АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Методичні рекомендації. Для сегментування ринку товарів і послуг найбільш корисну інформацію несуть у собі такі фактори, як вік

Читайте также:
  1. Ефективність системи управління, методичні підходи до її оцінки.
  2. ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  3. Загальні рекомендації
  4. Загальні рекомендації для проведення такої бесіди.
  5. Загальні теоретико-методичні основи розгляду алгебраїчного матеріалу в курсі математики початкових класів.
  6. МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВKИ
  7. МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  8. МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  9. МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  10. МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  11. Методичні вказівки для розв’язання задач про рівновагу
  12. Методичні вказівки до виконання комплексного практичного індивідуального завдання (КПІЗ)

Для сегментування ринку товарів і послуг найбільш корисну інформацію несуть у собі такі фактори, як вік, стать, доход, професія чи освіта покупця. Ці фактори являють собою предмет вивчення демографії чи статистичного аналізу населення.

Потенційні покупці в різних місцевостях часто мають особливі потреби чи смаки. Якщо ці особливості відіграють важливу роль, то має сенс застосувати географічне сегментування.

Ще одним способом сегментування ринку є поділ споживачів на категорії в залежності від знання товару, ставлення до нього чи реакції на його різні споживчі характеристики. Такий підхід називається поведінковим сегментуванням.

Психографія - це порівняно нова наука, що характеризує споживачів з погляду їхнього психологічного складу, їхньої ролі в суспільному житті, роду діяльності, життєвих позицій, інтересів, думок і способу життя. Психографічний аналіз концентрується на тім, чому люди поводяться так, а не інакше (широко відома психографічна модель, називана «Цінності і спосіб життя» (ЦСЖ). У ній сегменти ринку визначаються на основі двох факторів: особистісної орієнтація (світосприймання людини) і ресурсів (доход, зайнятість, освіта і т.д.).

Кінцевим результатом проведення сегментування є диференційований підхід у встановленні цін на продукцію, що випускається.

Для успіху політики диференціювання необхідні наступні передумови:

- наявність різних функцій збуту для різних груп споживачів;

- можливість установлення диференційованих цін;

- для споживачів, що купують за низькими цінами, повинна бути виключена можливість продажу куплених товарів на інших ринках.

Види диференціювання цін:

- просторове (географічне);

- тимчасове;

- по меті застосування продукту;

- по купівельній спроможності споживача;

- у залежності від умов споживання продукту.

Диференційований підхід в області цін можливий між ринком своєї країни і закордонним ринком чи між регіональними ринками усередині своєї країни (просторове).

Якщо на той самий товар призначаються різні ціни в залежності від часу продажу, то говорять про диференціювання цін за часом. У цьому випадку диференціювання служить для вирівнювання попиту і кращої завантаженості виробничих площ (зимові і літні ціни; завантаження електромережі (денний і нічний струм); телефонні тарифи; ціни до настання сезону і після сезону; зимові і літні заключні розпродажі).

Тимчасове диференціювання має місце тоді, коли при введенні нового продукту спочатку призначаються високі ціни, а потім за допомогою зниження цін залучаються нові шари споживачів (стратегія вичерпання).

Диференціювання цін можливо також і по меті застосування продукту. Прикладом можуть служити електроенергія для промисловості і для населення; столова сіль і сіль для худоби; алкоголь і технічний спирт. Ціни диференціюють по купівельній спроможності споживачів (дитячі і дорослі тарифи за послуги).


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)