АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Безпосередні вимірювання малих напруг, струмів та зарядів. Гальванометри

Читайте также:
  1. XIV. 7. Вимірювання електрорушійних сил. Застосування методу вимірювання ЕРС для визначення різних фізико – хімічних величин
  2. Боротьба з завадами при вимірюванні малих сигналів
  3. Векторні діаграми струмів та напруг.
  4. ВИМІРЮВАННЯ АРТЕРІАЛЬНОГО ТИСКУ У ДИТИНИ
  5. Вимірювання великих струмів
  6. Вимірювання великих струмів, що грунтуються на ефекті Фарадея
  7. Вимірювання високих напруг електромеханічними приладами
  8. Вимірювання високих напруг з використанням електрооптичних ефектів Керра і Поккельса
  9. Вимірювання високих постійних і змінних напруг
  10. Вимірювання електропровідності розчину
  11. Вимірювання енергії однофазного змінного струму. Індукційні лічильники електроенергії

Для безпосередніх вимірювань малих напруг, струмів та зарядів найширшого вжитку знайшли прилади магнітоелектричної системи.

Вимірювальний механізм магнітоелектричних приладів складається з нерухомої магнітної ланки та рухомої катушки, по якій протікає вимірюваний струм (рис. 1.2). Магнітна ланка утворюється сильним постійним магнітом 1 з двома полюсними наконечниками 2 з магнітом’якого матеріалу, які радіальним зазором охоплюють нерухомий точно центрований циліндр 3 також з магнітом’якого матеріалу. В радіальному зазорі розміщуються рухома катушка 4, з’єднана з півосями 5 і 6, кожна з яких жорстко з’єднана з кінцями спіральних пружин 7 і 8. Ці пружини призначені для створення протидіючого моменту і одночасно виконують роль провідників, що проводять струм від зовнішнього кола до рухомої катушки. На передній півосі закріплено показуючу стрілку 9 і противаги 10. Взаємодія провідників катушки, по яких протікає вимірюваний струм, і магнітного потоку постійного магніта створює обертовий момент, під дією якого катушка (і стрілка) намагається повернутись на кут α, пропорційний вимірюваному струмові І.

Вираз α=f(І) неважко отримати користуючись схемою рис. 1.3, де зображено одновиткову рамку шириною b і з активною довжиною провідника l, яка перебуває в магнітному полі з індукцією В 0 і по якій протікає вимірюваний струм І. Виділимо по активній довжині провідника елемент dl. Тоді елементарну силу df, що діє на цей елемент, можна записати виразом

. (1.1)

В реальному приладі рамка містить w витків, отже загальна сила, що діє в приладі на одну сторону рамки, F = B0lwI. Пара цих сил створює обертовий момент

, (1.2)

де s=bl – площа рамки.

Вважаючи Мобα , знайдемо і рівняння, що пов’язує кут α повороту рамки зі значенням вимірюваного струму І:

, (1.3)

де Si=B0ws/W – чутливість прилада по струму;

W–питомий протидіючий момент.

Одним з різновидів таких приладів є гальванометри, які широко застосовуються в лабораторній практиці для вимірювання малих струмів і в якості нульових приладів.

Гальванометром називається магнітоелектричний прилад з неградуйованою шкалою, що має дуже високу чутливість до струму чи напруги. За призначенням ці прилади ділять на гальванометри безпосереднього оцінювання, нульові, диференційні і балістичні. За способом відліку показів розрізняють гальванометри зі стрілковим, дзеркальним та світловим відліком. Його будову можна пояснити схемою рис. 1.4.

В міжполюсному просторі постійного магніта 1 з полюсними наконечниками, що охоплюють нерухоме осердя 4, розміщено легку (частіше безкаркасну) катушку 3. На відміну від звичайних приладів цієї системи катушка 3 кріпиться на тонкій пружній нитці 6, що працює на скручування, яка призначена для створення протидіючого моменту і є одним з провідників, що підводять струм до катушки. Другим провідником струму є тонка срібна смужка 5. Злічення кута повороту рухомої системи гальванометра проводиться оптичним шляхом за допомогою маленького дзеркальця 2, закріпленого на пружній нитці 6.

На рис. 1.5 показана схема відліку показів гальванометра.

Від джерела світла 1 на дзеркальце 2 спрямовується вузький промінь, який, відбившись від дзеркальця 2, падає на шкалу 3 у вигляді тонкої світної смужки. При повороті дзеркальця 2 на кут α світна смужка переміщається вздовж шкали на n поділок.

Значення α і n зв’язані нелінійним рівнянням:

. (1.4)

Якщо кут α невеликий (не більше 3˚), то тангенс можна замінити кутом і прийняти, що

. (1.5)

Для великих кутів відхилення слід користатися з уточненої залежності:

. (1.6)

Поправка виникає внаслідок того, що відлікова шкала 3 прямолінійна, а не вигнута по дузі радіуса r.

Рівняння руху рамки гальванометра [3] можна записати у вигляді:

, (1.7)

де степінь заспокоєння (W і Iα – відповідно питомий протидіючий момент і момент інерції рамки);

;

y=α/α ст – відносний кут відхилення рамки;

Pкоефіцієнт заспокоєння.

Степінь заспокоєння β конкретного гальванометра залежить лише від коефіцієнта заспокоєння Р, оскільки конструктивні параметри W та Iα для кожного окремого прилада постійні. В залежності від значення загасання рух рамки має коливний (β<1), аперіодичний (β>1) або критичний (β=1) характер. Останній і представляє найбільший інтерес на практиці, так як при β=1 час встановлення показів гальванометра мінімальний. Опір зовнішнього кола (зовнішній опір), при якому настає критичний режим, називають зовнішнім критичним опором. Цей опір (R зов.кр.) є одним із важливих параметрів гальванометра і зазвичай вказується на його щитку. Критичне ж значення степеня заспокоєння β=1 визначають коефіцієнтом критичного заспокоєння

, (1.8)

де Р 1 – частина коефіцієнта заспокоєння, що визначається тертям в опорах і об повітря; R г – внутрішній опір гальванометра (опір рамки).

В загальному випадку для степеня заспокоєння β можна також записати:

. (1.9)

В усталеному режимі для гальванометра справджується рівність

. (1.10)

Величина Si, що являє собою відхилення рухомої системи гальванометра на одиницю стуму, називають чутливістю гальванометра по струму.

Опір рамки гальванометра дорівнює R г, отже при проходженні струму І спадок напруги на ньому (опорі R г) запишемо у вигляді U=IR г і тоді

. (1.11)

Величина Su називається чутливістю гальванометра по напрузі. Чутливість гальванометра визначають по переміщенню світлової плями вздовж шкали, що розміщена на відстані 1м від дзеркальця, при одиничному значенні струму або напруги. Як правило приймають I=1 мкА або U=1 мкВ, тоді, наприклад, Sі=250 мм/мкА; Su=0,5 мм/мкВ.

Для переносних гальванометрів основною метрологічною характеристикою є величина, обернена до чутливості, яка називається ціною поділки або ж постійною гальванометра [4] (Сі або Сu). Це струм або напруга, що викликає відхилення стрілки прилада на 1мм або одну поділку шкали. Для переносних гальванометрів Сі=І/n, де n – кількість поділок шкали. Для стаціонарних (дзеркальних) гальванометрів, в яких шкала встановлюється на значній віддалі від дзеркальця, закріпленого на рухомій частині, і постійна прилада залежить від цієї відстані (l), прийнято приводити ціну поділки до l=1м: Ci′=Cі/l [А·м/мм].

На практиці для кожної вимірювальної схеми гальванометр підбирається так, щоб він працював в умовах, близьких до критичного заспокоєння. Так, наприклад, для вимірювання малих струмів вибирають вибирають гальванометри з великою чутливістю Sі, малими R зов.кр та R г. Для вимірювання малих напруг (е. р. с.) застосовуються гальванометри з великою чутливістю Su по напрузі. Для вимірювання змінних струмів використовують вібраційні гальванометри а для вимірювання електричних зарядів використовують т. з. балістичні гальванометри з великим періодом Т 0 власних коливань (до 30 с) і великим R зов.кр. Про ці прилади буде сказано нижче.

При зовнішніх опорах R зов більше критичного Rзов.кр. струм від наведеної в рамці е. р. с. зменшується, а разом з ним зменшуються коефіцієнт заспокоєння Р і степінь заспокоєння β рухомої частини гальванометра (область β<1). Рух набуває коливального (періодичного) характеру і рухома частина досягає усталеного відхилення, зробивши попередньо кілька загасаючих коливань.

Зі збільшенням опору R зов зовнішнього кола степінь заспокоєння поступово збільшується, а тривалість часу заспокоєння зростає, і при граничних умовах R зов = ∞ (коло гальванометра розімкнено) Р=0, β=0 – рух переходить у вільні, незгасаючі коливання. На практиці завдіяки тертю об повітря коливання загасають і рухома частина порівняно швидко перходить до стану рівноваги.

В режимі, що відповідає R зов = ∞, представляє інтерес період вільних коливань Т 0 (), який називається періодом власних коливань рухомої частини і є одним з головних параметрів гальванометра.

При зовнішніх опорах менше за критичний R зов< R зов.кр (область β>1) режим руху, як вже зазначалося, робиться аперіодичним і рухома частина займає положення рівноваги без коливань за відповідно більший час. При R зов=0 (затискачі гальванометра замкнуто накоротко) степінь заспокоєння β досягає максимуму і час, за який рухома частина приходить до стану рівноваги, стає максимальним.

Чутливість гальванометра можна збільшити, зменшуючи жорсткість підвіски або змінюючи число витків катушки. Якщо у магнітоелектричного гальванометра збільшити масу рухомої системи так, щоб вона мала достатньо великий період власних коливань (порядку кількох секунд), то він набуває особливої властивості – реагувати не на значення струму, а на кількість електрики, що протекла по рамці за час, суттєво менший за період Т0 його власних коливань. Збільшення маси рухомої системи досягають двома-чотирма додатковими тягарцями (рис. 1.6).

Гальванометр зі збільшеною масою рухомої системи називається балістичним гальванометром. Якщо через катушку такого гальванометра пропустити струм І(t) протягом часу τ << T0, то загальна кількість електрики (заряд), що протекла за час τ,

. (1.12)

В результаті взаємодії струму І(t) з магнітним полем катушки рухома система отримає імпульс сили , під впливом якого її буде відкинуто на деякий кут αб (рис. 1.7). Після цього вона повернеться у вихідне становище або аперідично, або здійснивши кілька коливань. Можна довести, що викид рухомої частини (кут αб) пропорційний зарядові, якщо тривалість τ його протікання буде меншою однієї десятої періоду Т 0 власних коливань:

, (1.13)

де Sббалістична чутливість, що визначається як амплітуда першого викиду рухомої частини гальванометра в міліметрах шкали, розміщеної на відстані 1м від дзеркальця, що отримується при протіканні через гальванометр заряду, що дорівнює одному кулону. Величи

Величина, обернена до балістичної чутливості, називається балістичною постійною (Cq). Ця величина також приводиться до метрової відстані між дзеркальцем і шкалою (λ=1м): Cq′=Cq [Кл·м/мм]

Балістичні гальванометри широко застосовуються в лабораторній техніці для рішення задач, пов’язаних з магнітними вимірюваннями, з визначенням дуже великих опорів тощо.

Магнітоелектричні прилади, магнітне поле яких утворюється нерухомим електромагнітом і постіним магнітом називаються вібраційними гальванометрами. Такі прилади використовуються в якості індикаторів нуля в мостах і компенсаторах змінного струму промислової частоти. Найвища чутливість таких гальванометрів досягається регулюванням власних коливань (вібрацій) рухомої частини до отримання режиму резонансу, коли власні коливання стають рівними частоті вимірюваного струму. Такі прилади мають світловий вказівник. Промінь світла, відбиваючись від закріпленого на рухомій частині дзеркальця і попадаючи на шкалу, утворює світну смугу, довжина якої залежить від сили струму, що протікає по катушці електромагніта. Протидіючий момент створюється магнітним полем постійного магніта.

Диферинційні гальванометри мають дві однакові обмотки, по яких струми проходять в протилежних напрямках (рис. 1.8). Обертовий момент і кут α повороту рамки пропорційні різниці струмів:

(1.14)

де І 1 і І 2 – відповідно струми, що протікають в першій і другій рамках, Сі=1/Sі – ціна поділки гальванометра по струму. При І 1= І 2 кут α=0, що дозволяє порівнювати між собою два струми і визначити значення одного з них, якщо значення іншого відомо.

Гальванометри вважаються найбільш точними (до класу 0,05) з усіх приладів електромеханічної групи. Найбільш суттєва доля загальної похибки цих приладів обумовлюється наявністю тертя в опорах рухомої частини, недосконалістю зборки, неточностями калібрування і виготовлення шкали. З джерел похибок, викликаних впливом зовнішніх факторів, найбільш суттєвим є температура зовнішнього середовища, що впливає на зміну опору провідників рухомої катушки, зміну жорсткості протидіючих пружин, якість постійного магніта.

Зовнішні магнітні поля мало впливають на роботу гальванометра, так як індукція в повітряному зазорі магнітної ланки прилада надто висока (до 0,15…0,2 Т і вище). Більшу небезпеку як правило несуть магнітні поля близько розташованих (менш ніж 18…20 см) приладів цієї системи.

Згідно ГОСТ 1324-80 гальванометри діляться на розряди постійності нульового положення. Розряд постійності вказується на шкалі числами 0,2; 0,5; 1,0; 1,5, розташованими у ромбовидній рамці. Цей же ГОСТ допускає відхилення значення ціни поділки або постійної гальванометра від вказаного в паспорті значення на ±(0,5…10)% в залежності від типу гальванометра.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)