АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Загальні положення

Читайте также:
  1. Адміністративна структура БМР має три органи: загальні збори акціонерів, рада директорів і правління.
  2. Азербайджанська Республіка: загальні відомості
  3. Взаємне положення двох прямих.
  4. Взаємне положення прямої та площини.
  5. Вкажіть базове положення генезису організації
  6. Економічний протекціонізм і вільна торгівля. Причини «вибіркової» протекціоністської політики і загальні тенденції до лібералізації міжнародної торгівлі
  7. З ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ
  8. Загальні вимоги
  9. ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ ДО ВИКОНАННЯ КУРСОВОЇ РОБОТИ
  10. Загальні вимоги до наукового тексту
  11. Загальні вимоги до організації і проведення рухливих ігор.
  12. Загальні вимоги до проектування санітарно-побутових і адміністративних приміщень.

 

План колійного розвитку сортувальної гірки проектується залежно від потужності гірки, у відповідності з технологією її роботи та з урахуванням структури вагонопотоку.

При цьому встановлюють кількість та схему з’єднання колій насуву і спускних, кількість і схему розташування технологічних ліній переробки вагонів, кількість колій і пучків в сортувальному парку та схему їх з’єднання в гірковій горловині, кількість і схему примикання обхідних колій, кількість і схему розташування гальмових позицій та контрольно-вимірювальних пристроїв для автоматизації роботи гірки.

Проектом обов’язково має бути забезпечена ремонтопридатність всього сортувального пристрою і його складових елементів.

При проектуванні плану колійного розвитку ГПП, ГВП і ГСП визначаються технологічні лінії для послідовного і паралельного розпуску составів, переробки і групування місцевих вагонопотоків, часткової переробки составів, переробки вагонів до і після відчіпного ремонту і встановлюється раціональне розташування технологічних ліній, їх потрібний колійний розвиток.

Разом з колійним розвитком гірки повинна проектуватися передгіркова горловина парку приймання. Для реалізації потрібної переробної спроможності гірки план колійного розвитку передгіркової горловини повинен забезпечувати можливість виконання відповідної кількості паралельних операцій:

– заїзд локомотива за черговим составом;

– насув составів на гірку;

– розпуск составів з гірки;

– прибирання поїзних локомотивів з частини колій;

– приймання поїзда з напрямку, протилежного до напрямку сортування (на односторонній сортувальній станції) та ін.

При цьому конструкція плану колійного розвитку передгіркової горловини повинна мати необхідну кількість технологічних ліній переробки вагонів і составів на першу і подальші черги будівництва.

В передгірковій горловині парку приймання допускається укладання перехресних з’їздів з глухими перехрещеннями марки 2/9, а при відповідному обґрунтуванні − подвійних перехресних стрілочних переводів марки 1/9.

При паралельному розташуванні парку приймання (приймально-відправного) та сортувального слід передбачати укладання гіркових витяжних колій: двох – для ГСП, однієї – для ГМП.

За наявності двох парків приймання, розташованих паралельно сортувальному з обох сторін допускається укладання трьох гіркових витяжних колій.

План гіркової горловини сортувального парку (сортувально-відправного, сортувально-групувального, групувального) слід проектувати з використанням рекомендованих рішень і з урахуванням плану (схеми) сортувальної системи.

На ГСП і ГВП без гіркового колієпроводу при новому будівництві довжина колії насуву від граничного стовпчика останнього стрілочного переводу передгіркової горловини до вершини гірки визначається з умови забезпечення паралельного виконання операцій прибирання поїзного локомотива (з перехрещенням колій насуву) і закінчення розпуску состава після звільнення цього стрілочного переводу гірковим локомотивом.

На ГПП та ГВП колії насуву повинні проектуватися довжиною 350-400м для можливості збільшення в перспективі кількості та довжини колій парку приймання.

При проектуванні у складних умовах (відповідно до ДБН В.2.3-19-2008) та при реконструкції станцій довжина колій насуву має бути не менше 150 м, а в особливо складних умовах, при відповідному обґрунтуванні, допускається її зменшення до 100 м.

Колії насуву і гіркові витяжні колії на СС слід проектувати прямими в плані. У складних умовах допускається їх розташування на кривих радіусом не менше 1200 м. У особливо складних умовах, при відповідному обґрунтуванні, допускається зменшувати радіус кривої до 600 м, у гірських умовах – до 500 м. При цьому відстань від вершини гірки у бік насувної частини до початку кривої у плані на коліях насуву має бути не менше 40 м.

Колії сортувального (групувального) парку з боку гірки групуються у пучки, що містять від 3 до 8 колій в кожному. Перед першим розділовим стрілочним переводом пучка колій передбачається (на ГМП при обґрунтуванні) вкладання механізованої гальмової позиції.

Внутрішні пучки колій сортувального парку повинні мати 8 колій (при обґрунтуванні 6-7), а зовнішні пучки можуть мати і меншу кількість колій.

Колії, що укладаються в обхід горба гірки, необхідно примикати до зовнішнього пучка таким чином, щоб забезпечувався вихід на них з потрібної кількості сортувальних колій (від одної до усіх колій пучка).

Крайні колії сортувального парку, що виділяються для накопичення або ремонту несправних вагонів, а також колії механізованих пунктів ремонту вагонів повинні мати виходи на обхідну колію.

Корисна довжина сортувальної колії визначається від вихідного кінця ПГП (першої при двох позиціях на колії) до першого за напрямком скочування вагонів граничного стовпчика вихідної горловини.

Корисна довжина сортувальних колій на сортувальних і дільничних станціях встановлюється залежно від довжини приймально-відправних колій, технологічного процесу роботи станції, добової кількості вагонів, що перероблюються, і характеру вагонопотоків. Корисна довжина сортувальних колій для накопичення составів поїздів повинна відповідати довжині сформованого поїзда (у важких умовах – половині поїзда), збільшеної не менше ніж на 10 %. Корисна довжина сортувальних колій призначених для накопичення передач (подач) вагонів повинна відповідати її максимальній довжині, збільшеній на 10 %.

Довжина колій допоміжного сортувального парку обґрунтовується у проекті з урахуванням корисної довжини колій основного сортувального парку, структури вагонопотоку та обраного методу формування багатогрупних составів. При цьому довжина колій допоміжного сортувального парку повинна бути не менше 300 м.

Гіркові витяжні колії проектуються корисною довжиною, яка на 10 % перевищує розрахункову довжину состава, визначену з урахуванням довгосоставних поїздів, що перероблюються на гірці.

У складних умовах для ГМП і безгіркових сортувальних пристроїв допускається при відповідному обґрунтуванні зменшення довжини гіркових витяжних колій, але не менше половини встановленої.

На території сортувального пристрою слід передбачати автомобільні дороги і проїзди шириною не менше 6 м з виходами на дороги загального користування. Проектування доріг і проїздів доцільно виконувати у взаємній ув'язці з проектами організації планових ремонтних робіт і снігоборотьби.

При проектуванні проїздів в міжколійному просторі допускається зменшувати ширину проїздів до 4,5 м.

У місцях найбільш інтенсивного переміщення працівників станції слід проектувати пішохідні переходи через залізничні колії в одному рівні з головкою рейок з використанням залізобетонних плит, а в місцях, де покриття переходів не руйнуватиметься при ремонтах і поточному утриманні колій, – з монолітного бетону, асфальту або з інших матеріалів.

На автоматизованих і механізованих ГПП, ГВП, ГСП, а на вимогу замовника – і ГМП, слід проектувати необхідний колійний розвиток механізованого ремонтного майданчика, що примикає до однієї з крайніх колій сортувального парку або до обхідної колії гірки.

 

2.2 Вимоги до проектування плану гіркової горловини

 

Гіркову горловину в межах від першої розділової стрілки до граничних стовпчиків на сортувальних коліях необхідно проектувати мінімальної довжини і забезпечувати найменшу суму кутів повороту кривих на маршрутах скочування.

При проектуванні гіркових горловин необхідно:

– застосовувати симетричні стрілочні переводи з хрестовинами марки 1/6 з рейок Р65 (епюра для гіркових колій);

– проектувати криві дільниці колій радіусом не менше 200 м;

– проектувати між суміжними коліями насуву (в зоні розчеплення вагонів) міжколійні відстані 6,5 м;

– проектувати між суміжними коліями у пучку міжколійні відстані 5,3 м, а між суміжними пучками – не менше 6,5 м;

– проектувати міжколійя між сортувальною і спеціалізованою колією для ремонту вагонів не менше 7,5 м;

– передбачати для розділових стрілочних переводів рейкову вставку, що забезпечує довжину ізольованої передстрілочної дільниці (від ізолюючих стиків до початку вістряків) стрілочних переводів марки 1/6 не менше 6 м, а стрілочних переводів марки 1/9 – не менше 8 м;

– проектувати примикання з’єднувальної колії із зовнішнього пучка або його крайніх колій в обхід гірки симетричним стрілочним переводом з хрестовиною марки 1/6 або перехресним з'їздом з таких переводів.

Основні експлуатаційно-технічні характеристики стрілочних переводів та схеми їх взаємного розташування наведені відповідно на рисунку 2.1 та в таблицях 2.1, 2.2.

 

 

Рисунок 2.1 – Схема і основні характеристики симетричного стрілочного переводу

 

 


 

Таблиця 2.1 – Характеристика стрілочних переводів

Характеристики Значення характеристик залежно від типу рейок і марки хрестовини
Р65 Р50
1/9 1/6 1/9 1/6
Проект 2199.00.000 2307.00.000 2064.00.000 1581.00.000
Кут хрестовини, α, градус 6º20'25" 9º27'45" 6º20'25" 9º27'45"
Радіус перевідної кривої, R п, м 600,00 200,77 540,00 200,77
Передній виліт рамної рейки, т, м 1,7381) 0,741 1,7381) 0,741
Довжина рамної рейки, l рр, м 11,4691) 8,000 9,9151) 6,116
Довжина вістряка, l гс, м 8,300 5,350 6,515 4,340
Пряма дільниця перед хрестовиною, h, м 2,553 1,150 1,425 1,150
Довжина осердя хрестовини, q 1, м 2,090 1,380 1,880 1,380
Виліт рейки за хрестовину, р, м   1,071   1,186
Відстані від центра стрілоч-ного переводу (ЦСП), м, до початку вістряка, а 0 11,467 6,212 11,467 6,212
осі стика перед рамними рейками, а 13,2091) 6,953 13,2091) 6,953
математ. центра хрестовини, по осі симетрії, 13,743 9,214 13,743 9,214
по осі колії, b o 13,722 9,183 13,722 9,183
торця хрестовини по осі колії, b 15,812 10,563 15,602 10,563
Довжина ізольованої дільниці між осями стиків, l ід, м 17,735 13,271 16,181 11,387
Час на переведення електроприводом СПГБ-4М, с 1,0 0,55 1,0 0,50

Примітка: 1) У разі модифікації рамної рейки.

 

При проектуванні плану гіркової горловини допускається:

– зменшувати міжколійні відстані між пучками на початку колій до 4,8 м, а в окремих трудних умовах при реконструкції гірок – до мінімально можливого згідно з габаритом рухомого складу (ГОСТ 9238-83);

– використовувати перехресні з'їзди з глухими перехрещеннями марки 2/6 і міжколійною відстанню 4,8 м;

– зберігати при реконструкції, що не передбачає механізації сортувальної гірки, між стрілочними переводами існуючі відстані, які перевищують вказані у таблиці 2.2 норми, якщо це не спричиняє зниження швидкості розпуску;

– зменшувати радіус захрестовинних кривих після останніх розділових стрілочних переводів до 180 м за погодженням начальника служби колії залізниці;

– проектувати криві дільниці гіркових колій без підвищення зовнішньої рейки і без перехідних кривих;

– починати криві дільниці колій безпосередньо перед рамними рейками або за заднім стиком хрестовини стрілочних переводів;

– застосовувати в горловинах гірок з кількістю сортувальних колій більше 30 і асиметричних горловинах з меншою кількістю колій стрілочні переводи з хрестовинами марки 1/9 для можливості улаштування кривих допустимих радіусів;

– застосовувати подвійні стрілочні переводи для скорочення довжини горловини гірок.

 

Таблиця 2.2. – Відстані між стрілочними переводами при їх суміжному розташуванні

№ схем Схеми розташування Параметри Значення параметрів для суміжних переводів
Р65 Р50
  d, м 6,25 5,25 6,25 5,25 6,25 5,25 6,25 5,25
L, м 32,68 25,42 26,42 19,17 32,68 25,42 26,42 19,17
  d 1, м 6,25 5,25 6,25 5,25 6,25 5,25 6,25 5,25
d 2, м 6,26 5,26 7,33 6,33 6,26 5,26 7,44 6,44
L, м 35,28 28,03 31,11 23,85 35,07 27,82 31,22 23,97
  d 1, м 11,83 9,86 9,86 6,99 12,25 9,99 9,99 6,88
d 2, м 11,83 8,79 8,79 6,99 12,25 8,81 8,81 6,88
L, м 43,47 36,24 36,24 29,20 43,46 36,17 36,17 29,20

Примітка: 1. Величини d відповідають довжині рейок, а відстані L наведені з урахуванням зазорів у стиках.

2. В схемі 3 відстані L розраховані при е =4,8 м; у випадку α12 прийнято R =200 м

 

У разі відправлення поїздів свого формування безпосередньо з сортувально-відправних колій в напрямку, протилежному до напрямку сортування, в обхід гірки, стрілочні переводи на таких маршрутах слід укладати відповідно до норм приймально-відправних колій, а при неможливості – за нормами для гіркових колій з обмеженням швидкості руху поїздів при відправленні.

У горловинах гірок будь-якої потужності слід передбачати прямі дільниці колії для укладання вагонних уповільнювачів. Довжина цих ділянок визначається залежно від кількості і типу уповільнювачів на кожній гальмовій позиції. На ГПП і ГВП і чотирьохпучкових ГСП довжина цих ділянок повинна бути достатньою для укладання двох уповільнювачів на першій гальмовій позиції, а на другій (пучковій) гальмовій позиції – двох або трьох (за обґрунтуванням) уповільнювачів.

Уповільнювачі на гальмових позиціях слід вкладати за затвердженими епюрами з урахуванням вимог до їх взаємного розташування.

Уповільнювачі ПГП на сортувальних коліях одного пучка повинні розміщатись у одному створі.

Схеми розташування на коліях уповільнювачів окремих типів наведено на рисунках 2.2-2.10. На рисунках 2.2-2.6 розміри дільниць колії надані з урахуванням зазорів в стиках. На рисунку 2.4 розмір 5,268 м – це відстань від ізольованого стику до першого стику рамної рейки. На рисунку 2.2 відстань 3,800 м вказано без урахування приводу уповільнювачів. Інші рішення повинні бути обґрунтовані у проекті.


 

Рисунок 2.2 – Схема розташування уповільнювачів ВЗПГ-5

Рисунок 2.3 – Схема розташування уповільнювачів ВЗПГ-3

 

Рисунок 2.4 – Схема розташування уповільнювачів КЗ-3

 


Рисунок 2.5 – Схема розташування уповільнювачів КЗ-5

 

 

Рисунок 2.6 – Схема розташування уповільнювачів КЗ-3 та КЗ-5

 

Рисунок 2.7 – Схема розташування уповільнювачів РНЗ-2М в сортувальному парку в створі (на паралельних коліях)


 

Рисунок 2.8 – Схема розташування уповільнювачів РНЗ-2М в сортувальному парку за стрілочним переводом при примиканні вільної колії праворуч

 

Рисунок 2.9 – Схема розташування уповільнювачів РНЗ-2М в сортувальному парку за стрілочним переводом при примиканні вільної колії ліворуч

 

Рисунок 2.10 – Схема розташування уповільнювачів РНЗ-2М на рельсових рубках в прямих дільницях колії

 

На коліях сортувального парку допускається розташовувати гальмові позиції в кривих у випадку обладнання їх уповільнювачами, конструкція яких дозволяє таке розташування. Радіуси кривих при цьому повинні бути не менше встановлених для відповідного типу уповільнювачів.

У випадках коли конструкція уповільнювачів не допускає їх розташування у кривих або радіуси кривих менше допустимих для укладання уповільнювачів ПГП потрібно розміщувати на прямих дільницях після з’єднувальних кривих або на прямих вставках усередині кривих. При цьому перед уповільнювачами і після них необхідно передбачати пряму рейкову дільницю довжиною не менше 2,0 м.

У випадку укладання однорейкових уповільнювачів в кривих дільницях допустимого радіусу їх належить розташовувати на зовнішній рейці колії.

При механізації ПГП необхідно виконувати оптимізацію плану колій після останніх стрілочних переводів пучків з метою мінімізації відстані від цих переводів до початку ПГП та забезпечення максимальної корисної довжини сортувальних колій.

Башмакоскидачі на коліях сортувального парку слід укладати на прямій ділянці колії на відстані не менше 25 м від граничного стовпчика останнього розділового стрілочного переводу або на відстані 25 м від кінця захрестовинної кривої. Проектувати башмакоскидачі на сортувальних коліях одного пучка необхідно в одному створі на кожній рейці.

На немеханізованій ГМП рекомендується укладання башмакоскидача перед першим розділовим стрілочним переводом для можливості гальмування відчепа у разі необхідності зменшення швидкості його скочування.

При проектуванні плану гіркової горловини необхідно враховувати розташування колійних елементів комплексу технічних засобів систем автоматизації управління процесом розформування составів. Кількість і розташування цих елементів визначається проектом і не повинно призводити до зниження розрахункової переробної спроможності гірки.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.013 сек.)