АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Для студентів 5 курсу

Читайте также:
  1. I ПРОГРАМА КУРСУ
  2. III. УЧЕБНО – МЕТОДИЧЕСКИЕ МАТЕРИАЛЫ ПО КУРСУ «ИСТОРИЯ ЗАРУБЕЖНОЙ ЛИТЕРАТУРЫ К. XIX – НАЧ. XX В.»
  3. А) поглиблене вивчення курсу.
  4. Бюджет часу викладачів, учнів та студентів
  5. Використання індексного методу при аналізі середнього курсу акцій.
  6. ВИМОГИ ДО ЗНАНЬ, УМІНЬ ТА НАВИЧОК СТУДЕНТІВ
  7. ВИМОГИ ДО ЗНАНЬ, УМІНЬ ТА НАВИЧОК СТУДЕНТІВ
  8. ВИМОГИ ДО ЗНАНЬ, УМІНЬ ТА НАВИЧОК СТУДЕНТІВ
  9. ВИМОГИ ДО ЗНАНЬ, УМІНЬ ТА НАВИЧОК СТУДЕНТІВ
  10. Вступ. Предмет і завдання курсу. Культурні джерела східних слов'ян
  11. Глоссарий по курсу
  12. Для выполнения домашних заданий и самостоятельной работы студентов по курсу

 

 

 
 

Практична робота 2

«Розрахунок штучного освітлення виробничих приміщень»

для студентів 5 курсу

Виконати розрахунок системи загального штучного освітлення світильниками з люмінесцентними лампами в приміщенні, де розташовані робочі місця з ПЕОМ (за визначеним варіантом в табл.1, варіант обирається у відповідності до номера в списку групи).

Згідно з нормативними вимогами ДБН В.2.5-28-2006 «Природне та штучне освітлення» освітленість на даних робочих місцях повинна дорівнювати Е = 300-500 лк (III розряд зорової роботи).

Метод розрахунку вибирають в залежності від типу джерела світла, системи освітлення, схеми розміщення світильників в приміщенні, орієнтації робочої поверхні обладнання у просторі.

При використанні люмінесцентних джерел світла в системі загального рівномірного штучного освітлення горизонтальних робочих поверхонь для розрахунку фактичної освітленості використовується метод коефіцієнта використання світлового потоку.

При використанні джерел світла в системі загального локального освітлення горизонтальних поверхонь, а також при визначенні загального рівномірного освітлення нахилених або вертикальних робочих поверхонь застосовується точковий метод. У випадку. коли приміщення мають велику площину і є багато робочих місць з різними умовами освітлення, може бути використано комбінований метод розрахунку.

Сутність метода коефіцієнта використання світлового потоку.

Загальна розрахункова формула має вигляд:

, (1)

де F - світловий потік лампи, лм;

Е - мінімальне нормоване освітлення, лк, для заданого розряду зорової роботи;

S – площа приміщення, м2;

N – число світильників; п - число ламп в кожному світильнику;

К - коефіцієнт запасу; S- площа приміщення, м2;

Z - коефіцієнт нерівномірності освітлення;

η - коефіцієнт використання світлового потоку.

Розв'язати формулу можна відносно F –світлового потоку лампи. В цьому, випадку треба спочатку визначити число світильників N та загальну кількість ламп (N х n) підставити в формулу, або спочатку обрати тип люмінесцентної лампи з її світловим потоком (F)і підставити це значення в розрахункову формулу. Тоді визначаємо N та п - кількість світильників та кількість ламп у кожному світильнику.

Світильники з люмінесцентними лампами рекомендується встановлювати рядами паралельно довгій стороні приміщення або стіні з вікнами. При цьому відношення L\h = λ повинно бути в межах 0,8 – 1,5. Тобто, λ = 0,8 – 1,5, де L – відстань міжрядами люмінесцентних світильників, h - висота підвісу світильників над робочою поверхнею. Взагалі люмінесцентні світильники розміщують у перекритті стелі, тобто h дорівнює висоті приміщення мінус висота робочої поверхні. Із цього співвідношення знаходять значення L - відстань між світильниками. Відстань крайнього ряду світильників до стін повинна дорівнювати β = (0,25 – 0,50) L. Таким чином, відстань між рядами світильників повинна задовольняти умовам:

Коефіцієнт Z – коефіцієнт нерівномірності освітлення – приймається для люмінесцентного освітлення 1,5. Коефіцієнт використання світлового потоку η- співвідношення падаючого світлового потоку на розрахункову поверхню до сумарного потоку

де Fc – світловий потік усіх світильників, F Σ - сумарний світловий потік, що враховує вплив відбитого світла від поверхонь стелі, стін, робочої поверхні, який залежить від розмірів приміщення, типу світильників.

Значення коефіцієнта η можна знайти в табл. Д.6:

 

і = f (N ГР.СВ., і, ρп, ρс; ρр),

де NГР.СВ. – номер групи світильника (табл. Д.2);

і – індекс приміщення (коефіцієнт геометрії), який обчислюється за формулою:

(4)

де А, В - довжина, ширина приміщення, м; h - висота підвісу світильників, м.

Також необхідно, визначити коефіцієнти відбиття світлового потоку від стелі – ρпстін – ρс; робочої поверхні – ρр. (табл. 1).

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)