АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Види маркетингового контролю

Читайте также:
  1. Гранично допустима концентрація шкідливих речовин у повітрі. (ГДК). Методи контролю.
  2. Основні види контролю.
  3. Особливості маркетингового аудиту
  4. ПЕРЕДАЧА МАРКЕТИНГОВОГО ОПЫТА
  5. Поняття контролю. Принципи і цілі функції контролювання
  6. Приемы маркетингового анализа и оценка выполнения договорных обязательств
  7. Процесс маркетингового исследования
  8. Процесс маркетингового исследования
  9. Процесс проведения маркетингового исследования
  10. Развитие маркетингового подхода в управлении предприятием
  11. Результаты маркетингового исследования

Виділяють три види контролю маркетингу:

- контроль річних планів;

- контроль прибутковості;

- стратегічний контроль. (Таблиця 1)

Контроль річних планів - оцінка та коригування рівня виконання річних завдань за обсягом продажу, прибутку та іншим показникам по окремим ринкам та продуктам.

 

Види маркетингового контролю

Таблиця 1

Вид контролю Основні відповідальні за його проведення Мета контролю Прийоми та методи контролю
Контроль за виконанням річних планів Вища та середня ланка управління Переконатися у досягненні запланованого - аналіз можливостей збуту; - аналіз частки ринку; - аналіз співвідношення між витратами на маркетинг та збутом; - виявлення ставлення споживачів
Контроль за прибутковістю Контролер маркетингу Визначити, на чому підприємство заробляє гроші, а на чому їх втрачає Оцінка рентабельності діяльності по товарах, територіях, сегментах ринку, торговельних каналах та обсягах замовлень
Стратегічний контроль Вища ланка керівництва, ревізор маркетингу Вияснити, чи справді підприємство використовує усі маркетингові можливості та наскільки ефективно воно це здійснює Ревізія маркетингу

 

При контролі річних планів виконується аналіз продажу, аналіз ринкової долі, аналіз співвідношення між витратами на маркетинг та обсягом продажу, спостереження за відношенням клієнтів.

Контроль складається з 4-х етапів:

1.Встановлення контрольних показників(Чого хоче досягти підприємство?).

2.Визначення показників ринкової діяльності (Що відбувається?)

3.Аналіз діяльності (Чому так відбувається?)

4.Розробка коригувальних заходів (Що необхідно зробити для виправлення становища?)

Контроль прибутковості - оцінка та здійснення коригуючи дій з метою забезпечення прибутковості різноманітних продуктів, територій, груп споживачів, каналів розподілу; діяльності на різних ринках. (Рис. 1) Даний контроль може здійснюватися у різні часи: кожного тижня, кожного місяця; раз в квартал тощо. Він може бути частиною річного контролю.

 


Рис. 1.Етапи контролю прибутковості

Стратегічний контроль обумовлює критичний аналіз ефективності маркетингу в цілому. В основі стратегічного контролю лежить використання методів аудиту маркетингу.

Аудит маркетингу - комплексна періодична ревізія зовнішнього середовища маркетингу, цілей, стратегій та окремих видів маркетингової діяльності фірми.

Ціль маркетингового аудиту - визначення вузьких місць у системі маркетингу, а також розробка рекомендацій щодо підвищення ефективності маркетингової діяльності та прийняття маркетингових рішень.

Маркетинговий аудит передбачає вихід на оцінку стратегічних підходів компанії, її бізнес-одинець. Він є аналізом маркетингової діяльності компанії в контексті особливостей, тенденцій і перспектив розвитку її зовнішнього середовища. Цей аудит можна оцінювати як широкий, стратегічний ситуаційний аналіз діяльності компанії, її бізнес-одиниць. Він повинен бути:

- глибоким;

- неупередженим та результативним у виявленні основних проблем та резервів розвитку, визначенні заходів щодо вдосконалення стратегічних підходів компанії. Маркетинговий аудит можна розглядати як початковий етап формального стратегічного планування.

Важливим є питання - хто буде проводити маркетинговий аудит? Два варіанти відповіді на нього:

1.Персонал компанії (внутрішні сили).

2.Спеціалісти сторонньої організації (зовнішні сили).

Перший варіант має переваги за рівнем витрат, оперативністю, фактором знання ситуації «з середини». Але в нього є й слабкі місця: з одного боку, внутрішні аудитори повинні бути функціонально не пов’язаними з діяльністю маркетингової служби компанії, а, з іншого, бути фахівцями з маркетингу (стратегічного та тактичного) достатньо високого рівня; внутрішнім аудитом достатньо складно забезпечити незалежний, неупереджений погляд на стан справ у компанії.

Варіант зовнішнього аудиту є в цьому плані потенційно більш адекватним. Але такий аудит, як правило, пов'язаний із значними витратами для компанії, загрозою витоку важливої інформації. Керівнику компанії потрібно зважити всі позитивні і негативні моменти зазначених варіантів та прийняти відповідне рішення.

Ф.Котлер пропонує такі складові маркетингового аудиту:

- аудит маркетингового середовища:

- макросередовище (демографічне, економічне, екологічне, технологічне, політичне, культурне);

- мікросередовище (ринки, покупці, конкуренти, розподіл, постачальники, маркетингові фірми, громадськість);

- аудит маркетингової стратегії;

- аудит організації маркетингу (формальна структура, функціональна ефективність, ефективність взаємодії);

- аудит маркетингової продуктивності (прибутковість, ефективність витрат);

- аудит маркетингових функцій.

Виділяють три рівні контролю маркетингу:

1.Організація в цілому.

2.Підрозділ маркетингу.

3.Зовнішній контроль.

Контроль маркетингу на рівні організації в цілому спрямований на отримання інформації, необхідної для оцінки рівня ефективності маркетингу та прийняття відповідних рішень з боку керівництва організації.

На рівні підрозділу маркетингу контроль здійснюється на неперервній основі. Він спрямований на оцінку ефективності окремих аспектів маркетингової діяльності за короткий час та оцінку компетентності керівництва даного підрозділу у довгостроковій перспективі. Зазвичай, плинний контроль маркетингу здійснюється в розрізі окремих елементів комплексу маркетинг, а саме: продукт, ціна, просування, комунікація.

Зовнішній контроль здійснюють, як правило, консультаційні фірми.

Контроль маркетингової діяльності є одночасно як логічним завершенням певних управлінських процедур, так і початком нового циклу вдосконалення управління маркетинговою діяльністю компанії.

Питання для діагностики рівня засвоєння знань

1. Що представляє собой контроль маркетингу?

2. Що є предметом маркетингового контролю?

3. Що є завданням маркетингового контролю?

4. Які види контролю маркетингу Вам відомі?

5. Охарактеризуйте сутність, мету і завдання стратегічного контролю

6. Поясніть, у чому полягає сутність аудиту маркетингу?

 

Питання самостійної роботи студентів

1. Переваги та недоліки маркетингових організаційних структур

Таблиця 1

Сильні риси(ознаки) Слабкі риси (ознаки)
Функціональна організація
Простота управління. Розмежовані функції кожного спеціаліста. Можливість функціональної спеціалізації спеціалістів, що підвищує рівень кваліфікації. Можливість визначати поточний результат діяльності спеціалістів. 3 розширенням номенклатури товарів знижується якість роботи. Відсутність механізму пошуку нетрадиційних видів і напрямків роботи. Конкуренція між функціональними підрозділами носить характер «кожен — за себе», боротьба за приватний інтерес.
Товарна організація
Повний маркетинг товарної групи і кожного товару зокрема. Можливість вивчення специфіки поведінки споживачів по кожному товару. Можливість підібрати оптимальний канал товаропросування, приймати участь у ціноутворенні. Широкий круг різнофункціональних обов'яз­ків спеціаліста. Знижується інтелектуальний рівень та можливість підвищення кваліфікації Наявність дублюючих підрозділів.
Ринкова організація
Висока координація служб при виході на ринок. Можливість розробки комплексної програми виходу на ринок. Більш достовірний прогноз ринку з врахуван­ням його специфіки. Можливість краще вивчити зовнішній ринок. Складність структури управління. Низька ступінь спеціалізації працівників віділів. Дублювання функцій. Погане знання товарної номенклатури. Відсутність гнучкості.
Товарно-ринкова організація
Відносно висока організація роботи при виході на ринок. Можливість розробки комплексної програми виходу на ринок. Більш достовірний прогноз ринку з врахуван­ням його специфіки. Достатньо повне знання товару. Високі витрати на утримання служби. Можливість конфліктних ситуацій при прий­нятті рішень щодо окремого цільового ринку. Дублювання деяких функцій. Відносно важка керованість і гнучкість управління.

 

 

Завдання для закріплення знань студентів

1. Перелічить основні типи маркетингових організаційних структур.

2. Порівняйте сильні та слабкі риси функціональної та товарної маркетингових організаційних структур, ринкової та товарно-ринкової організації.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)