АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Філософія постмодерну та діалогу

Читайте также:
  1. Антропологічна філософія Л.Фейєрбаха
  2. Буддизм як філософія і етичне вчення .
  3. Давньоіндійська філософія
  4. Давня китайська філософія
  5. Екзистенційна філософія
  6. Екофілософія
  7. Емпіризм. Англійська філософія XVII — XVIII ст.
  8. Етноментальні характеристики філософського знання. Філософія в систему культури
  9. Історія філософії та філософія історії
  10. Класична німецька філософія
  11. Класична німецька філософія
  12. Комунікативна філософія

Постмодерн ("пост" - латиною "після", "модерн" францу­зькою -"сучасний", "новітній") буквально означає те, що відпо­відає сучасності. Виник він в останню чверть XX ст., як крити­чна рефлексія соціокультурних та філософських контекстів су­часної цивілізації. В межах постмодернізму творять філософи, соціологи, лінгвісти, філологи, мистецтвознавці тощо. Проте чітко означеної постмодернової філософії, на думку її ж пред­ставників, не існує і вона взагалі не можлива. Це тому, що все, з чим має справу людина, є ілюзією, примарністю, а вибір, який вона здійснює, є вибором поганого з найгіршого. Тобто, серед постмодерністів панує сумнів щодо усталених форм, норм та цілісності буття. Ними визнається лише розмитість границь всього існуючого, всіх сутностей у світі реалій та культурі, тоб­то ведеться гра з частковим, різноманітними окремостями ціло­го. Від того постмодерну притаманний песимізм, "втрата суб'єкта", оскільки він грає зі стилями і смислами попередніх епох, намагається стерти будь-яку межу між визначеннями та структурами.

Постмодерн також прагне заміни філософських парадигм, у зв'язку з чим критикуються панлогізм, раціоналізм, об'єктивізм та історизм, які несли попередня філософська тра­диція. Замість дослідження "що зроблено", в центр висунуто "як це зроблено", що вимагає пояснення ролі знака, символа, мови і структуропороджуючої діяльності. Тут філософське кредо - не пізнання світу заради його перетворення, а його де-конструкція. Тим самим ігнорується значення істини і, взага­лі, сенс буття. Не істинні знання визначають існування, а лише його розуміння, де панує безліч суб'єктивних істин. Система­тизація знань втрачає смисл, а від того неможлива специфіка­ція буття за предметами дослідження. Тому, вважають постмодерністи, наявна необхідність з'єднання в єдиний потік розу­міння науки, мистецтва, філософії, філології, релігії тощо.

Сталими в постмодерні є переконання, що "події завжди випереджають теорію", і панує висновок про неможливість фі­лософії і науки сформувати відповідну картину світу. Відтак і в людському житті е вичерпаними цінності, моральні принципи, сенс існування. Реальність вважається нескінченним "текстом", де наявна безліч метафор, недомовок, цитат, алюзій (натяків). Самосвідомість особистості складає "суму текстів", що всту­пають у взаємодію з іншими текстами і які становлять культу­ру. В дійсному усвідомленні буття повинен губитися центр об'єкта, його домінанта, мають розсіюватися часово-просторові виміри.

Людина постмодерністами не визнається суб'єктом, оскіль­ки її сутність ними зводиться до колективного "Я", "до соціа­льного і політичного несвідомого". Стверджується, що в людсь­кому житті домінують суспільні цінності: сила, воля, влада то­що. Вони пояснюються як спроба суспільного маніпулювання людиною, а її свобода, як проблема боротьби окремої особи з соціальними правилами існування.

Прикладом такого філософування є творчість француза Жака Дерріди (1930 р.) - основоположника деконструктивізму. Сприйнявши погляди Ніцше, Фрейда, Гуссерля та ін., він висунув тезу про вичерпність філософії та розуму в класичному визначенні, побудованому на розумінні буття як присутнос­ті, і натомість запропонував метод деконструкції. В книзі "Про граматологію" ним критикується традиційне будівництво смислу буття через логічну субординацію понять та філософсь­ких категорій, що закріплюється в тексті. Навпаки, пояснює автор, слід зруйнувати всі конструкції понять навколо кожного знаку. Адже текст е чимось іншим ніж він є. Необхідно зрозу­міти його історію і мову без авторської думки. Свобода інтер­претації має бути повною: слід відкинути логоцентризм і голо­вну увагу надавати голосові, а не суб'єкту. Це тому, що фоноцентризм (голос) визначає дійсний смисл буття. Витіснення чийогось голосу з культури, скажімо, жіночого або іншого, збі­днює її процес. Використання письма (а це філософія) веде до вмирання голосу, вкидає людину в рабство. Слід шукати "жи­вий голос", той, що виводить за межі тексту, знімає таємницю письма. Лише безпосереднє буття є знаком та текстом, тоді як письмо вбиває можливість свободи.

Таким чином, для Дерріди є характерним бінаризм в осми­сленні світу (наявність-відсутність, істина-хиба, головне-вторинне, письмо-голос) і спроби стерти опозиційну рису через ще нерозкрите, щось неявне, приховане і не помічене до цих пір.

Спробу глибокої критики соціальної теорії з позиції знаковості здійснив у книзі "Дзеркало виробництва" (1973) францу­зький філософ Жан Бодрійар. Він розглядає соціальну історію як історію розвитку способів зазначень. Так, знакові коди су­часної історії започатковані в епоху Відродження, а набули си­ли в XX ст., і від того, за Бодрійаром, соціальна історія е виті­сненням смерті (асистемності): спочатку мертвих, потім дикунів і так аж до інтелектуалів та жінок. Причому смерть амбівален­тна життю (рівнозначностям, які переходять одна в одну). Цей феномен зворотності використаний для розбудови філософсь­кої концепції симуляції - змішування дійсного і уявного. В такому разі світ втрачає конкретність, стає сукупністю моделей, чим підривається його системність. Знак же людського існування втрачає всякий зв'язок з реальністю, від чого стає зрозумі­лою кінечність культури, й" деградація. Це тому, що світ не яв­ляє собою гармонію чи зрівноваженість.

Специфічними є концепції постмодерністів Жіля Дельоза та Фелікса Гваттарі, що викладені у їхніх спільних працях "Капі­талізм і шизофренія. Анти-Едіп" (1972) та "Тисяча поверхней" (1980), спрямованих проти європейського панлогізму і раціона­лізму з використанням проблематики психоаналізу, політичних теорій тощо. Головною проблемою вважається проблема бажан­ня, його рефлексія, фіксація і кодифікація, тобто мовне оформ­лення бажання, що визначає місце людини в "соціальній ма­шині". Необхідно декодифікувати бажання, позбавити його від свавілля "граматики" і тим самим привести людину до істинної природи, а не "едіпової" (закомплексованої) культури, що ро­бить звичайна філософія. Це здійснюється через шизоаналіз. руйнування ілюзій "Я", завдяки позбавленню людини від сим­волів та кодів.

Знаки, що маркирують "територію людини", прив'язують її до певного простору через державні і культурні інститути. В сучасних умовах необхідна детериторизація через декодифікацію, руйнування границь та централізованих соціальних сис­тем. Це зробить людину унікальною, самою собою. Інакше існує загроза фашизації і, навіть, параноїдальності. В "Анти-Едіпі" Дельоз і Гваттарі трактують дійсність як сукупність "бажаючих машин", машин-людей, які обмежені маркуванням та кодифі­кацією.

В книзі "Молекулярна революція" (1977) Гваттарі продов­жує розкривати репресивний вплив на людину процесів коди­фікації, а Дельоз в роботах "Кіно" (1983-1985) та "Фуко" (1986) досліджує структуру знака, співвідношення мови і соціокультурних інститутів. І знову обидва приходять до висновку необхід­ності руйнування соціальних систем.

В принципі постмодернізм, досліджуючи досить складні проблеми сучасної кризи культури, суперечності розвитку засо­бів масової комунікації, не заглиблюється в їх сутність і при тому претендує на створення "нового мислення", "нової ідеоло­гії" з метою розмивання підвалин, цінностей і границь тради­ційного європейського філософського знання. Дещо іншою є філософія діалогу.

Вважається, що філософію діалогу започаткував ще Сократ. Сучасна філософія діалогу розвивається в двох напрямах: між-особистому і інформаційному. В останньому діалог виступає як теорія мовних комунікацій, логіка дискурса (понятійної сфери). Вже Л. Фейєрбах в "Основах філософії майбутнього" її предметом зробив зв'язок між людьми, між "Я" і "Ти". Однак не всі представники тогочасної некласичної філософії (С. К'єркегор, Ф. Ніцше, М. Хайдеггер та ін.) глибоко оцінили та­кий зв'язок в поясненні сутності людини. Лише в 20 рр. XX ст. на нього звернули увагу деякі єврейські філософи. Вони творили незалежно один від одного, але їх об'єднало як крити­чне ставлення до філософії суб'єктивізму, так і філософія реалі­зму від Декарта до Гегеля, що й привело їх до філософії діало­гу або філософії зустрічі.

Франц Розенцвейг (1886-1929) вбачав зло філософії від Парменіда до Гегеля у її намаганні ввібрати в себе сутності, тота­льно схопити все що веде до одного початку (Космосу, Бога чи людини). А це - абсурд. В такому випадку неможливо пояснити "що чим є". Лише метод розповіді, опису може показати чим є дійсність. Оповідь або опис мають бути не монологами, а "роз­мовою". Лише риторику розмови, діалогу слід вважати змістом і смислом філософії. Мислення і мова мають бути не безадрес­ними, а для когось і сприйматися кимось. І цей хтось обов'язково повинен бути чітко зазначеним і мати "не лише ву­ха, а й рот" і теж вести мову. Таким чином, нове мислення за­сноване на "довірі досвідові", під час якого відбувається зустріч з іншим.

Мартин Бубер (1878-1965), єврейський релігійний філософ, за головну тему своїх філософських рефлексій взяв проблему реальності людини, намагаючись розкрити таємницю її буття шляхом виділення "праслів": "Я-Ти", "Я-То" та "діалогічного принципу". Завдяки тому, Бубер розрізняє два "способи буття" людини, що є умовою для подвійного "руху", коли перший з них зумовлює другий. У першому випадку відбувається оволо­діння об'єктом на рівні "прадистанціювання" - спосіб "Я-То" (бачу, уявляю, мислю, відчуваю), а в другому - "Я-Ти", як "входження в стосунки", коли між мною і світом виникає ді­алог, співбесіда. В такому випадку "Я-То" є досвідом, і він не є зустріччю і навіть заперечує її. В іншому - відбувається діало­гічна зустріч, співвідношення.

У співвідношенні можуть бути не тільки люди, а й світ природи і світ "духовних сутностей". Співвідношення повинно відбуватися безпосередньо, без всяких засобів. Ось тоді дійсно наявна зустріч. Лише у живому спілкуванні пізнається сутність людей і між ними з'являється бог.

Колективне життя нерідко визначається нестабільністю, а то й ворожістю до людини. Відтак значною кризовою ситуацією для індивіда стає його конфлікт з колективом, що діє як неістинна релятивно-релігійна сфера. Діалог же між особистостями будує життєдайний центр і маленькі одиниці (общини, трудові групи) в такому випадку стають спільнотою діяльної любові. Великі соціальні структури (класи, нації, народи) в такому ви­падку значної ролі не відіграють.

Емануель Левінас, також єврейський мислитель, не пого­джується з думкою Бубера про наявність в діалозі симетрії, адже може бути як активність так і пасивність якоїсь з сторін. Ближній в діалозі не той, "хто не - Я", а хтось неповторний. Моя зустріч з ближнім є подією, тому вона не пізнавальна, а етична. У зустрічі вирішальним моментом має бути почуття і усвідомлення відповідальності. В істинній зустрічі вирішальним є голос "ближнього", а мій має бути відповідальним. Так з'являється істинний діалог (любов) і тут відповідальність є йо­го основою, і він несе мир, злагоду, взаємопорозуміння між лю­дьми.

Згаданий вже екзистенціаліст Карл Ясперс вважав, що діа­лог є способом визначення сутності свободи. Адже її немає за межами комунікації. Свобода, за Ясперсом, наявна скрізь, де в напруженому протистоянні ми залишаємося відкритими і збері­гаємо свої можливості. Діалог, а це любов, творчий підхід, про­дуктивний спосіб існування "бути" тощо, суперечить відчужен­ню, опредмечуванню людини, її дегуманізації. Ось такими є основні концепції філософії діалогу. Вони є черговими спробами відповісти на запитання, які висувають найболючіші проблеми сучасності.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)