вивчення курсу проводиться іспит (за напрямом підготовки 6.030402 «Правознавство» - ПМК). Студент вважається допущеним до іспиту, якщо він виконав всі види робіт, передбачені навчальним планом дисципліни.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)