АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Графіка

Читайте также:
  1. З курсу «Нарисна геометрія та інженерна графіка»
  2. Побудова мережевого графіка (МГ)

 
 

Мікрокалькулятор HP 38G забезпечений чорно-білим графічним дисплеєм дозволом 130x80 точок.

 

Графічні можливості мікрокалькулятора вражають. Він може будувати графіки наступних типів:

а) функції (Function): для виразів типу у = f(x) - звичайні графіки в декартових координатах наприклад y = sin(x)/x;

 
 

Рис.8

 

б) графіки в полярних координатах (Polar): для виразів типу r = f(θ) в полярних координатах. Наприклад, r=2cos(4θ)

Рис.9

в) параметричні графіки (Parametric): для побудови виразів у формі x = x(t), у = у(t) на площині. Наприклад, x=cos(t) і y=sin(t);

Рис.10

 

г) гістограми (Histogram, Bar): побудова частотних гістограм (використовується в статистичних додатках);

 

 
 

Рис.11

 

 
 

д) розсіювання (Scatter): побудова діаграми розсіювання дискретних наборів даних;

Рис.12

 

Після виводу на екран мікрокалькулятора двомірного графіка за допомогою меню з ним можна проводити різні дії: ставити мітки координат, малювати точки, лінії, прямокутники і еліпси, поміщати графік в стек, зберігати графік в змінну, також є декілька функцій для різних способів масштабування виведеного графіка.

Можна також перетворити графік в таблицю, знаходити рішення рівнянь (точки перетину графіків), здійснювати трасування графіка (переміщаючи курсор уздовж кривої спостерігати значення X і Y), знаходити перетини графіка з віссю X, нахил графіка в точці, точки екстремуму (максимум або мінімум), площа під кривою, значення графіка у вказаній точці, будувати дотичну у вказаній точці, знаходити похідну в точці і виконувати багато інших дій.

 

Математичні функції

Як і звичайний інженерний мікрокалькулятор HP 38G виконує стандартні математичні функції:

 
 

Окрім цих функцій мікрокалькулятор працює з простими дробами, виконує прямі і зворотні тригонометричні функції в градусах, радіанах і градах, гіперболічні і зворотні гіперболічні функції. На відміну від більшості інших калькуляторів майже всі перераховані вище функції виконуються також з комплексними числами.

Також мікрокалькулятор знаходить рішення рівнянь (SOLVE), проводить чисельну і символьну інтеграцію і диференціювання, показує ряди Тейлора, абсолютні значення, цілі і дробові частини чисел, модулі, різні форми округлення.

Передбачені і інші інженерні функції: перетворення часток градусів в хвилини і секунди, перетворення кутів прямокутних і полярних координат. Є багато функцій для роботи з одиницями вимірювань, системами счислення (десяткова, 8-річна, 16-річна).

Статистичні функції представлені як для однієї, так і для двох змінних:

девіації, середнє значення, лінійна регресія, перестановки, поєднання, зважене середнє. Статистичні дані можна редагувати і зберігати, будувати графіки, зокрема регресії (лінійна, логарифмічна, експоненціальна, ступенева), проводити гіпотези і довірчі інтервали.

Дуже складно описати детально всі можливості цього мікрокалькулятора, я приведемо лише їх перелік: операції з різними системами зчислення, гіперболічні функції, операції з фізичними одиницями вимірювання, спеціальні фізичні функції, функції користувача, операції з комплексними функціями, робота поліномами, дробами, числове і символьне рішення рівнянь, включаючи диференціальні, операції із списками, матрицями, векторами, обчислення меж, похідних, інтегралів, перетворення Лапласа, ряди і перетворення Фур’є, факторіали, перестановки і комбінації, різні розподіли, статистичні функції, тести гіпотез, регресії, робота з файлами, каталогами, часом і датою, використовування вбудованого годинника з будильником, анімованих і графічних об'єктів.

 

Основні відомості про калькулятор НР 38G

Калькулятор НР 38G використовується для математичних та наукових досліджень. Програмне забезпечення калькулятора НР 38G побудоване на такій самій основі, як і в графічних калькуляторах НР 48G, проте має спрощений інтерфейс та набір функцій. Рівняння вводяться за допомогою алгебраїчного формату, а не інверсним записом, як у більшості НР калькуляторів. Функціональні можливості калькулятора НР 38G:

1 Графічний інтерфейс

2. Функції в декартових полярних, параметричних координатах, послідовні, сплетені, гістограми, розбросані, а також прямокутні й точечні графіки

3. Поділений навпіл екран

4. Таблиці

5. Необмежена, переміщувана стекова пам’ять

6. Символьні рівняння

7. Пошук числового кореню

8. Дисплей редактора рівнянь

9. Ведення статистики

10. Матричні операції

11. Програмування

 

Технічне забезпечення калькулятора НР38G дуже схоже на технічне забезпечення калькулятора НР48G: обидва мають 32К байта оперативної пам’яті, 512К байта сталої пам’яті, однаковий центральний процесор та однаковий дисплей (131х64 пікселів). Вони обидва мають двосторонній інфрачервоний зв’язок для відправлення інформації на принтер та для передачі інформації між двома калькуляторами, а також зв’язок RS-232 для передачі даних з калькулятора на комп’ютер. Приналежності, що дозволяють екрану бути відображеним за допомогою додаткового проектору, є як у НР48G, так і у НР38G, проте у НР38G кабельний роз’їм було змінено таким чином, що додатковий дисплей працює з будь-яким НР38G; а отже не потрібно спеціального дистанційного керування. Корпус НР38G був оснащений пластиковим гладким покриттям, що продовжує строк його експлуатації. Крім того, у НР38G видалено дві клавіші, щоб робить візуальний наголос на клавішах переходу. Внаслідок чого клавіатура виглядає менш складною.

 

Прикладні міні програми (applets) НР38G

Математична функція може бути виражена як графічна (рис.13а), символьна (рис.13б), чи як таблиця з числами (рис.13в).

Прикладні міні програми ( applets ) можуть бути створені безпосередньо на НР 38G чи за допомогою комп’ютера.

Кожна прикладна міні програма наповнена формулами, настройками та іншою інформацією, пов’язаною з певними проблемами. Якщо користувач хоче перемкнутися з однієї прикладної міні програми на іншу, то це можна зробити без втручання в будь які індивідуальні настройки прикладної міні програми, оскільки вони відокремлені.

Декілька прикладних міні програм вбудовані у НР 38G. Коли калькулятор ввімкнеться вперше, вони будуть порожні — користувач повинен додати деяку інформацію, наприклад, рівняння, примітки чи схеми, щоб запустити їх.

 

Рис.13

 

 

Використання прикладних міні програм на НР 38G

Шість різних типів міні програм вбудовані у НР 38G: функція в декартових координатах, параметрична функція, полярна функція, послідовність, статистика та рішення.

Щоб почати використовувати певну прикладну міні програму, що вже є на калькуляторі, необхідно обирати її з бібліотеки НР 38G натиском клавіші LIB. Продовжуючи дослідження можна дослідити проблему з різних боків, натискаючи різні клавіші. PLOT, SYMB та NUM відображають графічний, символічний та цифровий вид відповідно. Додаткові види, такі як поділ екрану, можна знайти, натиснувши клавішу VIEWS.

Можна настроїти графічний, чисельний та символьний (рис.14) види для окремого питання, використовуючи настройки зображення на екранах. Також можливо надати коментарій до окремого питання, надрукувавши текст у примітках чи додавши схему.

Можна розробити свої власні прикладні міні програми. Прикладна міні програма створюється, працюючи з відповідним типом міні програми шляхом додавання власної інформації, що стосується окремого питання.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)