АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Менеджер в антикризовому управлінні на підприємстві

Читайте также:
  1. HR-МЕНЕДЖЕРЫ
  2. Авторитет и влияние менеджера, и их формы.
  3. АНАЛІЗ ABC-XYZ В УПРАВЛІННІ МАТЕРІАЛЬНИМИ ЗАПАСАМИ
  4. Аналіз трудових ресурсів та оплати праці на підприємстві
  5. Б) Непосредственный руководитель (линейный менеджер).
  6. В профессиональной подготовке менеджеров
  7. Вертикальное и горизонтальное разделение труда в менеджера в организации.
  8. Визначення фонду заробітної плати на підприємстві
  9. Выделение ключевых результатов деятельности отдельных менеджеров
  10. ГЛАВА 8. Менеджер
  11. ГЛАВА 9. РИСК МЕНЕДЖЕРА
  12. Государственный стандарт подготовки культуролога-менеджера социокультурной деятельности: требования к профессиональной компетентности.

Два основних напрямки діяльності менеджера в антикризовому управлінні (АКУ) - це арбітражний керівник і фахівець з антикризового управління.

-- арбітражний (тимчасовий, зовнішній, конкурсний) керівник, обумовлений законом як фізична особа, зареєстрована як індивідуальний підприємець, що володіє спеціальними знаннями і не є зацікавленою особою у відношенні боржника і кредиторів, призначений господарським судом(на підставі ліцензії, призначається господарським судом для здійснення процедур спостереження, зовнішнього управління, ліквідації.)

Процедура спостереження з моменту прийняття господарським судом заяви про банкрутство боржника(мета спостереження вжити ефективних заходів із збереження майна боржника).

Процедура зовнішнього управління (управління санацією). Повноваження всіх органів юридичної особи переходять до зовнішнього керівника – з метою недопущення її банкрутства, тобто санація.

Процедура ліквідації після рішення господарського суду про визнання боржника банкрутом, з метою розмірного задоволення вимог кредиторів.

Вимоги до арбітражного керівника:

- диплом менеджера з антикризового управління;

- ліцензію арбітражного керівника;

- відповідні повноваження за рішенням господарського суду.

Його робота передбачає:

- обов'язкове узгодження з органом в справах про банкрутство угод, що укладаються від імені підприємства-боржника;

- заборону на внесення активів підприємства-боржника як оплату статутного капіталу створюваних підприємств і організацій;

- матеріальну відповідальність за борги підприємства, що виникли після його роботи;

- винагорода в узгодженому розмірі.

---- консультант різного рівня (фахівець з антикризового управління). виступає як незалежний експерт, що здійснює свою діяльність на комерційній основі, чи бути штатним співробітником організації, брати участь в атестаційних комісіях територіальних агентств, залучатися до оцінки можливості відновлення платоспроможності підприємства.

наступні функції менеджера:

1. Стратегічна - прогнозів цілей організації, і складання плану.

2. Адміністративна - контроль і оцінка результатів, здійснення корекції діяльності

3. Експертно-інноваційна - постійне, цілеспрямоване знайомство з новинками у різних сферах економіки

4. Виховна - створення в колективі сприятливого морально-психологічного клімату

5. Лідируюча - виступає ініціатором й інтегратором діяльності, який стежить, щоб інтереси підлеглих і співробітників не суперечили цілям організації.

2. Робота менеджера в кризовій ситуації

Робота менеджера в передкризовій ситуації зводиться до наступного:

- визначити ситуацію;

- виконати аналіз;

- позначити мету;

- розробити гіпотезу;

- зібрати факти;

- проаналізувати факти;

- врахувати можливі способи дій;

- оцінити можливі способи дії;

- оцінити можливі наслідки передбачуваних дій;

- прийняти рішення і втілити його в життя;

- уважно стежити і координувати реалізацію рішення;

- підвести підсумки і дати оцінку виконаних дій.

3. Ролі менеджера в антикризовому менеджменті

Керівник. керує підприємством, розробляє його стратегію, визначає основні завдання реорганізаційної політики, здійснює делегування повноважень.

Лідер. необхідно створити згуртовану команду однодумців, сприятливу моральну атмосферу для кожного службовця.

Наставник. повинен мати максимальний потенціал знань, мати професійну компетентність, роз'ясняючи мету, завдання і способи їх вирішення; регулює відхилення від правильного курсу в роботі, оцінює результати за якістю і кількістю.

Підприємець. Специфіка даної ролі "виражається" в наступному:

- постачальник забезпечує безперебійне постачання підприємства для ефективного функціонування: матеріальними, кадровими, технічними, фінансовими ресурсами;

- маркетолог організовує збут готової продукції. Для цього йому необхідно знати кон'юнктуру ринку, оцінити конкурентоспроможність товару, визначити напрямки й адреси товаропотоків;

- комерсант-фінансист служить сполучною ланкою між двома попередніми, забезпечуючи матеріальну основу збуту і постачань. Пошук інвестицій, залучення інвесторів - невід'ємна частина плану зовнішнього управління.

Інноватор. Менеджер з АКУ неодмінно повинен мати інноваційний склад мислення. Часто проблеми неспроможності підприємства полягають у застарілій технології виробництва.

Дослідник-прогнозист. Дослідження необхідні і при складанні прогнозів, що відіграють важливу роль у побудові тактики і стратегії організації.

Інформаційний центр. Результати даних, що характеризують параметри діяльності організації. оцінки й обліку складають основу стратегії подолання кризи, завдання - відправити її в потрібний час і місце.


 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)