АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Мета експертного дослідження ТЗ

Читайте также:
  1. Анкета, як різновид соціологічного дослідження
  2. Вибіркове соціологічне дослідження
  3. Виділення суміші пігментів листка. Дослідження фізико-хімічних властивостей пігментів
  4. ВИЗНАЧЕННЯ ОБ'ЄКТА І ПРЕДМЕТА ДОСЛІДЖЕННЯ
  5. Геофізичні дослідження в свердловинах.
  6. ДОСЛІДЖЕННЯ
  7. Дослідження динаміки середніх величин індексним методом: індекси середніх величин змінного складу, фіксованого складу і структурних зрушень; їх взаємозв’язок
  8. ДОСЛІДЖЕННЯ НАОЧНО-ОБРАЗНОГО МИСЛЕННЯ ЗА ДОПОМОГОЮ МЕТОДИКИ «ПІКТОГРАМА»
  9. Дослідження проникності плазмалеми і тонопласта
  10. Дослідження функцій координації рухів.
  11. ДОСЛІДЖЕННЯ.
  12. Ендоскопічне дослідження хвороби Крона

Встановлення зв’язку між технічним станом ТЗ і механізмом ДТП.

Технічний стан ТЗ характеризується ступінню його відповідності інструкціям заводу – виробника, Правилам технічної експлуатації, державним стандартом і іншим нормативним актам. Відхилення технічного стану від показників, які встановлені даними документами, кваліфікується як несправність.

Іноді в процес дослідження залучають експертів інших спеціальностей - хіміків, металознавців, трасологів.

Для досягнення вказаної мети при експертному дослідженні транспортного засобу необхідно встановити причини виявленої технічної несправності і час її виникнення. Слід визначити можливість виявлення цієї несправності водієм або іншими особами, що відповідають за технічний стан автомобіля, до моменту ДТП і встановити, чи міг водій даного транспортного засобу запобігти ДТП за наявності виявленої несправності.

Розглянемо експертизу технічного стану при зіткненні двох автомобілів - вантажного і легкового. В процесі огляду у легкового автомобіля виявлена несправність гальмівного шланга переднього колеса. Шланг був погано закріплений, при повороті колеса стикався з іншими деталями автомобіля, в результаті протерся майже на половину товщини. Коли водій легкового автомобіля, намагаючись запобігти зіткненню, різко загальмував, шланг від великого тиску розірвався, гальмівна рідина вилилася, і швидкість автомобіля не зменшилася. Спроба водія застосувати ручне гальмо не дала позитивних результатів, оскільки уповільнення автомобіля виявилося недостатнім.

При дослідженні цього ДТП експертові були поставлені наступні питання:

· Що з'явилося причиною зношування гальмівного шланга?

· Коли виникла ця технічна несправність, зокрема, чи міг знос шланга досягти такого значення за час від виїзду автомобіля з гаража до моменту ДТП?

· Чи можна було виявити зношування шланга перед випуском автомобіля на лінію?

· Чи можна було запобігти зачіпанню шланга об інші деталі?

· Чи можна було запобігти зіткненню автомобілів, якби гальмівна система легкового автомобіля була технічно справною?

Експерт приступає до дослідження тільки за наявності ухвали, в якій перераховані об'єкти експертизи. Об'єкти, що підлягають дослідженню (транспортний засіб, його агрегати, прилади, вузли або деталі), залучаються до справи ухвалою суду або слідства.

Починаючи дослідження, експерт повинен бути упевнений, що об'єкт дослідження знаходиться в тому ж стані, в якому він знаходився безпосередньо після зіткнення. Так, якщо автомобіль після ДТП не був опечатаний і знаходився в гаражі власника, то немає ніякої гарантії в тому, що за час стоянки він не був відремонтований. Експертиза в цьому випадку, щонайменше безглузда, а часто виявляється і шкідливою, оскільки експерт, досліджуючи відремонтований автомобіль, може прийти до висновку, не відповідного дійсності. Відомі також випадки, коли власник автомобіля, бажаючи збільшити розмір компенсації за пошкодження, умисне приводить в непридатність деталі свого автомобіля після ДТП або замінює придатні деталі на непридатні.

Якщо експерт констатує, що автомобіль або механізм зіпсований як об'єкт експертизи, він зобов'язаний повідомити про це особі, що призначила експертизу.

В процесі експертизи необхідно прагнути до того, щоб об'єкт дослідження не був пошкоджений. У справі завжди може бути проведена повторна експертиза, одним із завдань якої може бути перевірка ходу і результатів попереднього дослідження. Псування об'єкту дослідження під час первинної експертизи знищує можливість такої об'єктивної перевірки. Тому завжди слід прагнути до огляду і випробування досліджуваної системи в цілому, не піддаючи її навіть частковому розбиранню. Якщо ж розбирання системи неминуче, то необхідно дотримуватися обережності і по можливості точніше фіксувати стан об'єкту до дослідження, наприклад, шляхом фотографування, опису зовнішнього вигляду вузлів і деталей з необхідними вимірами.

В ході судового засідання можуть бути висловлені сумніву в істинності фактів, встановлених експертом. Наприклад, експерт, досліджуючи технічний стан автомобіля, встановив надмірний вільний хід рульового колеса, який, на його думку, утрудняв управління автомобілем і міг з'явитися одній з причин даного ДТП. У протоколі огляду і перевірки технічного стану транспортного засобу відповідна графа помилково автоінспектора виявилася незаповненою. Ця обставина дала привід звинуваченому водієві затверджувати на суді, що рульове управління у момент ДТП було технічно справним і що його нібито «зіпсував» експерт. Для попередження подібних випадків слід провести експертизу у присутності слідчого, який засвідчить в протоколі додаткового огляду транспортного засобу наявність несправностей, виявлених експертом, сфотографує дефектні деталі і так далі

Досліджувати транспортний засіб і його механізм можна різними способами залежно від мети експертизи і питань, що підлягають дозволу.

У загальних частинах це дослідження передбачає наступні операції:

· Зовнішній огляд об'єкту, представленого на експертизу, фотографування його, фіксація несправностей, встановлених при огляді (тріщин, зламів, ослаблення кріплень, вм'ятин і ін.).

· Розбирання агрегату, огляд і завмер деталей, встановлення підвищеного зносу і деформацій, подряпин, тріщин і інших пошкоджень.

· Встановлення причин виникнення виявлених дефектів і механізму їх освіти.

· Проведення експериментів і перевірочних розрахунків для підтвердження передбачуваного механізму утворення дефектів.

· Зіставлення результатів експертного дослідження з нормативними даними:

Ø технічними умовами на виготовлення і збірку вузлів, на ремонт і вибраковування деталей;

Ø технологічними картами на технічне обслуговування і ремонт автомобіля;

Ø кресленнями підприємства - виробника і так далі.

Експерт - автотехнік досліджує транспортний засіб і його елементи часто з експертом-криміналістом. Автотехнік знає пристрій автомобіля, режими і особливості його експлуатації. Криміналіст по слідах, що є на деталях, встановлює сили, що діють, і їх напрями, і процес утворення несправності. В результаті сумісного дослідження обставини виникнення несправності і її причинний зв'язок з конкретними умовами досліджуваного ДТП можуть бути встановлені з достатньою достовірністю.

Прибувши на місце ДТП або місце зберігання автомобіля, експерт винен:

· з'ясувати у слідчого вигляд і основні обставини ДТП;

· спільно із слідчим і працівниками ДАІ забезпечити збереження автомобіля як речового доказу;

· перевірити контрольні прилади і устаткування, що є у експерта і призначені для перевірки систем транспортних засобів;

· оглянути автомобіль з метою отримання інформації про загальний його стан, а також фіксацію характеру, розмірів і місць розташування зовнішніх пошкоджень. У разі потреби сфотографувати транспортний засіб, його частини, місця і фрагменти пошкоджень. Описати їх особливості;

· визначити розміри і дислокацію вм'ятин, подряпин і інших пошкоджень;

· на підставі проведеного огляду по зовнішніх ознаках з'ясувати доцільність експрес - діагностування;

· провести експрес-діагностування технічного стану автомобіля, визначаючи значення вихідних параметрів систем. При цьому необхідно оглядати елементи систем, що впливають на безпеку руху (з урахуванням ДТП), послідовно, починаючи з органів управління і кінчаючи виконавськими органами;

· при виявленні пошкоджень і інших відхилень від нормального стану окремих елементів (слідів підтікання гальмівної рідини, мастила, розривів, проколовши, потертості, тертя і ін.) сфотографувати їх, заміряти і описати.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)