АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Греченко В.А. ІСТОРІЯ УКРАЇНИ. Зменшилось відставання від розвинутих країн з виробниц­тва продукції на душу населення: якщо в 20-ті pp

Читайте также:
  1. I. Основні риси політичної системи України
  2. А.О.Смирнов: історія психології як рушійна сила цієї науки
  3. АГРАРНИЙ СОЮЗ УКРАЇНИ (АСУ)
  4. Адміністративне право України як галузь права.
  5. Античні поліси на території України
  6. Архітектура та образотворче мистецтво України в кінці ХІХст. – на початку ХХ ст.
  7. АСОЦІАЦІЯ ФЕРМЕРІВ ТА ЗЕМЛЕВЛАСНИКІВ УКРАЇНИ
  8. Бюджетна система України: основні характеристики
  9. Валютний курс та макроекономічний стан України.
  10. Верховний Суд України.
  11. Взаємовідносини органів державної влади й місцевого самоврядування з органами Служби безпеки України
  12. Вибір стратегії соціально-економічного розвитку України

Зменшилось відставання від розвинутих країн з виробниц­тва продукції на душу населення: якщо в 20-ті pp. різниця була в 5-10 разів, то в кінці 30-х pp. — в 1,5-4 рази.

Важливим результатом стало подолання якісного, стадіаль­ного відставання промисловості. У 30-ті pp. країна стала однією з трьох-чотирьох, які були здатні виробляти будь-який вид про­мислової продукції, знаний на той час людством.

Проте стрибок у розвитку важкої індустрії був куплений тяжкою ціною відставання легкої і харчової промисловості, стагнації аграрного сектора, повільним зростанням добробуту населення, надцентралізацією економічного життя, репресія­ми та загибеллю мільйонів людей. Шляхом модернізації непу можна було досягти й більш значних результатів, але без таких величезних жертв, які Україна заплатила за сталінський «вели­кий стрибок» і «всеосяжну колективізацію».


ПРИМУСОВА КОЛЕКТИВІЗАЦІЯ

СІЛЬСЬКОГО ГОСПОДАРСТВА

В УКРАЇНІ. ГОЛОДОМОР 1932-1933

РОКІВ

У другій половині 20-х pp. досить чітко виявилась тенденція до зниження темпів зростання продукції сільсько­го господарства, що ставало гальмом і для розвит­ку промисловості. У 1929 р. в Україні нараховува­лось 4,6 млн. селянських дворів, і більшість се-

лянських господарств була малоземельною.

У 20-х pp. товарна продукція зернового господарства Украї­ни порівняно з дореволюційним часом знизилась майже напо­ловину. В основі цієї відсталості лежала розпорошеність, розд­рібненість і загальний низький рівень сільськогосподарського виробництва й пов'язаний з ним напівнатуральний характер цього виробництва.

Вихід був в укрупненні господарств, зміцненні матеріаль­но-технічної бази села, справедливішій та гнучкішій політиці цін. Укрупнення господарств повинно було пройти еволюцій­но, в процесі саморозвитку. Більшовики вирішили форсува­ти укрупнення господарств шляхом її колективізації, тобто об'єднання з відчуженням засобів виробництва. Колективізація розглядалася як засіб ліквідації залишків капіталізму, ринкових, товарно-грошових відносин, хлібозаготівельних криз, залучення селянських господарств до системи командно-адміністративної економіки, перетворення їх у кріпаків тоталітарного режиму.



Модуль 3. Новітня історія України

Наприкінці 1927 р. 23,7 % усіх селянських дворів складали бідняки, 72,3 % — середняки, 4 % — заможні. У жовтні 1929 р. трохи більше 10 % усіх господарств були об'єднані в колгоспи. Це були в основному бідняцькі господарства.

Гасло суцільної колективізації офіційно було проголоше­но в листопаді 1929 р. У січні 1930 р. керівні І колективізації

органи встановили й терміни проведення ко-

лективізації для різних регіонів. Україну було віднесено до дру­гої групи регіонів, де колективізацію планувалося закінчити восени 1931 р. або навесні 1932 р. Окремо розглядалося питан­ня про долю найзаможнішого прошарку селянства. «Ліквідація куркульства як класу» стала одним з головних практичних за­ходів «всеосяжної колективізації». Згідно з нею всі куркульські господарства поділялися на три категорії. До першої відносили «економічно міцні» господарства учасників та організаторів ан-тирадянських виступів і терористичних актів. Відповідно до рішень судових органів їх треба було «ізолювати» в тюрмах або в концтаборах. До другої категорії належали «економічно міц­ні» господарства, які фактично не чинили ніякого опору. їх ра­зом із сім'ями виселяли до північних районів країни. «Менш міцним» господарствам (фактично це були середняки), які не чинили ніякого опору, повинні були надаватися невеликі зе­мельні ділянки за межами колгоспних масивів.

Перший етап розкуркулювання тривав в Україні з січня до початку березня 1930 р. За цей час під розкуркулювання підпа­ло 61887 господарств (2,5 % усієї кількості). Площа вилученої землі досягла 582 тис. га, кількість відібраної робочої худоби — 58,6 тис. голів, вартість конфіскованого майна — 40,3 млн крб. Майно надходило до неподільних фондів колгоспів.

Примусова колективізація з усуспільненням майже всього майна, репресіями й свавіллям, розкуркулювання, яке зачіпало інтереси й долю не тільки заможних селян, викликало незадо­волення й масові виступи селян.

Це змусило керівництво більшовиків дещо відступити. Піс­ля визнання «деяких помилок» і дозволу виходити з колгоспів, процент колективізації почав різко зменшуватись. З 10 берез­ня по 20 червня, протягом 100 днів, з колгоспів вийшло півтора мільйона селянських господарств, тобто майже половина кол­госпників. Восени в колгоспах залишалося менше третини се­лян України, причому залишилися в основному бідняки.

Новий наступ на селян почався восени 1930 р. Вишукуючи нових куркулів, селян залякували. Одноосібника намагалися задушити також податками. За таких умов селянин змушений був іти до колгоспу. І вже скоро колгоспний лад «переміг». До



Греченко В.А. ІСТОРІЯ УКРАЇНИ


кінця 1932 р. в республіці було колективізовано майже 70 %
селянських господарств.

Колективізація супроводжувалася масовим забиванням селянами власної великої рогатої худоби, свиней, овець. Стан сільського господарства було погіршено в результаті знищення заможного прошарку селянства — людей, які вміли працювати. Тому валові збори зерна в Україні зменшилися: 1932 р. вони становили 78,6 % від рівня 1923 p., поголів'я коней — 66,7 % (від 1928 p.), великої рогатої худоби — 58,2 %, свиней — 37,7 %.

Одним з найстрашніших наслідків колективізації став голо­домор 1932—1933 pp. Цілеспрямована політика хлібозаготівель стала безпосереднім приводом голоду в Україні. У 1930 р. в Україні було заго­товлено 400 млн пудів хліба, у 1931 р. — 380 млн (що було до­сягнуто шляхом вилучення значної частини посівного фонду).

Розміри держпоставок продукції колгоспам заздалегідь не визначалися. Вважалося, що вся їхня товарна продукція мала здаватися державі. Але в умовах фактичної заборони на вільну торгівлю саме поняття «товарна продукція» стало невизначе-ним. План здачі хліба та іншої продукції колгоспам установлю­вався такий, що після його виконання на трудодні майже нічого не лишалося. Колгоспники змушені були розраховувати в ос­новному на свої присадибні ділянки. Повна матеріальна неза­цікавленість у розвитку громадського господарства змушувала їх імітувати працю, а не працювати по-справжньому. Підірвані розкуркулюванням і колективізацією, продуктивні сили сіль­ського господарства дедалі більше деградували через абсурд­но деформовані відносини, які встановилися між державою та одержавленими колгоспами.

У результаті цього хлібозаготівлі в колгоспах проходили все важче. Заготівлі з урожаю 1931 р. тривали аж до весни 1932 р. Заготівельники тоді вимели в селян абсолютно все, у 44 районах України розпочався повальний голод з численними смертними випадками. Уже тоді були зареєстровані факти людоїдства.

Після голодної зими посівна 1932 р. опинилася під загро­зою. Фізично ослаблені та голодні і невдоволені селяни були неспроможні ефективно працювати в полі. На 20 травня 1932 р. в республіці засіяли лише трохи більше половини заплано­ваних площ. Особливо відставали Одеська та Київська області (в останній засіяли 33,8 % всіх площ). Унаслідок поганого об­роблення просапних культур значна частина посівів загинула. Дуже скрутним залишалося й продовольче становище сільсь­кого населення. У щоденнику угорського письменника Мате Залки, що провів літо 1932 р. в Україні, є такі рядки, датовані



Модуль 3. Новітня історія України

Ц-13 червня: «Ознаки тяжкої хвороби наявні. Україна, незва­жаючи на нормальний врожай, приречена на голод... Це — тра­гедія. Я все частіше жену від себе тяжкі думки — що буде? Ук­раїна, і голодує!» З початком літа до недостиглих хлібів заходи­ли так звані «перукарі». Це були переважно жінки, що ночами крадькома зрізали ножицями колоски на кашу для своїх голо­дних дітей. З початком жнив з'явилися несуни — ці несли зер­но додому в кишенях, за пазухою... У більшості колгоспів стали приховувати від обліку справжні розміри врожаю або залишали зерно в соломі, щоб перемолотити його вдруге.

У зв'язку з цим Сталін вирішив удатися до найсуворіших заходів. 7 серпня 1932 р. ВЦВК і РНК СРСР прийняли власно­ручно написану ним постанову «Про охорону майна державних підприємств, колгоспів і кооперативів та про зміцнення громад­ської (соціалістичної) власності». За розкрадання колгоспної та кооперативної власності передбачався розстріл з конфіскацією всього особистого майна, а за пом'якшуючих обставин — поз­бавлення волі не менш ніж на 10 років знову ж таки з конфіс­кацією майна. Амністія в судових справах такого роду забо­ронялася. Сучасники влучно назвали цей драконівський акт «законом про п'ять колосків». За півкишені зерна, принесеного з поля голодуючій сім'ї, колгоспник міг отримати 10 років конц­таборів. За неповних 5 місяців після прийняття цього «закону» у країні було засуджено 54 646 осіб, з них 2110 — до вищої міри покарання.

Улітку 1932 р. голод в Україні тимчасово вдалося зупинити. Проте належних висновків зроблено не було. Навіть саме по­няття «голод» обминалось. У виступах керівників республіки йшлося про «труднощі з харчами» на селі, «прорив» у сільсь­когосподарському виробництві. Зрив заготівель пояснювався відсутністю не хліба, а боротьби за хліб.

Хлібозаготівлі з урожаю 1932 р. пішли важче, ніж будь-коли. З червня по жовтень 1932 р. з колгоспів та одноосіб­ників удалося вичавити лише 136 млн пудів хліба, а з радгос­пів — 20 млн Після цього Сталін направляє в Україну хлібо­заготівельну комісію на чолі з Молотовим, яка мала над-зви-чайні повноваження.

Надзвичайна комісія діяла з ЗО жовтня 1932 р. до останніх Днів січня 1933 р. Не ухвалюючи власних постанов, вона дія­ла від імені партійно-урядового керівництва республіки. Саме керівництвом республіки під натиском комісії Молотова було прийнято рішення «Про заходи по посиленню хлібозаготівель», Що давали «зелене світло» грубому натиску на «відстаючі» гос­подарства. Райвиконкоми були зобов'язані «заготовляти» всі


 


Греченко В.А. ІСТОРІЯ УКРАЇНИ

створені в колгоспах натуральні фонди. Ще раз підтверджува­лась заборона торгівлі хлібом «до повного виконання хлібоза­готівель» і необхідність «застосовувати рішучі заходи до спе­кулянтів і перекупників хліба». Основним засобом проведення хлібозаготівель, що його практикувала комісія Молотова, були репресії, які були особливо жорсткими щодо одноосібників. Ра­зом із заходами громадського впливу, до них рекомендувалося вживати штрафи за незданий хліб у розмірі його ринкової вар­тості без звільнення від хлібопоставки, судові репресії, відмови у відпуску промтоварів. Зміст і стиль багатьох документів з пи­тань хлібозаготівель стали дедалі більше схожими на повідом­лення з полю бою. Партійне керівництво республіки рекомен­дує в кожній області створити 5-10 додаткових роз'їзних судо­вих сесій для розгляду справ «злісних саботажників» хлібозда­чі, застосовуючи проти них, а також спекулянтів і перекупників хліба особливо суворі репресії.

Вимоги будь-що «вичавити» хліб з українського селянс­тва знаходили цілковиту підтримку Сталіна, який і був їх натхненником та ініціатором. Коли йому доповіли, що керівни­ки Оріхівського району Дніпропетровської області дозволили колгоспам залишити собі посівні фонди й засипати страхфонд, він страшенно розлютився. 7 грудня 1932 р. за його підписом усім партійним органам було направлено циркуляр, де Сталін оголосив керівників цього району «обманщиками і шахраями, які вправно проводять куркульську політику під прапором своєї «згоди» з генеральною лінією партії». Він зажадав «негай­но заарештувати й нагородити їх за заслугами», тобто дати їм від 5 до 10 років тюремного ув'язнення кожному. Хоч у згаданій постанові вказувалося 5 осіб, настанову вождя перевиконали і до судової відповідальності притягли 16 керівників Оріхівсь­кого району. Одного з них було засуджено до розстрілу, 5 — до 10 років ув'язнення, решту — від 3 до 8 років позбавлення волі.

Постановою вищого партійного керівництва ЦК ВКП(б) та уряду СРСР від 14 грудня 1932 р. репресії проти колгоспного активу, особливо комуністів, а також районної керівної партій­но-радянської ланки як засіб проведення хлібозаготівель фак­тично були узаконені. Дії місцевих керівників, що опиралися вивозові зерна, кваліфікувалися як «антирадянські», «націо­налістичні», «контрреволюційні». Повідомлення про розстріли «шкідників» усе частіше вміщувалися в газетах.

Усі спроби місцевих керівників апелювати до Сталіна були марними. У кінці 1932 р. зі Сталіним зустрівся секретар Хар­ківського обкому та міському партії Р. Я. Терехов, якій доповів, що на область насувається голод і тому хлібозаготівлі слід при-


Модуль 3. Новітня історія України

пинити, а багатьом колгоспам надати продовольчу допомогу. Сталін не дослухав його до кінця і обірвав гнівною тирадою: «Нам говорили, що ви, товаришу Терехов, добрий оратор. Вияв­ляється, ви добрий розповідач — вигадали таку казку про голод, думали нас залякати, але не вийдеї Чи не краще вам залишити пости секретаря обкому і ЦК КП(б)У і піти працювати до Спіл­ки письменників — будете казки писати, а дурні будуть читати. Якщо ви не в змозі виконати хлібозаготівлі, їх виконають інші». Розплата не забарилася. Уже в січні 1933 р. Р. Я. Терехова звіль­нили від партійних посад в Україні.

За 1933 р. за опір надмірним заготівлям харчів були зняті з роботи 237 секретарі райкомів, 249 голів райвиконкомів, 158 керівників районних контрольних комісій.

Репресивна політика хлібозаготівель «збагатилася» висил­кою у віддалені райони країни сотень і тисяч селянських родин. Зокрема, 27 грудня 1932 р. Одеський обком КП(б)У й облви­конком ухвалили вислати за межі України «з конфіскацією всього майна 500 господарств за активне і злісне протидіяння та організацію куркульського саботажу хлібозаготівель». Висилку було проведено з 14 сіл 11 районів області. Проте вона, як свід­чать документи, «проходила без підтримки мас», «деякі члени партії... проявляли співчуття класовому ворогу», «певного зру­шення в хлібозаготівлях не дала». І все ж подібні жорстокі акції і з таким же розмахом повторили в Дніпропетровській області, а також в Харківській, де постраждало вже 1000 сімей.

Ще одним із надзвичайних методів «боротьби за виконання плану хлібозаготівель стало занесення на «чорну дошку» тих колгоспів, які особливо відставали у виконанні планів. Рішен­ня про занесення на «чорну дошку» супроводжувалося при­пиненням поставок будь-яких товарів у дане село, його жителі позбавлялися права на виїзд. На колгоспи, занесені на «чорну дошку», накладалися грошові штрафи, у них забиралася худо­ба, їх трудівники позбавлялися навіть надії на якусь допомогу. Наприкінці 1932 р. по Харківській області на «чорну дошку» було занесено 25 колгоспів. З них лише у трьох за допомогою економічної блокади й репресій на 10 січня 1933 р. вдалося «за­вершити» виконання продрозкладки.

У «процес» хлібозаготівель усе активніше включалися реп­ресивні органи. З 15 листопада до 15 грудня 1932 р. у республіці за нездачу хліба було заарештовано 16 тис. осіб, у тому числі 409 голів колгоспів, 107 голів сільрад, з яких 108 засуджено До розстрілу, а за другу п'ятиденку січня 1933 р. й тільки по 153 районах УСРР — 2 709 осіб, з них 56 розстріляно за так зва­вши контрреволюційний саботаж.



Греченко В.А. ІСТОРІЯ УКРАЇНИ

7 січня 1933 p. Й. Сталін, виступаючи на пленумі ЦК ВКП(б), заявив, що матеріальне становище робітників і селян СРСР поліпшується з року в рік. «У цьому, — твердив він, — можуть сумніватися хіба тільки вороги Радянської влади...» Ця заява звучала особливо цинічно на тлі тих трагічних подій, що відбу­валися в цей час в Україні.

24 січня 1933 р. ЦК ВКП(б) приймає постанову, в якій від­значає, що «вважає установленим, що парторганізації Украї­ни не впоралися з покладеним на них завданням р організації хлібозаготівель...» Цією ж постановою було звільнено з посад керівників Одеської, Харківської та Дніпропетровської облас­тей. В Україну з фактично диктаторськими повноваженнями направляється П. П. Постишев.

15-19 лютого 1933 р. у Москві проходив перший Всесоюз­ний з'їзд колгоспників-ударників. Сталін у своєму виступі від­значив, що «головні труднощі вже пройдено, а ті труднощі, які стоять перед вами, не варті навіть того, щоб серйозно говори­ти про них. В усякому разі, порівняно з тими труднощами, які пережили робітники років 10-15 тому, ваші нинішні труднощі, товариші колгоспники, здаються дитячою іграшкою». І зно­ву не можна не відзначити винятковий цинізм Сталіна. У той час, коли вмирали мільйони людей, він заявляв, що «труднощі пройдено» і вони є «дитячою іграшкою».

Узимку 1932-1933 pp. багато колгоспників залишилися без зерна і посівного матеріалу, колгоспники й одноосібники — без продовольства, худоба — без фуражу. Виснажене до краю трирічною продрозкладкою село, що весь час балансувало на грані виживання, нарешті цю грань перетнуло. Коли в селян вичерпалися останні приховані запаси, голодування перерос­ло в масовий голодомор, який охопив усю Україну. Значно збільшилася смертність населення, особливо серед старих та дітей, траплялися випадки канібалізму, типовим явищем стала голодна дистрофія, тяжкі шлункові захворювання, викликані вживанням у їжу нехарчових продуктів, лютував тиф. Селяни кидали свої домівки і намагалися дістатися до міст. Але шля­хи в Україні було перекрито спецзагонами НКВС. Тих, хто намагався втекти з голодних районів і врятуватись, завертали назад, жінок і дітей викидали з поїздів. У поїздах і на станціях бригади працівників ДПУ перевіряли багаж пасажирів і кон-фісковували продовольство, яке везлося голодуючим сім'ям. Уже в лютому — березні 1933 р. голод мав місце в 738 населе­них пунктах 139 районів України. Особливо гостро ситуація склалася у Дніпропетровській, Київській, Донецькій, Вінни­цькій областях. Навесні 1933 р. живі вже не встигали ховати


Модуль 3. Новітня історія України

мертвих. На допомогу поховальним командам відряджали військові підрозділи. У деяких населених пунктах на сільсь­ких радах вивішувалися чорні прапори — це означало, що всі жителі померли. Доведені до відчаю люди їли жаб, трупи ко­ней, полову, кору дерев, бур'яни. Про становище в Харкові та області свідчать такі дані ДПУ УСРР від 5 червня 1933 р.: за лютий 1933 р. на вулицях Харкова було підібрано 431 труті померлих від голоду селян, за березень — 689, за травень уже 992. На 1 червня 1933 р. в області було зареєстровано 221 ви­падок трупоїдства та людоїдства. Село Чепишки, яке склада­лося з 500 дворів, перетворилося на пустир. «Як удень, так і ввечері ніякого шуму не чути», — доповідав начальник ДПУ області. — Уранці диму з труб не видно».

У цих умовах один з керівників України М. Хатаєвич з гор­дістю заявляв: «Між селянами і нашою владою точиться жор­стока боротьба. Це боротьба на смерть. Цей рік став випробу­ванням нашої сили і їхньої витривалості. Голод довів їм, хто тут господар. Він коштував мільйони життів, але колгоспна система існуватиме завжди. Ми виграли війну!»

Керівництво країни, в якій від голоду вмирали мільйони людей, було зобов'язане зробити все можливе, щоб врятувати голодуючих. Можгіа було мобілізувати всі резерви, звернути­ся по термінову допомогу до громадськості, у тому числі й за­рубіжної, до міжнародних організацій. Так частково вже було зроблено в 1921-1922 pp. Але після проголошення на початку 1933 р. «дострокового» виконання першого п'ятирічного плану, «побудови фундаменту соціалізму» Сталін та його оточення не пішли на визнання факту лютування в країні голоду, бо тоді треба було б визнати факт економічної катастрофи, спричине­ної сталінським «великим стрибком» у соціалізм. Відповідаючи на численні запити із-за кордону про масштаби лиха, нарком (міністр) закордонних справ СРСР М. М. Литейное вимушений був зробити офіційну заяву про те, що ніякого голоду в нас, мо­вляв, немає, що все це «вигадки й домисли».

Що ж до керівників України, то більшість з них насліду­вала приклад С. Косіора, який улітку 1933 p., тоді як люди ще вмирали від голоду, продовжував твердити, що «план хлі­боздачі — нерушимий закон», що цей трагічний рік був «ви­рішальним у підйомі сільського господарства» (1), «роком крутого перелому в результатах господарювання колгоспів». Керівництво республіки не змогло протистояти диктату мос­ковського центру на чолі зі Сталіним, фактично проводило політику, яка коштувала українському народові численних жертв. Голодомор 1932-1933 pp. став наслідком злочинного




Греченко В.А. ІСТОРІЯ УКРАЇНИ

курсу Сталіна та його найближчого оточення (Молотов, Ка­ганович) щодо селянства, безпринципності тодішнього керів­ництва республіки (Косіор, Чубар).

Існують різні дані щодо кількості жертв катастрофи 1932-1933 pp. С. Кульчицький вважає, що прямі втрати населення України від голоду 1932 р. становили близько 150 тис. У1933 р. голодною смертю загинуло від 3 дО 3,5 млн. осіб. Народжу­ваність у сільській місцевості в голодні роки значно знизила­ся. Певні демографічні втрати в УСРР, включаючи зниження народжуваності, сягали в 1932-1934 pp. 5 млн. осіб. Р. Конк-вест називає цифру 5 млн., Н. Верт — від 4 до 5 млн., С. Мак­судов — 4,5 млн., О. Субтельний — 3-6 млн. Останнім часом у багатьох публікаціях називається цифра 8-9 млн.

У чому ж були причини голодомору 1932-1933 pp.? Це мож­на виявити, підсумувавши все вищезазначене.Існує кілька то- чок зору: 1) голодомор був викликаний над-

Причини мірними хлібозаготівлями, політикою про-
голодомору о\ гї
--------. .. —І дрозкладки; 2) голодомор було сплановано.та

штучно створено для утвердження колективізації та упоко­рення селянства; 3) голодомор був державною політикою ге­ноциду проти українського народу, боротьбою з «українським буржуазним націоналізмом». Але чітко зрозуміло, що голодо­мору не було б, якби Україна мала б реальний суверенітет була б незалежною державою*

Відомий американський фахівець з історії СРСР А. Улам вбачає причини трагедії в економічних обставинах, хибній політиці Сталіна та його оточення щодо села. Інший захід­ний дослідник В. Голубничий вказував на відсутність дока­зів, що «Сталін навмисне спланував голод, або П. Постишев був його організатором. Він був штучний у тому плані, що трагедії можна було б запобігти, знизивши квоти розверстки й плани індустріалізації. І Сталін, і Постишев несуть відпові­дальність за те, що цього не було зроблено». Американський дослідник М. Левін вважає головною причиною голоду «ко­лективізацію, яка викликала справжній хаос у сільськогос­подарському виробництві».

Р. Конквест вважає, що «голод запланувала Москва для винищення українського селянства як національного бас­тіону. Українських селян нищили не тому, що були селяна­ми, а тому, що були українцями-селянами». Це заперечуй С. Кульчицький, який пише, що «люди гинули залежно від місця проживання, а не від національності. Звідси мож­на зробити висновок: у межах України геноцид цілив своїм вістрям не в українців як таких, а в сільське населення». Але ж Сталін неодноразово говорив, що національне питання тіс-


Модуль 3. Новітня історія України

но пов'язане з аграрним і репресії більшою мірою стосувалися саме українського селянства. Переконавшись у провалі планів хлібозаготівель, Сталін та його оточення почали шукати вин­них, формувати «постать ворога». Якщо в Росії це був, зро­зуміло, куркуль, то в Україні до нього додавався ще й націо­наліст. Виступаючи на XVII з'їзді ВКП(б), С. Косіор, напри­клад, зазначав, що «націоналістичний ухил у компартії Украї­ни... відіграв виняткову роль у створенні й поглибленні кризи в селянському господарстві».

Більшість західних дослідників вважають, що радянський геноцид мав насамперед антиукраїнську спрямованість. Ще у 1988 р. було підготовлено доповідь Конгресу США з приводу голоду в Україні, де підкреслювалось, що «Сталін та його ото­чення здійснили геноцид проти українців у 1932-1933 pp.».

Аргументуючи правомірність застосування терміна ^гено­цид» для характеристики голоду в Україні, дослідники спира­ються на положення Міжнародної конвенції «Про запобіган­ня злочину геноциду і покарання за нього». її було підписано 9 грудня 1948 р. в Парижі й ратифіковано всіма країнами-чле-нами ООН, у тому числі й СРСР, у 1954 р. У цьому документі геноцидом визнаються акти, здійснювані з наміром знищити (цілком чи частково) національні, етнічні, расові або релігійні групи. До них належать: а) убивство членів будь-якої групи; 6) заподіяння важкої тілесної чи духовної шкоди членам гру­пи; в) навмисне створення для цієї групи умов життя, що ма­ють за мету призвести її повністю чи частково до фізичного винищення; г) вживання заходів, спрямованих на запобігання народжуваності всередині груп; д) насильницьке переміщення дітей даної групи в іншу групу. На наш погляд, зміст пунктів а, б і особливо в, а також певною мірою г може бути співстав-ленний з діями сталінського керівництва в Україні під час Голо­домору 1932-1933 pp.

28 листопада 2002 р. Верховна Рада України прийняла поста­нову «Про 70-ті роковини голодомору в Україні», в якій відзна­чається, що голодомор 1932-1933 pp. був «політикою геноциду, що проводилася на державному рівні керівниками тоталітарно­го радянського режиму проти громадян України, національно­го духу, менталітету та генетичного фонду українського наро­ду». Заплановано провести спеціальні парламентські слухання з цього приводу. Голодомор став національною катастрофою, однією з найбільших трагедій українського народу в усій його історії. Генофонд української нації зазнав відчутних втрат, і це вплинуло на життя кількох поколінь українців та можливості розвитку України протягом десятиліть.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 | 75 | 76 | 77 | 78 | 79 | 80 | 81 | 82 | 83 | 84 | 85 | 86 | 87 | 88 | 89 | 90 | 91 | 92 | 93 | 94 | 95 | 96 | 97 | 98 | 99 | 100 | 101 | 102 | 103 | 104 | 105 | 106 | 107 | 108 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.008 сек.)