АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Аудит у сфері оплати праці

Читайте также:
  1. XIII. ПРАВОВЫЕ ОСНОВЫ ЭКОЛОГИЧЕСКОГО АУДИТА
  2. Адміністративна відповідальність за порушення вимог щодо охорони праці
  3. Аккредитованное профессиональное аудиторское объединение —
  4. Аналитические процедуры аудита
  5. Аналіз трудових ресурсів та оплати праці на підприємстві
  6. Аттестация аудиторов и лицензирование аудиторской деятельности в Российской Федерации
  7. АУДИТ ВАЛЮТНЫХ ОПЕРАЦИЙ БАНКА
  8. Аудит выпуска эмиссионных ценных бумаг банка и операций по их размещению
  9. Аудит депозитных операций
  10. Аудит деятельности коммерческих банков
  11. Аудит долгосрочных кредитов банка
  12. Аудит использования материальных ресурсов в производстве

Метою аудиту розрахунків з оплати праці є встановлення об’єктивної істини про інформацію, відображену у фінансовій звітності, в бухгалтерському обліку на первинних документах щодо повноти, об’єктивності, достовірності та законності з питань дотримання трудового законодавства і з оплати праці та довести встановлену істину через аудиторський висновок до широкого кола користувачів.

Під час аудиту необхідно перевірити:

— наявність колективної угоди, положення про оплату праці, затвердженого штатного розкладу, затверджених тарифів та розцінок;

— наявність первинних документів з обліку робочого часу та оплати праці;

— правильність нарахування заробітної плати за фактично відпрацьований час;

— правильність застосування тарифів та розцінок;

— правильність класифікації операцій з оплати праці, тобто віднесення на рахунки відповідних витрат;

— правильність утримання із заробітної плати податку на доходи фізичних осіб та єдиного соціального внеску;

— правильність відрахувань єдиного соціального внеску за рахунок підприємства та віднесення на відповідні рахунки витрат;

— повноту та своєчасність перерахування утриманих і нарахованих податків та утримань;

— своєчасність виплати заробітної плати;

— правильність нарахування допомоги за період непрацездатності;

— правильність нарахування відпускних;

— правильність виплати заробітної плати;

— відповідність даних, відображених у фінансовій звітності, реальному стану розрахунків з оплати праці.


Таблиця 11.2

Основні питання програми аудиту зобов’язань з оплати праці та їх інформаційне забезпечення

Досліджуване питання Джерело інформації
1 2
Перевірка наявності первинних документів з обліку відпрацьованого часу та його оплати Накази про прийом, звільнення, табелі обліку робочого часу, штатний розпис, наряди та розцінки
Перевірка правильності нарахування заробітної плати за посадовими окладами Табелі обліку робочого часу; штатний розпис
Перевірка відповідності обсягів виконаних робіт і бази нарахування відрядної оплати праці Довідки про обсяги виконаних робіт, наряди та розцінки
Перевірка правильності нарахування відпускних, компенсацій за невикористану відпустку Накази про надання відпустки, бухгалтерські розрахунки
Перевірка правильності нарахування виплат за листами непрацездатності Листи непрацездатності, відомості про заробітну плату попередніх періодів
Перевірка правильності утримань (податок на доходи фізичних осіб, єдиний соціальний внесок, за виконавчими листами тощо) Відомості, журнали, машинограми, виконавчі листи, бухгалтерські довідки тощо
Перевірка даних регістрів обліку розрахунків з оплати праці Відомості, журнали, машинограми тощо
Перевірка даних регістрів обліку обов’язкових зборів на соціальні заходи Відомості, журнали, машинограми, звіти про відрахування до відповідних фондів тощо

Перевірка використання фонду оплати праці. Фактичне використання фонду оплати праці аналізується за даними розрахункових і розрахунково-платіжних відомостей. При цьому слід порівнювати фактично нараховані суми оплати праці з сумами, передбаченими фондом оплати праці за період перевірки, що дає можливість виявити перевитрату або економію фонду.

Перевірка організації табельного обліку. Належну увагу слід приділити перевірці організації контролю за виходом на роботу адміністративно-управлінського і обслуговуючого персоналу, працівників основних і допоміжних виробництв, організації обліку відпрацьованого часу, так як допущені тут перекручення призводять до переплат, необґрунтованого витрачання фонду оплати праці. Водночас, дані табелю необхідно порівнювати з розрахунково-платіжними відомостями, щоб переконатись у включенні до них лише тих осіб, які зазначені в табелях.

Для нарахування основної заробітної плати працівникам з погодинною оплатою праці необхідно мати відомості про посадові оклади (за штатним розкладом), присвоєні розряди (на підставі наказів по підприємству), а також дані табельного обліку відпрацьованого ними часу за відповідний період (місяць).

Перевірка правильності застосування діючих норм і розцінок. Важливе значення така перевірка має при проведенні аудиту на підприємствах, де використовуються надмірно деталізовані норми виробітку і розцінки, виписується велика кількість нарядів, застосовуються складні системи оплати праці.

При перевірці слід з’ясувати, чи застосовуються на підприємстві типові норми виробітку і розцінки; чи є випадки переплати у зв’язку з приписками обсягу виконаних робіт і завищення розцінок; чи оплачується праця робітників за погодинними тарифними ставками, коли на такі роботи встановлено нормативи, чи відповідають вони типовим.

При виявленні відхилень діючих норм від типових необхідно встановити їх обґрунтованість і порядок затвердження. Крім того, потрібно ретельно перевірити правильність норм і розцінок у відповідності з описом характеристики роботи в первинній документації, а також пересвідчитись, як виконуються діючі норми виробітку робітниками різних спеціальностей.

При нарахуванні основної заробітної плати працівникам, яким встановлена відрядна оплата праці, крім табеля необхідно мати відомості про виробіток і розцінки за виконані роботи.

Для розрахунку заробітної плати спеціаліста за тарифом годинну тарифну ставку треба помножити на кількість годин зміни.

Перевірка оформлення первинної документації і правильності нарахування заробітної плати. В процесі такої перевірки необхідно встановити, якими первинними документами на підприємстві оформляються операції, пов’язані з оплатою праці.

Вибірково перевіряють наявність трудових книжок працівників. Відтак перевіряють правильність оформлення табеля обліку часу.

Перевірка правильності виплати коштів за трудовими угодами. Така перевірка здійснюється за трудовими угодами, актами приймання виконаних робіт, відомостями на оплату праці найманих осіб, видатковими касовими ордерами тощо.

Якщо в процесі дослідження виявиться, що є порушення за трудовими угодами, аудитору слід перевірити законність їх укладання; чи виконувалась фактично робота за трудовою угодою, ким і коли; якщо обсяг роботи завищений, то в якому розмірі і яка вартість завищеного обсягу робіт; хто з посадових осіб відповідає за порушення.

Перевіряючи розрахунки з оплати праці, аудитор керується Законом України «Про оплату праці» від 20.04.1995 р. № 144/95-ВР (зі змінами і доповненнями), Законом України «Про аудиторську діяльність» від 22.04.1993 р. №3125-XI, Податковим кодексом України, Кодексом законів про працю та іншими.

Перевірку розрахунків з робітниками і службовцями із заробітної плати доцільно починати із встановлення ідентичності даних аналітичного обліку щодо оплати праці показникам синтетичного обліку з рахунка 66 «Розрахунки за виплатами працівникам» у Головній книзі й балансі (звіт про фінансовий стан) на однакову дату.

Для перевірки правильності нарахування і виплати заробітної плати аудитору насамперед слід ретельно ознайомитися зі встановленими нормами для різних видів оплат. Під час перевірки правильності нарахування і виплати заробітної плати слід встановити:

- чи відповідають дані відомостей на виплату заробітної плати тарифікаційним спискам працівників;

- наявність у відомості печатки, підписів керівника та бухгалтера;

- чи немає у відомостях підчисток і необумовлених виправлень;

- чи вказані дати виплати і підписи працівників про отримання заробітної плати;

- правильність підрахунків платіжної відомості;

- чи правильно пораховані суми утриманих і перерахованих податків і утримань із заробітної плати;

- ідентичність підписів у відомості й особовій справі.

Премії та заохочування, пов’язані з трудовою діяльністю, визначають на основі положення, яке розробляється па підприємстві відповідно до типового.

Під час перевірки виплати премій слід встановити:

- чи виконано умови, згідно з якими премія виплачується шляхом перевірки усіх показників за даними бухгалтерського і статистичного обліку;

- чи дотримано порядку зниження розміру або позбавлення премій тощо.

Згідно зі статтею 127 Кодексу законів про працю України утримання із заробітної плати можуть здійснюватися тільки у випадках, передбачених законодавством України.

 

Контрольні запитання

 

1. Охарактеризуйте модель комплексного економічного аналізу кадрового потенціалу підприємства.

2. Що включають джерела інформації для аналізу трудових ресурсів?

3. Яка існує звітність у сфері праці?

4. У чому полягає мета аудиту у сфері оплати праці?

5. Назвіть задачі аудиту оплати праці.

6. Розкрийте зміст основних питань програми аудиту оплати праці.

7. Як здійснюється перевірка первинної документації з оплати праці?

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)