АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Пропедевтичний період підготовки до письма ліворуких дітей

Читайте также:
  1. Академічний (класичний) період
  2. Активні форми навчання під час занять із гуманітарної підготовки
  3. Аналогичный шифр необходимо вложить в тему письма.
  4. Базовий рівень підготовки
  5. В довготерміновому періоді
  6. Вибір обсягів виробництва у короткостроковому періоді
  7. Вибір обсягів виробництва у короткотерміновому періоді
  8. Визначте період року, коли в Україні найчастіше спостерігаються циклони.
  9. Витрати в довгостроковому періоді.
  10. Витрати в короткотерміновому періоді
  11. Витрати виробництва в довгостроковому періоді.
  12. Витрати виробництва у короткостроковому періоді

У пропедевтичний період підготовки до письма ліворуких дітей педагогам, та батькам рекомендується займатися з дітьми різноманітними вправами для рук. Наприклад, для розвитку дрібної моторики пропонуються такі завдання:

· застібання й розстібання ґудзиків;

· перекладання дрібних іграшок трьома пальцями, що тримають ручку під час письма;

· плетіння з ниток закладок, серветок, килимків;

· зав’язування й розв’язування вузликів, бантиків.

Крім того, методисти розробили спеціальну гімнастику для лівої руки, яку рекомендується виконувати під час підготовки до письма. Наведемо приклади вправ цієї гімнастики.

1. Випрямити кисть, щільно стиснути пальці й повільно притискати їх спочатку до третіх суглобів, потім до площини долоні.

2. Випрямити кисть і по черзі приєднувати підмізинний палець до мізинця, середній - до вказівного.

3. Руку покласти долонею на стіл і поступово згинати то середній, то вказівний, то великий пальці, інші пальці при цьому повинні поступово підводитися вгору.

4. Пальці розімкнути якомога ширше й повільно з’єднувати їх, опускаючи руку вниз.

5. Стиснути пальці в кулак і робити оберти рукою в різних напрямках.

Для того, щоб полегшити процес навчання ліворукої дитини письму, ми пропонуємо комплекс графічних вправ для розвитку моторики руки.

Вправа №1

Дорослий пропонує дитині “пробігти по стежці”, з’єднавши лінією зображення їжачка і хатинки. Дитині потрібно пояснити, що лінію необхідно проводити, не відриваючи ручку (олівець) від паперу.

Інструкція: Ти – їжачок. Тобі потрібно добігти до хатинки. Ти будеш бігти ось так (на малюнку-зразкові дорослий показує як треба бігти). Олівець повинен рухатись весь час на папері, не відриваючись від нього. Бігти треба рівно по стежці, щоб не звалитися у провалля.

Вправа № 2

Дорослий пропонує дитині “побудувати” мур навкруги фортеці. Мур необхідно “будувати” не відриваючи олівець від паперу.

Інструкція: Ти будівельник. Тобі необхідно побудувати навкруги фортеці захисний мур. Спробуй не відривати олівець від муру до тих пір, поки не дійдеш до повороту.

Вправа № 3

Дорослий пропонує дитині намалювати за зразком спочатку “бурхливе” море, а потім спокійне.

Примітка: Фрагментів “хвиль” може бути від 1 до 5 (важливо, щоб дитина не втомилася і в неї не зникло бажання працювати).

Вправа № 4

Перед дитиною дорослий кладе листочок паперу, на якому намальовано дерево. Дитині необхідно намалювати на дереві листочки. Можна уточнити, яка зараз пора року, якого кольору листочки в цю пору року, якої форми будуть листочки.

(вправа 4) (вправа 5)

Вправа № 5

Інструкція: “Діти, ялинка захворіла, в неї обсипалися майже всі голочки. Потрібно допомогти ялинці знову стати лісовою красунею. Візьми зелений олівець і намалюй на гілочках голочки. Намагайся малювати голочки за зразком.”

 

Вправа № 6

Дорослий кладе перед дитиною листок паперу, на якому намальований потяг.

Інструкція: “Для того, щоб потяг міг вирушити у дорогу, потрібно, щоб із труби пішов дим.” Допоможи потягові, намалюй олівцем дим. Продовжи і залізничну колію, щоб потяг не зійшов із рельсів”.

Вправа № 7

Інструкція: “Хитра лисичка зруйнувала будиночок зайчика. Допоможи зайчику відремонтувати будиночок. Затопи йому пічку, щоб із димаря пішов димок.”

Вправа № 8

Інструкція: “Діти, допоможіть сонечку розбудити всіх, хто є на малюнку. Простягніть його промінці до кожної тваринки”.

Вправа № 9

Інструкція: “Діти, допоможіть мишенятам насушити бубликів.”

Примітка: “бублики” можуть бути овали, круги, спіральки різних кольорів”

Вправа № 10

Інструкція: “Діти, намалюйте чарівні овочі та фрукти”

Вправа №11

Інструкція: “Діти, розгляньте малюнок. Зверніть увагу, що спочатку було сонечко, потім з’явилися хмаринки і пішов дощ. Намалюйте краплинки, які випали із кожної хмаринки, а потім почалася злива.

Покажіть куди падали б краплини, якби був вітер (зліва, справа).”

Кожний дорослий може вигадати безліч аналогічних завдань, які будуть викликати у дітей інтерес і бажання писати і малювати. Головне пам’ятати, щоб дитині було цікаво, щоб вона не перевтомлювалася (діти 5-6 років мають працювати із завданням не більше 15-20 хвилин).

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)