АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розрахункові формули граничної помилки для серійного відбору

Читайте также:
  1. Австрійська школа (теорії “граничної корисності”)
  2. Випишіть та запам'ятайте латинські юридичні терміни, формули, сентенції, наведені в Додатку III ( всі № №, що закінчуються на цифру 1, наприклад: № 1, № 11, № 21 . . . №1141 ).
  3. Випишіть та запам'ятайте латинські юридичні терміни, формули, сентенції, наведені в Додатку III (всі № №, що закінчуються на цифру 0, наприклад: № 10, № 20, № 30 . . . №1140).
  4. Випишіть та запам'ятайте латинські юридичні терміни, формули, сентенції, наведені в Додатку III (всі № №, що закінчуються на цифру 3, наприклад: № 3, № 13, № 23 . . . №1143)
  5. Випишіть та запам'ятайте латинські юридичні терміни, формули, сентенції, наведені в Додатку III (всі № №, що закінчуються на цифру 4, наприклад: № 4, № 14, № 24 . . . №1144).
  6. Випишіть та запам'ятайте латинські юридичні терміни, формули, сентенції, наведені в Додатку III (всі № №, що закінчуються на цифру 5, наприклад: № 5, № 15, № 25 . . . №1145 ).
  7. Випишіть та запам'ятайте латинські юридичні терміни, формули, сентенції, наведені в Додатку III (всі № №, що закінчуються на цифру 7, наприклад: № 7, № 17, № 27 . . . №1147).
  8. Випишіть та запам'ятайте латинські юридичні терміни, формули, сентенції, наведені в Додатку III (всі № №, що закінчуються на цифру 8, наприклад: № 8, № 18, № 28 . . . №1148).
  9. Випишіть та запам'ятайте латинські юридичні терміни, формули, сентенції, наведені в Додатку III (всі № №, що закінчуються на цифру 9, наприклад: № 9, № 19, № 29 . . . №1139).
  10. Випишіть та запам'ятайте латинські юридичні терміни, формули, сентенції, наведені в Додатку III (всі №№, що закінчуються на цифру 13, наприклад: № 113, № 213, № 313 . . . № 1113).
  11. Випишіть та запам'ятайте латинські юридичні терміни, формули, сентенції, наведені в Додатку III всі № №, що закінчуються на цифру 2, наприклад: № 2, № 12, № 22 . . . № 1142 ).
  12. Випишіть та запам'ятайте латинські юридичні терміни, формули, сентенції, наведені в Додатку III всі № №, що закінчуються на цифру 6, наприклад: № 6, № 16, № 26 . . . №1146 ).

 

Умови Схема відбору
Повторна вибірка Безповторна вибірка
Для середньої, якщо вибірка велика (s ≥ 30), та S ≥ 150
Для середньої, якщо вибірка мала (s < 30), та S ≥ 150
Для середньої, якщо вибірка велика (s ≥ 30), та S ≤ 150
Для середньої, якщо вибірка мала (s < 30), та S ≤ 150

Вибірка буде репрезентативною не тільки тоді, коли кожна одиниця генеральної сукупності матиме однаковий шанс потрапити до неї, а й коли її обсяг буде достатнім.

Під час планування вибіркових спостережень часом виникає потреба визначити мінімально достатній обсяг вибірки, за якого вибіркові оцінки репрезентували б основні властивості генеральної сукупності. Занадто ве-ликий обсяг вибірки потребує зайвих витрат, занадто малий – призводить до збільшення помилки репрезентативності. Теорія вибіркового методу дає змогу науково обґрунтувати оптимальний обсяг вибірки.

Для визначення оптимального обсягу вибірки для повторного відбору застосовують формулу граничної помилки вибірки:

 

. (9)

 

Звідси, обсяг вибірки для повторного відбору обчислюється за формулою:

 

. (10)

 

Таким чином, достатній обсяг вибірки залежить від ступеня однорідності генеральної сукупності (), ймовірності, з якою гарантується результат (t), і необхідної точності вибіркової оцінки (D). Практичне використання цієї формули ускладнюється в разі відсутності оцінки варіації. Як правило, використовують оцінки за аналогією, тобто оцінки, що були отримані в попередніх дослідженнях або аналогічних обстеженнях. Якщо аналогічні обстеження не проводились або в генеральній сукупності відбулися істотні зміни, точнішу характеристику варіації дають пробні обстеження. В разі, якщо відомі межі варіації ознаки генерації сукупності, дисперсію розраховують за правилом “трьох сигм”, тобто:

 

, (11)

де xmax – максимальне значення ознаки;

xmin – мінімальне значення ознаки.

Для альтернативної ознаки, коли відсутня будь-яка інформація про структуру сукупності, вважають, що частка р = 0,5, отже:

s 2 = 0,5*0,5 = 0,25.

Коли розрахований обсяг вибіркової сукупності n перевищує 5 % обсягу генеральної сукупності N, його коригують на “безповторність вибірки”. У такому разі обсяг вибірки розраховується за формулою:

 

, (12)

 

де n – обсяг вибіркової сукупності, розрахованої за формулою для повторного відбору;

N – обсяг генеральної сукупності.

Можна також застосувати формулу для обчислення обсягу сукупності для безповторного відбору:

 

. (13)

Вибіркова частка W визначається відношенням числа одиниць (варіант) m числа, що мають певну ознаку, яка досліджується до загального числа одиниць (варіант) n вибіркової сукупності:

(14)

Наприклад якщо із 100 вантажно-митних декларацій (ВМД) (об’єм вибірки n =100), 95 ВМД є транзитними за своїм призначенням, то вибіркова частка таких декларацій дорівнює:

Тоді, гранична помилка вибірки дозволяє обчислити граничні значення частки p генеральної сукупності N за допомогою довірчих інтервалів:

, (15)

де визначається за відповідними формулами в залежності від схеми відбору (див. табл. №1- 3).


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)