АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Установка підліткам відносно наркотиків

Читайте также:
  1. Абсорбционная холодильная установка
  2. Бактериологічні показники якості води характеризують нешкідливість води відносно присутності хвороботворних мікроорганізмів.
  3. В ЭЛЕКТРОУСТАНОВКАХ.
  4. Відносно центра
  5. Газлифтная установка ЛН
  6. Діалектика абсолютної і відносної істини
  7. Додаткові електрозахисні засоби для роботи в електроустановках
  8. Експериментальна установка
  9. Експериментальна установка
  10. Еластичність попиту та пропозиції відносно ціни
  11. Ймовірність відхилення відносної частоти від сталої ймовірності в незалежних випробуваннях
  12. Каким электрозащитным средством являются диэлектрические перчатки при работе в электроустановках напряжением до 1000 В?

 

Мета: вироблення у підлітків зрілої і обґрунтованої позиції відносно наркотиків.

1. Вправа "За колом". Мета: допомогти зрозуміти глибинні причини дискримінації, підводні камені і можливі наслідки.

Непарна кількість учасників. Спочатку відбувається безладний рух по кімнаті; по команді учасникам потрібно з’єднатися в пари. Все, у кого знайшлася пара, об’єднуються в коло; один опиняється за колом. Інструкція: учасникам в колі потрібно не пустити всередину того, хто за колом; відповідно, останньому потрібно будь-яким способом проникнути усередину; той, хто пропустить, буде видворений за коло. Тривалість гри: 10-20 хвилин. По закінчені учасники діляться своїми почуттями, і розмова плавно переводиться на тему дискримінації. Далі пропонується пригадати ситуацію, коли учасники піддавалися яким-небудь утискам.

Цим досвідом учасники діляться в парах або розповідають декілька ситуацій на загальне коло. Звертається увага на те, як ми реагуємо, спостерігаючи ситуацію дискримінації, які почуття заважають, нам бути більш справедливими і як ми платимо згодом за допущене свавілля (почуття провини, жалю, гіркоти, сорому і т. д.).

Дискримінація як утиск прав меншини достатньо широко поширена в нашому суспільстві. Причому у випадку з наркозалежністю дискримінуємимі можуть бути як ті, хто вживає наркотик, так і ті, хто знаходиться поряд з наркоманами. Важливо зрозуміти, що, ущемляючи права меншини (наприклад, намагаючись вирішити проблему наркоманії тільки каральними методами), ми частіше всього лише підсилюємо напруженість, відчуження, ще більше ускладнюємо ситуацію. До речі, ця вправа може продемонструвати і протилежний приклад: як, керуючись природними людськими відчуттями, учасники групи надають допомогу тим, хто опинився за колом.

2. Дискусія "Забобони людей". Мета: усвідомлення забобонів і цінностей, що визначають вчинки підлітків.

Група ділиться на підгрупи по 4 людини, їм видаються картки з написаними на них реченнями. У підгрупі учасники по черзі піднімаються, зачитують ці картки і висловлюються за або проти, робиться коротке обговорення. Речення:

- Куріння має бути заборонене у всіх публічних місцях.

- Алкоголіків і наркоманів треба ізолювати від суспільства.

- Потрібно, щоб наркомани отримували безкоштовно чисті голки і шприци.

- Жінки, хворі наркоманією або алкоголізмом, не повинні мати дітей.

Можуть бути запропоновані і інші спірні висловлювання, що відносяться до теми залежностей і поведінки молоді.

Час на роботу в підгрупах (3-5 чоловік) — 10-15 хвилин.

Після цього в спільному колі учасники діляться результатами обговорення. Можна наочно на дошці або ватмані представити спектр наявних думок (скільки чоловік згідні і незгідні по окремим висловлюванням).

В ході обговорення звертається увага на те, що нерідко наше відношення до того або іншого явища диктується забобонами і помилковими уявленнями, що може народжувати дискримінацію окремих категорій людей.

3. Вправа "Міфи". Мета: допомога підліткам у виробленні зрілої і обґрунтованої позиції відносно наркотиків.

Далеко не всі з нас мають чітке представлення о наркоманії. Часто дорослі, та і самі підлітки формують свої уявлення про наркотики, орієнтуючись на розповідях приятелів, чутках і упередженнях. Це небезпечно, по-перше, тому, що міфи про наркотики можуть зменшити реальну загрозу (наприклад, міф про те, що марихуана цілком нешкідливий наркотик), по-друге, тому, що міфи можуть надмірно перебільшувати небезпеку, народжуючи почуття безвихідності і приреченості (наприклад, міф про те, що стоїть людині один раз спробувати наркотик, він обов’язково стане наркоманом). Вправа "Міфи" може допомогти підліткові виробити зрілу і обґрунтовану позицію відносно наркотиків.

На початку вправи групі пропонується ряд висловлювань, що відносяться до теми наркоманії. Наприклад, такі:

- Достатньо один раз спробувати, щоб стати наркоманом.

- Наркоманія не хвороба, а розбещеність.

- Всі наркомани — злочинці.

- Наркотики допомагають зняти напругу.

- Марихуана цілком безпечна.

У кімнаті вивішуються три таблички з написами:

- Так

- Немає

- Можливо

Учасники протягом декількох хвилин обмірковують свою позицію з приводу кожного з цих висловлювань. Потім учасникам необхідно розділитися відповідно до їх переконань на 3 групи, після чого ведучий організовує дискусію, в ході якої кожна група відстоює свою точку зору. Потім обговорюється наступне висловлювання.

Після вправи доцільно дати учасникам додаткову інформацію і статистичні дані, які розвіюють міфи, що існують в суспільстві по цій темі.

4. Вправа "Я в майбутньому". Мета: вибудовування позитивної життєвої перспективи підлітків.

Кожен учасник малює себе в майбутньому. Відбувається захист учасниками свого малюнка.

5. Вправа "Паровозики". Мета: емоційна розрядка, створення атмосфери довіри.

Учасники розбиваються на пари і встають "паровозиком". Перший учасник — "машиніст" — "зрячий", другий "паровозик" — "сліпий". "Паровозики" рухаються, не зачіпаючи один одного. Потім "машиніст" і "паровозик" міняються місцями.

Кожен з учасників ділиться своїми переживаннями, називаючи вподобану роль і виділяючи причину переваги тієї або іншої ролі. Обговорюючи цю вправу, учасники групи згадують реальні ситуації життя і виділяють позицію, яку вони зазвичай займають в спілкуванні з іншими і дітьми (що веде або веденого).


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)