АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Фармацевтична опіка при застосуванні препаратів для симптоматичного лікування суглобного і м’язового болю

Читайте также:
  1. БА лікування вар 1
  2. Внутрішньовенне введення препаратів
  3. Внутрішньом’язове введення препаратів
  4. Для лікування остепороза
  5. Лікування вошивості
  6. Лікування корости
  7. Лікування на до шпитальному етапі
  8. Лікування хворих на піодермію
  9. Лікування хворих на туберкульоз шкіри
  10. Основні принципи лікування гонореї
  11. Санаторно-курортне лікування
  12. Фармацевтична опіка

· Мазі і гелі, що містять НПЗЗ, слід наносити на неушкоджені ділянки шкіри, ретельно уникаючи попадання на ушкоджені ділянки або ранову поверхню.

· Мазі і гелі з НПЗЗ не слід наносити під пов’язки, що не пропускають повітря.

· При застосуванні мазей і гелів, що містять НПЗЗ, слід уникати їх попадання на слизову очей і інші слизові оболонки.

· При застосуванні мазей і гелів, що містять НПЗЗ, можливе виникнення явищ контактного дерматиту-зуду, гіперемії, набряку шкіри; виникнення папул, луски, везикул. При вказаних явищах застосування мазі слід негайно припинити.

· Не сполучати мазі, гелі і креми, що мають зігріваючу дію, з використанням грілок, еластичних бинтів, пов’язок, що не пропускають повітря, для запобігання опіків.

· При нанесенні мазей і гелів, що містять НПЗЗ, на великі ділянки шкіри і при тривалому застосуванні можливе виникнення побічних явищ, що характерні для перорального застосування відповідних препаратів.

· При застосуванні мазей і гелів, що містять диклофенак, можливі явища фото сенсибілізації.

· Симптоми передозування при використанні НПЗЗ у вигляді мазей і гелів: неприємні відчуття в епігастрії, нудота, головний біль, головокружіння (частіше при застосуванні препаратів, що містять саліцилати).

· При розвитку явищ непереносимості (підвищеній чутливості) або симптомів передозування слід негайно змити мазь теплою водою.

· Протизапальні препарати для перорального застосування призначаються при недостатньо вираженому ефекті від місцевих препаратів.

· Протизапальні препарати для перорального застосування слід застосувати тільки за рекомендацією лікаря.

· Протизапальні препарати для перорального застосування сприяють виникненню НПЗЗ – гастропатій.

· До одного із найбільш зручних у застосуванні НПЗЗ відноситься Солпафлекс, що містить ібупрофен сповільненого вивільнення.

· Самий сильний серед без рецептурних анальгетиків, що представлені на ринку України, комплексний препарат Солпадеїн, який не слід приймати одночасно з іншими препаратами, що містять парацетамол і кофеїн, та його не рекомендують застосовувати вагітним і дітям до 7 років.

· Всі не стероїдні протизапальні препарати, особливо препарати ацетилсаліцилової кислоти, обережно слід застосувати хворим на бронхіальну астму, ерозивно - виразковими ураженнями ШКТ, схильністю до кровотеч, захворюваннями печінки, порушеннями функції нирок.

· Всі не стероїдні протизапальні засоби, особливо препарати ацетилсаліцилової кислоти, слід застосувати після їжі.

· Ацетилсаліцилова кислота, диклофенак, індометацин, тиапрофенова кислота, напроксен, теноксикам, кетопрофен можуть знижувати агрегацію тромбоцитів і зсідання крові, сприяти розвитку геморагічного синдрому.

· Виведення НПЗЗ із організму суттєво збільшується при лужній реакції сечі – це приводить до зниження ефективності препаратів.

· Так як НПЗЗ і анальгетики – антипіретики на 80-90% метаболюються у печінці, при її патології значно підвищується небезпека виникнення побічних небажаних ефектів НПЗЗ.

· Для всіх НПЗЗ і анальгетиків – антипіретиків, особливо для ацетилсаліцилової кислоти і індометацина, характерна ульцерогенна (ушкодження слизової шлунка) дія.

· НПЗЗ і анальгетики - антипіретики не призначають хворим з гастритами, виразковою хворобою шлунка і дванадцятипалої кишки, гемологічними діатезами, аспіриновій бронхіальній астмі.

· НПЗЗ, особливо індометацин, диклофенак, тіапрофенова кислота, кетопрофен і ацетилсаліцилова кислота,знижують діуретичний ефект петльових діуретинів (фуросеміду, етакринової кислоти).

· НПЗЗ знижують виведення дигоксина і аміноглікозидів, приводять до їх кумуляції і розвитку інтоксикації цими препаратами.

· При одночасному призначенні НПЗЗ і антацидів знижується всмоктування і збільшується виведення НПЗЗ із організму.

· При використанні кетопрофена, напроксена, тіапрофенової кислоти і індометацина можливі головокружіння, безсоння і навіть галюцинації (внаслідок накопичення серотоніноподібних метаболітів), тому ці препарати не рекомендуються застосовувати водіям і особам інших професій, що вимагають підвищеної уваги.

· Метамізол, тіапрофенова кислота, кетопрофен, фенілбутазон слід з особливою обережністю сполучати з антикоагулянтами, сульфаніламідними препаратами, пероральними цукрознижуючими засобами, тому що можливе підвищення ефективності даних препаратів і виникнення відповідних побічних ефектів.

· Під час вагітності забороняється використовувати ацетилсаліцилову кислоту, метамізол, індометацин, ібупрофен, напроксен, кетопрофен.

· Не рекомендується застосовувати у дітей: ацетилсаліцилову кислот, кеторолак, кетопрофен, індометацин, мелоксикам, теноксикам, тиапрофенову кислоту, диклофенак, напроксен (або тільки за призначенням лікаря).

· Кеторолак не призначають для тривалого застосування, він може знижувати ефективність гіпотензивних засобів, а при сполученні його з препаратами часника, цибулі, гвнго виникає небезпека гемологічних ускладнень.

· Кетопрофен не рекомендується застосовувати у курців і осіб, що зловживають алкоголем, - у цього контингента хворих значно підвищений ризик розвитку побічних ефектів.

· При застосуванні фенілбутазону слід щоденно контролювати загальний аналіз крові і сечі, та обмежити вживання солі.

· Всі НПЗЗ і анальгетики – антипіретики, особливо ацетилсаліцилову кислоту, не слід сполучати з алкоголем (різко виникає небезпека ульцерогенної дії, шлункової кровотечі), а також побічної дії зі сторони НС.

· Застосування комплексних анальгуючихпрепаратів, що містять кофеїн (Анальгест, Аскопар, Панадол – екстра, Солпадеїн, Аскофен, Копацил, Нео-анапірин) не слід сполучати з вживанням кави або міцного чаю – це може привести до передозування кофеїну (збудження і дратівливість).


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)