АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Вимірювання високих постійних і змінних напруг

Читайте также:
  1. XIV. 7. Вимірювання електрорушійних сил. Застосування методу вимірювання ЕРС для визначення різних фізико – хімічних величин
  2. XV. 3. Дифузійна перенапруга
  3. XV.4. Електрохімічна перенапруга
  4. XV.5. Теорія водневої перенапруги
  5. XV.6. Електроліз. Напруга розкладу
  6. Адаптація організму до умов високих і низьких температур
  7. Безпосередні вимірювання малих напруг, струмів та зарядів. Гальванометри.
  8. Введення змінних
  9. Векторні діаграми струмів та напруг.
  10. Визначення критичної суми постійних витрат, змінних витрат на одиницю продукції і критичного рівня ціни реалізації
  11. ВИМІРЮВАННЯ АРТЕРІАЛЬНОГО ТИСКУ У ДИТИНИ
  12. Вимірювання великих струмів

Вимірювання високих напруг здійснюють за допомогою масштабних перетворювачів у вигляді добавочних резисторів і дільників напруги. Добавочний резистор з відомим опором включається послідовно з вимірювальним приладом. Цей метод достатньо простий і широко використовується для розширення меж вимірювання вольтметрів до кількох кіловольт. При вимірюванні більш високих напруг паралельно до вимірювального приладу і частини вимірювального резистора зазвичай включається розрядник, що захищає прилад від перенапруг.

Для вирівнювання розподілу потенціалу на резисторі при перехідних процесах і зниження його постійної часу між окремими секціями добавочного резистора включають конденсатори (рис. 2.3). Для напруги до 100 кВ добавочний резистор можна виготовити у вигляді ланцюжка послідовно включених резисторів, розміщених у заповненому маслом гнучкому поліетиленовому шлангу, що має на кінцях екрани для захисту від корони.

Дільники напруги застосовуються для точних вимірювань високих постійних, а також імпульсних і змінних напруг. При вимірюванні високих постійних напруг головним чином використовуються резистивні дільники напруги – масштабні перетворювачі, обидва плеча яких виконано з резисторів. Коефіцієнт ділення такого дільника на постійному струмі рівний

, (2.5)

де R 1 – опір високовольтного плеча з врахуванням опору джерела вимірюваної напруги, R 2 – опір низьковольтного плеча з врахуванням опору вимірювального приладу, при чому R 1>> R 2.

Похибка дільників в основному обумовлюється нагріванням провідників і резисторів, струмами витікання, впливом коронних розрядів і зазвичай складає 1…2%. Однак, існують і більш точні дільники напруг з похибками порядку 0,1…0,01% для вимірювання напруг до 300 кВ. Найбільшого розповсюдження набули дільники, виготовлені з використанням мікродротяних та металоплівкових резисторів.

Резистивні дільники на порівняно невисокі напруги мають невеликі розміри, тому можна не враховувати їх розподілені ємності відносно землі (це неприпустимо для дільників на високі напруги, розміри яких значні). Еквівалентна схема такого дільника без врахування індуктивності його окремих елементів представлена на рис.2.4. Власні ємності Сз відносно землі погіршують частотні характеристики резистивного дільника. Ланка високої напруги дільника представляє собою n послідовно з’єднаних резисторів:

, (2.5)

де R 1 – опір високовольтного плеча дільника. Кожен елемент дільника R 1 шунтується ємністю Сп= nC п, де С п – поздовжня ємність високовольтного плеча. Для правильного запису осцилографованої напруги u 2 (t) слід якнайточніше забезпечити рівність коефіцієнтів ділення складових дільників:

, (2.5)

де R 1= n·R 1; Сп= C п/ n; R екв і C екв – відповідно опір і ємність низьковольтного плеча дільника з врахуванням параметрів вимірювального приладу (осцилографа) і з’єднувального кабеля.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)