АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Прогноз – оцінка можливої радіаційної обстановки

Читайте также:
  1. Авторегресійні моделі прогнозування
  2. Адаптивные методы прогнозирования
  3. Анализ и прогнозирование товарооборота организаций общественного питания как части розничного товарооборота
  4. Аналіз і оцінка зібраних у справі доказів
  5. АНКЕТА «ПРОГНОЗ»
  6. Бухгалтерський баланс,його побудова, зміст і оцінка статей.
  7. Види і оцінка дебіторської заборгованості
  8. Виды прогнозов и методов прогнозирования
  9. Виявлення радіаційної обстановки за даними радіаційної розвідки
  10. Відбір та оцінка персоналу
  11. Вкажіть номер правильної відповіді. Яка тривалість ранньої фази радіаційної аварії?
  12. Влияние жизненного цикла товара на прогнозирование деятельности предприятия

Серед вражаючих чинників можливих аварій на потенційно небезпечних об´єктах особливе місце посідає радіоактивне забруднення місцевості.

Ступінь вагомості радіаційного ураження, головним чином,залежить від поглиненої дози, яка вимірюється в греях (Гр), що відповідає енергії 1Дж іонізуючого випромінювання будь – якого виду, поглиненого речовиною, що опромінюється, масою в 1кг.

Якщо організм піддався впливу різних видів випромінювання застосовують поняття еквівалентної дози під якою розуміють поглинену дозу в органі чи тканині, помножену на відповідний коефіцієнт, що враховує особливості даного виду випромінювання (див. таблиця 7). Еквівалентна доза вимірюється в зівертах (Зв) – 13в = 1000мЗв = 100 Бер = 100 рад.

Інші положення стосовно радіаційної обстановки в зонах радіоактивного забруднення див. методичка 78-А (керуватись 1рад=10мзв).

Порядок виконання завдання

Зпрогнозувати та оцінити можливу радіаційну обстановку коли за прогнозом відомо, що в разі виникнення радіаційної обстановки населений пункт може опинитися в певній зоні з рівнем радіації через одну годину після аварії Р1 рад/год. Керуючись таблицею 8 визначити заходи захисту для окремих категорій населення відповідно з можливими дозами опромінення. Прогноз за дозами опромінення виконувати на термін, передбачений Законом України «Про захист населення від впливу іонізуючих випромінювань (100) – 14діб.

1. Визначити дозу випромінення на відкритій місцевості протягом 14діб, якщо рівень радіації через одну годину може становити Р1 рад/год. Формула 7:

Д в.м. = 5Р1∙(t1-0,4 –t336-0,4), де (7)

t1 -час початку опромінення,

t336 – час завершення опромінення,336год (14 діб).

Визначити дозу опромінення людей за умови,що протягом 14 діб люди будуть знаходитись на відкритій місцевості.

Враховуючи положення про те, що на відкритій місцевості буде прямий вплив іонізуючого випромінення на людину доза опромінення буде рівною дозі випромінення;

3. Визначити дозу опромінення людей за умови, що протягом 14 діб вони знаходяться в певних умовах захисту. Формула 8:

Допр=Д в.м.: Кпосл., (8)

Де Кпосл – див. таблиця 9.

Визначити заходи захисту для окремих категорій населення керуючись даними про дози опромінення і таблицею № 8. При яких умовах захисту доза опромінення людей буде найменшою?

Примітки: 1. Вихідні дані за вказаним варіантом завдання – форма та зміст див. таблиця «Ж», одержати у викладача;

2. Форма звіту по даній частині практичної роботи, див. таблиця «З».

Коефіцієнти, що враховують особливості


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)