АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Братства

Читайте также:
  1. Діяльність братства та їх роль у розвитку культури
  2. Православные братства и братские школы в Польско-Литовском государстве в XVІ-XVІІ вв.

з'явилися у 80-х роках XVI ст. у Львові, Києві, Луцьку, Ост­розі. Вони виникли як осередки оборони православної віри, але мали велике значення для суспільно-політичного життя в ціло­му. Братства на свої гроші утримували школи й лікарні, ма­теріально підтримували свої церкви, організовували друкуван­ня полемічних творів проти католицизму та унії на захист пра-во-слав'я і прав українського народу. Братства не лише утри­мували школи, а й організовували навчання в них на патріо­тичних засадах. Братські школи мали в цілому демократичний характер, тут училися представники фактично всіх станів: міщани, козаки, дрібна шляхта, нижче духівництво. Запозича­ючи деякі елементи західноєвропейської системи освіти, такі як диспути, декламації, драматичні сцени на біблійні сюжети до церковних свят, члени братств прагнули надавати цим еле­ментам українського культурного забарвлення.

Особливе місце посідала Острозька школа, створена кош­том князя Констянина Острозького близько 1580 р. У ній працювало багато відомих на той час культурних діячів. Першим ректором її був письменник Герасим Смотрицький.


Модуль 1. Стародавня і середньовічна історія України

У XVII ст. першою вищою школою стала Києво-Могилян-ська колегія (1632 p.), яку опікував митрополит Петро Могила (звідси назва). Викладання в цьому закладі було на європейсь­кому рівні. Крім братських шкіл, при церквах, у селах і слобо­дах існували численні початкові парафіяльні школи, де вчилися грамоти діти селян і козаків.

Розвиток освіти стимулював появу перших підручників, що свідчило про досить високий рівень навчально-методичної ро­боти в українських освітніх закладах. У. 1619 р. вийшла «Грам­матика славянская» Мелетія Смотрицького. За цим підручни­ком, який М. В. Ломоносов назвав «вратами учености», близько 150 років (до кінця XVIII ст.) вчилися мови учні українських, російських, білоруських, болгарських, сербських православних шкіл.

Розповсюдженню рукописних книг сприяло виникнення в Європі паперового виробництва. Уже в XIV ст. на українсь­ких землях з'являється перший папір, що завозився з німецьких князівств. Папір був дуже дорогим, але все-таки дешевшим, ніж пергамент. Виробництво власного паперу в Україні почалося тільки в першій половині XVI ст. в Галичині.

Істотно вплинуло на розвиток українського друкарства ви­никнення наприкінці XV ст. східнослов'янського кириличного друкування в Кракові й Чорногорії. У 1483-1491 pp. у друкарні Фіоля в Кракові кириличним шрифтом було надруковано кіль­ка церковних книг.

У1483 р. в Римі вийшла перша друкована книга, автором якої був українець — Юрій Дрогобич-Котермак. У Болонському університеті він став першим українцем — доктором мистецтв і доктором медицини, потім був ректором цього університету.

У 1573 р. Іван Федоров заснував у Львові першу в Україні друкарню. Першими друкованими книгами в Україні були «Апостол» та «Азбука». Це мало величезне значення для по­ ширення знань, культури та розвитку освіти, зміцнення мовної єдності народу.

Розвивається народна творчість. З'являються нові жанри — думи та історичні пісні, які виконували під акомпанемент коб­зи чи бандури.

Новим явищем у розвитку літературної мови були спроби

наблизити церковнослов'янську мову до розмов-

ної, народної, української. Це було зроблено за

допомогою перекладу Євангелія в м. Пересопниці на Волині близько 1560 р. {«Пересопницьке Євангеліє»).

У літературі з'являються нові жанри: присвяти, перед­мови, епіграми, панегірики. Але провідна роль належала по-



Греченко В.А. ІСТОРІЯ УКРАЇНИ


лемічнш літературі, спрямованій проти наступу католицизму. У цей час вийшло близько 60 таких творів, написаних право­славними. Найвидатнішими полемістами того часу були Іван Вишенський та Христофор Філарет. Христофор Філарет ви-ступав проти претензій Папи Римського та католиків на українські землі, критикував моральне падіння єпископів-пе-ревертнів, захищав право українського і білоруського народів на самостійне й ненасильницьке вирішення своїх релігійних справ. Філарет був ідеологом православної шляхти, відстоював її вільності, виступав проти теорії виняткової влади єпископів.

Трохи інший напрямок у полемічній літературі представ­ляв Іван Вишенський. Його позиція відрізнялася від поглядів інших полемістів тим, що він виступав не тільки проти націо­нально-релігійного, а й проти соціального гноблення, тобто був представником демократичних кіл українського суспільства. Вишенський гостро критикував представників вищої церковної ієрархії, які сприяли унії, а також виступав проти католицької й західної культури. На відміну від інших українських полемістів, він був прихильником старовини, не визнавав тогочасної науки.

Одним з найвидатніших представників політичної дум­ки того часу був Станіслав Оріховський (1513-1566 pp.). У Західній Європі його порівнювали з Цицероном. Він учився в Краківському^ Віденському, Вітенбергському, Болонському університетах. Його політичні промови вважалися зразковими й перевидавалися в Європі багато разів. Він був прибічником освіченої конституційної монархії, вважав, що цінність людини визначається її заслугами перед суспільством.

В архітектурі панував стиль пізнього Ренесансу. У цьому стилі побудовано «Високий замок» у Львові. У сфері будівництва новим стала поява не тільки церковних, а й світських будов з каменю.

Починає розвиватися ліпна скульптура й ливарна скуль­птурна пластика з металу.

У другій половині XVI ст. формується західноукраїнська портретна школа. Художники більше звертаються до реально­го життя, малюють природу, побутові сцени, але провідне місце посідає портретний живопис.

Зароджується театральне мистецтво. З'являються справж­ні віршовані шкільні драми з режисурою, декораціями й костю­мами, де переважали релігійні й міфологічні сюжети, акторами ж були учні братських шкіл і студенти колегій. У XVII ст. бере свій початок вертеп — ляльковий театр.

При церквах і монастирях, у маєтках магнатів існували хорові колегії. До XVI ст. церковний хор був одноголосним,


Модуль 1. Стародавня і середньовічна історія України

нотний спів нелінійним і визначався спеціальними знаками («знаменами») над словами тексту. З XVI ст. церковний спів стає багатоголосним. З'являються національні танці, найпо-пулярнішими з яких були «козачок», «метелиця», «веснян­ка».

Продовжується літописання, яке наближається до мемуар­ного.

У зв'язку з наявністю значного прошарку магнатів, шлях­ти, купців, багатих міщан продовжує розвиватися ювелірне мистецтво. У цей час українське ювелірне мистецтво пере­бувало під впливом двох напрямків: 1) західноєвропейського, здебільшого Німецького; 2) східного, в основному турецького. Переважав останній, оскільки Львів славився як важливий пункт у торгівлі східними товарами.

Таким чином наприкінці XVIу першій половині XVII cm. спостерігається розквіт української національної культури. її трьома основними осередками були Львів, Острог, Київ, які за короткий час дали стільки культурних цінностей, скільки не дали попередні століття. Культурний підйом був духовним підґрунтям Великої Визвольної війни.

Контрольні запитання

1. Чому Литовському князівству вдалося порівняно легко за­хопити українські землі?

2. Що таке «литовська альтернатива» розвитку Східної Європи?

3. У чому були причини Люблінської унії?

4. Якими були наслідки утворення Речі Посполитої для ук­раїнців?

5. Які причини утворення українського козацтва?

6. Назвіть умови прийняття у козаки.

7. Якою була структура Запорозької Січі?

8. Хто такі «військові служителі»? Якими були їхні функції на Запорозькій Січі?

9. У чому феномен українського козацтва?
Ю.Що таке «магдебурзьке право»?

11. У чому були причини селянсько-козацьких повстань кінця XVI - 20-30 pp. XVII ст.?

12.Що зробив для зміцнення становлення українського ко­зацтва П. Конашевич-Сагайдачний?

13.Чим займалися православні братства?

14.Які міста були основними осередками української культу­ри в XVI- XVII ст.?

 



Тестові завдання

Варіант 1.

Завдання 1—11 мають по 4 варіанти відповідей. У кож­ному завданні — лише одна правильна відповідь. Оберіть правильну відповідь і позначте Ті відповідною літерою у клітинці.

1. На які періоди поділяється кам'яний вік:

A) палеозой, мезозой, кайнозой; Б) палеоліт, мезоліт, неоліт;

B) фетишизм, анімізм, магія;

Г) крито-мікенський, архаїчний, класичний.

2. Яке з цих міст не належало до античних міст-держав Пів­
нічного Причорномор'я:

A) Мелітополь;

Б) Tip;

B) Ольвія;
Г) Херсонес.

3. Яка з цих теорій пояснює походження слов'ян:

A) київська;

• Б) автохтонна;

B) козацька;
Г) панславізму.

4. Як називався бог сонця і світла у стародавніх східних
слов'ян:

A) Перун; Б) Стрибог;

B) Ярило; Г) Дажбог.

5. Коли було підписано перший міжнародний договір Київ­
ської Русі:

A) 860 p.;

Б) 907 p.; □

B) 944 p.;
Г) 988 p.


Тестові завдання

6. Яка з цих земель не входила до складу Галицько-Волин-
ського князівства:

A) Буковина; Б) Поділля;

B) Холмщина; Г) Закарпаття.

7. Що таке «ярлик»:

A) данина; Б) гроші;

B) грамота на князювання; Г) підрозділ війська.

8. Коли було укладено Городельську унію:

A) 1362 p.; Б) 1387 p.;

B) 1413 р.; Г) 1569 р.

9. Коли вперше в документах згадуються українські козаки:

A) 1240 p.; Б) 1489 p.;

B) 1591 p.; Г) 1615 p.

10. Яке місто було столицею Кримського улусу до середини
XIV ст.:

A) Крим-Солхат; Б) Бахчисарай;

B) Кафа; Г) Гевлев.

11. Хто з козацьких ватажків уперше організував городові
полки?

A) Михайло Дорошенко; Б) Петро Сагайдачний;

B) Самійло Кішка; Г) Павло Бут.




Гречемко В.А. Історія України

У завданнях 12—13 до кожного з 4 завдань, позначених буквами, оберіть правильний, на вашу думку, варіант відпо­віді, позначений цифрою. Запишіть у таблицю в тесті цифри обраних відповідей.

12.Установіть відповідність між прізвищами історичних осіб та подіями, активними учасниками яких вони були.

 

Прізвища Поди    
1) Володимир Великий; А) перший міст через Дніпро; А  
2) Княгиня Ольга; Б) Софія Київська; Б  
3) Ярослав Мудрий; В) Податкова реформа; В  
4) Володимир Мономах Г) Хрещення Русі Г  

13. Установіть відповідність між поняттями та їхнім визначен­нями. Літери, які відповідаютьобранимелементам.запишіть у таблицю.

 

Поняття Визначення    
1) уроки; А) місце збору данини; А  
2) погости; Б) розмір данини; Б  
3) вервь; В) оголошення пропажі майна; В  
4) заклик Г) сільська територіальна община Г  

У завданнях 14-15 розташуйте історичні події у правиль­ній, на вашу думку, хронологічній послідовності. Запишіть літери, якими позначені події, у таблицю в тесті. Перша подія має відповідати цифрі 1 у таблиці, друга - цифрі 2 тощо.

14. Поставте в хронологічній послідовності такі події історії Київської Русі.

A) Хрещення Русі;

Б) утворення Галицько-Волинської держави;

B) правління Ярослава Мудрого;

Г) захоплення Києва монголо-татарами.

1 2 3 4


Тестові завдання

15. Установіть хронологічну послідовність подій:

A) утворення Запорозької Січі; Б) битва на Калці;

B) Люблінська унія;

Г) повстання під проводом С. Наливайка.

1 2 3 4

У завданнях 16-19 після слова ^Відповідь* напишіть рік або прізвище, залежно від вимог завдання. Рік події запи­суйте цифрами, починаючи з лівої клітинки поля, а прізви­ще - великими друкованими літерами.

16. Прочитайте уривок з історичного джерела й дайте відпо­відь на запитання.

«...Слов'яни, прийшовши, сіли по Дніпру і назвалися поляна­ми, а інші — деревлянами, бо осіли в лісах; а другі сіли межи Прип'яттю і Двіною і назвалися дреговичами; а інші сіли на Двіні і назвалися полочанами — од річки, яка впадає в Двіну і має назву Полота; од сеї (річки) вони прозвалися полочанами. Слов'яни ж, (що) сіли довкола озера Ільменя, прозвалися своїм іменем — (словенами); і зробили вони город, і назвали його Нов­городом. А другі ж сіли на Десні, і по Сейму, і по Сулі і назвалися сіверянами. І так розійшовся слов'янський народ...*

Хто є автором цього документа?

17. Прочитайте уривок з історичного джерела й дайте відповідь на запитання.

«І до книг він мав нахил, читаючи їх часто вдень і вночі. І зібрав він писців многих, і перекладали вони з гречизни на слов'янську мову і письмо святее, і списали вони багато книг. 1 придбав він книги, що ними поучаються віруючі люди і вті­шаються ученням божественного слова. Отець бо його землю зорав і розм'якшив, себто хрещенням просвітив, а сей великий князь засіяв книжними словами серця віруючих людей, а ми по­жинаємо, учення приймаючи книжнеє».

Літопис Руський. - К: Дніпро, 1989. -С.90- 91.

Про якого князя — любителя книг, ідеться в тексті?



Греченко В.А. Історія України

18. Прочитайте факти біографії історичного діяча і напишіть його прізвище.

«Родом з Галичини, з міста Самбора, навчався в найкращій тоді в Україні православній школі в м. Острозі. На початку XVII cm. діяв на Запорозькій Січі, де його обрали гетьманом. Прославився походами на турків і татар. У 1615 р. взяв ту­рецьку фортецю Варну, у 1616 р.Кафу, брав участь у битві під Хотином 1621 p., де дістав смертельне поранення*.

19. Прочитайте уривок і запитання до нього. Відповіді на запи­тання пишіть після слова «відповідь».

«...Серед цих козаків взагалі трапляються знавці всіх реме­сел, необхідних людині: теслі для будівництва жител і човнів, стельмахи, ковалі, зброярі, кожум'яки, римарі, шевці, бондарі, кравці тощо. Усі вони добре вміють обробляти землю, сіяти, жати, випікати хліб, готувати всілякі м'ясні страви, варити пиво, хмільний мед, брагу, оковиту...

Козаки належать до грецької віри, яку називають руською; дуже шанобливо дотримуються релігійних свят і постів; вони кмітливі і проникливі, дотепні і надзвичайно щедрі, не побива­ються за великим багатством, зате дуже люблять свободу, без якої не уявляють собі життя. Задля цього так часто повста­ють проти шляхтичів. Вони добре загартовані, і легко перено­сять спеку та холод, відважні, сміливі, власним життям не до­рожать. Найбільш уміло б'ються в таборі, під захистом возів, дуже вправно стріляють із рушниць...»

Боплан Г. Л. де Опис України. Меріме П. Українські козаки. Богдан Хмельницький.

Запитання:

1. Назвіть основні теорії походження козацтва.

Відповідь:


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.012 сек.)