АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Дніпропетровськ НМетАУ 2013

Читайте также:
  1. Дніпропетровська державна фінансова академія
  2. Дніпропетровська державна фінансова академія
  3. Дніпропетровська державна фінансова академія
  4. ДніпропетровськА державнА фінансовА АКАДЕМІЯ
  5. ДніпропетровськА державнА фінансовА АКАДЕМІЯ 1 страница
  6. ДніпропетровськА державнА фінансовА АКАДЕМІЯ 10 страница
  7. ДніпропетровськА державнА фінансовА АКАДЕМІЯ 11 страница
  8. ДніпропетровськА державнА фінансовА АКАДЕМІЯ 12 страница
  9. ДніпропетровськА державнА фінансовА АКАДЕМІЯ 13 страница
  10. ДніпропетровськА державнА фінансовА АКАДЕМІЯ 14 страница
  11. ДніпропетровськА державнА фінансовА АКАДЕМІЯ 15 страница

УДК 65.012.2

 

Збірник ділових ситуацій з дисципліни "Стратегічне управляння підприємствами" для студентів спеціальності 7(8).050107 – економіка підприємства / Укл. С.Б. Довбня, А.О. Найдовська. - Дніпропетровськ: НМетАУ, 2013. - 84 с.

 

 

Містить матеріали ділових ситуацій з дисципліни «Стратегічне управління підприємствами», методичні вказівки до їх виконання та приклади розв’язання для виконання студентами в аудиторний та позааудиторний час.

Призначений для студентів спеціальності 7(8).050107 – економіка підприємства всіх форм навчання.

 

 

Укладачі: С.Б. Довбня, д-р екон. наук, проф.
А.О. Найдовська, асист.

 

 

Відповідальна за випуск С.Б. Довбня, д-р екон. наук, проф.

 

 

Рецензент Д.Є. Козенков, канд. екон. наук, доц. (НМетАУ)

 

 

Підписано до друку 18.10.2013. Формат 60х84 1/16. Папір друк. Друк плоский.

Облік.-вид. арк. 2,76. Умов. друк. арк. 2,72. Тираж 50 пр. Замовлення №

 

 

Національна металургійна академія України

49600, м. Дніпропетровськ-5. пр. Гагаріна.4

 

______________________________________________

Редакційно-видавничий відділ НМетАУ


ВСТУП

 

Визначальними рисами сучасного світу є висока ступінь невизначеності, підвищена динамічність, глобалізація, жорстка конкуренція, які обумовлюють необхідність ретельного обґрунтування стратегії розвитку підприємства та створення умов для її ефективної реалізації. Комплекс складних та важливих завдань, таких як: аналіз зовнішнього середовища та потенціалу підприємства, визначення його місії та системи цілей, формування стратегічного плану, організація та контроль його виконання є елементами стратегічного управління підприємством. Ефективне вирішення цих завдань передбачає освоєння теоретико-методологічних основ стратегічного управління підприємством та оволодіння специфічним методичним інструментарієм довгострокового прогнозування, планування і аналізу в умовах невизначеності та ризику.

Дисципліна «Стратегічне управління підприємством» входить в цикл нормативних дисциплін професійної підготовки спеціалістів і магістрів за спеціальністю «Економіка підприємства».

Метою вивчення дисципліни є засвоєння знань про сутність і особливості стратегічного управління на підприємстві, формування вмінь та навичок використання методологічного апарату та методичного інструментарію розробки стратегічного плану підприємства та організаційного забезпечення його виконання.

Вивчення дисципліни «Стратегічне управління підприємством» ґрунтується на базових знаннях, що отримані під час вивчення дисциплін «Економіка підприємства», «Менеджмент», «Стратегія підприємства», «Економічний аналіз», «Потенціал підприємства», «Фінансова діяльність підприємства» та ін.

В одержанні необхідного обсягу знань і навичок з дисципліни "Стратегічне управління підприємством", окрім засвоєння теоретичного курсу в обсязі навчальної програми, значна увага приділяється виконанню практичних завдань. Оскільки змістовно дисципліна не передбачає вирішення математичних задач, а в більшій мірі націлена на створення у студентів навичок мислення та компіляції різної інформації та даних для прийняття управлінських рішень щодо розвитку підприємств, то засвоєння лекційного курсу доцільно закріпляти у процесі вирішення ділових ситуацій або ділових ігор. Основні особливості ділових ситуацій (ігор) полягають у наступному:

· Гра імітує той чи інший аспект ціле направленої людської діяльності;

· Учасники гри отримують певні ролі, що спонукають їх певним чином приймати рішення;

· Гра регламентується системою правил, певним сценарієм та вихідною інформацією;

· Гра носить умовний характер.

Правила ділової гри є вихідним моментом, на основі якого будується вільна ігрова поведінка. Оскільки гра є умовною, то вона стає засобом моделювання нових умов професійної дійсності, методом пошуку нових способів здійснення діяльності. Отримана модель не може бути жорстокою, вона передбачає певну свободу вибору, альтернативність.

Таким чином, можна надати наступні тлумачення поняття «ділова гра» (ділова ситуація):

· Ділова гра – це групова вправа, що направлена на виробітку послідовності рішень в умовах, що імітують реальну обстановку.

· Ділова гра – це своєрідна система відтворення управлінських процесів, у результаті якої установлюється зв'язок та закономірності методів щодо виробітку рішень.

Відповідно до навчальної програми дисципліни практичний курс (16 годин) включає п’ять тематичних блоків (рис. А).

Даний збірник ділових ситуацій, окрім планових ділових ситуацій містить також додаткові завдання для студентів, що мають бажання більш глибоко засвоїти матеріли дисципліни, серед яких:

· Визначення правил формування місії підприємства та оцінка їх дотримання підприємствами України (на основі реальних формулювань місій);

· Розробка системи стратегічних цілей підприємства та їх ранжування за ступенем вагомості при досягненні генеральної цілі.

Рисунок А – Структура практичних занять відповідно до програми навчальної дисципліни «Стратегічне управління підприємством»

Додаткові завдання з дисципліни розташовані у збірнику після завдань, передбачених навчальною програмою дисципліни.

Оскільки більшість завдань передбачає використання великої кількості вихідної інформації, у додатках наведені бланки, що можна завчасно передавати студентам.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)