АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Ефективність системи управління, методичні підходи до її оцінки

Читайте также:
  1. I. Основні риси політичної системи України
  2. V. 2. Механічне описання молекулярної системи
  3. Автоматизовані системи управління процесом розформування составів на сортувальних гірках
  4. Адаптивні типи людини. Антропоекологічні системи і здоров'я.
  5. Аналіз роботи системи
  6. Англо-американський (прецедентний) тип правової системи
  7. Валютний ринок і валютні курси. Системи гнучких і фіксованих валютних курсів: порівняльна ефективність
  8. Взаємозв'язок ІС обліку з іншими підсистемами інформаційної системи підприємства.
  9. Визначення і складові грошової системи
  10. Вікно інтерфейсу системи
  11. ВІКОВІ ОСОБЛИВОСТІ ЕНДОКРИННОЇ СИСТЕМИ
  12. Внутрігосподарські системи розселення.

Термін «ефективність» універсальний. Його застосовують у всіх сферах людської діяльності: економіці, політиці, науці, техніці, культурі і т. д. У смисловому відношенні ефективність пов'язується, по-перше, з результативністю роботи або дії, а по-друге, з економічністю, тобто мінімальним обсягом витрат для виконання цієї роботи або дії.
Рівень ефективності характеризує рівень розвитку продуктивних сил і є найважливішим показником розвитку економіки. На підприємстві витрати мають форму авансируемого основного і оборотного капіталу, а кінцеві результати - форму прибутку. Рівень ефективності визначається зіставленням двох величин - економічного ефекту (результату) і витрат ресурсів, за допомогою яких він був досягнутий:

 

Ефективність = Еффект / витрати ресурсів або витрати ресурсів / Ефект

 

Розрізняють натуральні, вартісні, умовні та інші показники оцінки ефективності. Використання кожного з них має свої позитивні і негативні сторони. Широке застосування при оцінці ефективності отримали натуральні показники, такі як вироблення продукції в натуральному вираженні. Їхнє використання виключає побічний вплив, наприклад, цін на результати вимірювання ефективності. Але застосування натуральних показників дуже обмежено. Воно можливе тільки при порівнянні однорідної продукції або якісно однорідного праці.

Пошуки можливості порівняти різноякісність продукцію і різноякісність працю небудь синтетичним показником без застосування вартісних категорій привели до розробки різних умовних показників (чиста продукція, додана вартість, нормативна трудомісткість). Універсальних, всеохоплюючих показників ефективності поки що не розроблено. Вибір найбільш відповідного з наявних повинен бути зроблений виходячи з конкретних умов визначення ефективності на кожному підприємстві.

Ефективність різних видів господарської діяльності визначається в цілях вирішення двох планово-економічних завдань. По-перше, для виявлення та оцінки рівня використання окремих видів витрат і ресурсів, а також економічної ефективності виробництва на різних його рівнях (національної економіки, галузі, підприємства, окремого господарського заходу). По-друге, для економічного обгрунтування і відбору найкращих (оптимальних) виробничо-господарських рішень (впровадження нової техніки, технології та організації виробництва, праці та управління, розміщення підприємств, варіанти інвестування і т.п.).

Розрахунки ефективності виробляються в наступних типових випадках:

1. оцінка доцільності реалізації інноваційних проектів;

2. оцінка економічності інвестиційних проектів;

3. розробка програми реструктуризації підприємства;

4. визначення оптимального варіанта розміщення виробництва;

5. вибір варіанта спеціалізації, кооперування, концентрації і комбінування виробництва;

6. формування стратегії розвитку підприємства;

7. обгрунтування випуску нової продукції;

8. обгрунтування варіанта нового будівництва, реконструкції, технічного переозброєння та модернізації виробництва;

9. підвищення якості та конкурентоспроможності продукції;

10. освоєння нового ринку;

11. зниження витрат підприємства;

12. формування кадрової стратегії;

13. залучення іноземних інвестицій;

14. вдосконалення системи стимулювання працівників і т.п.

Підвищення ефективності виробництва являє собою складну господарську задачу, що має величезне значення для економіки підприємства. Це пояснюється тим, що підвищення ефективності виробничо-господарської діяльності (зростання продуктивності праці, зниження собівартості продукції) створює передумови для забезпечення конкурентоспроможності. Зростання конкурентоспроможності в свою чергу сприяє збільшенню обсягу продажів і зростання прибутку підприємства. Це розширює можливості накопичення, що забезпечує розширення, розвиток і вдосконалення виробництва і служить передумовою для нового підвищення ефективності та конкурентоспроможності підприємства.

Таким чином, підвищення ефективності діяльності робить багатобічна, комплексний вплив на економіку підприємства, що забезпечує його стійке економічне зростання, прибутковість і, в кінцевому рахунку, виживаність в гострій конкурентній боротьбі в ринковій економіці.

Кожне підприємство прагне створити власні високоефективні форми господарювання. Слідуючи основним принципам, визначальним ефективне господарювання, воно зможе створити свою власну конфігурацію господарювання.

1. Постійна адаптація до змін навколишнього середовища в політиці, економіці, суспільстві і технологіях. Підприємство, щоб вижити в період таких змін, повинне пристосувати до них свою діяльність. Необхідно правильно розуміти зміни, що відбуваються. Для цього, з одного боку, потрібно добре знати ситуацію сьогоднішнього дня, а з іншого - вміти прогнозувати, тобто бачити ближні, середні та дальні перспективи змін, щоб у відповідності з ними спроектувати свою діяльність. При вирішенні даної задачі слід дотримуватися певної послідовності: спочатку зібрати інформацію, проаналізувати її, зробити висновки і покласти їх в основу вироблення відповідної політики господарювання, в якій встановити основні напрями діяльності (бізнесу) підприємства, методи господарювання, його стиль і поведінку. У даному випадку політика господарювання повинна бути спрямована на те, щоб надати підприємству індивідуальність, закріпити за ним хорошу репутацію.

2. Лікування «хвороби» підприємства, а не його симптомів. Наприклад, проблему готівкових грошей зазвичай пов'язують з нестачею капіталу і вирішують шляхом звернення до банку за отриманням кредиту. Але такий підхід - лікування симптому, а не саму хворобу. Визначити хворобу - значить встановити причини її появи. Ними можуть бути низький рівень бухгалтерського обліку та його недієвість, зростання числа рекламацій (заяв-претензій за якістю, кількістю товарів, термінів поставок), підвищення собівартості, збільшення товарних запасів, тривалість погашення дебіторської заборгованості і т.д.

3. Визначення ідеалів розвитку підприємства. На цьому принципі заснований бізнес процвітаючих фірм Заходу і Японії. Так, девізом є: «Працювати в ім'я кращого життя, кращого світу для всіх», «Якість - в хорошій ціні». Головне, що це мобілізує компанію на досягнення свого ідеалу, втілення його в життя, а отже, зростає імідж фірми, посилюється її стабільність на ринку.

4. Встановлення стратегії по випускається продуктам. У даному випадку мова йде про те, що при виборі продукції слід виходити не тільки з наявного на неї попиту. Необхідно виявити загальні операції з виробництва різних продуктів, вироблених на підприємстві, встановити можливості загальних поставок товарів споживачу і т.д. Такий підхід дозволяє скоротити витрати виробництва і збуту продукції, з максимальною вигодою використовувати виробничі і складські площі.

5. Прийняття рішень виходячи з можливостей підприємства. До останніх відносяться наступні:

• А - Людські ресурси - вміння, знання і професійний досвід працюючих. В даному випадку вони повинні оцінюватися з позицій їх здатності сприйняти й втілити в життя вимоги споживачів і технологічні закони виготовлення продукції.

• Б - Матеріальні фактори виробництва - устаткування, будівлі, сировину, матеріали, паливо і т.д. Вони повинні розглядатися з точки зору їх технічного стану, рівня розвитку і використання, форми володіння ними (оренда, приватна, акціонерна).

• В - Технологічні та організаційні ресурси - передові технології, патенти і ліцензії, рівень прогресивності організації виробництва і праці на підприємстві.

Новий підхід до вирішення проблем полягає також у тому, щоб удосконалення у виробництві здійснювалися на постійній основі. Це положення в рівній мірі може бути віднесено як до планування виробничої програми, так і до тактики ведення інноваційного процесу. У процвітаючих компаніях щорічно виробляється лише те, що необхідно для випуску готової продукції відповідно до встановлених термінів. Так, в компаніях, які застосували подібну організацію, зниження запасів і незавершеного виробництва склало від 50 до 100%, потреби у виробничих площах скоротилися на 40-70%, у виробничих потужностях - на 30-50% і т.д.

6. Постійний пошук на всіх рівнях управління шляхів вдосконалення діючого виробництва, наявних технологій та продукції, що випускається. Тут можливі два підходи: один - сівбі-роамеріканскій і європейський - передбачає внесення змін до випущені вироби і технології після надходження скарг від споживача, іншого - японський - тільки тоді, коли буде знайдена і забезпечена взаимоувязка всіх стадій виробничого процесу, всього технологічного ланцюжка, досягнута збалансованість за всіма функціями (від розробки до збуту), але також і у відповідності зі змінами споживчого попиту.

7. Підвищення продуктивності та якості продукції. Перш ніж впроваджувати нову техніку і технологію, здійснюють перебудову методів організації та управління виробництвом, вводять нове управлінське мислення на всіх рівнях, щоб технічна модернізація обернулася не збитками, а одночасним підвищенням якості, ефективності, гнучкості виробництва. Крім цього, треба мати на увазі, що складність виробничого процесу взаємопов'язана з ростом витрат виробництва. Чим складніша техніка, тим вище витрати виробництва. Впровадження ж відповідної культури виробництва та управління робить виробничі системи простіше для контролю і управління. Проблеми якості виникають рідко і носять епізодичний характер, виробничі процеси стають більш передбачуваними.

8. Першорядне увагу реалізації та збуту продукції, збільшенню доходів і поліпшенню фінансового стану. Якщо прагнути до збільшення прибутку тільки за рахунок зниження витрат виробництва, то рано чи пізно підприємство піде з бізнесу, так як зниження рівня виробничих витрат має свою межу навіть при використанні всіх можливостей. Тому слід йти по шляху збільшення доходів за рахунок підвищення обсягів продажів. На практиці це означає, що кожне підприємство повинно прагнути дати споживачеві товар більш високої якості або володіє якимись новими властивостями, але за ту ж ціну і при тих же витратах виробництва. Однак зробити це можна лише в тому випадку, якщо знати, що ж конкретно хвилює споживача, тобто необхідно проводити маркетингові дослідження, причому потрібно дотримуватися тактики постійних поліпшень навіть давно випускаються виробів (продуктів). Саме це дозволить підприємству забезпечити неухильне зростання обсягів продажів і доходів. Але збільшення обсягів продажів передбачає зростання обсягів виробництва, що забезпечується, з одного боку, за рахунок підвищення продуктивності праці, а з іншого - за допомогою залучення додаткових засобів виробництва. В даному випадку при визначенні максимального обсягу виробництва слід керуватися законом зростання граничних доходів.

9. У підприємства немає продукту, якщо немає на нього споживача, і немає споживача, якщо немає продукту. З цього випливає, що стратегія підприємства повинна бути спрямована не тільки на створення продукту, але і споживача. На практиці це означає, що необхідно застосовувати інтегрований маркетинг, який, у свою чергу, вимагає формування єдиної команди, що складається з фахівців, що володіють здібностями інженерів і торгових працівників. Саме таке поєднання дозволяє забезпечити створення продукту та споживача.

10. Постійна взаимоувязка обсягів продажів і грошових надходжень. При вирішенні даного питання основна увага повинна звертатися на всемірне скорочення термінів надходження грошових коштів, оскільки це веде до зменшення величини оборотних коштів.

11. Систематичне проведення аналізу номенклатури та асортименту продукції, що випускається. Такий аналіз необхідний з позицій отримання прибутку і необхідної величини оборотних коштів, тобто оптимальної структури номенклатури та асортименту. Критерієм оптимальності мають стати максимізація прибутку і мінімізація величини оборотних коштів.

12. Розосередження ризику як умова виживання підприємства. Мова йде про те, що підприємство з метою виживання, особливо в період несприятливої кон'юнктури ринку (ринок покупця), має зосередити свої дії не на одному продукті, а на декількох, і не на одному ринку, а на декількох.

Слідування вищевикладеним принципам, дозволяє кожному підприємству побудувати таку систему господарювання, яка б відповідала його внутрішнім можливостям виробляти високоякісну продукцію відповідно до вимог ринку, реалізовувати її, отримуючи необхідну прибуток, і створювати виробничі запаси, необхідні для випуску продукції в оптимальному розмірі. Реалізація даних установок (виробляти, реалізовувати і створювати) спрямована на одержання якомога більшого прибутку. Це є постійною задачею господарювання, об'єктивною необхідністю. Отже, підвищення ефективності господарювання має стати постійною турботою керівництва підприємства.

Групувальною ознакою в «тріаді ефективності» виступають три види діяльності підприємства: виробнича, господарська, фінансово-економічна (Рис. 1).

 

 

Рис. 1. Ефективність роботи підприємства

А) Виробнича ефективність: характеризує здатність підприємства раціонально використовувати факторні ресурси в процесі здійснення виробничо-господарської діяльності.

 

 


 


Рис.2. Економічні категорії виробничої ефективності

 

Будь факторний ресурс можна оцінити за допомогою двох показників: ресурсоотдачи і ресурсоємності.

Б) Ефективність господарювання характеризує здатність підприємства генерувати прибуток в процесі здійснення ним виробничо-господарської діяльності, пов'язаної з виготовленням і реалізацією товарів (продукції, робіт, послуг).

Ефективність системи менеджменту може бути оцінена на основі співвідношення результату управління (яким є показники виробничо-господарської діяльності) до витрат на управління. Основні напрямки витрат на управління відображено в таблиці.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)