АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні положення. Види маркетингу залежно від сфери використання:

Читайте также:
  1. I. Основні риси політичної системи України
  2. Б) Основні властивості операцій над множинами
  3. Бази даних, їх призначення та основні елементи.
  4. Бюджетна система України: основні характеристики
  5. Взаємне положення двох прямих.
  6. Взаємне положення прямої та площини.
  7. Виникнення економічної теорії та основні етапи її розвитку.
  8. Вкажіть базове положення генезису організації
  9. Вплив параметрів технічного стану і ТО на собівартість сільськогосподарської продукції та основні техніко-економічні показники використання МТП
  10. Глава 12 ОСНОВНІ ТЕОРІЇ ДЕМОКРАТІЇ
  11. ДЕМОКРАТІЯ: ПОНЯТТЯ ТА ОСНОВНІ ЗАСАДИ
  12. Екзистенціалізм та його основні напрями

Види маркетингу залежно від сфери використання:

Споживчий маркетинг —- вид маркетингової діяльності, спря­мованої на індивідуальне споживання товарів для особистого або домашнього використання.

Промисловий маркетинг — вид маркетингової діяльності для збуту товарів виробництва, що характеризується обмеженою кількістю споживачів і потреб, специфічним попитом (наприклад, на засоби виробництва, сировину, паливо, матеріали), високою вартістю угод, галузевою орієнтацією, інтенсивним прямим підходом, індивідуалізацією продажу.

Види маркетингу залежно від рівня застосування:

Мікромаркетинг — вид маркетингової діяльності на рівні однієї фірми, окремої організації, підприємства або щодо однієї товарної групи чи конкретного виду товару.

Макромаркетинг — вид маркетингової діяльності, що охоплює різноманітний асортимент товарів і послуг у рамках великих галузей, реалізований на рівні держави загалом.

Види маркетингу залежно від виду діяльності:

Маркетинг організацій — вид маркетингової діяльності, що застосовують для створення і підтримки сприятливого іміджуорганізації.

Персональний (окремої особи) маркетинг — вид маркетингу що характеризує діяльність для створення іміджу, підтримки або зміни поведінки громадськості щодо конкретних осіб.

Політичний маркетинг — вид маркетингової діяльності політичних партій, органів влади, до компетенції якого належать просування ідей, інтересів і думок людей у суспільстві.

Маркетинг ідей — вид маркетингу, що використовують щодо таких соціальних ідей, як зниження рівня куріння, споживання спиртного, припинення споживання наркотиків, захист навколишнього середовища і т. ін

Маркетинг відносин – діяльність з розвитку різних партнерських відносин і перш за все з наявними споживачами.

Маркетинг послуг — вид маркетингової діяльності, спрямований на задоволення потреб споживачів у нематеріальних видах товарів

Банківський маркетинг — вид маркетингової діяльності, що ви­значає попит на ринку капіталу на банківську діяльність, пов'язану з нагромадженням і акумуляцією грошових заощаджень і з надан­ням кредитів.

Маркетинг цінних паперів - посередницька діяльність в операціях з цінними паперами, консультування з питань інвес­тицій, а також облік, збереження і здійснення розрахунків по операціях з цінними паперами, керування цінними паперами, ау­дит, кредитування на здійснення угод з цінними паперами, страху­вання.

Види маркетингу за територіальною ознакою: посередницька діяльність в операціях з цінними паперами, консультування з питань інвес­тицій, а також облік, збереження і здійснення розрахунків по операціях з цінними паперами, керування цінними паперами, ау­дит, кредитування на здійснення угод з цінними паперами, страху­вання.

Національний (внутрішній) маркетинг — це вид маркетингової діяльності, який спрямований на задоволення потреб вітчизняних споживачів. Національний (внутрішній) маркетинг залежно від територіальних обсягів набуває одну з нище вказаних форм:

а) маркетинг місця— вид маркетингової діяльності, що застосовують для створення, підтримки або зміни відносин чи поведінки споживачів щодо окремих місць.

б) територіальний маркетинг — вид маркетингової діяльності для створення, підтримки або зміни думок, намірів чи поведінки суб'єктів, зовнішніх щодо певної території.

Міжнародний маркетинг — це вид маркетингової діяльності фірми на закордонних ринках:

а) імпортний маркетинг — це маркетингова діяльність щодо імпорту товарів чи послуг.

б) зовнішньоекономічний маркетинг — вид маркетингової діяльності фірми на ринках кількох країн, яка передбачає створення

в) багатонаціональний маркетинг — вид маркетингової діяльності фірми, підприємства на міждержавному рівні.

г) глобальний маркетинг —- вид маркетингової діяльності фірми, підприємства, присутніх на багатьох зарубіжних ринках, які зазвичай займаються великомасштабним бізнесом.

 

Види маркетингу залежно від попиту:

Конверсійний маркетинг — вид маркетингу, завдання якого проаналізувати, чому ринок відчуває негативне ставлення споживачів до товару (негативний попит), через програму маркетингу на позитивний, завдяки переробці товару, зниженню ціни і активнішому просуванню на ринку.

Стимулювальний маркетинг — вид маркетингу, завдання якого в умовах, коли немає попиту на певний товар, знайти способи упов'язати властиві товару вигоди з потребами й інтересами потенційних споживачів, щоб змінити їхнє байдуже ставлення до товару.

Розвивальний маркетинг — вид маркетингу, який використовують в умовах прихованого, потенційного попиту, його завдання — оцінити розмір потенційного ринку і розробити ефективні товари, здатні перетворити попит на реальний.

Ремаркетинг — вид маркетингу, завдання якого — відновити попит у разі його спаду, творчо переосмисливши раніше застосований маркетинговий підхід.

Синхромаркетинг — вид маркетингу, завдання якого — пошук способів згладжування коливань попиту (нерегулярний попит) за допомогою гнучких цін, методів просування та інших інструментів маркетингу.

Синхромаркетинг — вид маркетингу, завдання якого — пошук способів згладжування коливань попиту (нерегулярний попит) за допомогою гнучких цін, методів просування та інших інструментів маркетингу.

Демаркетинг — вид маркетингу, що застосовують в умовах надмірного попиту, його завдання пошук способів тимчасового або постійного зниження попиту для ліквідації негативних ринкових явищ, наприклад спекуляції.

Протидійний маркетинг — вид маркетингу, що застосовують в умовах ірраціонального попиту, який створює загрозу добробуту суспільства загалом або безпеці окремих його споживачів.

Види маркетингу залежно від цілей обміну:

Комерційний маркетинг вид маркетингової діяльності фірм, підприємств, організацій, мета яких отримати прибуток.

Некомерційний маркетинг (іноді називають інституціональним) — вид маркетингової діяльності, спрямованої на створення, підтримку або зміну позиції і ставлення цільової аудиторії до неприбуткових організацій.

Види маркетингу залежно від ступеня ринкової орієнтованості:

Стратегічний маркетинг — вид маркетингової діяльності, орієнтований на постійний аналіз потреб споживачів, розробку маркетингової стратегії.

Тактичний маркетинг — вид маркетингової діяльності щодо розробки заходів і реалізації цілей на певному сегменті ринку певної номенклатури товарів на нетривалий період — від двох до п'яти років.

Оперативний маркетинг — вид маркетингової діяльності, спрямованої на вирішення поточних завдань, які висуває кон'юнктура ринку.

Види маркетингу залежно від ступеня розвитку:

Розподільчий маркетинг — торговельна діяльність у широкому розумінні слова (збутова діяльність, реалізація, транспортування, реклама і т. ін.).

Функціональний маркетинг — система організаційно-технічних і комерційних функцій підприємств, пов'язаних з виробництвом і реалізацією товарів, вивченням ринку, стимулюванням продажу, політикою цін.

Управлінський маркетинг — ринкова концепція управління створенням, виробництвом і реалізацією товарів чи послуг, за якою управлінські рішення приймають на підставі інформації про ринок.

Види маркетингу залежно від міри диференціації маркетингової діяльності:

Масовий маркетинг — вид маркетингу, що характеризується масовим виробництвом і маркетингом одного товару, призначеного одразу для всіх покупців.

Диференційований маркетинг — вид маркетингу, що передбачає сегментування ринку і пропозицію

Концентрований маркетинг — вид маркетингу, який передбачає діяльність підприємства тільки на одному сегменті ринку.

Новітні види маркетингу:

Емпіричний маркетинг — вид маркетингу, коли залучають споживачів до якоїсь діяльності або просто розважають, але обов'язково за участю бренду підприємства або фірми.

Прихований маркетинг — вид маркетингової діяльності, коли використовуючи довірливість і душевну доброту людей, формують позитивну думку про бренд.

Віртуальний маркетинг — це система знань про пропону­вання товару на ринку на підставі інформаційних технологій, що інтегрують маркетингову діяльність ззовні та зсередини фірми.

Інтернет-маркетинг - проведення маркетинго­вих досліджень (моніторинг ринків і аналіз діяльності конкуре­нтів, опитування відвідувачів власного сервера, тестування но­вого продукту, дослідження результатів телеконференцій, використання даних опитів, що проводять на інших серверах), пошук клієнтів і партнерів, проведення рекламних кампаній, стимулювання збуту, налагодження зв'язків з громадськістю, електронна комерція.

Екологічний маркетинг — вид маркетингу, спрямований на по­долання проблем, пов'язаних із захистом природного навколиш­нього середовища, браком ресурсів, швидким зростанням насе­лення.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)